Koľko sú Slováci ochotní zaplatiť za espresso, doubleshot alebo cappuccino? A za koľko sú tieto kávové nápoje ochotné predávať kaviarne? Sú dopyt a ponuka v rovnováhe, alebo sa od seba obe strany vzďaľujú? Rozhodli sme sa, že najskôr zistíme názor zástupcov dopytu* a vykonali sme rozsiahly prieskum.
Na instagramovom účte @ladislavkiraly sme vypísali takúto otázku: „Dostávam množstvo správ týkajúcich sa vysokých cien kávy v kaviarňach. Napíšte mi prosím vás: Sú podľa vás ceny kávy v kaviarňach neúnosne vysoké? Koľko ste pripravení zaplatiť za espresso, doubleshot, cappuccino alebo čokoľvek čo pijete? Aká by bola vaša ideálna cena za tieto nápoje? Koľko stoja vo vašej kaviarni? (pokojne pridajte aj názov kaviarne a mesto) Hrozí, že prestanete chodiť do kaviarní a kávu si budete pripravovať len doma? Budem vďačný za akýkoľvek názor k tejto téme, pokojne aj obsiahly. Ďakujem.“
Odpovede sme pozbierali a dali posúdiť ChatGPT. Tento nástroj z nich vyvodil nasledujúce závery:
1. Koľko sú ľudia ochotní zaplatiť za kávu v kaviarni?
- Espresso: Akceptovateľná cena sa pohybuje medzi 1,50 € – 2,50 €. Mnohí považujú 2 € za strop, pričom nad 2,50 € už viacerí reagujú negatívne.
- Doubleshot: Bežne prijateľná cena je do 3 €, pričom niektorým vadí, ak je cena doubleshotu rovná dvojnásobku espressa.
- Cappuccino a Flat White: Väčšina považuje za rozumnú cenu do 3,50 €, pričom 4 € a viac je pre mnohých už neakceptovateľné.
- Filter (batch brew, V60): Cena, ktorú sú ochotní zaplatiť, sa pohybuje v rozmedzí 3 – 4 €. Ak prekročí 5 €, je to pre veľkú časť zákazníkov problém.
2. Cenové stropy
- Pri cappuccine je psychologickou hranicou 3,50 – 4 €. Ak cena presiahne 4 €, väčšina respondentov už kávu v danej kaviarni odmieta.
- Flat white nad 4 € je pre mnohých problém.
- Espresso nad 2,50 € je pre väčšinu cez čiaru, pričom mnohí nostalgicky spomínajú na ceny v Taliansku (1 – 1,50 €).
- Kaviarne, ktoré pýtajú za batch brew 5 € a viac, strácajú zákazníkov, ktorí radšej pijú kávu doma.
3. Chodia ľudia ešte do kaviarní?
- Väčšina ľudí obmedzila návštevy kaviarní. Mnohí si pripravujú kávu doma a do kaviarne chodia menej často alebo len pri špeciálnych príležitostiach.
- Niektorí prestali chodiť úplne, lebo sa im nezdá pomer ceny a kvality férový.
- Zvýšenie cien vedie k presunu spotreby domov. Mnoho respondentov si kúpilo kvalitné kávovary a kávu si pripravujú doma.
- Atmosféra kaviarne je však pre mnohých nenahraditeľná. Ľudia, ktorí si potrpia na sociálny aspekt návštevy kaviarne, chodia aj napriek vyšším cenám.
4. Ako situáciu riešia?
- Prechod na domácu prípravu. Mnohí investovali do kávovarov, alternatívnych metód prípravy (V60, Aeropress) a nakupujú kvalitnú kávu priamo z pražiarní.
- Selektívny výber kaviarní. Ľudia sa viac sústreďujú na kaviarne, kde vedia, že dostanú kvalitu za primeranú cenu.
- Obmedzenie frekvencie návštev. Z každodenných návštev sa stali týždenné či mesačné.
- Nosenie kávy so sebou. Viacerí si pripravujú kávu doma a nosia si ju v keepcupe.
5. Kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú rozhodnutie zaplatiť vyššiu cenu
- Kvalita kávy: Ľudia sú ochotní zaplatiť viac za výberovú kávu, ale odmietajú platiť vysoké sumy za prepraženú komoditnú kávu.
- Kvalita obsluhy a servisu: Ak je obsluha neochotná alebo nekvalifikovaná, zákazníci to považujú za dôvod, prečo sa do kaviarne nevrátia.
- Cena alternatívnych mliek: Príplatky za rastlinné mlieko považujú mnohí za prehnané.
- Pridaná hodnota: Ak kaviarne ponúkajú kávu spolu s príbehom, edukáciou alebo špeciálnymi zážitkami, zákazníci sú ochotní zaplatiť viac.
- Lokalita: Ceny v malých mestách sú často vyššie ako v Bratislave, čo zákazníkov prekvapuje.
Náš tip:Hľadáte kvalitnú kávu? Pozrite si zľavové kódy do slovenských pražiarní
Odpovede, ktoré sme od vás dostali:
Peter: Ja som z cien vo väčšine našich kaviarní sklamaný a považujem ich za choré. Kaviarne s komoditnou kávou dlhodobo obchádzam, takže o cenách v nich nemám prehľad – vyhľadávam len kaviarne s výberovkou a s kávou zo slovenských pražiarní. Teda vyhľadával som, lebo už nemám veľkú chuť chodiť ani do nich. Sú predražené. V poriadku považujem cenu za espresso do 2€ a doubleshot do 3€. Keď niekde za doubleshot pýtajú 3,80€, tak sú podľa mňa trafení a zákazníka jedine tak odplašia. Ja som rád, že som si obstaral kvalitný stroj a kupujem si kávy z Coffeeinu – majú takú širokú ponuku, že som ešte stále neochutnal všetko. V príprave kávy sa stále zdokonaľujem, ale už teraz si svojpomocne pripravím lepšie kávy ako tie za 3,80 €. A to je už na pováženie.
Martina: Dobrý deň prajem, ďakujem vám za vypísanie tejto ankety a veľmi som zvedavá na výsledky. Sama tým cenám vôbec nerozumiem, veď náklady na kávu, ktorá putuje do espressa či doppia, musia byť len pár centov – ako to môžu predávať za 3,50 €? Veľmi by som chcela pochopiť kalkulácie, ktoré za tým sú, ale nedáva mi to zmysel. Niekedy mám pocit, že majitelia kaviarní zákazníka nechcú potešiť, ale len podráždiť a znechutiť. Bohužiaľ sa im to darí.
Jozef: Tiež som si všimol tento trend. V 90 % prípadov si dávam cappuccino, ktoré stojí od 3,10 do 3,70 €. Čo je za mňa dosť veľa, vzhľadom na to, že mám doma pákový kávovar a viem si urobiť cappuccino podobnej kvality. Bohužiaľ, doma nemám kaviarenskú atmosféru, takže chodiť asi neprestanem – ako správny kaviarenský povaľač.
Anonym: Ja som si kedysi dávala kávu vždy cestou do práce, ale už to nerobím. S kolegyňami sme sa poskladali na výbavu a nakupujeme kávu len v slovenských pražiarňach. Skladáme sa na ňu… vďaka za vaše zľavové kódy. Káva nás tak vyjde na pár centov a ešte je to aj skvelá zábava.
Denisa: Zdravím, cena filtrovanej kávy (bývam v Prahe, ceny sú však porovnateľné s BA a KE) sa za posledné roky dvihla natoľko, že v práci sme si založili kávový klub a pripravujeme si V60 sami. Sestra si kúpila automatický kávovar, ja mám doma pákový (oba od De’Longhi) a kávu si pripravujeme doma. Kávu v kaviarni si kupujeme naozaj už len výnimočne a podporujeme CZ/SK pražiarne.
Patrik: Tak za mňa to už v kaviarňach preháňajú… Stále sú kaviarne, kde je káva za 1,50 €, ale to je väčšinou žbrnda, a tam by som nešiel… Som ochotný dať za výberovku espresso 2,50 € (doubleshot nepijem) a áno, prestanem aj kaviareň navštevovať, ak nevedia, čo s cenami… Optimálne podľa mňa sú 2 € za espresso, a aj tak musia byť na tom kaviarne ziskové.
Veronika: Úprimne – zaplatiť už 3,20 € za malé cappuccino je dosť. A 3,90 € za latte/flat white? To je už bežná cena v bratislavských kaviarňach ako Matsu, Lot, Ostblock, Bloom Bakery, Oli‘s… Už nechodím tak často na kávu. Lebo je to cítiť, keď človek dá za týždeň vyše 20 € za kávu. Som asi viac ochotná nakúpiť si v Coffeein za 90 € kávu a piť ju pol roka, ako si dávať každodennú kávičku v ruke z kaviarne. Keby sme sa znovu dostali na tie 2 €, určite by som chodila viac. Ale káva s koláčom už vyjde rovnako ako obedové menu.
Ján: Ahoj Laci, už v podstate z dvoch káv denne, ktoré som mal pred prácou a na obed, sa stali dve kávy mesačne. Teraz si buď nosím svoju, čo má svoje obmedzenia na prípravu, alebo si počkám na domov. Dať 2,40 € za espresso alebo 3,80 € za cappuccino dvakrát denne (za jednu osobu)… to je už fakt veľa.
Lucia: Ja už aj tak do kaviarní ani nechodím… Lebo som prišla na to, že odkedy mám nový kávovar Philips, najviac mi chutí kvalitne pražená káva (Coffeein, Doraz, Zrnco). Už ani v niektorých kaviarňach nemajú kvalitnú kávu. 😊
Ľudmila: Tak mňa dorazilo cappuccino v Banskej Bystrici za 4,40 €. To je už naozaj priveľa. Ja som „ísť na kávu“ zredukovala a pijem si spokojne Coffeein doma. Pretože tie ceny sú už naozaj privysoké. Ak stojí polievka v danom zariadení 2,50 € a káva 4 € 🙈, pýtam sa – prečo? V jednom bistre u nás majú kávu z pražiarne Black, cappuccino stojí, myslím, 3,20 € – to som ešte ochotná zaplatiť.
Naty: Súhlasím, že ceny káv začínajú byť riadne prestrelené. Bežne ideme dvaja na kávu (objednáme si dve cappuccina) a necháme za ne 7 €. V Košiciach už cappuccino pod 3 € robia málokde. Samozrejme, na kávu do kaviarne pôjdem, ale nebude to už tak často ako kedysi. Minulý rok v Taliansku, v Bari, sme si dali 3× cappuccino, 1 čistý croissant a 1 plnený – a zaplatili sme 7 €. 🤌🏻 Espresso, mimochodom výborné (na Taliansko), stálo bežne 1 €. 🤣
Miroslava: Kúpili sme si v robote kávovar, kupujeme kávu zo slovenských pražiarní, detto doma. A to sme v robote boli brutálni kaviarenskí povaľači. 😂 Je to veľa, čo chcú za kávu v Bratislave – bežne cez 2 € za espresso.
Tom: Ja už dlhodobo nechodievam do kaviarní, lebo už dávnejšie sa mi viac oplatí robiť si kávu doma – z páky alebo cold brew, a v robote z kapsúl a filtra. Kupujem si kávu zo slovenských malých pražiarní – či už zrnkovú, alebo na ich vlastné kapsule. A to som bol človek, čo si išiel radšej z práce poobede kúpiť každý deň kávu do kaviarne. Teraz len výnimočne. Pred rokom najlacnejšie cappuccino stálo 2,40 €. Ak má byť ešte drahšie, tak pôjdem asi len na rande alebo pracovné stretnutie.
Veronika: My si pripravujeme kávu výlučne doma – z výberovej kávy, najčastejšie Coffeein alebo Padme. Do kaviarne chodíme len vtedy, keď sme v Betliari. Káva pre dvoch stojí 5 €. To nie je veľa, keď sme tam asi 5× do roka. Ale ak by som si mala dať svoje 2 – 3 kávy denne v kaviarni, asi by to bolo drahé. Mesačne by to vyšlo aj na 100 €. Sme rodina s troma deťmi a toto by bolo neudržateľné. Ak chodíme do kaviarní, tak len tam, kde majú výberovú kávu. U nás v Poprade stojí káva 3 € a robia ju z Lavazzy. 🤮
Marián: Tak, je to pravda. Káva v kaviarni išla celkom hore. Napríklad v Bratislave je bežná cena za kávu z výberovej kávy – cappuccino 3,20 až 3,50 €, a taký batch rovnako. Kdežto s Aeropressom si viem doma spraviť niečo veľmi podobné batchu za zlomok ceny. Preto som aj ja už obmedzil kaviarne. 😌
Zuzana: No, ja som už prestala… Flat white za 4 € je za mňa top strop… Respektíve, nedám si kávu, ale už niečo iné a kávu si urobím doma. 🥴 Prešov…
Lukáš: Za mňa úplne normálne ceny. Ľudia si neuvedomujú, čo všetko je za tým – že v cene jednej šálky je nielen samotná káva, ale aj ďalšie náklady ako energie, nájom za priestor, vybavenie (ktoré určite nebolo lacné), výplaty personálu, účtovník, odvoz odpadu atď. Už aj tá samotná šálka, z ktorej tú kávu pijú, nebola zadarmo. Takže je jasné, že potom ich tá káva bude stáť viac, ako keby si ju pripravili doma. Taký je môj názor, no vôbec mi nepríde, že by v kaviarňach v Košiciach bolo predražené. Keď som v Ženeve vo Švajčiarsku nechal 12 € za malé espresso, ktoré bolo ešte k tomu odporné, to už bola prestrelená cena. 🤣
Gabi: Všimla som si nárast cien za kávu, ale povedzme si úprimne – čomu sa cena nezvýšila? 🤷 Som z Bardejova a chodím iba do jednej kaviarničky – Na kafíčko. Zvyknem si dať doppio a cena je 3,30 €. Bola nižšia, to áno, ale keď je raz káva dobrá, tak prečo nie? (A vlastní ju kamarát, tak ho musím predsa podporiť.) Mám doma pákový kávovar aj vybavenie na alternatívnu prípravu. Niekedy vyhrá domáce leňošenie a príprava kávy doma, ale v tejto dobe je dôležité podporiť aj takéto podniky. Za mňa teda nehrozí, že prestanem chodiť do kaviarne. To by už cena za jedno doppio musela byť vyššia ako kilové balenie kvalitnej kávy.
Dušana: Ja už som teda aj začala – keď idem von, urobím si kávu a beriem so sebou. Napríklad vo Svägu (Bratislava) platím za ovsené cappuccino tuším 4,50 €. To už je fakt dosť.
Šimon: 4,50 € za flat white je fakt dosť. To je taký bratislavský štandard, by som povedal. Espresso za 1,20 € je ale dosť dobrá cena – bývalá Vespa v Bratislave to tak tuším mala. Otázne je, koľko by mal stáť taký flat white, aby to bolo win-win pre obe strany. Niekde som videl aj za 3,70 €.
Jano: Dobrý deň, cena za cappuccino je primeraná okolo 2,50 €. Ak mám platiť viac, tak iba vtedy, keď viem, že káva je výberová. V Bratislave je však trend “fancy” kaviarní, kde je úplne priemerná káva, no cappuccino často mliekom stiahne nepríjemnú chuť do znesiteľnej, a pýtajú úplne bežne aj vyše 3,50 €. To mi už príde celkom dosť, keďže viem, že kvalita je horšia ako v kaviarni s výberovou kávou.
Anonym: Ceny už sú dosť vysoké v porovnaní napríklad so zahraničím… Do kaviarní veľmi nechodím, lebo nevedia robiť filtrovanú kávu alebo majú nudné kávy… Zopár ľudí z môjho okolia si namiesto 2 – 3 káv denne kupuje už len 1 – 2 alebo prešli z cappuccina na macchiato. 😂 Ale rád objavujem nové kaviarne a dávam im šancu… Je to už veľa, beriem to skôr ako víkendovú aktivitu – výlet. Potom tá cena až tak nevadí. Ale kupovať si napríklad každý deň pol litra batchu alebo, nedajbože, hand brew by bol asi značný zásah do rozpočtu (už teraz to nie je málo pri competition káve 🙈😂). Taliani majú vo všeobecnosti horšiu kávu, keď to poviem pekne, ale tá ich kultúra – že si dajú espresso na bare za 1 € – sa mi veľmi páči. Aktuálne sme podľa mňa dorovnali ceny kávy vo Viedni… len platy nie. 😂
Foodtips: Za mňa osobne je zderstvo, ak si niekto pýta za espresso cez 2 €. Obzvlášť ak ide o nejakú taliansku prepraženku. Cenu prevyšujúcu 2 € som ochotný mentálne prijať len v prípade, že ide naozaj o nejakú „raketu“ výberovku od drobnej pražiarne. Vtedy je, myslím si, cena opodstatnená. Mám rád, keď cappuccino stojí niekde medzi 2 – 3 €. Ak mi niekde dajú dobré cappuccino za 2,50 €, beriem to ako skvelý pomer chuť/výkon/cena. Cappuccina cez 3 € mi už začínajú troška prekážať a keď už toľko stojí, čakám absolútnu raketu (a to sa veľmi často nedoručí). Páčil by sa mi taliansky štýl – espressko za euríčko, ale myslím, že v našich končinách s naším daňovým zaťažením to už asi nie je reálne, tak o tom ani nefantazírujem. Ani by som už asi nečakal, že mi za 1 € dakto naservíruje kvalitnú kávu, maximálne nejakú taliansku pi**vinu. Celkovo mám z Košíc pocit, že ceny za kávu sú vo všeobecnosti položené troška vyššie, ako by reálne mali byť – ale tak to je v celom gastre, takže káva je už asi len „naskočila do vagóna“.
Anonym: Zdravím, my chodíme najčastejšie do Spojky v Prešove. Ja si dávam 99 % času filter, tam je tá cena momentálne 3 € a 3,40 € za limitky/špeciály. Za mňa v pohode cena, myslím, že do tých 4 € je to ešte fajn. Doma si robíme aj espresso, aj filtre, ale tie z kaviarne sú stále lepšie ako moje, takže chodiť asi úplne neprestaneme. 🙃 Ak by tá cena vystrelila na 4 – 5 €, tak určite chodiť neprestaneme, len budeme chodiť menej často a ja sa budem musieť sakra zlepšiť v robení kávy. 😂
Boris: Groslok Bratislava – espresso 1,79 €. Od 9:00 do 13:00 za 1 €. ✌️ Cappuccino 2,59 €.
Martina: Hellou, jasné, podľa mňa, vzhľadom na všeobecné zdražovanie, je to stále OK. Pre mňa osobne nie je kaviareň len o káve, ale aj o tom čase tam, o ľuďoch, o atmoške (tuším Diamonds alebo kto má taký slogan na balíčkoch, že „It’s not just coffee, it’s a moment“). Plus, tu u nás v LM je to vždy aj o skvelých ľuďoch, ktorí tam pracujú – pokecáte, zasmejete sa, poskúšate nejaké podpultovky a tak. 🙂 Čiže za mňa to nie je ani o tej cene, do akej výšky som ochotná ísť, ale tak rozumne si nastavím pomer, koľko tej kávy v kaviarni vypijem a koľko si pripravím doma. 😉 A druhá vec – u nás chalani z Aureliky aj Michal z Karmy proste držia ceny tak normálne, že vidíš, že neberú každú vlnu zdražovania potravín ako zámienku na okamžité dvíhanie cien. Skôr ich dlhodobo držia rovnaké, kým ich naozaj nemusia zvýšiť. 👍🏻
Matúš: Espresso 60 CZK, double 80 CZK, cappuccino 75 CZK. Olomouc – Kafe jak Lusk. Tak poviem, že každý deň si dať niečo, ešte aj so zamestnaneckou zľavou, je docela záťaž na peňaženku. Ale keďže tam pracujem, tak viem, že je to oprávnená cena a nevymyká sa ostatným kaviarňam v okolí.
Anonym: Káva až taký problém zatiaľ nie je, ale tie koláče k tomu, prípadne sendviče… 😵💫
Viki: Nemyslím si. Dvaja zvykneme nechať v kaviarni približne 5 € (manžel si dáva espresso, ja využijem možnosť, ktorú nemám doma, a dám si cappuccino). Cca 2× do týždňa je to OK. A to chodíme do kaviarní s kvalitnou kávou zo slovenských pražiarní (sme z KE). 😊 Horšie a hlavne smutnejšie je, že niekde si pýtajú ešte viac, ale za odpornú, hnusnú, prepraženú kávu. 🙈
Henrich: Keď to porovnám s Rímom, kde som za kávu dal euro a dáke drobné, tak 2,30 € vo Veľkom Krtíši sa mi zdá dosť. Asi by mal byť výrazný rozdiel v cene výberovej kávy, kde stojí kilo X eur, a nejakej Lavazzy, kde je cena za kilo o dosť nižšia. A pri nižšej cene sa asi celkovo predá väčšie množstvo káv. Možno to zle vnímam, ale aj celkové náklady na kaviareň budú v tom Ríme vyššie ako u nás. Či? Ja o káve aj o ekonomike trt viem, ale taká „gadžovská“ logika mi hovorí, že viac sa dá zarobiť na väčšom množstve predaných lacnejších káv. A keď má kaviareň väčšiu klientelu, tak v tom väčšom počte zákazníkov sa nájde viac tých, ktorí si dajú aj nejaké tie výberové a drahšie špeciality.
Tomáš: Po návšteve Etiópie tieto Vianoce, kde som čakal, že super espresso za 5 € bude super (a nebolo), som si povedal, že už v živote nebudem piť kávu v kaviarni. (Výnimky samozrejme mám – tam, kde viem, že je káva „raketová“). Ale 99 % času sa rozhodujem tak, že za 10 – 15 € si radšej kúpim 250 g mega kávy od obľúbenej pražiarne a urobím si doma také espressko, že ma vždy vystrelí od radosti. Pekný deň ti prajem. 🌷♥️😌 A ešte doplním, že keď už teda idem do kaviarne, je to naozaj len občas. Ak mám pochybnosti, že nedostanem 100 % kvalitu, dám si radšej Colu Zero alebo vodu. 😀
Peťo: V košických kaviarňach sú nenormálne vysoké ceny. Mne by absolútne neprekážalo zaplatiť si aj 6 – 7 € za filter, ale potom čakám, že sa s tou kávou baristi priam vymaznajú, a plus dostanem extrémny servis okolo toho. Zaplatiť si v nemenovanej kaviarni 5+ € za filter a dostať nenastavený hnus je fakt cez. O espresse ani nehovorím – nikto v Košiciach nemá poriadny kávovar a mlynčeky a ceny espressa jednoducho nezodpovedajú kvalite, ktorú zákazník dostane. Čo sa týka nekávových nápojov, aj tie sú cenovo úplne uletené. Zaplatiť za jedno matcha latte 4+ € je úplne šialené, ak si vezmeme, že barista je rád, ak má vôbec 5,50 € na hodinu. Ideálna cena by v každom prípade mala odzrkadľovať kvalitu zrna, prípravy a personálu.
Anonym: Ahoj, v Prahe mi nerobí problém dať za kvalitné doppio 90 – 100 CZK, na Slovensku stojí dobrá káva podobne, možno trochu menej (som z Martina). Momentálne som na Erasme v Zürichu a už mi to vo frankoch príde moc – 6, 7, 8 frankov za niečo, čo vypijem v sekunde… Zároveň, pracujúci človek tu za týždeň zarobí to, čo lepšie zarábajúci u nás za mesiac. 😂 Takže cena kávy je tu síce najvyššia v porovnaní s inými krajinami, ale vlastne mi príde super lacná – hlavne oproti Slovensku. 🤣 … Ďakujeme politickej odbornosti za posledných 15 rokov.
Anonym: Rozumiem cenám, ale chodím do kaviarní menej často.
Anonym: Doraz espresso 1,90 €. Už ani Taliani nemajú espresso za euríčko. 😀 Myslím si, že pri cene kávy je to OK, ale nad 2 € je to už také všelijaké – v centre pri „smetiarskej káve“.
Braňo: Momentálne v mojej obľúbenej kaviarni stojí batch 3,30 €, prípadne refill 1,60 €, ak by mi bolo málo. Nie som tam na dennej báze, takže tých prípadných 5 € mi príde absolútne prijateľných.
Tomáš: Za mňa sú tie ceny úplne primerané vzhľadom na infláciu. Nič prehnané.
Anonym: Ja som sa ešte neotočila z kaviarne kvôli vysokým cenám, ale je to náročný koníček. Žijem v Bratislave a mám svoje obľúbené miesta. Myslím, že idem na kávu do kaviarne tak 2× týždenne. Najčastejšie pijem flat white, za ktorý dávam asi 3,50 € v priemere, alebo batch, ktorý stojí okolo 3 €, niekedy menej. Najčastejšie som vo Fern, Vták, Pán Králiček Priestor. Zdá sa mi, že ceny sú podobné, respektíve na ne nehľadím – ísť si sadnúť na dobrú kávu je skutočne moje hobby, spôsob, ako sa odreagujem. Ale nemôžem si to dovoliť robiť tak často, ako by som chcela. Niekedy si spravím kávu doma pred cestou do mesta, lebo viem, že je to lacnejšie. Na dovolenke v Španielsku pred pár rokmi stáli všetky kávy v specialty kaviarni do 2,50 € – a to bolo pre mňa úžasné. Tak by sa mi to páčilo najviac, ale chápem, že ceny sa vyvíjajú, žiaľ, opačným smerom. Nechcem prestať chodiť na kávu aj kvôli ľuďom, ktorí za tým stoja. A ešte som chcela dodať do tejto „eseje“, že keď sa vyšplhajú ceny na priemer 4 € a viac, bude to pre mňa na pováženie. Keď si k tej káve raz za čas chcem dať aj dezert, úplne bez problémov ma to v Bratislave stojí dokopy ako obedové menu – a to si ozaj často nemôžem dovoliť.
Janka: Odkedy si kupujeme domov kávu zo slovenskej pražiarne, ktorá nechutí ako spálenina, málokedy si niekde dávame kávu. U nás v okolí Trebišova je ťažké nájsť naozaj dobrú kávu v nejakom podniku. Viem, že to nie je kaviareň, ale zvykneme chodievať napríklad do Thermalparku na Šírave a kávu som si tam dala raz – a naposledy. To sa nedalo piť. 🥴 A presso stálo 4 €…
Anonym: Sú vysoké, ale rozumiem, že aj náklady sú vysoké. Preto chodím už iba do kaviarní, kde viem, že majú výberovú kávu (Coffia, Jungle Roastery, Diamond’s, Tripple atď.). Káva okolo 3 € (batch, flat white) je OK, ale žiaľ, nie na dennej báze.
Anonym: Ja som už prestala koncom roka. Máme taký vnútorný “barometer”, že 1 – 2× do mesiaca je maximum, aby sme udržali kontakt s kamošmi, ale inak už len doma. A aj to ideme len tam, kde je výberovka, lebo pýtať 3,30 € za úplne odporný flat white v košickej Papa v Kulturparku je cez.
Richard: Myslím si, že espressu za 1 € už odzvonilo pri dnešných cenách zrna… Avšak aj ja vnímam bary a kaviarne, ktoré to s cenou kávy prepískli. 🤷🏼♂️ Každá prevádzka berie kávu inak – my ako bar máme kávu ako doplnkový sortiment, na ktorom nechceme zarábať, ale chceme ponúkať kvalitnú kávu (KAAN). Cenu za espresso máme nastavenú na 2 €. Na druhej strane chápem vyššiu cenu kávy v kaviarňach ako Melody, Bolge a pod., ktoré nemajú na čom inom zarobiť a ponúkajú vysoký štandard. Za espresso som ochotný zaplatiť 3 €. Čo ale naozaj nepochopím, je cena kávy v reštauráciách, ktoré sa tej káve až tak nevenujú, personál poriadne nevie, čo predáva, ale predávajú ju za 3 €… A o “kaviarňach” ako Trieste sa ani nebavme – tam by to mali dávať radšej zadarmo. 😅
Silvester: Už to prišlo aj u nás – kávu pijeme len doma. Investujeme do lepšej kávy (Coffeein, Doraz, EPERA Prešov). Ale tak raz za 2 mesiace si ideme sadnúť do Frištiku v KE, kde si dáme kávu a nejaký obložený chlieb.
Sandra: Zdravím, ja už som takto aj fungovať začala. Kávu si pripravujem doma z 99 % a raz za čas idem na kávu s kolegami. Ceny mi prídu privysoké (pijem zväčša batch), ten sa zvyčajne pohybuje od 3 € vyššie (v BA) – napr. kaviareň Soren, Vták, Jungle Roastery, Goriffee… A nedávno som bola vo Zvolene v Michelle Coffee and Bakery a tam stál 200 ml batch 4 €. 😁 Čiže to vnímam tak, že raz za čas kaviareň, inak kupujeme kávu domov (väčšinou Coffeein) a som spokojná. ✌️ Na druhej strane sa takto pozerám aj na obedy do práce – radšej si doma navarím, než nechať vo food courte v Eurovei 9 € a viac za menu. ☕
Silvia: Cena kávy v kaviarňach je vysoká. Keďže kávu milujem a mesačne to bolo neskutočne veľa peňazí, už asi pred 5 rokmi som si kúpila kávovar domov a robím si kávu sama – neporovnateľne lacnejšie. Ja len nechápem, prečo si v Taliansku kúpim presso za 1 € a u nás za 2 € a viac.
Daniela: 👋🏼 Určite neprestanem chodiť do kaviarní na kávu v akejkoľvek podobe. Tým, že som bezlaktózová, som zvyknutá na vyššiu cenu aj kvôli mlieku. Každopádne, počítam vždy s cenou od cca 2,50 – 4 €. Za dobrú kávu som ochotná si zaplatiť. 🫶🏼☕
Miroslav: Ahoj, keď som v práci, chodím do Blue Mondays v BA. Doppio stojí 2,90 €, batch myslím 2,60 € – a za tú kvalitu je to tak akurát. Neviem si ale predstaviť dávať za doppio napr. 3,50 € – to už by bolo moc.
Daniel: 1,50 € za bežné espresso je tak akurát. Kávu si takmer výhradne pripravujem doma – kvôli chuti aj kvôli cene. Do kaviarne idem len príležitostne.
Braňo: Obyčajné espresso 1,50 – 1,80 €, výberové espresso 2 – 2,50 €, doubleshot 3 €, cappuccino 3,50 – 4 €.
Dali: Veľa do kaviarní nechodím, lebo bývam v diere. Ak idem, tak do ČR a tam sa na ceny nepozerám, lebo mi to nič nehovorí. 😀 Ale normálne by mi prišlo OK, ak by doubleshot stál 3 – 4 € a filter (200 ml) 4 – 6 € – samozrejme, záleží aj od zrna. 😀
Bea: Kúpila som si kávovar a začala si robiť kávu výhradne doma. Absolvovala som baristický kurz, nech to má úroveň. Ceny vonku mi už začali udierať na moje limity. Nie som ochotná dať 4 € za flat white. Hlavne keď si dám do pomeru ceny kávy a jedla, tak je to proste nie. Žijem v BA.
Jan: Kávu kupujem, možno menej ako v minulosti, ale na kávu do miestnej „jednotky“ určite budem chodiť aj naďalej. Žiaľ, cenu treba akceptovať – oni to tiež nerobia zadarmo. A keď si zoberieme kávu ako takú, ak vidím, že cena Nescafé sa rovná cene lepšej kvality, potom nie je čo riešiť. Uvidíme, čo transakčné dane urobia… Ale budem sa snažiť podporovať kaviarne aj tak.
Anonym: V Trenčíne navštevujem dve kaviarne, ale iba na take-away alebo občasné raňajky s kávou (hlavne kvôli cene). Osobne si myslím, že cena za to určite stojí a kaviarne sa len prispôsobili podmienkam, ktoré nastavil štát. Preto je dôležité ich podporiť, a ak si to človek môže dovoliť každý deň, o to lepšie. Cenová relácia v oboch podnikoch sa pohybuje okolo 3,50 € za približne 300 ml kávy, čo nepovažujem za extrémne veľa, keď si človek raz za čas dopraje kávu v obľúbenej kaviarni. Keďže však mám doma kávovar a kupujem si kávu od coffeein.sk, nemusím si ju vonku kupovať tak často. Je pravda, že káva z pražiarne alebo kaviarne, kde 250 g stojí približne 15 €, nie je najlacnejšia. No podľa mňa sú obe kaviarne veľmi kvalitné aj v rámci ďalších služieb – konkrétne ide o KavArt a Paddock v Trenčíne.
Anonym: Ja kávu pijem iba v kaviarni – cappuccino. Ale iba dobrú kávu s dobre našľahaným mliekom. Cena je 2 a niečo, ale nechávame vždy 3 €, lebo kávička je výborná a k tomu vždy aj úsmev a milé slovo. ☺️ Chodím aj s dcérenkou, ktorej urobia babyccino grátis. Keď vidím niekde Segafredo, Pavin a podobné „lakocinky“, tak to si neprosím. A potom ešte v robote mi urobia kolegyne kýbeľ „nesky“ s mliekom, ale to nepovažujem za kávu. Zahreje ma to ráno, a z lásky to vypijem. 😊
Anonym: Dobrý deň, za cappuccino som ochotná zaplatiť maximálne 3 – 4 €, a to je podľa mňa aj ideálna cena. V kaviarňach, kam chodím, sa cena pohybuje v tomto rozmedzí. Na turistických a frekventovaných miestach už je cena o čosi vyššia. Aj z toho dôvodu som si začala pripravovať kávu sama. Nakoľko som stále študentka a rátam každé euro, balík 250 g kávy ma stojí cca 6 – 8 € a vydrží 3 mesiace. Je to teda neporovnateľne lacnejšie a chuťovo dokonca lepšie. Doma v pohode vypijem kávu bez mlieka a cukru, ale v kaviarni je to vždy cappuccino, pretože káva ako taká niekedy nie je dobrá. Ešte by som chcela dodať, že minulý rok som bola 5 mesiacov v Litve (Erasmus) a tam bola káva šialene drahá – od 4 € vyššie. To bol ďalší faktor, prečo som si začala kávu robiť doma.
Veronika: Pozdravujem, ja robím HO, čiže za mňa priorita mať dobrú kávu doma. Ale samozrejme, ak sme niekde vonku, dáme si kávu aj tam, aj keď stojí viac eur. Každopádne, každodenné pitie kávy vonku by nebolo akceptovateľné. Tri týždne som strávila s deťmi v kúpeľoch a chodila som každý deň k Talianovi na 3 kávy. Som rada, že som nezbankrotovala. 😂✌️
Lucia: Podľa mňa je cena do 3,20 – 3,50 € za dobré cappuccino úplne v poriadku, ak ide o výberovú a naozaj kvalitnú kávu. Ale keď si vypýtajú v Minte alebo v Mondieu za hnusnú kávu 4,50 €, alebo za Lavazzu 4 €, tak si klopem na čelo. V Bratislave je celkovo dobrá káva lacnejšia ako tá hnusná. 😄
Majo: Káva v kaviarni má svoje čaro, ale batch za viac ako 3 € mi príde už veľa. Napríklad teraz odo mňa chceli 4,90 €, takže v práci aj doma si robím filter a kaviareň je už len taký občasný rozmar.
Stanislava: Pijem väčšinou batch a akceptujem cenu do 5 €. Do kaviarní neplánujem prestať chodiť, ani keby to stúplo, lebo to beriem tak, že tam majú tie drahšie kávy, ktoré si doma nespravím na takej úrovni. Prípadne mi to trvá niekoľko šálok, kým chuť vyladím.
Patrik: Neviem, koľko stoja uhlíky, ale cena za espresso by mala byť maximálne 1 – 1,50 €. Kaviarne, ktoré majú na mlynčekoch aj lepšiu kávu – tam niekde okolo 2 € je taká príjemná hranica za chutné espresso zo slušnej kávy, aspoň za mňa. Ale tak, jedlo a denné menu máme v KE na takých úrovniach, že káva do 2 € je väčšinou utópia. Viac sa asi oplatí ísť na miesto, kde majú čerstvú, chutnú kávu, a priplatiť 50 centov, ako piť kávu hocikde, kde je na mlynčeku mesiac stará čierna ako uhlie.
Anonym: Ja sa priznám, že keď som naposledy zaplatila 5 € za latte, ktoré ešte pred dvomi mesiacmi stálo 3,80 €, rozhodla som sa, že si tento “luxus” na nejaký čas odopriem.
Tomáš: V Lote pri Medickej záhrade v BA stojí batch (200 ml) 2,70 €. To ma prekvapilo. 3,10 € za 200 ml v Čiarach. Na Bratislavu som podľa miesta a kvality kávy ochotný zaplatiť za batch tých 2,70 – 3,60 € za 200 ml. Sú miesta, kde som už dostal V60 za 3,50 €, ale 370 ml, takže som sa rozklepal. Ale sú aj miesta, kde za 200 ml batchu pýtajú 5 €. V Rotterdame minulé leto som mal 200 ml batch za 3,50 – 3,80 € v kaviarni, ktorá mala v nápojovom lístku napísaný ešte aj recept na V60. Tuším sa volala Dune. Každopádne, nemám problém za kávu zaplatiť, no do kaviarní nechodím často. Kávu si počas mesiaca kúpim 5 – 8×. Rád si ju pripravujem sám každý deň. Takže doma podporujeme pražiarne, skúšame, pravidelne objednávame. Keď si odrátam investíciu do mlynčeka, kanvice, dekantéra a váhy, tak ma filter doma vyjde na 0,80 €. Zo začiatku to bolo kvôli šetreniu peňazí asi pred tromi rokmi, no dnes už nedokážem ísť do kaviarne. Často je tam hlučné prostredie, kde si kávu nedokážem vychutnať.
Katarína: Áno, už viac-menej pijeme len doma. 🙁 Pýtať 2,50 € za espresso je už dosť… niekde už aj 3 € a viac.
Anonym: Som človek z gastra, a preto viem, že káva za 0,80 € v kaviarni by bola likvidačná pri nákladoch, ktoré na Slovensku na chod prevádzky máme. Nemám najmenší problém zaplatiť u nás v Nových Zámkoch za espresso 1,50 – 2 €, vzhľadom na vyššie spomenuté opodstatnenie. Avšak – nikde v našom meste nedostanem tak chutné espresso, aby som si doň nemusela naliať kopu mlieka, a aj tak mi ešte skriví ksicht od horkosti a spálenosti. No je to hnus. Čiže ani keby u nás káva stála 1 €, tak si ju s radosťou nedám. Len keď už naozaj musím nasilu zastaviť niekde a nakojiť dieťa, aby som nesedela naprázdno, tak to oželiem. Každopádne si radšej doma spravím nejakú fajnú Kolumbiu od Be:cafe, ako piť uhlíky v kaviarni. Asi je čas otvoriť tu dobrú kaviareň. 😆
Anonym: Ak je to dobrá specialty káva, som OK s cenou okolo 2,50 €. Ak je to pitná komoditná káva, dám 2 € za espresso. Čo ma ale najviac uráža, je cena nad 2,50 € za sr**ky typu Julius Meinl alebo kaviarne, ktoré netušia, čo je to nastavenie kávovaru a mlynčeka. Jednoducho len – s prepáčením – j*bnu kávu do páky a pustia vodu, kým nie je šálka plná. A pýtajú za to nad 2 €. Osobná skúsenosť z minulého týždňa – Šamorín, Angel Cafe – fakt odporné espresso za 2,30 €. V septembri Corner Cafe v Šamoríne – cappuccino a čistý croissant cez 6,50 €. Prepálené mlieko s hnedou vodou. Nikdy viac. Napríklad kúsok od domu mám kaviareň Mogg s naozaj fakt dobrým espressom za 1,80 €. V centre BA je káva lacnejšia ako v okrajových biednych kaviarňach. Už viackrát som sa stretla s tým, že v zafajčenej kaviarni z 90. rokov chcú cez 2,50 € za Julius Meinl alebo no-name kávu. Veľakrát mi ani nevedia povedať, či majú arabicu alebo blend. Zaseknutí v čase, keď káva bola iba káva a víno biele, červené a krabicové.
Maksym: Poviem iba za seba – mal som myšlienku otvoriť kaviareň tu na Slovensku, niečo podobné ako 6.57 a.m. Zo zvedavosti som si približne prepočítal náklady na jednu šálku espressa. No aj tak mi stále vychádza vyššia cena, než aká je v kaviarňach. Napríklad 6.57 a.m. má teraz espresso za 2,90 €, ale podľa mojich výpočtov by minimálna cena musela byť aspoň 3,60 €. A to ešte neberiem do úvahy novšie konsolidačné „bonusy“ pre podnikateľov, ako transakčné dane a zvýšenú DPH. 😍 Záver? Neviem, ako teraz prežívajú podnikatelia, no vďaka Robkovi úplne prejde akákoľvek chuť premýšľať nad otvorením podnikania na Slovensku. 🫥
Erik: Najčastejšie chodím do Valeria Caffé, Hlohovec – cena 2,20 € za single espresso, čo je za mňa slušná cena. Druhá kaviareň Concept Piešťany – single espresso 2,10 €, double 2,50 € – takisto super cena. Myslím si, že tieto ceny sú prijateľné, lebo sú to aj pražiarne a neriešia externého dodávateľa kávy.
Veronika: Dobrý deň, najprv by som sa vám chcela poďakovať, že robíte tieto ankety. Pre mňa sú zatiaľ ceny únosné, nakoľko som zamestnaná vo Viedni a tu sú ceny buď rovnaké, alebo v centre mesta ešte aspoň o 1 – 2 € vyššie. Je pravda, že ja chodím do kaviarní s výberovou kávou, takže viem hodnotiť len tieto podniky. Espresso je v mojich kaviarňach v priemere 2,90 – 3,20 € a flat white okolo 3,50 €.
Anonym: Ahoj, áno, ceny kávy v kaviarňach na Slovensku sú drahé v porovnaní so Španielskom alebo Talianskom. Kávu v kaviarni si dám už len výnimočne. Kupujem si kávu zo slovenských pražiarní alebo pražiarní v štáte, v ktorom sa nachádzam, a pripravujem si ju doma.
Bára: Som úplne v pohode zaplatiť 3 – 4 € za espresso z kvalitnej kávy (napr. z lokálnych slovenských pražiarní). Ako problematické mi ale príde, keď si 4 € vypýtajú za hnusnú prepálenú taliansku zmes – a tá je, žiaľ, skoro všade. Úplne najhoršie sú na tom hotely, kde si dokážu účtovať pokojne aj viac – a tá káva je fakt zlá. Dokonca som radšej prešla na čierny čaj s mliekom, keď sa neviem dostať aspoň k obstojnej káve (prípadne ešte v espresso toniku sa to niekedy stratí). Kľudne nech to stojí, ale nech to je dobré!
Erik: Jediné, s čím mám problém, je platiť parkovné pred kaviarňami. Pokiaľ bude espresso pod 2,80 – 3 €, som s tým OK. Cappuccino do 4 € predýcham, ale asi je to tým, že som dlho žil v zahraničí, kde je doubleshot espressa za 4 €, single za 3 € a cappuccino pokojne 5 – 6 €. Vtedy som ho prestal piť. 😃 Samozrejme, kaviarne nemajú nič s parkovaním, ale vyberám si aj také, kde parkovanie platiť nemusím.
Anonym: Ahoj, áno, káva v kaviarňach je dosť drahá… Napriek tomu do kaviarní rád chodím a aj zaplatím, ale espressko za 2,30 € alebo flat white za 4,50 € je už celkom dosť. 🤷♂️ Najviac to bolí, keď vybehnem hocikam do zahraničia – v poslednom čase napríklad Madrid alebo Lisabon – všade som v kaviarňach v centre mesta platil o štvrtinu menšie ceny, a to aj za kávu, aj za koláč. 🥴
Tatiana: Dobrý deň… Chodím na kávu každý deň do kaviarne, lebo milujem ten pocit, tú atmosféru a proste kávu z kaviarne. V Norma kaviarni v Piešťanoch stojí cappuccino 2,90 € – a pre mňa je to už určite strop. Som ochotná to zaplatiť, lebo viem, že je to naozaj kvalitná káva, že stroj je každý večer čistený… Ale káva nad 3 € je, myslím si, už naozaj dosť. Hlavne keď kvalita nie je až taká dobrá. 😀
Maťka: Ahoj, už to nie je to, čo bývalo… Človek si dá kávu + koláčik, nealko, a zaplatí toľko, čo kedysi stálo denné menu. A hlavne tam, kde je výberová káva, pod 2 € za espresso to neexistuje. Ale tu na západe Slovenska sú ceny rakúske. 😃 Skôr je na zamyslenie, že niekde pýtajú 2,50 € za horkú kávu od komerčnej značky.
Jana: Ako nehovorím, že si nedám v dobrej kaviarničke lahodné presso alebo ristretto… Tu u nás v Nitre sú ceny 3 – 3,50 €… Je to veľa, ale nechodím každý deň. Do 4 € som ochotná dať.
Sisa: Áno, káva je extrémne drahá v kaviarňach. Dávať za espresso 2,50 € v Košiciach je už naozaj extrém, nehovoriac o cappuccine nad 3 €. Sme radi, že doma máme poriadny kávovar a mnohokrát si dáme kávu radšej doma. 🙂 Dve kávy a dve vody za 10 € je šialenstvo. 😉
Dáša: Oto Café Poprad – milujem ich kávu, ale 2,50 € už je dosť. Zredukovala som návštevy z 3× do týždňa na 1× za týždeň. V Miláne stojí káva 1,20 €… Ja viem, dane, odvody – všetkému rozumiem – ale nedá sa všade pridávať. Kaviarne už sú tak či tak pre horných desaťtisíc.
Lukáš: Podľa mňa sú ceny v niektorých kaviarňach vzhľadom na kvalitu kávy neskutočne vysoké. Zoberme si, že majú 1 000-gramové balenie, z ktorého spravia 111× espresso po 9 gramov kávy. Často sa stretávam s cenou 2,50 € za espresso, čiže 111 × 2,50 = 277,50 €. A bavíme sa o talianskom prepraženom uhlí, z ktorého cítiť akurát nechutnú horkosť, pričom kilové balenie stálo, dajme tomu, 25 €. Takže 250 € na kilovom balení je vo vačku. Chápem náklady na platy, prenájom, servis atď., ale myslím si, že je to veľa. Za mňa je ideálna cena do 2 €. Keď vidím na účte 1,90 €, tak som s tým absolútne OK. A kávu si určite pripravím radšej doma, pretože sa kvalitatívne a chuťovo nedá porovnať s tou z kaviarne, keďže nakupujem len od slovenských pražiarní.
Anonym: Výborná otázka. Dovolím si odpovedať takto 🙂 Keď ste zvyknutí na ceny napríklad v Bratislave, neprekvapia vás ceny už nikde inde. Ceny v Paríži sú nižšie. Asi len NYC bol drahší. Ale!!! Nikde nemajú takú dobrú kávu ako v Bratislave 🤩😍 Takže, vyberte si. 😂
Michal: Cenu kávy v kaviarňach riešim iba vtedy, ak dostanem odpad. Mám svoje kaviarne, pijem všetky druhy káv – hlavne V60, batch brew, cold brew. Neriešim, aká je cena – pokiaľ som spokojný, riešiť to nebudem. Dobré kaviarne musia prežiť a podniky, ktoré navštevujem, dobre vedia, čo robia.
Anonym: No, my chodíme pravidelne do takých našich obľúbených kaviarní a zatiaľ sme nebadali nejaké výrazné zvýšenie ceny kávy. V jednej z týchto kaviarní stojí espresso 2,50 €, a to si myslím, že je v pohode cena. Nechodievame tam každý deň, ale aspoň raz do týždňa si dáme takú tú ozaj dobrú kávu v kaviarni. Jednak kvôli atmosfére, ale samozrejme aj preto, že v kaviarni nám tá káva naozaj chutí. Keďže doma si ju aj takto profesionálne pripraviť nedokážeme, určite sa nevzdám kávy v kaviarni. Aj keby mala ísť cena mierne hore, stále si myslím, že je to v pohode.
Ľudmila: Sú vysoké, a už minulý rok som musela urobiť rozhodnutie, že chodenie do kaviarne musím obmedziť… Dať si kávu 10× za mesiac vonku bolo už cez, lebo napríklad to ani nikdy len pri tej káve neostalo – hlavne keď chodievam do kaviarne s deťmi. Vychádzalo to tak na 100 € mesačne.
Matúš: Moja predstava o cene je 1,50 € ako v Taliansku. 😀 Ale to je asi nereálne. Na Slovensku je strop, čo som ochotný dať, 2,50 €, ideálne do 2 € za espresso.
Libor: Neviem, ale v Bratislave som navštívil už zopár kaviarní, väčšinou vo dvojici alebo trojici, a aj keď som platil za všetkých, tak káva + koláčiky pre troch vyšli 18 €, čo si myslím, že je v poriadku. Predsa len človek nechodí do kaviarní stále… (asi).
Alexandra: Môj názor je asi taký ako u veľa ľudí… Ak je káva lahodná, chutná, neostane mi z nej zle, má správnu teplotu – no proste je výborná – tak si nemám problém priplatiť. Ale 3,90 € za hnusné, horké, vriace cappuccino, po ktorom ma žalúdok bolí ešte dve hodiny, tak to je extrém… V Dubnici nad Váhom je všetko možné. 🤷🏼♀️
Michal: Ja som aktuálne tretí mesiac v Ázii a tak nejak začínam badať, že káva je tu vo veľa prípadoch drahšia ako jedlo. 😅
Lýdia: No, ja našťastie nie som úplne odkázaná pozerať sa na ceny, takže úprimne neviem, koľko stojí káva v kaviarňach, kam chodím. Väčšinou je nás viac alebo si objednávam aj niečo iné. My máme doma kvalitný kávovar a do kaviarne chodím pre pocit socializácie – byť niekde vonku, už aj na teraske, keď je krajšie počasie, dať si k tomu zákusok alebo nejaký brunch, stretnúť sa so sestrou a rodičmi každé ráno na káve pred prácou… Takže cena pre mňa v tomto nie je prvoradá.
Erika: Ceny sú neúmerne vysoké za hnusné kávy, ktoré niektoré kaviarne ponúkajú. Ale ak je káva kvalitná, kľudne si za ňu rada zaplatím, a je jedno, koľko.
Stanislav: Sú neúnosné, ak podávajú prepražený odpad. Ak viem, že káva nie je kvalitná, tak nie som ochotný dať ani 1 € a radšej vydržím domov. V Spišskej Novej Vsi aktuálne na kávu do kaviarne nechodím.
Kristína: Vyššie ceny som nepostrehla, ale cena by mala byť priamoúmerná kvalite kávy. Častokrát majú kaviarne svoj basic blend s nižšou cenovkou a chuťovky s vyššou. V basic blende za espresso tak 2 €, a v chuťovkách kľudne aj 4 €. Ale potom sú tu aj kaviarne, ktoré sú schopné vypýtať si rovnakú sumu za Lavazzu a pod. Do tých však nechodím. 😅 Kaviarne, kam chodím, sú však drahšie všeobecne, čiže idem tam vedome s tým, že zaplatím vyššiu cenu.
Anonym: Zdravím, pracujem v kaviarni, cenová kategória – espresso 2,10 €, double 2,80 €, cappuccino 2,60 €… Osobne som ochotný dať za kávu možno do 4 €, aj viac, podľa kvality spracovania a chuti kávy. V Košiciach v Auparku som napríklad dostal doppio vo vyššej cene, ale samotnej kávy bolo viac ako vody ku káve. 😃
Zuzana: OC Eperia Prešov – cappuccino 3,80 €. 🫣 A najlacnejšie, kde som mala kávu, bolo Cafe Trieste v centre mesta – 2,20 €, a káva je ozaj výborná, mlieko napenené, nie riedkovica. 🙂 No a 3,80 € je už masaker – tam už nechodíme, aj keď káva bola chutná. 🤷♀️ Máme aj iné lokály, kde je káva v niektorých podnikoch do 3 € a stojí za to. 🙂 Takže toľko k tomu. 🤗
Anonym: Fúúú, myslela som, že som jediná. 😅 Cappuccino za 4 € bol môj mentálny strop. Radšej si kupujem domov kvalitnú kávu, mám mliečkovú konvičku a robím si ho do pohárika/termosky. Do kaviarne len príležitostne cez víkend na prechádzku. ☺️
Jana: Za dobré espresso rada zaplatím aj 7 €, ale!!! Podmienkou je útulná a príjemná kaviareň a milý personál so záujmom. ✨✨🤎☕️☕️☕️
Jozef: Cena kávy v kaviarňach pre mňa nehrá rolu. Keď chcem kávu v kaviarni, tak platím. A kaviareň vyberám podľa toho, kde mi chutí. Tam, kde mi chutí, som ochotný zaplatiť. Kde mi nechutí, tam nechodím, aj keď je lacná.
Katarína: Do 2,50 € za cappuccino je to optimálne, ale bohužiaľ v KE už je to viac. A áno, viac pijem doma. 🤷♀️ Kupujem si kávu z pražiarní.
Petra: No, ja už nechodím na kávu do kaviarne – nie kvôli cene, ale kvôli chuti. Máme doma kávovar De’Longhi La Specialista a kávu z BeCafe, takže som sa dostala do stavu, že mi chutí len káva doma. 🙈🙈🙈
Dominika: Praha – takže o cenách sa asi nemusíme baviť. A aj keď máme profi kávovar doma, aj tak chodíme na kávu von. 🤷♀️ Je to proste naše prirodzené prostredie. 😃
Monika: Áno, sú vysoké. Nepáči sa mi to. Som veľký kaviarenský povaľač a spôsobí to asi to, že: a) kúpim si domov dobrý kávostroj a budem viac piť doma, b) do sh*t kaviarní naozaj nebudem chodiť a budem na tom trvať, aj keď pôjdem s inými ľuďmi. Skrátka, ak pôjdem do kaviarne, kaviareň mi musí ponúknuť 100 % kávu a aj zážitok z príjemného priestoru a obsluhy.
Samuel: Čauko, osobne si myslím, že závisí od miesta. Napríklad keď som chodil v KE, tak dám príklad Bolge – myslím, že za výberovku espresso a filter som tam nechal okolo 9 €, čo mi osobne príde celkom masaker a vyvolalo mi to myšlienku, že radšej si budem robiť kávu doma. No je tu zasa tá druhá strana – tá atmosféra, emócia a skúsenosť, ktorú doma nenapodobníš. Dám do príkladu aj Nasha VT, kde aj napriek zvýšeným poplatkom a daniam zatiaľ stojí káva rovnako – 2,80 € double shot a batch myslím rovnako. Takže celkovo tak do tých 3 € za double shot espressa/batch brew je podľa mňa rozumné.
Anonym: Ahoj, ja už dlhodobo robím kávu väčšinou doma. Po prvé – baví ma to, po druhé – som puntičkár a urobím si kvalitnejšie espresso ako 97 % prevádzok. Odoberám kvalitné stredne pražené zrná od slovenského pražiara za skvelé ceny a tento rok prechádzam na Rocket z doterajšej Eureka Mignon Silenzio + Gaggia Classic Pro. Prečo to píšem? Pretože keď denne vypiješ dve-tri kávy pri cene double shotu 3,50 € a viac, tak si na tento set jednoducho rýchlo odložíš peniaze bokom a nestane sa, že si nespokojný s kvalitou kávy od brigádnika, ktorý tam aktuálne pracuje. (Samozrejme, nikdy nekritizujem do očí – je to len boj v mojej hlave. Na jednej strane sa to zdá byť džentlmenské gesto, na druhej strane to nie je správne nechať ich žiť v omyle. 😃) Aktuálne chodím do kaviarne 4× do mesiaca, vždy v sobotu, len tak pre zmenu – v snahe nájsť nové kávy.
Anonym: Dobrý deň, vďaka za otvorenie tejto témy! Za mňa áno (neúnosne vysoké ceny). Ak sa bavíme o KE, ceny sú v porovnaní s inými mestami vysoké, takže som prestala chodiť tak často do kaviarne a pijem viac doma. Pre mňa je strop pre cappuccino 3 €. Navštevovala som pravidelne Melody a Frištik, teraz skôr sporadicky. Na jednej strane ma to mrzí, lebo trvalo dosť dlho, než sa rozbehla kávová kultúra v KE, a som rada, že ľudia našli cestu k specialty coffee. Takže prestať úplne chodiť neviem, či je cesta – asi by neprežili. Na druhej strane, ako som písala, tie ceny idú do výšin (za mňa je cenami aj lokalitou red flag Bolge 🤬. Ja viem, že občas majú v ponuke aj zahraničné pražiarne, čo iní nemajú, ale flat white so sebou za 5 €?!). Príklad: V decembri som bola v bratislavskej Coffii – na mlynku na espresso mali na výber 3 druhy káv – od lacnejšej, konzervatívnejšej Brazílie cez ovocnú Etiópiu až po vynikajúcu Kolumbiu Monteblanco (ktorú ste aj recenzovali na blogu). Cena? 2,60 € za cappuccino z ktorejkoľvek z nich bez príplatku. Od januára je to vraj 2,90 € (sestra tam bola), ale stále je na výber z troch rôznych káv v rôznej cenovej kategórii. Na porovnanie – prídete napríklad do Frištiku, kde majú najčastejšie na mlynku lacnú Brazíliu alebo ešte lacnejší blend, a ceny káv sú tu vyššie než v BA. Nie všade to tak je, ale veľmi často dajú do mlynka tú lacnejšiu kávu, a výsledná cena je privysoká.
Matej: V BA je už bežné espresso za 2,60 € – a to mi príde dosť. Dával som si každý deň 2 – 3 v kaviarňach, ale už som to znížil a viac pijem kávu doma – a ešte aj kvalitnejšiu vo väčšine prípadov.
Lucia: Sú často vysoké, záleží kde. Niektorí majú aj kvalitnú kávu za dobrú cenu, a niekto pýta skoro 4 € za double shot. Áno, odrádza ma cena, kvôli tomu chodím oveľa menej.
Anonym: Za kvalitnú kávu v kaviarni som minule zaplatila 4,90 €. Je to podľa mňa dosť. Pretože za tri také kávy si viem kúpiť 250 g vrecko kávy od Penerini, a to mi vydrží na 25 šálok. Raz za čas si kávu v kaviarni kúpim, ale keď si to prepočítam, vždy si radšej kúpim kávu na domácu prípravu.
Anonym: Mne skoro vystrelilo dekel, keď si odo mňa v Štiavnici vypýtali za espresso 3,80 €. Cappuccino 4,30 €. Tak som si povedal, že ho skúsim… Chuť nula. Čisté mlieko, kávy tam možno bolo tak 3 g. Krásna hipsterská kaviareň, super prístup, koláčik za 6,90 €. Platba kartou? Zabudnite. Skoro mi ustrelilo dekel. Jednoduchá matematika – skočím si cez pole do Diamond Roastery, za 500 g dám do 20 €, mám z toho 50 káv, cena jednej = 0,40 €. Po 200 kávach mám našetrené na celkom slušný automat. (Ano, určite by sa zdvihla vlna hejtu, že musím do toho zarátať všetko ostatné, ale ako hovorí klasik – „Čo je veľa, to je málo.“)
Anonym: Zdravím, no toto je téma, ktorú riešim. Cena kávy je naozaj vyššia… Ale to asi súvisí s nárastom ceny energií a niekde som čítala, že aj káva na svetových trhoch zdražela. Chodím v Prešove do Vinylu, Nica, občas aj do Spojky, a teraz na materskej si rozmyslím, či si ku kočíkovaniu spravím kávu do keepcupu alebo dám 2,50 – niekde aj tri eurá – za espresso… Skôr si teraz kupujeme domov zrnkovú kávu z lokálnych pražiarní. Dnes idem na kávu, tak podám report. 😉
Dáška: Bojnice – priamo pod zámkom latte 3,50 €. Nie je to pre mňa veľa, chodila by som aj keby stálo 4 €. Čo sa týka Prievidze, tam sa pohybuje latte od 3,50 € do 4 €. Strop je pre mňa 4,50 € za latte.
Anonym: Za espresso dám do 2 €, cappuccino do 3 €.
Andrej: Mne prekáža, že kaviarne nemajú bezkofeínové kávy. A keď majú, tak je to hnus, čo sa nedá piť. (Kofeín nemôžem zo zdravotných dôvodov.) No a k téme ceny – záleží od mesta a typu podniku. Podľa mňa však všetko, čo je nad 4 €, je veľa. Cappuccino by mohlo byť za 3,50 €, mocca za 4 € max. A najviac ma vytáča, keď si účtujú príplatok za mlieko.
Katarína: Pokazil sa nám kávovar, a tak sme začali chodiť do kaviarní. Po prvé – prekvapili nás ceny, po druhé – kvalita (aj keď mali výberovky). V Poprade cena kávy (nebavíme sa o kaviarňach s Lavazzou) – espresso 2,20 – 3,00 €. Nám to nevadí, ale keď idete denne na 2 – 3 kávy a ste dvaja, tak sa to pekne nakumuluje. Vadilo mi skôr to, že pokiaľ nebol v kaviarni majiteľ, zamestnanec nespravil takú dobrú kávu. A to zamrzí pri 6 € za dve kávy. Očakávame cenu espressa v najbližších rokoch okolo 5 € – ktovie, či aj viac nie. Ale neodradí nás to chodiť na kávu. Aj nás zaujíma, či ľudia pri takých cenách budú ešte chodiť na kávu. Avšak Slováci na cigy a kávu majú stále. 😃
Michal: Za mňa do 2,50 € je OK – za dobré espresso, lungo, cappuccino. Za nejaké so špeciálnejšou prípravou to môže byť aj o niečo viac. V Taliansku na promenádach stojí kľudne aj 1,50 €, a je často veľmi dobrá. A keď vezmem do úvahy, že pivo tam stojí 5 €, asi nie je tá cena nejako poddimenzovaná.
Roman: No, ja som si zvykol, že kde-tu po ceste do práce si kúpim flat white alebo batch so sebou, no keď si to zrátam na mesiac, už začínam zvažovať, že proste prejdem na domácu V60 do termosky a kaviarne si nechám iba na stretnutia s ľuďmi.
Slavo: Pri štyroch deťoch – a to mám plat oveľa vyšší, ako je slovenský priemer – si kávu z kaviarne dovolím len v lete v rámci prechádzky na terase. Je to aj z časových, aj z finančných dôvodov. Zas to je dobrá predohra, keď manželke pripravím doma skvelú kávu. 😍
Natália: Veľakrát mi káva v nejakej pre mňa novej kaviarni nechutí. Vtedy som sklamaná a radšej si pripravím kvalitnú kávu z coffeein.sk alebo z Veľkého Zálužia… To je istota. 🙃😁 U nás v okolí stojí espresso okolo 2,50 €.
Ivka: Ahoj, som na rodičovskej, čiže si kávu primárne pripravujem doma. Aspoň si môžem dať do kávovaru svoje obľúbené zrnká. 😁 Sem-tam si dám aj vonku, keď doma nestihnem alebo sa s niekým stretnem… No mám pocit, že podniky občas nevedia, čo pýtať. Príchodom Starbucks a jemu podobných sa mi zdá, že si kaviarne idú svoju cenotvorbu do nebies. Taliani to majú naozaj dobré – vedia si udržať svoje ceny v kaviarňach. Za lungo/espresso je pre mňa cena okolo 2,50 € OK. Viac je už na uváženie (aj keď sú tie ceny vyššie, ale nezdajú sa mi adekvátne). Všetky ostatné „vydumanky“ nech si stoja do 4 € – veď tam ide mlieko, sirup, viac kávy… Ak by tie ceny boli prijateľnejšie, nebola by som dnes na kavičku na jednom z najkrajších BA sídlisk v podniku jediná…
Anonym: Pressičko Nové Zámky – 2 € za prvotriedne espresso je v pohode. A nehrozí, že by som si ho doma vedel spraviť tak chutné, ako mi spravia oni – na to treba aj poriadny stroj.
Anonym: Ja už dávno pijem skoro len doma. Espresso 1,50 € max, cappuccino 2,50 €. Vonku skôr výnimočne.
Anonym: Už som prestala toľko chodiť do kaviarní, ako som zvykla. V Košiciach je to ešte ako-tak únosné. Najmä za výberovú kávu som ochotná zaplatiť – ak je k tomu pridaná aj dobrá obsluha a kvalitná príprava. Čo absolútne bojkotujem v mojej bublinke, je predražená prepálená smradľavá káva za takú istú, ak nie vyššiu cenu. Nepijem cappuccino, iba espresso alebo double shot. Ak však double shot stojí naozaj ako 2× espresso, niekde nastala chyba a niekto niekoho chce oj*babrať. V kaviarňach v KE s výberovou kávou sa toto veľmi nedeje. V Tatrách áno. V Bratislave som si dala cappuccino tuším za viac ako 3,50 €. To je hrot. To by som nebola ochotná platiť. Espresso do 2,50 € mi príde prijateľné. Aj keď aj v zahraničí som pila za menej. Hráme sa tu na metropoly…
Šimon: Práve preto si radšej tú výberovku kúpim a pripravím doma. Nemám pákový kávovar. Ak chcem silnejšiu kávu na štýl espressa, urobím si moccu. Ak pestrosť chutí, tak si robím filter. Moje kávičkovanie má vývoj – začínal som u starkej na práškovom „cappuccine“ z CBA (viem, to nie je káva) a teraz pijem výberovky, hlavne z Goriffee a iných výberových pražiarní. Áno, príde mi dosť nechať niekde za espresso 2,50 – 3 € (napr. v Black. – sú drahí, ale espresso luxusné). Takže keď chcem fakt dobré espresso, idem raz za štvrť roka do výberovej kaviarne, ale inak si ho pripravím sám – a dosť dobre. 💪 No a ideálna cena? Podľa mňa keď sa viem zmestiť do 2 € za espresso, to je pre mňa OK – a samozrejme očakávam kvalitu.
Katarína: Ja som už akosi prestala chodiť do kaviarní. Doma pijem chutnú kávu (momentálne Zlaté Zrnko) a to mi stačí.
Kristián: Už dávno sa stalo, že kávu si primárne pripravujeme doma (V60) a do kaviarne ideme „už len za odmenu“. (Bratislava)
Petra: Ja som sa nad týmto nedávno pozastavila, keď sme cestou na turistiku zastavili v Kolte v Topoľčiankach… Najmä je problém, ak nepijete klasické mlieko a kaviareň si prihodí fakt dosť za rastlinnú alternatívu. Tak som si povedala, že pokiaľ nejde o nejakú novú kaviareň, resp. pražiareň, kde by som mohla vyskúšať novú kávu, tak už asi nie. Lebo zaplatím pomaly 4 € za jedno cappuccino, ktoré si viem urobiť doma – a mnohokrát lepšie. Tu v NR mám kaviarne, ktoré stále rada podporím (Bonbon má výberovú kávu od Coffie a to som vždy ochotná zaplatiť 🙂). Kaviarne, ktoré tu majú kávu od Goriffee, už žiaľ nie – nepríde mi to už hodné tých peňazí. Pražiareň pod hradom má fajn kávu a od nich aj rada kupujem domov alebo do práce. A samozrejme chápem, že za cenou kávy v kaviarni sa skrýva kopec iných položiek – nájom, energie, stroje, zamestnanci atď. Ale ak to pre mňa nemá pridanú hodnotu a ešte si kaviareň za 0,5 dcl mlieka zaúčtuje 80 centov, keď celé balenie stojí 1,50 €… 🙂 Tak to už pre mňa nemá veľmi význam platiť, ak tá káva nemá nič navyše.
Miriam: V Bratislave – Triple Five, Soren, Blue Mondays. Kedysi cappuccino do 3 €, dnes už tak 3,50 €, ale stále chodíme. Len už si k tomu nedáme aj koláč, ale len kávu. 🤣 Flat white išiel dosť hore skoro všade.
Frišná káva: u nás vo Frišnej káve – espresso (z 14 g) 2,20 €, kávové nápoje s mliekom (z 14 g kávy – flat white, cappuccino, latte, cortado…) 2,50 €, aeropress/filter z 16 g kávy (objem výsledného nápoja 200 ml) 3 €… Myslíme, že úplne v pohode. Matcha latte/kurkuma latte 3 €. Horúca čokoláda z 30 g prémiového odrodového kakaa KakawCo + kakaový bôb v čokoláde 4 €. Sme jediná pražiareň v regióne a ceny máme často aj nižšie než v niektorých kaviarňach v okolí. A teda myslíme, že cena by mala byť priamo úmerná kvalite produktov. Keď sa bavíme o našom Podpoľaní 🙂, tak pýtať viac ako 2,50 € za prepálenú kávu z automatického kávovaru je hriech (no žiaľ, také ceny sú v niektorých miestnych podnikoch).
Livka: Espresso v mojom meste Levice 3 €, cappuccino 4 €, latte 4,50 € – pre nás extrém. Minulý rok sme s mužom chodili na kávu aj viackrát do mesiaca, tento rok sme boli 2× – a to iba preto, že sme boli cez deň mimo. Prešli sme na kávu iba doma…
Alexandra: Ahoj. Podľa mňa sú ceny dosť vysoké. Za cappuccino 4 €, čo predtým stálo maximálne 2,80 €, je v malom meste ako Rožňava naozaj veľa. V poslednej dobe si kávu pripravím doma do pohára s viečkom a idem sa s kočíkom prejsť – rovnako ako keď som si kávu kupovala v kaviarni. Mám to to isté.
Jozef: Nechce sa mi odpovedať na všetko, ale ceny, ktoré by som si predstavoval? Samozrejme, nemám viditeľnosť do nákladov, takže ťažko budem hovoriť o realite. Espresso – 1 €, double shot – 1,50 €, cappuccino – 2 € atď. To sú také dream ceny. Je mi jasné, že BA ceny budú asi inde ako v Hornej Dolnej. Aj keď… A toto ma fakt zarazilo – flat white zoženieš drahšie vo Svidníku ako v BA. 🤣🤦♂️Už som návštevy obmedzil dávnejšie, to je proste neúnosné kupovať si kávu v kaviarni každý deň. Pri rozumných cenách by som chodil častejšie, ale návrat je ťažký, lebo som si zvykol na cenu, za ktorú ju mám doma…
Andrej: Dnes ráno 2,70 € za double espresso Etiópia v Alocal BB. Výberová káva a k tomu pohár čistej vody. Keď to porovnám s obyčajnou kaviarňou, kde si pýtajú 3 € a viac za no-name espresso + keksík a iné veci, ktoré neviem, prečo dávajú, tak 2,70 € za výberovku je v pohode.
Vierka: Ceny za espresso sa tu pohybujú od 1,80 € do 2,50 €. Za 1,80 € dostanem kávu Lavazza, vodu, cukor, mliečko, keksík – a káva mi chutí. To isté aj za 2 €, ale iný druh kávy. 2,50 € nie som ochotná zaplatiť v našom mestečku. U mňa je to aj osobné – kvôli tej reštaurácii a personálu, kde ju podávajú. To by musela byť top káva. V Taliansku si dám kávu za 1,50 € a ešte k tomu pridajú malý snack. Mám pocit, že na Slovensku sú ceny veľmi premrštené. Väčšinou si však robím strojovú kávu v práci alebo doma.
Tereza: Boli sme na nákupoch s tým, že sa zastavíme na kávu – no odradila nás cena. Myslím, že to vychádzalo niečo okolo 5 € za kávu. Keď sme boli v Prahe, ani tam neboli také závratné ceny ako v Žiline. Takže áno – ja si radšej spravím kávu po svojom doma a keď tak, pôjdem skôr na koláč do cukrárne.
Maťka: Pijem kávu len doma, v práci, u rodičov, u svokrovcov. Pijem malé espresso – všade máme De’Longhi kávovar. Snažím sa kupovať kvalitnú slovenskú kávu. Neviem si predstaviť, že by som denne dávala 3×2 € za kávu niekde v kaviarni.
Katarína: Žijem vo Viedni, takže s vyššou cenou kávy rátam. V Bratislave sa však už ceny výrazne približujú Viedni. Aj keď – káva v BA je všeobecne lepšia (Viedeň je dosť mainstream – Lavazza, Julius Meinl…). Takže ísť von na kávu je už celkom luxus. Nechávam si to teda na stretnutia s kamarátmi. Zriedkavo si sadnem niekam sama na kávu. Ale na doma si doprajem kvalitu a kávu si kupujem zásadne zo slovenských pražiarní. Nakupujem väčšie množstvá, keď sú zľavy a rôzne podporné akcie, využívam vaše zľavové kupóny na kávu.
Anonym: Už je to pre mňa na hranici únosnosti. V práci sme úplne prestali chodiť do kaviarní (CafePoint alebo Panta Rhei v Auparku v BA), resp. tam chodíme úplne minimálne. Doniesli sme si do officu V60. Nechať 7 – 8 € za espresso a cappuccino mi už príde dosť, aj keď chápem náklady kaviarní. Ale úprimne som bol veľmi milo prekvapený z Bistra Ferdinand v Sade Janka Kráľa – super ceny a výborná káva.
Peter: Za double shot dávam v Nitre 2,70 – 3 € a zatiaľ je to pre mňa OK.
Ivan: V dobrých kaviarňach som pripravený na cenu okolo 2 € za espresso (3 € za doppio). Akonáhle vidím, že doppio stojí ako 2× espresso, bliká mi kontrolka, lebo evidentne hádžu ceny hala-bala. (To je trošku o inom, ale mám dojem, že aj podľa toho sa dá odhaliť horšia kaviareň.) Pri cene 3 €+ by som určite znížil počet káv vonku. 4 €+ je už na hranici únosnej a akceptovateľnej položky za bežne ponúkanú kávu. V kaviarňach, kam chodím, je priemer 2 €, a vzhľadom na geniálne a neuveriteľne úžasné kroky súčasnej vlády to pokladám za akceptovateľnú cenu.
Michal: Je to drahé. Najmä ak si dávam 2 – 3 double shoty denne. 2 € za doppio by bolo fajn. Ale dávať denne 10+ € za kávu × 20 pracovných dní, to je už dosť.
Katka: Do kaviarne chodím 2× do týždňa, pijem max 3 kávy denne. Mám milión intolerancií a nemôžem strašne veľa vecí. Radšej si odpustím jedno jedlo, ako by som nemala piť kávu. Je to jedna z mála radostí, ktoré si môžem dopriať. Okrem toho podporujem lokálnych podnikateľov. Pokiaľ šálka kávy bez mlieka nebude stáť 10 €, tak to nebudem riešiť.
Anonym: Na kávu budem chodiť, aj keď v reštikách chcú veľa za hnoj. Keď som bola minulý rok v Ríme, ceny boli super. Asi tam máme hľadať tie lacné potraviny. Vo Vatikáne som platila 1,50 € za espresso. Ja iné ani nepijem (max lungo). Mlieko a cukor sú u mňa tabu v káve.
