pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo je pákový kávovar lepší ako automatický?

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. marca 2022
je pákový kávovar lepší ako automatický
Share on FacebookShare on Twitter

Veľa kávičkárov sa v priebehu svojho kávového napredovania dostane pred zlomovú otázku: automatický alebo pákový kávovar? Oba typy majú pochopiteľne svoje výhody a oba sú určené pre inú cieľovú skupinu. Automaty sú vhodné pre ľudí, ktorí sa s kávou nechcú veľmi hrať a chcú ju mať hotovú rýchlo. Ideálne sú aj do väčších kancelárií. Ale kde v celom spektre vymedziť priestor pre páku a prečo je pákový kávovar lepší ako automatický?

Otázky týkajúce sa tejto témy som položil Simonovi Meliškovi z pražiarne Ready After Coffee. „Svoju rolu tu zohráva veľmi veľa premenných,“ povedal pražiar z Bošian pre Blog o káve. „Prvou premennou je mlynček; ten je v automatickom kávovare už zabudovaný a nič s tým neurobíte. Kávu vám namelie a pripraví.“

Mlynček ako nevýhoda automatu

„Pri pákových kávovaroch si mlynček viete zvoliť a vybrať aj sám. Teoreticky za neho viete aj viac zaplatiť, takže sa dopracujete k lepšiemu mlynčeku s lepším mletím. Potom je už na vás, či chcete digitálny alebo bez displeja, prípadne či to bude mlynček aj na espresso a aj na filter. Na trhu je veľmi veľké množstvo mlynčekov, vďaka ktorým z kávy dostanete viac. V automate ho už máte automaticky vstavaný, pri páke máte na výber. Viem, že niektoré páky majú mlynček vstavaný, ale aj tak si kávu do páky viete namlieť sami. A to je za mňa veľmi veľká výhoda.“

V automatoch sú podľa Simona zväčša lacnejšie mlynčeky. „Mnohokrát kónické a nie s plochými kameňmi,“ pripomenul. „Takže ja by som išiel do páky a k tomu mlynček s plochými kameňmi. Touto kombináciou sa dá dopracovať k omnoho lepšiemu výsledku.“

Automat potrebuje hrubšie mletie

Ale čo automat, do ktorého sa dá nasypať aj mletá káva? Nedávno sme doma testovali PrimaDonnu od De’Longhi a ponúkala aj nádobku na mletú kávu, ktorú sme si vedeli vopred namlieť. Simon Melišek tvrdí, že ani toto nie je ono: „Káva, ktorá ide do automatu, musí byť namletá omnoho hrubšie, ako keby ste si ju namleli na páku. A to preto, že automatický kávovar pracuje s tlakmi inak ako pákový.“

Nastavenie teploty a tlaku vody

Mletie je však iba jeden z aspektov, ktorý pri príprave kávy berieme do úvahy. Ide aj o ďalšie premenné. „Perfektné namletie na perfektnom mlynčeku je super, ale samozrejme nestačí. Výhoda lepších pákových kávovarov je aj v tom, že si na nich vieme nastaviť aj teplotu vody a nebodaj aj jej tlak. Ak sa dajú nastavovať obe veci, tak je to z pohľadu finálneho výsledku mimoriadne dôležité.“

Keď si zákazník kúpi pákový kávovar, k tomu samostatný mlynček, vie pracovať s teplotou i tlakom vody, má v rukách veľké množstvo pák. A presne takto by vraj mal uvažovať a radšej ísť do pákového ako automatického stroja.

„Možno sa nájde aj automat za nejakých 4 000 eur, ktorý by kávu pripravoval extrémne dobre, ale aspoň ja o ňom neviem,“ usmial sa Simon. „Páka je podľa mňa určite lepšia voľba. Už sme sa bavili aj o tom, či si človek doma vie pripraviť takú kávu ako v kaviarni – a áno, vie, ale musí veľa investovať do výbavy. Kaviarne tú výbavu už majú.“

Páka + mlynček > automat

„Opäť musím zdôrazniť, že najdôležitejší je mlynček. Ten je ešte dôležitejší ako pákový kávovar. Postačí vám aj obyčajný pákový kávovar, ale k nemu treba dodať veľmi dobrý mlynček a môžete sa dopracovať až ku kaviarenskej kvalite. Je lepšie dať 600 do pákového kávovaru a okrem toho 400 do mlynčeka ako 1 000 do automatu. Dostali by ste miliónkrát lepšiu kávu.“

Svet prípravy kávy by sme teoreticky mohli prirovnať k puzzle. Do seba musí zapadnúť veľa súčiastok a ak sa to podarí, dopracujeme sa k vynikajúcemu nápoju. „Treba mať veľmi dobrú vodu, veľmi dobrý mlynček, veľmi dobrý stroj, veľmi dobrý tamper a všetky ďalšie veci.“

Pozor na hygienu

„Navyše to všetko treba pravidelne čistiť a udržiavať, pretože inak vám vytečie len hnusná káva. Keby ste v portafiltri ponechali všetky oleje z posledného polroka, tak to nebude bohviečo. Toto by som chcel veľmi, ale veľmi zdôrazniť. Treba vyčistiť hlavu od kávy, povyplachovať slepým sitkom i chémiou a páky následne namáčať do chémie na odstránenie olejov a znečistení. Ak to nebudete robiť, môžete mať najlepší kávovar i najlepšiu kávu na svete, ale nebude chutiť tak dobre, ako by mohla,“ dodal Simon Melišek pre Blog o káve.

Náš tip: pozrite si aj rubriku Kávovary, v ktorej nájdete ďalšie cenné informácie.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávovar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
nastavovanie mlynčeka v kaviarni

Nastavovanie mlynčeka v kaviarni: Zbytočnosť alebo nutnosť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL