Recenzie káv

Recenzia: Ako dopadla káva z malej pražiarne z Lučenca?

Predchádzajúca recenzia Blonde a Dark Roastu od Starbucksu lámala rekordy. Aj keď sa kávy umiestnili na spodných priečkach rebríčka, ich zhodnotenie si prečítal rekordný počet z vás. A zdalo sa, že ste sa aj zabavili. Po čierno-čiernej tme sa nám tentoraz do rúk dostalo niečo omnoho lepšie a zaujímavejšie: Colombia Armenia Quindio z pražiarne Barista Coffee Roasters.

Za malou pražiarňou stojí kávový nadšenec Miroslav Boltvan, ktorý dlhodobo produkuje špičkovú výberovú kávu. V Lučenci má okrem pražiarne aj dve kaviarne, ale pomaly sa mu darí prenikať aj za hranice Novohradu. Splní však jeho káva najprísnejšie kritériá, ktoré sme pri recenziách stanovili?

Poďte to zistiť.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a ako bola získaná) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Colombia Armenia Quindio pripravená na cupping

Baristi 18/25

„Zrná kávy Colombia Armenia Quindio sa zdali byť na prvý pohľad o čosi tmavšie, ako sme bežne zvyknutí pri káve praženej na filter. Išlo o pekné výberové zrná s nízkym podielom defektov.“

„V aróme zŕn, namletej kávy, ale aj pripraveného filtra výrazne dominovali fermentačné prvky, ktoré najviac pripomínali vôňu vína, či červeného hrozna. Aróma bola výrazná a prenikavá. Už pri samotnej aróme sa naše názory začali rozchádzať – kým Filip si arómu užíval, Gabriela vedela, že táto káva jej pravdepodobne po chuťovej stránke nebude vyhovovať. Objektívne však musíme zhodnotiť, že nejde o nepríjemnú arómu, práve naopak, ide o veľmi ovocnú a sladkú arómu.“

„Káva sa na cuppingu prejavovala veľmi výraznými chuťami. Za horúca pripomínala študentskú pečať (čokoláda s hrozienkami). Postupným chladnutím začala byť acidnejšia a do popredia vystupovali chuťové prvky fermentácie. Za tepla evokovala červené víno s čokoládovou dochuťou a za studena prechádzala až do chutí pripomínajúcich šampanské so sviežou citrusovou aciditou. Telo tejto kávy bolo stredne ťažké.“

Colombia Armenia Quindio zalievanie
Colombia Armenia Quindio cupping
ochutnávanie kávy Colombia Armenia Quindio od Barista Coffee Roasters

„Pri cuppingu sme sa presvedčili o tom, že zrná tejto Colombie disponujú veľmi výraznými chuťami. Potvrdilo sa to aj pri príprave filtra. Veľmi podobne, ako pri cuppingu, sa počas chladnutia filtra striedali čokoládovo-hrozienkové chute so suchým šampanským a citrusmi.“

Filip musel zabrať

Pre Filipa bol “challenge” pripraviť filter takým spôsobom, aby pre Gabrielu, ktorá nepreferuje kávy s chuťou fermentácie, bola táto káva čo najchutnejšia. Preto zvolil prípravu v Aeropresse s dôrazom na väčší pomer vody k hmotnosti namletej kávy a kratší čas extrakcie. Takto pripravený filter bol chuťovo vybalansovaný, chute sa navzájom nebili a Gabriela uznala, že aj napriek prvotným predsudkom je táto káva skutočne chutná.

príprava kávy cez aeropress
Odporúčaný recept na aeropress nájdete tu.

„Celkový dojem: Aj napriek našim počiatočným nezhodám sme na konci testovania obaja usúdili, že ide o príjemnú a zapamätateľnú kávu, ktorá môže menej skúseného konzumenta výberovej kávy svojimi chuťami skutočne prekvapiť. S podobnými kávami sme sa už viackrát stretli a stále sme prišli k rovnakému záveru – buď takéto kávy človek zbožňuje alebo nenávidí. Objektívne k tejto káve nemáme veľké výhrady a tohtotýždňové testovanie jednoznačne predčilo to minulotýždňové.“

Body: aróma – 4, acidita – 3, telo – 3,5, dochuť – 4, celkový dojem – 3,5.

Ja 8/10

Počas poslednej recenzie som sa naboso prechádzal po uhlíkoch, ktoré mi praskali pod nohami a z diaľky sa ozýval hurónsky diabolský smiech. Avšak teraz, pri recenzovaní Colombie Armenia Quindio od Barista Coffee Roasters som sa odrazu ocitol v rajskej záhrade. Cupkám si po zelenej trávičke, šantivo poskakujem a z diaľky počujem spev Afrodity, a.k.a. bohyne lásky.

Poďme však z tejto ríše fantázie späť do reality, teda do mojej kuchyne. Keď som otvoril balenie kávy, doslova ma omámila jej vôňa. Myslel som si, že ide o nejakú špeciálnu experimentálnu fermentáciu a napokon ma prekvapilo, že káva je spracovaná suchou/naturálnou metódou.

Nezistil som na sto percent, ako je to možné, ale jeden pražiar mi povedal, že mnoho káv je najskôr fermentovaných a potom sa klasicky sušia na slnku (suchá metóda), no spracovateľ uvedie už len to posledné. Ak máte viac informácií o tom, ako by to mohlo byť, dajte mi vedieť.

V chuťovom profile stojí aperol spritz, tmavé hrozno a citrusy. Ja vlastne neviem, čo je to aperol spritz, ale vďaka fermentácii káva má určité alkoholové chute. Skôr mi však evokuje chute hrozna a tu by som svoje senzorické zamýšľanie ukončil, pretože to už nie je práve moja parketa. 

V každom prípade zopakujem to, čo aj pri iných takýchto výrazných kávach. Nedajú sa piť nonstop. Jeden filtrík, potom pár dní pauza a potom možno ďalší. Je to taký exkluzívny chuťový úlet, ktorý otvorí novú kávovú komnatu, ale celý život by som v tej komnate byť nechcel. Nech tam je akákoľvek krásna princezná.

Celkovo ide o veľmi dobrú kávu, ktorú som si užil. Patrí medzi najlepšie, ktoré som v tomto roku ochutnal a dávam jej osem bodov.

filtrovaná káva Colombia Armenia Quindio

Pomer cena/kvalita 3/5

Káva je kvalitatívne veľmi vysoko, ale cena za 200 gramov dosahuje 14,50€, čo je už pomerne dosť. Pri kilovke navyše cena predstavuje až 70€, čo si môže z bežných smrteľníkov dovoliť len málokto. Rozumiem však cenotvorbe týchto luxusnejších káv (niečo naznačím aj nižšie) a absolútne ju chápem, ale udeľujem tri body z piatich.

Vybavil som pre vás zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý môžete na eshope baristacoffeeroasters.sk využiť do konca marca. Kód platí na celú ponuku káv tejto pražiarne.

Transparentnosť 4,5/5

Kávu z Kolumbie doviezla spoločnosť Chicas Industry, ktorá je de facto zárukou transparentnosti. Tereza Prejdová a Karolína Nekvindová, ktoré za touto firmou stoja, na svojom webe chicasindustry.cz píšu: „Našich farmárov a farmárky dobre poznáme a oni zasa poznajú nás. Preto staviame mosty medzi dvoma svetmi – medzi farmami a pražiarňami… V káve nie je a nemalo by byť žiadne tabu. Transparentnosť i trasovateľnosť patria medzi naše hlavné hodnoty. A cieľ je jasný – vytvárať sieť, ktorá nebude len obchodná, ale skutočne partnerská a udržateľná.“

Toto sú presne tie hodnoty, ktoré chceme promovať. Je jasné, že malá pražiareň z Lučenca má len obmedzenú možnosť nakupovať priamo od farmára. Pri niekoľkých kilogramoch kávy je to veľmi ťažko realizovateľné a preto je fajn využiť spoluprácu s „prostredníkom“. Keď je ten prostredník takýto transparentný, je to super. Neudelíme však plný počet bodov, pretože v recenziách sme už mali aj pražiarne, ktoré nakupovali úplne napriamo. A to je predsa len ešte o niečo vyšší level.

O káve Colombia Armenia Quindio vieme, že pochádza z Kolumbie a konkrétne z farmy Finca Villa Ligia. Farmárka sa volá Veronica Gaviriová a svoju varietu ružový bourbon (arabika) pestuje v nadmorskej výške 1 400 metrov nad morom. Káva je spracovaná naturálnou/suchou metódou a v jej chuťovom profile sú aperol spritz, tmavé hrozno a citrusy.