Tomáš: Dobrý deň. U nás v Žarnovici zaplatím za espresso 2,20 € a za doppio 3 €. Je to jediná solídna kaviareň v meste a na mlynčeku majú kávu od Goriffee. Ak by som mal takúto cenu platiť každý deň 2×, tak by som rýchlo s kávou prestal. Ale raz za čas, keď si tam ideme sadnúť, je to pre mňa prijateľné. Viac nakoniec stoja koláče a sladké nápoje, ktoré si deti naobjednávajú. Jednoduchšie povedané – nad cenou uvažujem len ak ju platím príliš často. Ako človek, ktorý nesedí v kaviarni viac ako raz týždenne, môžem povedať, že ceny káv sú pre mňa v poriadku.
Zuzana: Káva ide stále hore. Chápem, všetko ide hore. Ale ak sa už niekde neštítia vypýtať si za espresso 4 – 4,50 € (žiadna výberovka, klasická ponuka), tak je načase robiť si kávu do termosky.
Roman: Ľudia si často neuvedomujú, čo všetko stojí za tým, že si dajú šálku kávy. Je plno článkov (aj od vás), kde sa to podrobne opisuje – od zberu, praženia, dovozu až po pretečenie kávovaru. Ceny sú podľa mňa adekvátne, keď sa bavíme o klasických kaviarňach – či už je to kvalitná výberová kaviareň s viacerými možnosťami, alebo klasická talianska s prepraženou kávou ako napr. Trieste 👹. Určite oceňujem a podporujem, že v KE máme dosť kvalitných kaviarní s výberovou kávou – a dúfam, že ich bude ešte viac. Ďalšia vec je ale kvalita baristu, nastavenie kávovaru, mlynčeka… a celkovo si myslím, že vo veľa podnikoch je toto zanedbané. Stačilo by to doladiť a baristu poriadne zaučiť. Čo sa týka ceny – nemám problém si priplatiť za fakt kvalitne a dobre spravenú kávu, ale najradšej si ju pripravujem doma – podľa toho, na akú mám chuť. 🙂
Tomáš: U mňa vyhráva filter. Pomer cena/výkon? Neni o čom. Hlavne keď idem do kaviarne, chcem si cuckať kávu dlhšie ako espresso – a lungo nie je môj štýl. Filter je mega – chuťovo aj objemovo – a stojí skoro najmenej.
Anonym: Z obchodného hľadiska by káva nemala byť produkt, ktorý generuje zisk. Dobrá káva za prijateľnú cenu by mala byť produkt, ktorý vtiahne zákazníka do kaviarne. Zisk sa má generovať na pridaných hodnotách – napr. zákuskoch, domácich limonádach, raňajkovom menu a pod. Reálnu sumu, ktorú som ochotný zaplatiť za kávu, neviem povedať. Ale do kaviarne chodím nielen za kávou, ale aj za ostatnými produktami – a v neposlednom rade kvôli socializácii. Čiže do kaviarne by som určite neprestal chodiť kvôli cene kávy.
Ivka: Pijem kávu už iba doma. Môj vymaznaný žalúdok si zvykol na nákup zo slovenských pražiarní. V podnikoch či na návšteve odmietam riskovať.
Ivana: Popravde, už som s tým začala. 2,80 € za espresso a podobne je pre mňa momentálne na rodičovskej dosť. Ale ak ide o kaviareň, kde urobia dobrú kávu (neprepálený roast, kvalitné zrná, dohľadateľný pôvod kávy a pod.), tam si ju dám. Ale v tých „akože“ kaviarňach určite nie. Znížila som aj frekvenciu návštev kaviarní.
Anonym: Niektoré kaviarne odmietam podporovať, pretože cappuccino za 4,50 € je vyslovene cez čiaru.
Michal: Treba si uvedomiť, že platíme za výberovú kávu – čím podporujeme drobných farmárov, spracovateľov, pražiarov a kaviarne. Majitelia kaviarní nie sú charita a musia prežiť – prirodzene to prenášajú na zákazníkov. Stále však máme právo tam nabudúce neprísť a vybrať si inú výberovú kaviareň.
Mária: Ja za seba vravím, že sa kávy v kaviarni nevzdám. Je to rituál – sadnúť si ku káve s kamoškou, so sestrou atď. Aj keď doma mám super kávovar s mojou obľúbenou kávou z Coffeeinu, v kaviarni to má proste iné grády. Tu v Šahách stojí káva od 2 do 2,50 €, aj keby stála 3, 4 či 5 €, som ju ochotná si zaplatiť, ak je dobrá. Síce nechodím do kaviarne často, ale keď tam prídem, nepýtam sa, koľko stojí – dám si ju, pretože mám na ňu chuť a som v spoločnosti, v ktorej sa cítim dobre.
Anonym: Myslím, že v Chlieb a Láska v Bratislave je batch za 4,20 € a to je už extrém.
Veronika: Ľudia neprestanú chodiť do kaviarní, ale budú chodiť menej. Ak sa chcú ženy stretnúť, idú spolu na kávu, ale káva len tak „sama pre seba“ už bude na zváženie.
Tibor: Žiaľ, vonku už kávu veľmi zriedka pijem. Dám si espresso alebo doppio, ale odkedy máme „otvorenejšie“ oči a chuťové poháriky, nie som schopný vypiť kávu takmer nikde. Preto sa ju snažím spríjemniť mliekom – takže buď cortado, ale kaviarne, kde cortado majú, tvoria mizerných 5 %, kde sa dá piť káva. Inak si dám flat white, čo každá kaviareň pozná. Ale dofrasa, nedá sa vypiť ani to. Plus ceny za flat white – od 4,50 € (BA). Kľudne zaplatím 4,50 €, ale za super V60. Za espresso by som zaviedol cenový strop 2 €. Ach, prečo to tu teraz vypisujem?! Mám toho dosť, asi ako aj našej politiky.
Gabo: Mne nejde ani tak o samotnú cenu kávy, ale o to, čo za ňu dostanem. Naše klasické kaviarne predávajú spálené, prepražené, zle namleté a smradľavé patoky za neprimerane vysoké ceny. Vďaka za všetky tie kaviarničky, ktoré pochopili, že káva je skvost, ktorý si zaslúži úplne odlišný prístup, a ponúkajú kvalitnú výberovú kávu, kde ju šikovní baristi vedia aj správne pripraviť. Nemám problém zaplatiť za kvalitné espresso aj 3 – 4 €, hoci nedávno som sa vrátil z Malagy a našiel som tam niekoľko úžasných lokálnych pražiarov, ktorí predávali svoje espresso zo specialty coffee za 1,50 €. A bola to radosť. Samozrejme, v turistických pascách v centre mesta robili aj 80 ml preso zo zapáchajúcich zŕn za 2,50 €.
Peter: Neviem posúdiť, aké je nákladné prevádzkovať kaviareň, ale to, že nikde nie je možné nájsť batch pod 3 €, mi príde zvláštne. Rozumiem, že výberová káva je drahšia, ale keď si to rozpočítam, za takú cenu si doma cez V60 pripravím cca 5 káv.
Mária: Áno, výrazne som znížila návštevu kaviarní. Cappuccino sa pohybuje okolo 3 € a viac. Ak si to prerátam – hoci len raz denne, na mesiac by to bolo 90 €.
Anonym: Vo Foxforde som dala 4,40 € za hrachové cappuccino, to mi skoro srdiečko puklo. V Triple Five je cappuccino za 2,90 € a alternatívne mlieka sú bez príplatku. V Lotyšsku som zažila (inak ceny majú rovnaké), že ovsené bolo bez príplatku a ďalšie alternatívy boli spoplatnené. To mi prišlo celkom pekné – pre alergikov majú možnosť rovnakej ceny. Odbočila som od témy, ale takto mi šli myšlienky.
Anonym: Áno, žiaľ, prešla som z kaviarenskej kávy, lebo bufet so znesiteľnou zrnkovou kávou nám v novej nemocnici zavreli a druhý bufet s prepraženým svinstvom, ktoré sa sotva dá piť aj ako cappuccino, stojí 3 €. Ďakujem, neprosím. Kým nemáme vlastný stroj, idem na baristický automat, kde to mám za 1,59 €.
Roman: Nie som nejaký top labužník, ale viem oceniť dobrú kávu. Pýtať si však za výberové espresso viac ako 2,50 € je už trochu moc, ak k tomu nie je pridaná hodnota. Manželka mala espresso v jednej hipsterskej kaviarni za 4 € – a to je už cena fajnovej držkovej polievky, či 12 domácich vajec. No jednoducho, je to veľa. Naproti tomu, v pražiarňach často espresso dajú len tak na ochutnávku a ešte k tomu pridajú odborný výklad s pridanou hodnotou.
Tomáš: Takmer výlučne si kávu pripravujem doma, lebo v Košiciach je stále nedostatok kvalitnej kávy po podnikoch. A je mi úprimne ľúto dať za cappuccino 3,80 €, ktoré chutí ako výluh z podrážky, keď doma na mňa smutne pozerá kvalitná káva za 15 €/250 g. Situácia sa síce zlepšuje, ale napríklad na Brno stále nemáme – ani nie že z rýchlika, ale ani z perónu.
Peter: Stretol som sa s flat white nad 4 €, čo už je za mňa moc (a to kaviareň v menšom meste). Za mňa je flat white do 4 €, double shot max okolo 3 € a espresso podľa toho, ako ho robia. Ak double shot a použijú iba polovicu, kľudne 2,50 €, inak asi okolo 2 €. V60 okolo 3 €, batch okolo 2,50 €. Bohužiaľ, podobné ceny (teda na espresso a double shot) majú aj klasické kaviarne, ktoré nepoužívajú žiadne kvalitné specialty zrná, a tam mi to príde ešte viac predražené. Na takých miestach si kávu už nedávam vôbec. Slovensko mi príde predražené oproti Česku (nedávno som sa vrátil) – či už ide o kaviarne, alebo reštaurácie, a hlavne menšie slovenské mestá, kde majú ceny ako vo veľkomestách.
Tibor: Kaviareň 22 Corner mám hneď pri byte a espresso tam stojí 1,39 €. Podľa mňa veľmi dobrá cena. Kávu si robím aj doma a viem, koľko ma stojí údržba, káva atď. Rád si zájdem aj na drahšiu kávu – v Trnave na V60 v Oné Espresso tuším za 2,70 €. A som ochotný zaplatiť aj viac, ak mi káva chutí.
Adam: Doma, hoci aj s jednoduchým pákovým kávovarom, má človek oveľa lepšiu kávu ako tie prepražené veci, čo niekedy stretnete aj v lepších reštauráciách.
Filip: Pri cenách výberovej kávy a pokrytí chodu prevádzky cenu neriešim. Nemám osobný cenový strop. Skúšam nové kaviarne a tam, kde som spokojný, sa vždy rád vrátim.
*ak vlastníte kaviareň a chcete sa k téme vyjadriť, napíšte nám na redakcia@blogokave.sk. Napíšte nám vaše meno a funkciu, názov kaviarne a mesto, v ktorom pôsobíte. Reakcie zosumarizujeme do článku.