streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo má bezkofeínová káva tmavé a olejnaté zrná?

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. novembra 2022
bezkofeínová káva Becafe olejnaté a tmavé zrná
Share on FacebookShare on Twitter

V článku s názvom „Prečo sú niektoré kávové zrná výrazne olejnaté?“ sme vysvetľovali, čo spôsobuje olejnatosť pražených kávových zŕn. Jednoducho povedané ide o enormné prepraženie kávy až za hranicu druhého pukania (second crack). Takáto káva je tmavá, horká a bohužiaľ aj nechutná.

Pražiarne pracujúce s výberovou kávou a orientujúce sa na kvalitu takto nefungujú. Kávu pražia omnoho slabšie a snažia sa o to, aby v nej zachovali jej pôvodné chute. Zrno totiž ponúka celé spektrum chutí, ktoré však dlhé praženie potláča do ústrania a do popredia vystupuje horkosť.

Anomália bezkofeínovej kávy

Existuje však prípad keď sú aj kratšie pražené zrná tmavé a olejnaté. Táto anomália sa týka bezkofeínovej kávy, ktorá sa pri pražení správa inak. Potvrdil mi to Radovan Vrzgula zo slovenskej pražiarne kávy Be:Café.

„Zákazníci nás už párkrát skritizovali a pýtali sa, prečo je naša bezkofeínová káva taká tmavá až mastná ako nejaký Talian,“ povedal Radovan Vrzgula pre Blog o káve. „A pritom platí, že bezkofeínovú kávu pražíme rovnako, ako väčšinu našich ostatných káv, teda na stredne tmavý stupeň alebo na stupeň City.“

bezkofeínová káva Brasil od Becafé

Oleje vyjdú na povrch

Situácia je zvláštna, pretože rovnako pražená káva s kofeínom a bezkofeínová káva vyzerajú inak. Tá prvá je svetlejšia, tá druhá výrazne tmavšia. A spotrebiteľ môže ostať zmätený.

„Bezkofeínová káva má už v zelenom stave tmavšiu farbu ako klasická surová káva,“ zdôraznil Radovan. „V tomto však háčik nie je, pretože keď ju vyberieme z pražiaceho bubna, farbou je podobná klasickej káve. Po niekoľkých dňoch však výrazne stmavne a na povrch vyjdú oleje ako pri tmavých full city praženiach. Doslova to pripomína až veľmi tmavý french roast.“

Keď si človek doma otvorí balenie bezkofeínovej kávy, môže sa zľaknúť a dokonca ho môže prejsť chuť. „Ale netreba sa báť. Naše bezkofeínové kávy vôbec nie sú tmavo pražené, len tak vyzerajú. Pohľad klame. Napríklad bezkofeínová Kolumbia, ktorú aktuálne máme v ponuke, disponuje miernou aciditou s tónmi čokolády a marhúľ,“ skonštatoval zamestnanec pražiarne so sídlom v Rajci.

Narušenie štruktúry zrna

Ale ako je vlastne možné, že zrno tak stmavne a na jeho povrch vystúpia oleje? Prečo sa to pri bezkofeínovej káve deje?

„Lebo dekofeinačný proces naruší štruktúru stien kávového zrna,“ znela odpoveď Radovana Vrzgulu. „Na vonkajšej stene zrna sa vytvoria väčšie póry, cez ktoré na povrch vystúpia oleje, a to napriek tomu, že uplatníme svetlejšie praženie. Pri káve s kofeínom to funguje inak. Tam vystúpia oleje na povrch až pri veľmi tmavom pražení, kvôli ktorému jeho štruktúra skrehne a olejom to umožní vyjsť na povrch.“

bezkofeínová káva Becafe
Be:café aktuálne ponúka dve bezkofeínové kávy: Brasil Santos a Colombia Supremo.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Be:cafébezkofeínová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
ako sa boduje káva

Ako sa boduje káva?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL