Exkluzívne

Prečo dostanete v kaviarni hustejšiu a krémovejšiu kávu?

Pravidelne chcem dávať priestor otázkam, ktoré vás kvária a s ktorých rozlúsknutím si neviete rady. Ja tak urobím za vás a verím, že všetci sa tak posunieme ďalej. Dozvieme sa nové veci, vďaka ktorým si napokon budeme vychutnávať kvalitnejšiu kávu. Tentoraz som sa venoval téme prečo dostanete v kaviarni hustejšiu a krémovejšiu kávu.

Na mojom Instagramovom konte @ladislavkiraly mi od vás chodí veľa rôznych otázok a teraz som vybral takúto od @dali_morbidelon:

„Mám doma automatický kávovar za 300 eur. Urobí dobrú kávu, ale keď prídem do akéhokoľvek baru, reštiky či kaviarne, tak mám dojem, že tá ich káva je taká hustejšia. Alebo je to len o hustejšej pene, prípadne sa mi to len zdá? Alebo majú profi mašiny vyšší tlak? Čím to je, že tá káva je iná?“

S otázkou som oslovil niekoľkých pražiarov a majiteľov pražiarní kávy, ktorí majú s kávou roky skúseností.

Automaty sú od výroby nastavené

Miro, Barista Roasters: „Na profi mašinách sa dá z kávy vytlačiť oveľa viac, ako na domácich kávovaroch. Tie kávu nenamelú tak jemne a nemajú ani taký tlak ako profi stroje. Automaty sú od výroby nastavené na to, koľko kávy zomelú a koľko vody k tomu dajú. Nedá sa ovplyvniť dĺžka extrakcie. S profi strojom z kávy jednoducho vytlačíte oveľa viac a preto je káva hustejšia, olejnatejšia či plnšia.“

Peťo, Coffeein: „Podľa mňa je to všetko dokopy. Profi mlynček, lepší stroj so stabilným tlakom a teplotou, kvalitnejšia voda. Ak sa to všetko zráta, tak to dá krémovejšie a hustejšie espresso.“

Mlynec je 90% úspechu

Luk, Illimité: „Podľa mňa je to súbor faktorov. Tlak, mletie, konzistencia. Mlynec je za mňa 90% úspechu. Ak má mašina stabilnú teplotu a dostatočný tlak, tak postačí aj Gaggia Classic za 300€. Ja osobne vždy najskôr investujem do mlynca a ak je to možné, tak následne spravím aj upgrade ‚nožov‘. Ideálne z červenej ocele a od Kórejcov. Akurát tu už treba počítať s tým, že takýto mlynec ťa napokon vyjde na 4 000€. Môžeš si však byť istý tým, že z kávy dostaneš maximum a na kávovare ušetríš tisíce.“

Automaty urobia kávu veľmi rýchlo

Simon, Ready After Coffee: „Niektoré domáce kávovary pracujú dokonca s vyšším tlakom ako profesionálne. Ich problém je však v tom, že nedokážu kávu namlieť tak najemno a voda ňou rýchlejšie pretečie. Aj keď budeme na profesionálnom tlačiť len 12 barov, tak z kávy vytiahneme viac olejov a ďalších vecí. Ďalšia vec je tá, že zabudovaný kávovar v automate nemusí kávu namlieť úplne konzistentne. Mlynček je veľmi, veľmi dôležitá vec. Napokon je to tak, že automaty často espresso urobia za 10 sekúnd, ale na profi strojoch v kaviarňach je to 25 až 30 sekúnd. Keď chce teda bežný človek dosiahnuť kvalitu kávy ako v kaviarni, musí mať veľmi dobrý mlynček, napríklad Eureku Mignon a k tomu by mohla byť možno nejaká Gaggia Classic. Takáto kombinácia by už mohla ponúknuť takmer kaviarenskú kávu.“

Súčasne vám odporúčam pozrieť si priložený post na Instagrame, pod ktorým nájdete aj mnoho ďalších informácií a názorov. Prečítajte si ich a dozviete sa viac o tom, prečo dostanete v kaviarni hustejšiu a krémovejšiu kávu.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close