Recepty

Pumpkin Spice Latté (Tekvicové latté): Čo to je a prečo je také populárne?

Hlavne sieť kaviarní Starbucks sa postarala o popularizáciu nápoja zvaného Pumpkin Spice Latté (tekvicové latté). Táto spoločnosť síce oficiálne nechce prezradiť presný recept na sirup, ktorý pri tvorbe tohto drinku využíva, avšak niečo na tento štýl si vie pripraviť aj každý doma. Nie je to nič náročné.

Ingrediencie na prípravu Pumpkin Spice Latté

Mlieko – niekto využíva plnotučné, niekto nízkotučné. Pokojne je možné použiť aj kokosové, mandľové, sójové alebo akékoľvek mlieko. Závisí od vašich preferencií.

Tekvicové pyré – tekvicu najskôr očistite, pokrájajte na kocky, vložte do vody a ochuťte trochou soli. Uvarte ju, sceďte a rozmixujte na hladkú kašu. To je základný recept, ale tekvicové pyré sa môže využívať aj dochutené čerstvým tymiánom, čiernym korením alebo nastrúhaným muškátovým orieškom. Komu sa pyré nechce pripravovať, je možné kúpiť si hotové v obchode.

Cukor – dovolený je klasický cukor, trstinový cukor, ale pokojne je možné využiť aj sirup či med. Treba experimentovať.

Pumpkin Pie Spice – voľne preložené ako tekvicové korenie. Ide o americkú zmes korenia, ktorá obsahuje škoricu, muškátový orech, zázvor, klinčeky a nové korenie. Tekvicu však nie.

Vanilka

Káva – buď horúca alebo studená, ale keďže sa neskôr premieša s ďalšími prísadami, ideálne je urobiť ju čo najsilnejšiu. Hlavne však stavte na kvalitnú kávu.

Šľahačka.

Ako si pripraviť tekvicové latté?

Začnite malým pohárom mlieka, do ktorého vložte dve čajové lyžičky tekvicového pyré. Pridajte trochu cukru, vanilku a tekvicové korenie. Dobre to premiešajte a zohrejte. Keď sa zmes dostane blízko k bodu varu, opatrne ju rozmixujte ponorným mixérom.

Do pohára si urobte jednu alebo dve dávky espressa, zalejte ju skôr pripravenou kombináciou, na vrch pridajte šľahačku a dielo posypte štipkou tekvicového korenia. Hotovo. Tekvicové latté je pripravené.

Tekvicové latté a vôňa vyvolávajúca pohodlie a nostalgiu

To, prečo je Pumpkin Spice Latté také populárne, skúmal aj renomovaný magazín Forbes. Oslovil Marie Wrightovú, ktorá je globálnou expertkou na chute a vône v spoločnosti ADM (Archer Daniels Midland). Počas svojho života vytvorila pre veľké spoločnosti zaoberajúce sa výrobou jedál a nápojov už viac ako 2 000 vôní.

Tekvicové korenie podľa nej patrí medzi pomerne základné. „Jeho základ tvorí škorica s klinčekom, zázvorom, muškátovým orechom a niekedy aj novým korením,“ uviedla Wrightová. „Vidíme mnoho rôznych variácií. Chuť, ktorú má Starbucks, je asi najetablovanejšia a práve na ňu si ľudia spomenú. Práve ju si asociujú s tekvicovým korením. Korenia sú nostalgické a evokatívne. K tekvicovému koreniu pritom často pridávame aj vanilku, čo je ďalšia vôňa evokujúca pohodlie a nostalgiu.“

Útok na prapôvodnú časť mozgu

Práve nostalgický efekt sa stará o to, že v Amerike je tekvicové korenie také populárne. „U priemerného Američana vyvoláva nostalgiu a pocit prázdninového obdobia, v rámci ktorého sa ľudia stretnú a trávia čas s najbližšími. Tieto chute a vône vyvolávajú spomienky na rodinné podujatia a na obklopenie ľuďmi, teda na niečo, čo nám v tomto pandemickom období ešte viac chýba. Z vedeckého hľadiska sa toto všetko deje v rovnakej časti mozgu, kde sa vyvolávajú aj emócie a spomienky.“

Vedci podľa Wrightovej neponechali nič náhode a v tejto oblasti vykonali obrovské množstvo výskumu. „Vôňa a zápach vyvolávajú v mozgu niečo veľmi primitívne a prapôvodné. Vyvolávajú spomienky a emócie, nuž a niektoré súčasti dokážu vyvolať aj produkciu chemických látok ako melatonín. Vedci v tejto súvislosti skúmali dokonca aj tep, vďaka čomu lepšie vyhodnotili reakcie ľudí,“ pokračovala odborníčka.

Za šialenstvo môžu aj sociálne siete

 V ostatných krajinách však tekvicové korenie až tak nezaberá, čo podľa Wrightovej ukazuje aj na iné aspekty ošiaľu: „Skutočne musím povedať, že okolo tekvicového korenia je tu doslova šialenstvo. Myslím si, že sčasti za to môžu sociálne siete. Veď Pumpkin Spice Latté má vlastný účet na Twittri!“ dodala Marie Wrightová.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close