sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Pumpkin Spice Latté (Tekvicové latté): Čo to je a prečo je také populárne?

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. októbra 2022
Pumpkin Spice Latté

Ak hľadáte informácie o Pumpkin Spice Latté, tak ste tu správne. Prezradíme vám, o čo vlastne ide a prečo je hlavne v USA také populárne. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Hlavne sieť kaviarní Starbucks sa postarala o popularizáciu nápoja zvaného Pumpkin Spice Latté (tekvicové latté). Táto spoločnosť síce oficiálne nechce prezradiť presný recept na sirup, ktorý pri tvorbe tohto drinku využíva, avšak niečo na tento štýl si vie pripraviť aj každý doma. Nie je to nič náročné.

Ingrediencie na prípravu Pumpkin Spice Latté

Mlieko – niekto využíva plnotučné, niekto nízkotučné. Pokojne je možné použiť aj kokosové, mandľové, sójové alebo akékoľvek mlieko. Závisí od vašich preferencií.

Tekvicové pyré – tekvicu najskôr očistite, pokrájajte na kocky, vložte do vody a ochuťte trochou soli. Uvarte ju, sceďte a rozmixujte na hladkú kašu. To je základný recept, ale tekvicové pyré sa môže využívať aj dochutené čerstvým tymiánom, čiernym korením alebo nastrúhaným muškátovým orieškom. Komu sa pyré nechce pripravovať, je možné kúpiť si hotové v obchode.

Cukor – dovolený je klasický cukor, trstinový cukor, ale pokojne je možné využiť aj sirup či med. Treba experimentovať.

Pumpkin Pie Spice – voľne preložené ako tekvicové korenie. Ide o americkú zmes korenia, ktorá obsahuje škoricu, muškátový orech, zázvor, klinčeky a nové korenie. Tekvicu však nie.

Vanilka

Káva – buď horúca alebo studená, ale keďže sa neskôr premieša s ďalšími prísadami, ideálne je urobiť ju čo najsilnejšiu. Hlavne však stavte na kvalitnú kávu.

Šľahačka.

Ako si pripraviť tekvicové latté?

Začnite malým pohárom mlieka, do ktorého vložte dve čajové lyžičky tekvicového pyré. Pridajte trochu cukru, vanilku a tekvicové korenie. Dobre to premiešajte a zohrejte. Keď sa zmes dostane blízko k bodu varu, opatrne ju rozmixujte ponorným mixérom.

Do pohára si urobte jednu alebo dve dávky espressa, zalejte ju skôr pripravenou kombináciou, na vrch pridajte šľahačku a dielo posypte štipkou tekvicového korenia. Hotovo. Tekvicové latté je pripravené.

Tekvicové latté a vôňa vyvolávajúca pohodlie a nostalgiu

To, prečo je Pumpkin Spice Latté také populárne, skúmal aj renomovaný magazín Forbes. Oslovil Marie Wrightovú, ktorá je globálnou expertkou na chute a vône v spoločnosti ADM (Archer Daniels Midland). Počas svojho života vytvorila pre veľké spoločnosti zaoberajúce sa výrobou jedál a nápojov už viac ako 2 000 vôní.

Tekvicové korenie podľa nej patrí medzi pomerne základné. „Jeho základ tvorí škorica s klinčekom, zázvorom, muškátovým orechom a niekedy aj novým korením,“ uviedla Wrightová. „Vidíme mnoho rôznych variácií. Chuť, ktorú má Starbucks, je asi najetablovanejšia a práve na ňu si ľudia spomenú. Práve ju si asociujú s tekvicovým korením. Korenia sú nostalgické a evokatívne. K tekvicovému koreniu pritom často pridávame aj vanilku, čo je ďalšia vôňa evokujúca pohodlie a nostalgiu.“

Útok na prapôvodnú časť mozgu

Práve nostalgický efekt sa stará o to, že v Amerike je tekvicové korenie také populárne. „U priemerného Američana vyvoláva nostalgiu a pocit prázdninového obdobia, v rámci ktorého sa ľudia stretnú a trávia čas s najbližšími. Tieto chute a vône vyvolávajú spomienky na rodinné podujatia a na obklopenie ľuďmi, teda na niečo, čo nám v tomto pandemickom období ešte viac chýba. Z vedeckého hľadiska sa toto všetko deje v rovnakej časti mozgu, kde sa vyvolávajú aj emócie a spomienky.“

Vedci podľa Wrightovej neponechali nič náhode a v tejto oblasti vykonali obrovské množstvo výskumu. „Vôňa a zápach vyvolávajú v mozgu niečo veľmi primitívne a prapôvodné. Vyvolávajú spomienky a emócie, nuž a niektoré súčasti dokážu vyvolať aj produkciu chemických látok ako melatonín. Vedci v tejto súvislosti skúmali dokonca aj tep, vďaka čomu lepšie vyhodnotili reakcie ľudí,“ pokračovala odborníčka.

Za šialenstvo môžu aj sociálne siete

 V ostatných krajinách však tekvicové korenie až tak nezaberá, čo podľa Wrightovej ukazuje aj na iné aspekty ošiaľu: „Skutočne musím povedať, že okolo tekvicového korenia je tu doslova šialenstvo. Myslím si, že sčasti za to môžu sociálne siete. Veď Pumpkin Spice Latté má vlastný účet na Twittri!“ dodala Marie Wrightová.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recepty
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Peter Szabó, pražiareň kávy Coffeein

Od 60 kíl kávy k tonám. Ako vyrástla pražiareň Coffeein?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL