nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo má bezkofeínová káva tmavé a olejnaté zrná?

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. júna 2024
bezkofeínová káva Becafe olejnaté a tmavé zrná
Share on FacebookShare on Twitter

V článku s názvom „Prečo sú niektoré kávové zrná výrazne olejnaté?“ sme vysvetľovali, čo spôsobuje olejnatosť pražených kávových zŕn. Jednoducho povedané ide o enormné prepraženie kávy až za hranicu druhého pukania (second crack). Takáto káva je tmavá, horká a bohužiaľ aj nechutná.

Pražiarne pracujúce s výberovou kávou a orientujúce sa na kvalitu takto nefungujú. Kávu pražia omnoho slabšie a snažia sa o to, aby v nej zachovali jej pôvodné chute. Zrno totiž ponúka celé spektrum chutí, ktoré však dlhé praženie potláča do ústrania a do popredia vystupuje horkosť.

Anomália bezkofeínovej kávy

Existuje však prípad keď sú aj kratšie pražené zrná tmavé a olejnaté. Táto anomália sa týka bezkofeínovej kávy, ktorá sa pri pražení správa inak. Potvrdil mi to Radovan Vrzgula zo slovenskej pražiarne kávy Be:Café.

„Zákazníci nás už párkrát skritizovali a pýtali sa, prečo je naša bezkofeínová káva taká tmavá až mastná ako nejaký Talian,“ povedal Radovan Vrzgula pre Blog o káve. „A pritom platí, že bezkofeínovú kávu pražíme rovnako, ako väčšinu našich ostatných káv, teda na stredne tmavý stupeň alebo na stupeň City.“

bezkofeínová káva Brasil od Becafé

Oleje vyjdú na povrch

Situácia je zvláštna, pretože rovnako pražená káva s kofeínom a bezkofeínová káva vyzerajú inak. Tá prvá je svetlejšia, tá druhá výrazne tmavšia. A spotrebiteľ môže ostať zmätený.

„Bezkofeínová káva má už v zelenom stave tmavšiu farbu ako klasická surová káva,“ zdôraznil Radovan. „V tomto však háčik nie je, pretože keď ju vyberieme z pražiaceho bubna, farbou je podobná klasickej káve. Po niekoľkých dňoch však výrazne stmavne a na povrch vyjdú oleje ako pri tmavých full city praženiach. Doslova to pripomína až veľmi tmavý french roast.“

Keď si človek doma otvorí balenie bezkofeínovej kávy, môže sa zľaknúť a dokonca ho môže prejsť chuť. „Ale netreba sa báť. Naše bezkofeínové kávy vôbec nie sú tmavo pražené, len tak vyzerajú. Pohľad klame. Napríklad bezkofeínová Kolumbia, ktorú aktuálne máme v ponuke, disponuje miernou aciditou s tónmi čokolády a marhúľ,“ skonštatoval zamestnanec pražiarne so sídlom v Rajci.

Narušenie štruktúry zrna

Ale ako je vlastne možné, že zrno tak stmavne a na jeho povrch vystúpia oleje? Prečo sa to pri bezkofeínovej káve deje?

„Lebo dekofeinačný proces naruší štruktúru stien kávového zrna,“ znela odpoveď Radovana Vrzgulu. „Na vonkajšej stene zrna sa vytvoria väčšie póry, cez ktoré na povrch vystúpia oleje, a to napriek tomu, že uplatníme svetlejšie praženie. Pri káve s kofeínom to funguje inak. Tam vystúpia oleje na povrch až pri veľmi tmavom pražení, kvôli ktorému jeho štruktúra skrehne a olejom to umožní vyjsť na povrch.“

bezkofeínová káva Becafe
Be:café aktuálne ponúka dve bezkofeínové kávy: Brasil Santos a Colombia Supremo.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Be:cafébezkofeínová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
ako sa boduje káva

Ako sa boduje káva?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL