Kávový bloger

Prečo sú niektoré kávy také drahé?

Eshop s kávou

V obchode nájdete kilogramovú kávu „vychýrenej“ značky aj za 15 eur, ale eshop Blogu o káve vám štyri 250-gramové kávy ponúka za sumu okolo 40 eur. Stretávame sa s tým, že niektorí ľudia krútia hlavou a popod fúz si hovoria: „Zlodeji!“ Ibaže ono to tak vôbec nie je, na kávach nezarábame a predávame ich za menej, ako by ste za ne dali na ich domovských eshopoch. Prečo sú teda také „drahé“?

Začnime celkom z opačného konca. Prečo sú niektoré kávy také lacné? Skúsme sa mysľou preniesť napríklad do Brazílie. Na miestach, kde bol niekedy dažďový prales, sú nekonečné kávové plantáže. Všetko to tam vyklčovali a kávovníky posadili pekne do radov, aby sa dali ľahko hnojiť, postrekovať a zbierať pomocou obrovských strojov.

Ako pozbiera kávové čerešne taký stroj? Dobre. Pozbiera ich dobre a pozbiera ich všetky. Práve tu však vzniká prvý problém: niektoré boli zrelé, niektoré možno prezreté, niektoré zelené, niektoré vadné. Toto sa pri veľkovýrobe nerieši. Jedna farma, druhá farma, rôzne nadmorské výšky, rôzne odrody, všetky zrná na jednu kopu. A môžeme ísť ešte ďalej: pridajme do tejto kopy ku Brazílii aj Kolumbiu, Peru, Honduras a máme komoditnú kávu, ktorá sa predáva na svetových trhoch. Taký nejaký megamix.

Je to veľmi zjednodušený pohľad, ale pre ilustráciu postačí. Teraz si pozrime opačný príklad: malá farma, káva pestovaná v prirodzenom kopcovitom prostredí medzi inými stromami, biodiverzita, žiadne postreky, bio a organická káva, pestovatelia spravodlivo odmenení za svoju prácu, ručný zber optimálne dozretých zŕn s potrebným množstvom cukru, prípadne ich dokonalé pretriedenie, kvalitné spracovanie, atď, atď. A toto všetko nájdete napokon aj na obale kávy s dodatkom, o ktorú konkrétnu farmu išlo, v akej nadmorskej výške sa káva pestovala a podobne. Jednoducho celkom iný svet.

Toto sú dva extrémy a pohybovať sa vieme kdekoľvek medzitým. Veľké spoločnosti ako Nescafé, Tchibo, Douwe Egberts, Starbucks, Eduscho, Jacobs, ale napríklad aj Popradská káva, potrebujú pre svoju produkciu tony kávy a je zrejmé, že musia siahnuť po prvom zdroji. Pri ich objeme produkcie to jednoducho musí byť takto. A aj keď to zabalia do krásneho obalu a ako sprievod pustia nablýskané reklamy, kvalita to nie je.

Blog o káve

Menšie pražiarne majú v tomto smere obrovskú výhodu, ktorej sa musia chopiť. Tie si vedia obstarať napríklad aj kávu z tzv. mikrolotu. Jednoducho kávu s rodokmeňom z konkrétnej malej plantáže, z ktorej sa za rok vypestuje možno len tona. Malej pražiarni to však stačí a vďaka tomu vám ponúkne kvalitnú kávu jedného chuťového profilu z daného konkrétneho miesta a danej odrody. Nie všehochuť pozbieranú z celej Južnej Ameriky alebo z celého sveta. Prípadne zmiešanú arabiku s robustou a niekedy takú nekvalitnú, že ju musia predávať mletú. Aby sme ako zákazníci tú biedu radšej nevideli.

Teraz úplný extrém. Pozitívny extrém. „Pred pár týždňami som kúpil celú svetovú produkciu odrody Lupao,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve pražiar spoločnosti Coffia a uznávaný kávový expert Michal Maliarik. „Farmár v Paname vypestoval novú odrodu kávy, nazval ju Lupao a celá jeho produkcia bola 30 kilogramov. Čiže na celom svete je z tejto kávy iba 30 kilogramov a mám ich ja. Teraz už len 26.“

„Viete si prestaviť, že by Popradská kúpila 30 kilogramov Lupao? Čo by s tým robili? Ani celá úroda farmy, ktorá vyprodukuje napríklad 200 vriec, pre nich nie je prijateľná,“ dodal Maliarik v exkluzívnom rozhovore pre našu webovú stránku. „My malí máme výhodu, že môžeme kúpiť malé množstvá úžasných vecí a keď ich vypredáme, tak hľadáme iné úžasné veci. Ja nechcem mať niečo, čo je OK. Ja chcem mať to najlepšie z tohto sveta.“

Teraz už isto lepšie chápete, o čo tu vlastne ide a prečo stoja niektoré kávy viac, niektoré menej. K tomu treba prirátať aj skutočnosť, že keď sa káva praží v menšom množstve, nikdy nemôže byť taká lacná, ako tá, ktorá je pražená vo veľkom. To je logické. Na druhej strane jej však pražiari dajú dušu a za to sa podľa nás rozhodne oplatí priplatiť si. Aj preto informujeme len o takýchto pražiarňach a chceme im pomôcť.

Zaujímavú skúsenosť sme pred niekoľkými dňami zažili v košickej pražiarni Coffee Joy. Majiteľ nám na stôl vysypal chybné zrná. Kávu totiž v priebehu prípravy trikrát ručne preberá a na priloženej fotografii sú zrná, ktoré vytriedil v prvej fáze, teda ešte pred pražením. Viete si predstaviť, že by toto robila veľká spoločnosť skupujúca komoditnú kávu? To sa jednoducho nedá. V balíkoch máte všetko. Vadné zrná, zrná napadnuté chorobami, plesnivé… je tam všetko.

vytriedené chybné a vadné kávové zrná

K tomuto všetkému pridáme ešte úryvok rozhovoru, ktorý sme spravili s Michalom Šturcom z Casa del Caffé. S kávovým gurmánom, ktorý za kávou precestoval vyše 50 štátov a bol na plantážach vo všetkých krajinách, kde sa káva pestuje.

„Viete, kde skončí štvrtá, piata alebo šiesta akostná trieda?“ opýtal sa nás. „Tak ja vám to poviem: sú to kávy, ktoré nájdete v bežných supermarketoch. Mleté kávy, instantné, kapsulové. Sú ponúkané v pekných obaloch a majú dobrý marketing. Spravia tomu reklamu so známou tvárou a zákazníka púta práve to, nie však kvalita.“

A o tom to všetko vlastne je. Preto sú niektoré kávy „lacné“, niektoré „drahé“ a ostatné niekde medzi nimi. Je len na vás, zákazníkoch, čo si napokon vyberiete, čo si môžete dovoliť alebo čo si chcete dopriať. My v Blogu o káve vám ponúkame aj tie „drahé“, ktoré však podľa nás vzhľadom na všetky uvedené skutočnosti drahé vôbec nie sú.

Ponúkame vám ich za najnižšie možné ceny a do balíkov vám prikladáme mnoho ďalších ochutnávkových balení káv. Len tak, zadarmo. Lebo sme presvedčení o tom, že si to zaslúžite.

Ladislav Király, šéfredaktor blogokave.sk

Páči sa ti naša tvorba? Podpor nás cez Patreon alebo kúpou balíčka z eshopu. Vďaka 😉
Značky
Zobraz viac
Objav skutočnú chuť kávy

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozri aj
Close
Back to top button
Close
Close