streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Prečo si baristi vážia kávu?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. augusta 2024
espresso na baristickej váhe
Share on FacebookShare on Twitter

Keď navštívite kvalitnú kaviareň s výberovou kávou, za barom si určite všimnete niekoľko baristických váh. Áno, špičkoví baristi si kávu vážia. Prečo je však váha až tak dôležitá? Mali by ste si jednu zaobstarať aj domov? V spolupráci so slovenskou pražiarňou kávy Be:Café sme si pre vás pripravili experiment, ktorý vás o kúpe baristickej váhy určite presvedčí. 

Vážiť si kávu neznamená luxus

Aj keď sa váženie kávy môže zdať ako zbytočný luxus a príliš “niche” záležitosť, vedzte, že je to kľúč k udržateľne chutnej káve. Keď doma pečiete koláč, všetky ingrediencie by ste si mali odvážiť či odmerať. Inak tomu nie je ani vo svete kávy. Príprava espressa, ale aj filtrovanej kávy, je vo veľkej miere ovplyvnená gramážou namletej kávy a použitej vody.

Colombia El Carmen Carlos Martinez na espresso od BeCafé

Colombia El Carmen Carlos Martinez od Be:Café

Výberovú kávu Colombia El Carmen Carlos Martinez z pražiarne Be:Café sme v tomto experimente pripravovali vo forme espressa. Odroda Pink Bourbon spracovaná metódou “anoxic natural” je jednou z najlepších káv, ktorú v portfóliu Be:Café nájdete. Je extrémne voňavá a aromatická.

Jej vôňa pripomína sladký malinový džem a mliečnu čokoládu. V chuti prepája sladkosť papáje, malinového džemu a mliečnej čokolády s jablčnou aciditou a jemnou florálnosťou. K jej príprave sme pristúpili dvoma spôsobmi.

Náš tip: pri nákupe na eshope becafe.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia El Carmen Carlos Martinez na espresso od BeCafé - zrná

Poctivá príprava

Prvý spôsob spĺňal prakticky všetko, čo si vyžaduje poctivá príprava espressa. Pri nastavení receptu sme hľadeli na správnu hrúbku mletia, sledovali sme vstupnú gramáž namletej kávy, čas extrakcie a hmotnosť výťažku (výsledného espressa). Vďaka tomu sme mali dohľad nad všetkým, čo sa v páke kávovaru deje.

Po niekoľkých nedokonalých pokusoch sme dosiahli recept, ktorý produkoval vyvážené espresso s príjemnou textúrou a dochuťou. Pomocou tohto postupu a receptu sme následne pripravili päť ďalších espress so snahou o čo najlepšie výsledky a najväčšiu konzistentnosť nápojov.

portafilter naplnený kávou na baristickej váhe

Lenivá príprava

V druhom prípade sme z procesu prípravy vynechali baristickú váhu. Spoliehali sme sa len na mlynček, ktorý sme si pri prvom spôsobe nastavili tak, aby mlel nami požadovanú dávku kávy. Pri extrakcii sme merali čas extrakcie a prípravu espressa sme zakaždým stopli v rovnakom čase (28 sekúnd). Tento proces sme taktiež zopakovali päťkrát a výsledné nápoje sme ochutnali a zmerali ich TDS. 

TDS

TDS (z anglického “total dissolved solids”) je jedným z ukazovateľom miery extrakcie kávových nápojov. Jeho hodnota odzrkadľuje množstvo rozpustených častíc, ktoré sa z kávových zŕn dostali do vody. Čím vyššie TDS vo svojej káve nameriate, tým viac z kávy vyťažíte.

príprava espressa z kávy Colombia El Carmen Carlos Martinez od BeCafé

Vyššie TDS však nemusí automaticky signalizovať chutnejšiu kávu. V určitom momente začnete z kávy extrahovať aj chuťovo nepríjemné prvky, ktoré vaše espresso skazia. Rovnako to funguje aj s príliš nízkym TDS. Ak z kávy nevyťažíte dostatok chutí, v šálke sa vám pravdepodobne ocitne vodnaté, ploché a príliš acidné espresso.

Preto je dôležité nájsť akýsi zlatý stred, keď je káva chuťovo vyvážená a má príjemnú textúru. Ak tento bod nájdete, potrebujete ho nachádzať konzistentne pri každom ďalšom espresse. Rovnako ako pri dokonalom koláči, ktorý ste napiekli, chcete, aby bol aj ten ďalší minimálne takisto podarený.

