pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Profesionálny baristický kurz: Všetky defekty dané do jednej šálky chutili ako supermarketová káva

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. júna 2024
The Roses Barista Academy - profesionálny baristický kurz - senzorický tréning
Share on FacebookShare on Twitter

Aké je to absolvovať kurz u českého Baristu roku a semifinalistu majstrovstiev sveta? Čo všetko sa na ňom dá naučiť a dozvedieť? Baristi Blogu o káve Gabriela Drenková a Filip Lörinc to zistili na vlastnej koži. U Vojtěcha Růžičku zo špičkovej českej akadémie The Roses absolvovali najvyšší zo štyroch ponúkaných kurzov pre baristov označený ako Profesionální senzorické schopnosti.

V popise kurzu stálo: „Kurzy pre skúsených profesionálov v odbore. Zameriavame sa prevažne na senzoriku, ktorá je nevyhnutná pre všetky oblasti výberovej kávy.“

Filip Lörinc, Gabriela Drenková a Vojtěch Růžička

Podnetný a poučný zážitok

Aké to bolo? „Extrémne podnetné a poučné,“ skonštatovala Gabriela Drenková a následne sa pustila do opisovania najzaujímavejších okamihov: „Začínali sme tzv. senzorickou rozcvičkou, v rámci ktorej sme päť rôznych ovocí museli popísať tromi rôznymi slovami popisujúcimi ich textúru, chuť, sladkosť, aciditu a podobne. Dobre nás to vtiahlo do deja.“

Po rozcvičke nasledovala teoretická časť zasvätená detailnému vysvetleniu toho, ako fungujú ľudské chuťové a čuchové orgány. Celý kurz však bol hlavne o praktických cvičeniach, ktoré boli ťažké, ale súčasne zábavné.

Rozpoznávanie horkosti a kyslosti

„Vojta napríklad do vody nakvapkal malé množstvá kofeínu, prípadne kyseliny citrónovej a našou úlohou bolo nájsť všetky horké a kyslé vody, rozdeliť ich a zoradiť od najhorkejšej a najkyslejšej až po čistú vodu, ktorá bola úplne neutrálna. Kvôli nízkym koncentráciám to bolo extrémne náročné.“

„Potom sme na neutrálnej káve odhaľovali kyslosť, horkosť, slanosť a sladkosť, ktorú do nej Vojta pridal vo forme kofeínu, kyseliny citrónovej, glukózy alebo slaného roztoku. V šálke mohlo byť pridané čokoľvek, nemuselo v nej byť pridané nič, ale mohlo ísť aj o viacero rôznych prídavkov naraz,“ zdôraznila Gabriela.

senzorický tréning - The Roses Barista Academy

Identifikovanie aróm a triangulácia

V rámci senzorickej časti mali baristi identifikovať 15 rôznych aróm v malých fľaštičkách. Pútavá bola aj „triangulácia“: na stole objavilo osem trojíc šálok, pričom v každej trojici boli dve rovnaké kávy a jedna iná.

„Vojta nám nič nedaroval a pripravil veľmi ťažko odlíšiteľné kávy,“ prihlásil sa o slovo Filip Lörinc. „Do hárku sme museli správne zaznačiť tú jednu odlišnú. Ja som ich správne trafil sedem, Gabriela všetkých osem, takže bola lepšia, haha.“

Ostrieľaný kávový expert Vojtěch Růžička si s baristami Blogu o káve na konkrétnej káve prešiel aj klasický SCA cupping. Spoločne absolvovali napríklad aj cvičenie na rozpoznanie rôznych typov acidity, ktoré sa v káve môžu nachádzať.

baristický kurz v The Roses - hľadanie defektov v káve

Defekty ako nočná mora

„Doslova nočnou morou boli defekty,“ skonštatoval Filip. „Najskôr sme si ich prešli na zelenom zrne a potom sme dostali aj príslušný formulár na hodnotenie zelenej kávy. Obaja sme dostali vlastnú vzorku, z ktorej sme museli vytriediť defekty. Gabriela to mala zaujímavé, pretože dostala kávu Kongo Grade 7 (siedmy akostný stupeň, pozn. autora), v ktorej bolo neskutočné množstvo defektov, cudzích telies a všetkého možného. Dopadlo to tak, že napokon netriedila defekty, ale vyberala zrná, ktoré boli v poriadku.“

Náš tip: na Blogu o káve vám ponúkame zľavové kódy do tých pražiarní kávy, ktoré pracujú s kvalitnou kávou a nie s nízkymi akostnými triedami. Pozrite si ich tu.

profesionálny baristický kurz - hľadanie defektov v káve

Supermarketové kávy ako kráľovstvo defektov?

Keď defektné zrno ostane v káve, má výrazný vplyv na jej chuť. Aj toto bolo súčasťou tréningu, pretože Vojtěch do neutrálnej Brazílie nakvapkal rôzne defekty, napríklad koženú chuť, pleseň, zeminu, hrach alebo fenol. „Toto by si mal vyskúšať každý, kto pije komoditnú kávu. Pretože keď sme do tej neutrálnej Brazílie dali všetky defekty, chutilo to ako najhoršie kávy z našich recenzií. Tak sme nabrali dobrý obraz o tom, čo všetko sa v supermarketových kávach vlastne nachádza,“ zasmial sa Filip Lörinc.

Súčasťou kurzu bol aj niekoľkohodinový cupping, ktorý robili baristi osamote. Vojta bol opäť tvrdý a do niektorých šálok náhodne nakvapkal rôzne defekty. Filip s Gabrielou ich museli odhaliť, kávy obodovať a výsledky si porovnávali s českým šampiónom.

senzorický kurz - rozpoznávanie defektov v kávach

Veľmi príjemná skúsenosť

„Kurz nám toho dal naozaj veľa a veľmi dobre sme si preverili svoje skúsenosti. Súčasne bolo zážitkom počúvať niekoho tak znalého, ako opisuje jednotlivé chute a arómy. Posunulo nás to jednak v opisovaní chutí kávy, ale aj v rozoznávaní jednotlivých chutí, či už pozitívnych alebo negatívnych. Bola to veľmi príjemná skúsenosť a s Vojtom sme si navyše naozaj veľmi sadli,“ zosumarizovala na záver Gabriela Drenková. 


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: baristický kurz
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Hario Mizudashi a Vietnam Lang Biang Extended Natural od Coffeein

Hario Mizudashi a káva od slovenského farmára: Cold brew sezóna môže začať

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL