Zaujímavosti o káve

Chcete znížiť kyslosť či horkosť kávy? Pridajte do nej škrupiny z vajec

Máte niekedy problém s tým, že káva je na váš vkus príliš kyslá alebo príliš horká? Ak áno, tak patríte do veľkej skupiny ľudí, ktorí sú na tom podobne. Možno ste ani netušili, ale za pomoci vaječných škrupiniek sa s tým dá niečo spraviť.

Na prvý pohľad ide o takú absurdnosť, že mnohí možno nechápavo krútite hlavou. Vedzte však, že to skutočne funguje a už dnes to možno budete skúšať. Bude vás to lákať.

Prečo to funguje?

Káva je prirodzene kyslá a jej pH sa pohybuje okolo 5, ale pokojne to môže byť aj o niečo menej. Neutrálne pH, ktoré má napríklad čistá voda, je 7, takže všetko, čo je pod touto úrovňou, je kyslé. Čím nižšie pH, tým viac kyslosti, ocot má napríklad pH 2,9, žalúdočné kyseliny sú pod dvojkou.

Celý trik spočíva v tom, že škrupiny z vajec sú zásadité a keď sa dostanú do kontaktu s kyslosťou, majú tendenciu ju neutralizovať. Môže za to uhličitan vápenatý, ktorý má v škrupine dominantný 93-percentný podiel. Takto môžeme veľmi jednoducho zdvihnúť pH kávy a zmeniť jej chuťový profil, ktorý je potom pre mnohých z nás značne lahodnejší.

Tip: Aby ste zabránili tomu, že zo škrupín sa vám do kávy dostane nečistota, prípadne nejaké baktérie, najskôr ich na pár minút vložte do vriacej vody.

Škrupiny z vajec v horúcej vode
Škrupiny na chvíľku dajte do vriacej vody, aby ste sa zbavili prípadných baktérií alebo vírusov.

Ako si pripravím kávu so škrupinkami?

Možností je viacero a ide hlavne o to, aký spôsob prípravy kávy uprednostňujete. Jednoducho ju treba premiešať s rozdrvenými škrupinami. Ak to teda vaše kávové gurmánstvo vôbec dovolí.

Ak kávu robíte cez filter, tak do neho najskôr pridajte kávové škrupiny, následne ich zasypte kávou. To isté platí napríklad aj pri príprave cez french press. Nič ťažké.

Koľko škrupín potrebujem?

Všeobecný návod hovorí o tom, že na štyri šálky kávy je potrebné využiť škrupinku z jedného vajíčka. Ak teda pripravujete len dve šálky, využijete len polovicu škrupiny.

Keď si chystáte viac zásob kávy a bude z toho až osem šálok, potrebujete škrupiny z dvoch vajec. Ale nebojte sa experimentovať, môže ich byť pokojne aj viac.

Postup:

  • rozbite vajcia a oddeľte škrupiny
  • škrupiny na chvíľu vložte do horúcej vody
  • rozdrvte ich na menšie kúsočky
  • premiešajte ich s kávou
  • pripravte si kávu.

Čo ak to takto nechcem robiť?

V tom prípade si na vami preferovanú kávu buď zvyknete, prípadne nájdete nejakú, ktorej chuťový profil vám bude viac vyhovovať alebo nebude natoľko acidná.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close