V experimente sme tak pripravili celkovo 10 espress – päť za pomoci baristickej váhy a päť bez nej. Každé sme ochutnali a pomocou refraktometra sme zmerali jeho TDS. 

refraktometer Difluid - príprava na meranie TDS

Váha = menší rozptyl

Espressá, ktoré sme pripravovali za pomoci váhy, mali oveľa menšiu odchýlku v nameranom TDS ako espressá pripravené bez váženia. Hodnoty TDS u pätice espress s baristickou váhou sa pohybovali v rozmedzí 9,2 až 9,7 percenta. Odchýlka medzi najmenšou a najväčšou nameranou hodnotou tak predstavovala len 0,5 percenta.

Bez váhy to nejde

Vynechanie baristickej váhy však narobilo oveľa väčšiu šarapatu. Namerané hodnoty sa výrazne odlišovali. Jednotlivé espressá mali TDS 8,5; 7,8; 9,6; 8,2 a 9,8 percenta. Tieto rozdiely boli citeľné aj v chuti jednotlivých nápojov. Espressá s nižším TDS chutili vodnatejšie a acidnejšie. Espressá s vyšším TDS boli chuťovo plnšie, no s menej kvalitnou dochuťou.

refraktometer Difluid meria TDS kávy

Čo spôsobilo väčší rozptyl? 

Najpravdepodobnejším dôvodom, prečo boli espressá bez použitia baristickej váhy menej konzistentné, je chybovosť mlynčeka. Aj napriek tomu, že mlynček nastavíte na určitý čas mletia, jednotlivé dávky kávy, ktoré namelie, nebudú identické.

Príprava espressa je veľmi citlivá na vstupnú gramáž kávy. Mlynček môže namlieť o pol gramu menej a pri ďalšom pokuse pokojne o pol gramu viac. To pozmení priebeh extrakcie v páke. Za rovnaký čas tak z kávy dostanete rozdielne množstvo chutí a pretečie ňou odlišné množstvo vody. 

mlynček na kávu Mahlkönig X54

Z tohto malého pokusu tak vyplývajú tri najdôležitejšie dôvody, prečo by ste mali používať váhu:

1. Precíznosť

Aj najmenšie odchýlky vo forme desatiniek gramu môžu mať veľký vplyv na to, ako vaša káva chutí. Ak chcete dodržať správne pomery kávy a vody použitej pri extrakcii, baristická váha by mala byť nevyhnutnosťou. 

mletie kávy na mlynčeku Mahlkönig X54

2. Konzistentnosť

Ak chcete zopakovať podarené výsledky, bez váhy to jednoducho nepôjde. Každé zariadenie má svoju chybovosť, ktorú dostanete pod kontrolu pomocou toho, že si budete vážiť vstup aj výstup prípravy espressa. Odváženie týchto premenných vám zaberie len niekoľko sekúnd, no na výsledok a konzistentnosť vašich výsledkov bude mať obrovský vplyv.

3. Menej odpadu

Váha vám pomôže vyvarovať sa nepodarkom a nesprávne extrahovaným espressám. Nestratíte sa tak v neustálom menení hrúbky mletia a iných premenných. Nakoniec tak skončí v koši oveľa menej zrniek kávy.

príprava espressa bez váhy

Baristická váha urobí divy pri lacnom, ale aj drahom vybavení

Tento test sme vykonávali na “budgetovom” espresso stroji značky Siguro v spojení s domácim elektrickým mlynčekom značky Mahlkönig X54. Za pár eur navyše, tak dosiahnete konzistentnejšie výsledky, aj keď ste len na začiatku vašej kávovej cesty.

Váženie je však rovnako dôležité aj pri drahých, niekoľkotisícových kávovaroch. Prípravu espressa bez váhy si nevieme predstaviť ani na našom La Marzocco GS3, ktoré patrí do extratriedy medzi pákovými kávovarmi. Je teda jedno, či do výbavy investujete stovky alebo tisícky eur, na baristickú váhu by ste nemali zabúdať.

espresso na váhe

Eshop becafe.sk

Tak čo, presvedčili sme vás? Kávu by si mal každý z nás vážiť. Obzvlášť ak sa jedná o kvalitnú výberovú kávu, ako je tá od pražiarne Be:Café, za ktorou stojí hromada práce. Kvalitná baristická váha pritom nie je drahá. Na eshope Be:Café nejakú určite nájdete.

Na príslušenstvo síce zľavu nemáme, ale pri kúpe kávy na becafe.sk ušetríte: stačí ak v košíku zadáte zľavový kód BLOGOKAVE10.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: baristická váhaBe:café
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - hotová filtrovaná káva

Sladká, ovocná a kvetinová: Ako mi Etiópia Guji Daanisa sadla ako riť na šerbel

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL