piatok, 23 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Prečo kvôli novým nariadeniam EÚ rastú ceny kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. septembra 2024
pražená káva
Share on FacebookShare on Twitter

Európska únia posilňuje svoj ekologický apel, pričom tentoraz to má priamy vplyv aj na rast cien kávy. Môže za to nové nariadenie EÚ o odlesňovaní, ktoré nadobudne účinnosť 30. decembra 2024 a ktoré sa okrem kávy dotkne aj iných komodít.

K naplánovaniu tohto kroku viedla skutočnosť, že až za približne 75 percent globálneho odlesňovania môže poľnohospodárstvo – a na odlesňovaní, ktoré je „ťahané“ Európskou úniou, sa káva podieľa 7 percentami. Farmári v mnohých krajinách najskôr vyklčujú les alebo prales, aby na jeho mieste pestovali poľnohospodárske plodiny. Takýto postup je dlhodobo neudržateľný a Európska únia sa rozhodla konať.

odlesňovanie - klčovanie pralesov
Nelegálny výrub lesov s cieľom vytvoriť nové pestovateľské územia. (Foto: Shutterstock)

Káva, kakao i ďalšie komodity

Situáciu rieši nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2023/1115 z 31. mája 2023 o sprístupňovaní určitých komodít a výrobkov súvisiacich s odlesňovaním a degradáciou lesov.

Upravuje povinnosti „hospodárskych subjektov a obchodníkov, ktorí na trhu Únie umiestňujú, sprístupňujú alebo z neho vyvážajú komodity ako hovädzí dobytok, kakao, káva, palmový olej, kaučuk, sója, drevo a výrobky z nich.“

Patrí tu teda napríklad aj kožený tovar, pneumatiky, gumové tesnenia, čokoláda, pražená káva, glycerín, sójový olej, preglejky, nábytok a rôzne výrobky papierenského a tlačiarenského priemyslu.

Konkrétne komodity a rovnako tak výrobky z nich, teda nebude možné dovážať do EÚ, sprístupňovať na trhu EÚ, ale ani vyvážať z EÚ. To všetko v prípade, že nebudú splnené tri podmienky: prvou je tá, že komodity nesmú spôsobovať odlesňovanie, druhou tá, že boli vyrobené v súlade s príslušnými právnymi predpismi krajiny produkcie a treťou tá, že k nim bude potrebné pripojiť vyhlásenie o náležitej starostlivosti.

Satelitný monitoring

Nariadenie hovorí konkrétne o tom, že v Európskej únii nebude možné obchodovať s komoditami, ktoré boli vypestované na území odlesnenom po decembri 2020. EÚ chce na kontrolu využívať nástroje založené na satelitnom monitoringu, ibaže s tým je spojených viacero problémov: mnohí z malých farmárov totiž ani nemajú podklady k tomu, kde ich pozemok začína a kde končí, prípadne nemajú ani listy vlastníctva alebo niečo podobné.

odlesňovanie - nelegálne ničenie dažďového pralesa v Brazílii
Vyklčovaný dažďový prales v Brazílii. (Foto: Shutterstock)

K situácii sa nedávno vyjadril aj Giuseppe Lavazza, predseda predstavenstva rovnomennej spoločnosti a veľkej globálnej pražiarne. Podľa neho nariadenie spôsobí obrovskú byrokratickú záťaž, s ktorou si farmári z chudobných krajín nedokážu poradiť. Dôsledkom bude omnoho menší počet fariem a spracovateľských staníc, z ktorých bude možné dovážať kávu do Európy. To automaticky spôsobí – a už aj spôsobuje – nárast cien.

Nariadenie splní len zlomok farmárov

Lavazza povedal, že napríklad v Strednej Amerike bude podmienky nariadenia spĺňať len veľmi málo farmárov. Predpovedá, že globálne to môže byť okolo 20 percent farmárov a pre niektorých pôsobiacich v odľahlých častiach Brazílie, Vietnamu, Indonézie alebo Kolumbie bude splnenie podmienok absolútne nemožné.

