sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Príbeh fotografie: Luka a Koko na kávovníkovej plantáži

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. marca 2022
Luka a Koko na kávovníkovej plantáži
Share on FacebookShare on Twitter

Dostali sme sa do pomerne intenzívneho kontaktu s Lukom Ondrišákom, ktorý už mnoho rokov farmárči v Indonézii. Od tamojších expertov sa priúča pestovaniu kávy a vie o nej toľko, ako málokto. Máme od neho množstvo fotiek a vymysleli sme seriál „príbeh fotografie“. Raz za čas vyberieme náhodnú fotku a Luka rozpovie príbeh, ktorý za ňou stojí. Plus pridá parádne zaujímavosti. Tentoraz je to fotka Luka a Koko na kávovníkovej plantáži.

Mimochodom, všetko čo Luka z Indonézie priváža, si viete kúpiť prostredníctvom eshopu www.chute.sk.

Luka a Koko na kávovníkovej plantáži

„Na tejto fotke som s jedným z najväčších borcov na pestovanie kávy na Jáve, konkrétne na agroforestry, teda pestovanie plodín v horách v symbióze s pôvodným endemickým prostredím,“ povedal Luka Ondrišák pre Blog o káve. „Volá sa Koko a je to veľmi dobrý človek. Pracovitý, skromný, sympatický.“

Fotka je urobená na Kokovej plantáži v západnej Jáve v regióne zvanom Garut. „Ruky si podávame preto, lebo sme si ako ľudia sadli. S väčšinou farmárov som si za desať rokov v Indonézii vytvoril doslova rodinné priateľstvá a to isté sa črtá aj s Kokom. Brother from another mother.“

Ako pestovať robustu?

Luka sa u Koka zdržal niekoľko dní a vraj sa doslova nadopoval skvelými informáciami. „Veľa som sa naučil napríklad o robuste. Keď sa o kávovník canephora (robusta) správne staráš, vie byť produktívny a výdatne plodiť až 35 rokov. Najproduktívnejší je v šiestom až ôsmom roku. Pri arabike sa však v ôsmom roku životná cesta často končí.“

„Povedal mi aj to, že ak chceš vlastnú plantáž, kávovníky posaď minimálne 2,5 metra od seba, ale maximálne tri metre. Canephoru zastrihávaj tak, aby si udržiavala výšku približne 1,8 metra a aby mala šírku konára 2,5 metra.“

Cmúľanie kávovníkových čerešní

Podľa Koka je pri snahe založiť si kávovníkovú farmu dôležité skamarátiť sa s farmármi okolo a zbierať info. „Aj sa s nimi poflakovať medzi kávovníkmi a cmúľať kávovníkové čerešne,“ zasmial sa Luka. „Takto sa skúša sladkosť (brix) čerešní. Od farmárov sa dá zistiť veľa o tom, ako plodí ktorá odroda, ale aj to, aké boli posledné úrody.“

No a potom treba nájsť najlepší kávovník a vziať si z neho čerešňu, ktorá bude základom budúcej plantáže. „Treba tak urobiť v strede hlavnej sezóny zo stredu stromu a zo stredných konárov. Takto sa človek dostane k najlepším kôstkam presne v danej oblasti, kde si plánuje založiť plantáž. A bude z toho parádny kávovník,“ dodal Luka Ondrišák.

Prikladáme niekoľko fotografií:

Luka a Koko na kávovníkovej plantáži
Koko a Luka na kávovníkovej plantáži
Koko a Luka pri kávovníku
Luka Ondrišák si obzerá kávovníkové čerešne
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: príbeh fotografie
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Záhorácke zrnko - kávy

Záhorácke zrnko v Holíči: Káva pre gurmánov i bežných kávičkárov

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL