Zdravie

Prečo si pol hodiny po káve a čaji netreba čistiť zuby?

Ráno vyleziete z postele, dáte si raňajky, kávu, vyčistíte si zuby a idete do práce. Robíte to niekto v tomto poradí? Ak áno, tak vedzte, že na to nejdete správne. Zuby určite netreba čistiť po káve, pretože im to môže uškodiť.

A netýka sa to len rána. Možno si kávu dáte pred odchodom na dôležitú schôdzku alebo rande, nuž a následne si vyčistíte zuby. Alternatívnych scenárov je veľmi veľa, no odborníci upozorňujú, že v tomto poradí tieto veci robiť netreba. Okrem kávy tu pritom ide aj o čaj.

Viac škody ako úžitku

„Mnoho ľudí má tendenciu čistiť si zuby po jedle, a to hlavne po jedle, ku ktorému si dali aj kávu alebo čaj,“ uviedol vo svojom blogu kalifornský zubár Zareh Kouyoumdjian. „Zdá sa to byť ako prirodzený postup; napiť sa a potom vyčistiť. Celkovo to však nie je dobré a zubom to môže spôsobiť viac škody ako úžitku.“

„Pitie kávy a čaju zuby nielen sfarbí, ale súčasne oslabí sklovinu. Čistenie zubov okamžite po tom sa postará o odstránenie časti oslabenej skloviny, kvôli čomu sú potom zuby ešte citlivejšie. Stávajú sa tak ešte vystavenejšie škodlivým vonkajším faktorom.“

Problém spôsobuje kyslosť

Prečo však majú káva a čaj na zuby taký neblahý vplyv? „Kvôli kyslosti,“ odpovedal Kouyoumdjian. „Môže trvať aj tridsať minút, kým po vypití kávy tento efekt opadne. Zuby si teda nečistite minimálne pol hodiny.“

„Namiesto toho sa radšej napite vody a ústa si ňou po vypití kávy prepláchnite. Voda zo zubov kávu jednak zmyje, ale na druhej strane pomôže aj s vytváraním slín – rovnaký efekt má pritom aj žuvačka bez cukru. Nuž a sliny sa postarajú o obnovenie minerálov na zuboch a okrem toho zmyjú kyslosť spôsobenú kávou alebo čajom,“ dodal Zareh Kouyoumdjian.

Pomôžu aj jahody alebo jablká

Existujú však aj iné „pomôcky“, ktoré môžu zubom spraviť dobre. Jednou z nich sú jahody, ktoré síce majú veľmi silnú červenú farbu, no napriek tomu dokážu zuby čistiť.

„Kľúčovou je v tomto smere skutočnosť, že jahody obsahujú kyselinu jablčnú, ktorá sa stará o bielenie zubov,“ povedal celebritný zubár Richard Marques pre The Guardian.

„To isté platí aj o jablkách, ktoré neobsahujú len kyselinu jablčnú, ale aj veľké množstvo vody. To pomáha zmyť zostatkové jedlo a rovnako aj zvyšky, ktoré ostali na zuboch. Určitý čistiaci efekt okrem toho majú aj tvrdé a chrumkavé druhy zeleniny, napríklad mrkva alebo zeler,“ prezradil Marques.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

2 Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close