Ďalšie informácie nájdete priamo na produktovej stránke.

Dizajn obalu 5/5

O bodoch za dizajn obalu rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Tentoraz ste udelili plný počet bodov, takže obal kávy Colombia Armenia Quindio sa vám zjavne veľmi páčil. Teda aspoň väčšine.

V ankete hlasovalo celkovo 232 z vás. Až 94 hlasujúcich udelilo 5 bodov, ďalších 84 hlasujúcich zasa 4 body. Za tri body bolo 30 z vás, za dva šestnásť, za jeden siedmi a za nulu iba jeden jediný človiečik.

Colombia Armenia Quindio od Barista Coffee Roasters

Celkové hodnotenie 38,5/50

Ďalšie zaujímavosti

Kto môže za grafiku?

Pražiareň Barista Coffee Roasters dlhšie využívala dizajn iného typu. Majiteľ Miroslav Boltvan bol celkom spokojný, ale aj tak usúdil, že chce zmenu. Vyzrel na ňu čas.

„Nechcel som, aby sme mali len taký bežný obal,“ povedal Miroslav pre Blog o káve. „Na staré obaly som síce nemal zlé ohlasy, ale nikdy sa neuspokojím s danou situáciou a vždy uvažujem nad tým, ako by sa veci dali ešte vylepšiť. A tak som to skúsil. Sestra maľuje a raz navrhla, že možno by etikety mohli byť z jej obrazov. Nápad sa mi okamžite zapáčil a súhlasil som.“

Oslovili sme aj Danielu Červenákovú, ktorej maľby sú na obaloch. Prezradila, že s kreslením začala ako sedemročná. S rodinou sa z Poltára presťahovali do maličkej dedinky Zelené, kde sa nudila. „Žiadne preliezky, žiadne ihrisko, nič,“ zaspomínala si. A tak začala tvoriť. „Začala som s koníkmi, potom som sa posunula na iné zvieratká, krajinky, kvietky. Postupom času som sa zlepšovala a moje obrazy si kamaráti či kamarátky začali dokonca objednávať. Potešilo ma to a dodalo mi to motiváciu ďalej sa zlepšovať.“

„Po základnej škole som uvažovala nad tým, že by som výtvarné umenie študovala, ale bála som sa, že by som sa tým neuživila. Ale som rada, že sa viem realizovať aspoň takto a že moje dielo našlo uplatnenie. A samozrejme, obrazov mám ešte dosť,“ dodala Daniela Červenáková.

Colombia Armenia Quindio spredu

Pink Bourbon

Zaujímal som sa aj o varietu Pink Bourbon, teda ružový bourbon. Našiel som viacero rôznorodých informácií, ale najčastejšie sa opakovalo to, že ide o hybrid červeného a žltého bourbonu. Bourbon ako taký má niekoľko problémov; napríklad menší výnos z jedného kávovníka, ale aj náchylnosť ku kávovníkovej hrdzi či k napadnutiu chrobáčikom „la broca“.

Ružová odnož bourbonu je odolnejšia, ale podľa niektorých zdrojov nedosahuje rovnakú kvalitu ako materské variety. Ani toto však nie je vytesané do kameňa, pretože vygoogliť sa dá mnoho rôznych informácií. Vraj dokonca existuje viacero kmeňov ružového bourbonu a nie všetky museli vzniknúť krížením červeného a žltého.

V každom prípade vieme, že bourbon ako taký sa ešte na začiatku 18. storočia dostal z Jemenu na ostrov Bourbon, dnešný Réunion. V 19. storočí sa potom dostal aj do iných končín sveta, pričom do Brazílie dorazil okolo roku 1860. Postupne bol však na mnohých miestach vymenený za variety ako caturra, catuai či mundo novo, ktoré sú vyšľachtené práve z bourbonu. Ale to som už trochu odbočil.

Ochutnať varietu pink bourbon je zaujímavé a toto bola možno moja premiéra. Ani neviem.

Len 48 kíl

Miroslav Boltvan mi prezradil aj to, ako sa k danej káve vôbec dopracoval. „Do Chicas Industry z Brna prišli nové kávy, ktorých vzorky som si objednal ešte predtým, ako ich naskladnili,“ povedal. „Hneď v prvý deň, ako vzorky dorazili ku mne, som ich už cuppoval.“

„Musím povedať, že okamžite po otvorení balíčka na mňa vyletela taká vôňa… hneď som bral telefón do ruky a informoval ich, že tú kávu chcem. Ponáhľal som sa, aby sa mi niečo ušlo. Mali z nej len 240 kilogramov a mne sa podarilo uchmatnúť 48,“ dodal Miro.

Strata hmotnosti kvôli profilovaniu

Keď si pražiareň kúpi 48 kilogramov kávy, do predaja ich toľko bohužiaľ nepôjde. Nasledujú totiž nevyhnutné straty, ktoré je potrebné akceptovať. Prvá strata vznikne pri profilovaní. „Mám päťkilovú pražičku a viem v nej upražiť kilogram kávy, takže na profilovanie miniem vždy dva až tri kilogramy,“ poznamenal pražiar narážajúc na dve až tri profilovacie várky.

Predstavte si to takto: pražiar dostane kávu, ktorú de facto nepozná. Podľa spôsobu jej spracovania odhadne, ako by ju bolo potrebné upražiť. Upraží ju, ochutná a uvidí, či sa trafil. Ďalšími várkami postupne vylaďuje nuansy, s ktorými ešte nie je stopercentne spokojný: „Vzhľadom na kávu, teda jej pôvod, nadmorskú výšku pestovania a spracovanie nastavím prvotný profil. Upraženú kávu ochutnám a profil následne upravujem.“

Existujú aj špeciálne vzorkové pražičky, ale pražiareň Barista Coffee Roasters takú nemá. „Ich cena začína niekde na úrovni 3 000 eur, čo je pre mňa zatiaľ príliš veľká investícia. Pražičky, ktoré vedia robiť s 50 gramami kávy, rozhodne vedia pomôcť. Pri profilovaní sa jednoducho minie menej kávy,“ dodal Miroslav Boltvan.

Colombia Armenia Quindio - filter je hotový

Strata hmotnosti kvôli praženiu

Zo 48 kíl kávy je po profilovaní razom už len 45. A to bohužiaľ nie je posledná strata. Káva totiž pri pražení vyschne a bude výrazne ľahšia, ako bola pred pražením.

„Keď ju pražím na filter, tak stratí 10 až 13 percent hmotnosti a pri espresse to môže byť 15 až 17 percent. Záleží od kávy,“ informoval nás šéf Barista Coffee Roasters.

Skúsme teda rátať. Keď na filter upražíme 45 kilogramov kávy, strata bude predstavovať 4,5 až 5,85 kg. Keď to isté množstvo upražíme na espresso, strata bude 6,75 až 7,65bkg. To znamená, že finálne množstvo kávy, ktoré pôjde do predaja, môže byť teoreticky len 37,35 kg.

A teraz si vezmite, že pražiar by niektorú várku, ktorá mala ísť do predaja, pokazil. Päť kilogramov kávy (plne naložená pražička) by bolo fuč. Ale na to radšej nemyslime. V každom prípade je pre pražiareň fajn zohnať kávy, z ktorých majú viacero vriec. Profil sa nastaví iba raz a dá sa z neho dlhšie ťažiť. Pre maličké pražiarne to však nie je také jednoduché a niektoré majú problém predať napríklad aj 40 kilogramov kávy. Aj preto im chcem nahnať viac zákazníkov.

Poďte ochutnať

Dobrá správa pre Lučenčanov: v tomto meste má pražiareň Barista Coffee Roasters dve kaviarne: jednu na Masarykovej 12 a druhú na Rádayho 8. V oboch bude od piatka na mlynčekoch práve nami recenzovaná Colombia Armenia Quindio. Príďte ju ochutnať.

Kaviarne nájdete na Instagrame ako @baristakaviaren a @barista_caffe_house.

Záver

Kde sa v priebežnom rebríčku umiestnila Colombia Armenia Quindio od Barista Coffee Roasters? Aktuálne poradie nájdete v hornom menu webu blogokave.sk ako RECENZIE KÁV.

Vybavil som pre vás zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý môžete na eshope baristacoffeeroasters.sk využiť do konca marca. Kód platí na celú ponuku káv tejto pražiarne.

Colombia Armenia Quindio
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close