ExkluzívneKávovary

Prečo je pákový kávovar lepší ako automatický?

Veľa kávičkárov sa v priebehu svojho kávového napredovania dostane pred zlomovú otázku: automatický alebo pákový kávovar? Oba typy majú pochopiteľne svoje výhody a oba sú určené pre inú cieľovú skupinu. Automaty sú vhodné pre ľudí, ktorí sa s kávou nechcú veľmi hrať a chcú ju mať hotovú rýchlo. Ideálne sú aj do väčších kancelárií. Ale kde v celom spektre vymedziť priestor pre páku a prečo je pákový kávovar lepší ako automatický?

Otázky týkajúce sa tejto témy som položil Simonovi Meliškovi z pražiarne Ready After Coffee. „Svoju rolu tu zohráva veľmi veľa premenných,“ povedal pražiar z Bošian pre Blog o káve. „Prvou premennou je mlynček; ten je v automatickom kávovare už zabudovaný a nič s tým neurobíte. Kávu vám namelie a pripraví.“

Mlynček ako nevýhoda automatu

„Pri pákových kávovaroch si mlynček viete zvoliť a vybrať aj sám. Teoreticky za neho viete aj viac zaplatiť, takže sa dopracujete k lepšiemu mlynčeku s lepším mletím. Potom je už na vás, či chcete digitálny alebo bez displeja, prípadne či to bude mlynček aj na espresso a aj na filter. Na trhu je veľmi veľké množstvo mlynčekov, vďaka ktorým z kávy dostanete viac. V automate ho už máte automaticky vstavaný, pri páke máte na výber. Viem, že niektoré páky majú mlynček vstavaný, ale aj tak si kávu do páky viete namlieť sami. A to je za mňa veľmi veľká výhoda.“

V automatoch sú podľa Simona zväčša lacnejšie mlynčeky. „Mnohokrát kónické a nie s plochými kameňmi,“ pripomenul. „Takže ja by som išiel do páky a k tomu mlynček s plochými kameňmi. Touto kombináciou sa dá dopracovať k omnoho lepšiemu výsledku.“

Automat potrebuje hrubšie mletie

Ale čo automat, do ktorého sa dá nasypať aj mletá káva? Nedávno sme doma testovali PrimaDonnu od De’Longhi a ponúkala aj nádobku na mletú kávu, ktorú sme si vedeli vopred namlieť. Simon Melišek tvrdí, že ani toto nie je ono: „Káva, ktorá ide do automatu, musí byť namletá omnoho hrubšie, ako keby ste si ju namleli na páku. A to preto, že automatický kávovar pracuje s tlakmi inak ako pákový.“

Nastavenie teploty a tlaku vody

Mletie je však iba jeden z aspektov, ktorý pri príprave kávy berieme do úvahy. Ide aj o ďalšie premenné. „Perfektné namletie na perfektnom mlynčeku je super, ale samozrejme nestačí. Výhoda lepších pákových kávovarov je aj v tom, že si na nich vieme nastaviť aj teplotu vody a nebodaj aj jej tlak. Ak sa dajú nastavovať obe veci, tak je to z pohľadu finálneho výsledku mimoriadne dôležité.“

Keď si zákazník kúpi pákový kávovar, k tomu samostatný mlynček, vie pracovať s teplotou i tlakom vody, má v rukách veľké množstvo pák. A presne takto by vraj mal uvažovať a radšej ísť do pákového ako automatického stroja.

„Možno sa nájde aj automat za nejakých 4 000 eur, ktorý by kávu pripravoval extrémne dobre, ale aspoň ja o ňom neviem,“ usmial sa Simon. „Páka je podľa mňa určite lepšia voľba. Už sme sa bavili aj o tom, či si človek doma vie pripraviť takú kávu ako v kaviarni – a áno, vie, ale musí veľa investovať do výbavy. Kaviarne tú výbavu už majú.“

Páka + mlynček > automat

„Opäť musím zdôrazniť, že najdôležitejší je mlynček. Ten je ešte dôležitejší ako pákový kávovar. Postačí vám aj obyčajný pákový kávovar, ale k nemu treba dodať veľmi dobrý mlynček a môžete sa dopracovať až ku kaviarenskej kvalite. Je lepšie dať 600 do pákového kávovaru a okrem toho 400 do mlynčeka ako 1 000 do automatu. Dostali by ste miliónkrát lepšiu kávu.“

Svet prípravy kávy by sme teoreticky mohli prirovnať k puzzle. Do seba musí zapadnúť veľa súčiastok a ak sa to podarí, dopracujeme sa k vynikajúcemu nápoju. „Treba mať veľmi dobrú vodu, veľmi dobrý mlynček, veľmi dobrý stroj, veľmi dobrý tamper a všetky ďalšie veci.“

Pozor na hygienu

„Navyše to všetko treba pravidelne čistiť a udržiavať, pretože inak vám vytečie len hnusná káva. Keby ste v portafiltri ponechali všetky oleje z posledného polroka, tak to nebude bohviečo. Toto by som chcel veľmi, ale veľmi zdôrazniť. Treba vyčistiť hlavu od kávy, povyplachovať slepým sitkom i chémiou a páky následne namáčať do chémie na odstránenie olejov a znečistení. Ak to nebudete robiť, môžete mať najlepší kávovar i najlepšiu kávu na svete, ale nebude chutiť tak dobre, ako by mohla,“ dodal Simon Melišek pre Blog o káve.

Náš tip: pozrite si aj rubriku Kávovary, v ktorej nájdete ďalšie cenné informácie.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close