„Presné sledovanie celého kávového dodávateľského reťazca je veľmi ťažké,“ povedal Lavazza na stretnutí s novinármi. „Pre mnoho krajín je to absolútne nemožné, pretože na to nemajú infraštruktúru. Svoju farmu musíte zakresliť použitím satelitných súradníc a všetky dáta zadať na digitálnu platformu. Farmári v Európe toto asi zvládnu, ale v mnohých producentských krajinách to nebude možné zvládnuť.“

Farmári nebudú vyvážať do EÚ

V niektorých pestovateľských krajinách pôsobia aj farmári, ktorí dokonca nemajú ani elektrinu. Pozbierajú kávovníkové čerešne, odnesú ich na spracovateľskú stanicu a dostanú za to zaplatené. Svoj pozemok však nedokážu vymedziť a tým pádom nebudú môcť dokázať, že k decembru 2020 nebol zalesnený.

kávovníkové čerešne v dlaniach
Kávovníkové čerešne. (Foto: Shutterstock)

Je veľmi pravdepodobné, že takíto malí producenti sa o splnenie podobných podmienok ani nebudú zaujímať. Pravdepodobne budú akceptovať, že svoju kávu nebudú vyvážať do krajín Európskej nie a nájdu pre ňu iné odbytištia.

Hrozba sankcií a pokút

Hospodárske subjekty a obchodníci musia do 29. decembra 2024 preveriť svoje dodávateľské reťazce a od 30. decembra už na trh nesmú uvádzať zásoby, ktoré nespĺňajú nové podmienky. Všetka takáto káva by totiž musela byť okamžite stiahnutá z trhu. Tu treba dodať, že pre malé a stredné podniky platí predĺžená lehota do 30. júna 2025.

Spoločnosti, ktoré by od 30. decembra predávali napríklad kávu bez legitímneho pôvodu, sa vystavia finančným rizikám. Hrozia im pokuty až do výšky 4 percent ich celkového ročného obratu v EÚ, ale hrozí im aj konfiškácia výrobkov alebo príjmov, dočasný zákaz umiestňovať príslušné komodity a výrobky na trh, obchodovať s nimi či vyvážať ich, prípadne aj dočasné vylúčenie z postupov verejného obstarávania.

Napríklad spomínaná Lavazza má svoje pražiarne takmer výlučne v Európe. Kávu napraží na starom kontinente a potom ju vyváža do celého sveta, čo by bolo podľa nového nariadenia problematické, lebo do EÚ by mohla prísť len „legitímna káva“.

„Ak Briti nezavedú podobné pravidlá, možno budeme pražiť v Británii,“ zareagoval Giuseppe Lavazza. „Ďalšími možnosťami sú USA alebo Čína.“

kávovníková plantáž
Takto vyzerajú kávovníkové plantáže, z ktorých pochádza hlavne komoditná káva. (Foto: Shutterstock)

Cena kávy rastie a porastie

Celá táto situácia sa spolu s niektorými ďalšími faktormi premietla aj do ceny kávy na svetových trhoch, ktorá už išla nahor. Zelené zrno je omnoho drahšie, ako bolo pred rokom, a viaceré slovenské pražiarne už boli nútené upravovať ceny svojich balíčkov – zväčša tak spravili „potichu“.

Je pravdepodobné, že najvýraznejší nárast ešte len príde. Na pamäti pritom treba mať aj skutočnosť, že u nás na Slovensku sa do vzostupu cien kávy premietne aj avizované zvýšenie DPH.

Paradoxne, instantnej kávy sa nové nariadenia EÚ netýkajú.

Na záver dobrá správa: na Blogu o káve pravidelne nájdete zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy, vďaka ktorým ušetríte 10 percent – kliknite TU.

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
recenzia káv od Attilu Végha

Recenzia káv od Attilu Végha: Posledné slová pred rozlakťovaním

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    22. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    22. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL