štvrtok, 19 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo išli ceny kávy tak nahor?

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. augusta 2022
šálka kávy Verticcio
Share on FacebookShare on Twitter

Ceny kávy neprestajne rastú a keď sme čitateľom Blogu o káve pred rokom či dvoma vysvetľovali, že balenie kvalitnej kávy musí stáť aspoň 10 eur, dnes sa už pomaly ale isto blížime k 15 eurám. A možno túto hranicu už aj prekračujeme. Faktorov, ktoré na to vplývajú, je viacero. Koronakríza, nedostatok dažďa a následné mrazy v Brazílii, vojna. O tom, prečo išli ceny kávy tak nahor, sme sa porozprávali s majiteľom pražiarne Verticcio.

„Cena zelenej kávy medziročne vždy prirodzene narastala v priemere o desať až pätnásť percent,“ povedal Lukáš Tóth pre Blog o káve. „Zlom nastal v posledných rokoch, keď tempo rastu nabralo doslova šialené obrátky. Niektoré kávy za posledný rok zdraželi aj o sto percent, čo je masaker. Vidíme to však všade, nielen pri káve. Omnoho drahšie nás vyjdú aj základné veci dennej spotreby ako chlieb, mlieko, maslo. Nuž a zelená káva tomu neostala nič dlžná.“

Náš tip: na verticcio.sk teraz môžeš využiť zľavový kód BLOGOKAVE15 a ušetríš 15 percent.

Kríza zatriasla aj velikánmi

Na pražiarne, ktoré pracujú s kvalitnou kávou, malo toto všetko silnejší dopad ako na pražiarne pracujúce s nekvalitou. V ich prípade totiž tvorí nákup zelenej kávy veľmi veľké percento finálnej predajnej ceny. „Vo veľkých a notoricky známych reťazcoch, ktoré nebudem menovať, tvorí nákup zelenej kávy len zlomok finálnej predajnej ceny balíka. Možno desať percent. Nechcem ísť veľmi do detailov, ale cenu zelenej kávy dokážu v mnohých prípadoch stlačiť aj k dvom eurám za kilo.“

„Zelená káva je u nich možno posledná položka, ale napriek tomu už museli zdražovať aj oni. Takisto im išli nahor náklady ako plyn, elektrina, doprava a ďalšie veci. Oni si objednávajú priamo celé lode kávy a keď ich už nejaký kontajner nevyjde na 100 000 ale 150 000 eur, tak je to rozdiel,“ pokračoval Lukáš.

prečo išli ceny kávy tak nahor

Korona, mrazy, vojna

Ktoré prvotné faktory mohli za zvýšenie vstupnej ceny zeleného zrna? Dlho sa hovorilo hlavne o mrazoch v Brazílii. „Mrazy v Brazílii, sucho ani záplavy nemali taký silný vplyv ako koronakríza a vojna,“ zdôraznil šéf Verticcio. „Problémy s počasím boli aj v rokoch predtým, ale do ceny sa to nikdy dlhodobo nepremietlo. Raz je mokro, raz je sucho, toto sa jednoducho deje.“

„Korona teraz spôsobila omnoho závažnejšie veci. Všetko predĺžila a urobila nedostupným. Všetko meškalo a ako príklad poviem situáciu, ktorú práve zažívame. Nové obaly k nám putujú z Číny a vedel som, že ak pôjdu loďou, budeme čakať šesť mesiacov. A ešte by nám možno napísali, že sa na danú loď ani nepomestili. Objednali sme ich teda vlakom, ale napokon sú práve teraz vlaky kvôli vojne na Ukrajine zastavené. Obaly vyšli na nejakú sumu, ale teraz vlak stojí a poplatky sa nabaľujú jednak kvôli jeho odstaveniu a jednak napríklad kvôli teplu. Všetko sa komplikuje, pričom podobných faktorov je veľa. Korona spôsobila problém a vojna to potom priklincovala. Ale nevadí, ideme ďalej a bojujeme. Našťastie je stále viac ľudí, ktorí sa vzdelávajú a vyhľadávajú kvalitnú kávu. Pre výberovú kávu a otváranie tejto sféry čoraz väčšiemu publiku je to super.“

Dvadsať eur za malý balíček kávy?

Dnes je situácia taká, že balenie lepšej kávy podľa Lukáša nemôže stáť menej ako 10 eur. Ak stojí, tak to nebude dobrá káva. „A za 250-gramový balíček výberovej kávy je cena 15 až 20 eur bohužiaľ už úplne reálna. Taká je situácia a vzhľadom na to, že bežným ľuďom išli náklady hore vo všetkých oblastiach a drahšie sú aj všetky tovary bežnej spotreby, presvedčiť ich na kvalitnú kávu nie je jednoduché.“

Sú dve eurá za šálku kávy v poriadku?

Vyššia je teda cena samotnej kávy a kvôli nárastu cien energií je drahšie aj praženie. No a aby toho nebolo málo, vyššie náklady majú aj kaviarne. „Aj im išli hore energie a nájmy, navyše je drahšia aj práca baristu. Za toto mohla tiež koronakríza, kvôli ktorej sa práca v gastre stala problematická. Ľudia boli masívne prepúšťaní a do tohto odvetvia sa už vrátiť nechceli. Odišli inam. No a keď chce teraz niekto získať kvalitného človeka, musí ho omnoho lepšie zaplatiť.“

prečo stúpla cena kávy

Ešte jedna zásadná otázka. Dokáže toto všetko bežný kávičkár pochopiť? Respektíve chce to vôbec pochopiť? „To uvidíme. Je zrejmé, že bežný človek nevidí, koľko práce je za jednou šálkou kávy. Určite je však dôležité, aby pochopil celú cestu týkajúcu sa pestovania, spracovania, produkcie či distribúcie kávy. Ja to poviem tak, že dve eurá za šálku kvalitnej kávy nie sú veľa, ale dve eurá za šálku nekvalitnej kávy sú strašne veľa. Napríklad za šálku tých notoricky známych značiek, ktoré často spomínaš. Keď dá človek za šálku kávy dve eurá, musí byť dobrá a musí si ju užiť. Nemôže to byť rok či dva roky stará káva a navyše spálená. Ale toto všetko je aj o edukácii,“ dodal Lukáš Tóth.

Náš tip: na verticcio.sk teraz môžeš využiť zľavový kód BLOGOKAVE15 a ušetríš 15 percent.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávazaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Lucia Okšová vyhrala Comandante Cup 2022

Od tmavého praženia k cennému titulu: Príbeh Lucie Okšovej

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    reklama Coffeein

    Z novej reklamy Coffeeinu padla sánka: Čo chce pražiareň dosiahnuť a koľko to stálo?

    16. júna 2025
    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL