nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Prečo je káva horká a ako v káve vzniká horkosť?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
21. augusta 2024
prečo je káva horká
Share on FacebookShare on Twitter

Káva je horká. Väčšina milovníkov výberovej kávy by s touto vetou pravdepodobne nesúhlasila. Vo svete výberovej kávy sa horkosti vo väčšine prípadov oblúkom vyhýbame. Horkosť sa často pokladá za nechcenú a chuť znehodnocujúcu kvalitu kávy. Je však absolútne prirodzené, že istú dávku horkosti nájdete v každej káve. Viete však, čo je to vlastne “kávová” horkosť? Odkiaľ sa v káve berie? Poďte to zistiť.

Náš tip: poďte si prečítať aj články o tom, odkiaľ sa v káve berie sladkosť a prečo káva môže byť kyslá.

Čo je to horkosť?

Horkosť v nás často vyvoláva negatívne konotácie. Ide o chuť, ktorá sama o sebe nie je veľmi príjemná, no predsa len ju v určitých jedlách a nápojoch vyhľadávame. Medzi najpopulárnejšie nápoje a jedlá obsahujúce istú dávku horkosti patrí napríklad čokoláda, pivo, grapefruit a v neposlednom rade káva. 

Vďaka našim chuťovým receptorom dokážeme rozoznávať 5 základných chutí, ktorými sú sladkosť, horkosť, slanosť, kyslosť a umami. Zaujímavé je, že je to práve horkosť, ktorú vnímame najcitlivejšie. Citlivosť na horkú chuť sa vytvorila pravdepodobne ako mechanizmus prežitia. Horká chuť by mala vyslať do nášho mozgu varovný signál, keďže väčšina jedovatých a nejedlých potravín chutí horko. Stačí teda veľmi málo horkosti na to, aby ju náš mozog dokázal identifikovať. 

Kávoholik espresso zmes 70 30 - espresso

Prečo je káva horká?

Dôvodov vzniku horkosti v káve môže byť niekoľko. Vo všeobecnosti však platí, že za jej vznikom stojí prítomnosť kyseliny chlorogénovej. Ide o polyfenol prirodzene sa vyskytujúci v káve, pričom v arabike ho nájdeme okolo 5 až 8% a v robuste až 7 až 10%. Počas praženia sa kyselina chlorogénová postupne rozkladá na látky, ktoré vnímame ako chuťovo horké. Keď praženie prebieha príliš dlho, táto kyselina sa začne rozkladať na chuťovo nepríjemné fenylindány. 

Na vzniku horkosti v káve sa však podieľa aj prítomnosť kofeínu, ktorý je prirodzene horký. Nie je však pravda, že horkosť v káve spôsobuje len kofeín. Ako určite viete, aj bezkofeínová káva chutí horko. Kofeín len umocňuje horkosť vytvorenú kyselinou chlorogénovou.

Je horkosť zlá?

Horkosť v káve zohráva veľmi dôležitú úlohu. Dotvára komplexnosť a viacdimenzionálnosť kávy. Každá káva má v sebe určitú dávku horkosti, ktorú môžu naše senzorické orgány pokladať za príjemnú. 

Na druhej strane tu máme aj nepríjemnú horkosť. Tá často vzniká nesprávnym, príliš dlhým či prudkým pražením, preextrahovanosťou pri príprave či zvetranosťou starej kávy. Preto dbajte nielen na kvalitu vašich kávových zŕn, ale taktiež na samotnú prípravu kávy.

Bez horkosti by sme však kávu pravdepodobne pokladali za príliš jednotvárnu a nezaujímavú. Horkosť môže šálke kávy dodať potrebnú hĺbku a komplexnosť. Dôležitý je však predovšetkým balans medzi jednotlivými chuťovými zložkami. 

Kávoholik espresso zmes 70 30

Espresso zmes 70/30 od pražiarne Kávoholik

Napriek tomu, že trendom je isté potláčanie horkosti v káve, stále sa nájdu kávičkári, ktorí horkosť vyhľadávajú. Práve pre milovníkov sladších, horkejších a menej acidných káv pripravila pražiareň Kávoholik espresso zmes 70/30. Táto zmes sa skladá z arabiky pochádzajúcej z Brazílie a robusty z Indie. Kávy spoločne vytvárajú balans plný sladkosti čokolády a orechov doplnený o horkosť kakaa. 

Od espresso zmesi 70/30 nečakajte nepríjemnú začmudenú arómu a prepražené olejnaté zrná. Robusta je prirodzene horkejšia ako arabika, a to vďaka vyššiemu podielu kyseliny chlorogénovej a vyššiemu obsahu kofeínu v zrne. Práve ona dodáva zmesi žiaducu hĺbku. Arabika naopak vyvažuje ťažkú chuť robusty jemnou sladkosťou a čistotou. 

Pri príprave si dajte záležať na jej správnosti. Kávu neextrahujte príliš dlho, no ani veľmi krátko. Vyhnite sa príliš jemnému mletiu či príliš teplej vode. Dôležité je aj množstvo použitej kávy. Ak máte pákový espresso kávovar, neprepchávajte páku nadmerným množstvom kávy. Ak dodržíte všetky zásady správnej prípravy espressa, vaše chuťové poháriky sa vám určite odvďačia. Keď ste fanúšikmi sladkých a príjemne horkých káv, táto zmes by vám mala sadnúť.

Náš tip: pri nákupe na eshope kavoholik.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

PS: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Kávoholik espresso zmes 70 30 - pohľad na zrná
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Kávoholik
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Kromka Galéria Prešov

Kromka Galéria Prešov: Remeselná pekáreň s výberovou kávou

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL