utorok, 20 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Priaxor Xemium: Nová havajská zbraň proti kávovníkovej hrdzi

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. mája 2021
Priaxor Xemium

V boji s hrdzou kávovníkových listov by mal Havajčanom po novom pomáhať fungicíd Priaxor Xemium.

Share on FacebookShare on Twitter

Káva má niekoľkých prirodzených nepriateľov. Okrem klimatických zmien jej hrozí napríklad chrobáčik „la broca“ (v angličtine označovaný ako coffee borer), ale časť produkcie likviduje aj kávovníková hrdza. Havajčania sa teraz dočkali dobrej správy: v boji s hrdzou kávovníkových listov môžu použiť fungicíd s názvom Priaxor Xemium.

Konať je potrebné rýchlo, pretože kávovníková hrdza bola na ostrovoch Maui a Havaj zaznamenaná v októbri, no a v januári ju registrovali už aj na ostrovoch Oahu a Lanai. Ak by kompetentní nekonali, kávová úroda by mohla byť úplne zničená.

Huba znemožní fotosyntézu

Za všetko môže Hemileia vastatrix, teda bazídiová huba z radu parazitických stopkovýtrusných húb (Pucciniales), ktorá spôsobuje kávovníkovú hrdzu. Listy sú napokon hostiteľom, ktorý hube umožňuje množiť sa a prežiť.

Hlavný problém je napokon v tom, že poškodenie listov rastline znemožňuje vykonávanie fotosyntézy. Listy postupom času vyschnú a odpadnú, no a v konečnom dôsledku to má dopad aj na kvantitu a kvalitu kvetov a produkovaného ovocia, takže aj na samotnú kvalitu kávy.

Hrdza kávovníkových listov je známa minimálne od roku 1868, keď začala likvidovať produkciu kávy na Srí Lanke. Problém bol natoľko závažný, že táto krajina napokon s kávou úplne skončila a presedlala na čaj. Hrdza postupne putovala ďalej a dnes sa s ňou boria mnohí pestovatelia kávy.

Priaxor Xemium dostal zelenú

Havajčania boli po objavení devastačného patogénu na viacerých ostrovoch nešťastní a okamžite žiadali o pomoc. Pred niekoľkými dňami napokon od americkej agentúry zaoberajúcej sa ochranou životného prostredia (EPA) dostali súhlas na použitie fungicídu Priaxor Xemium.

Ten bolo doposiaľ možné využívať pri starostlivosti o jahody, paradajky, sóju, pšenicu i ďalšie plodiny, avšak káva na zozname chýbala.

Havajčania prijali viacero opatrení

„Havajskí pestovatelia kávy môžu využiť novú metódu boja s hrdzou kávovníkových listov, ktorej zvládanie je extrémne náročné,“ povedala šéfka havajského poľnohospodárstva Phyllis Shimabukuro-Geiserová pre mauinews.com.

„Ďalšie úsilie zamerané na minimalizovanie škôd a šírenia hrdze kávovníkových listov sa týka karanténnych opatrení spojených s presunom kávových rastlín a asociovaného materiálu, ale aj importu rastlín, ktoré sú voči hrdzi odolné, ako aj vývoja integrovaných stratégií zameraných na kontrolu tohto škodcu,“ dodala.

Školenie prostredníctvom webinárov

Havajskí pestovatelia kávy dostali zoznam vecí, ktorých sa musia držať. O využití produktu Priaxor Xemium musia príslušné orgány informovať minimálne sedem dní vopred, musia nosiť ochranné oblečenie a podobne. Havajské ministerstvo na jún naplánovalo aj dva webináre, prostredníctvom ktorých chce farmárom posunúť cenné informácie o tomto schválenom fungicíde.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: hrdza kávovníkových listovpestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
účinky kofeínu

Účinky kofeínu na ľudský organizmus

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL