piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia AlzaCafé: Kávy z Alzy príliš neoslnili

Ladislav Király Od Ladislav Király
26. januára 2024
recenzia kávy z Alzy
Share on FacebookShare on Twitter

Už niekoľko rokov má vlastnú kávu aj Alza. Spoločnosť pochádzajúca z Českej republiky, ktorá od roku 2004 pôsobí aj na Slovensku, patrí medzi najväčších on-line obchodníkov so spotrebnou elektronikou a dôležité miesto má tiež v segmentoch hračky, šport, hobby, médiá a zábava, parfumy, hodinky a drogéria. Tak aspoň píše Wikipedia. A prečo k tomuto všetkému nepridať aj kávu, keď jej predaj môže hodiť nejaké „drobné“? Vitajte pri recenzii kávy z Alzy.

Na Alze nájdete veľké množstvo rôznych komoditných káv známych značiek, ale narazil som tam aj na pár výberoviek. Nuž a medzi týmto všetkým sa objavilo aj niekoľko druhov AlzaCafé. Lacnejšie blendy, ale aj kávy z konkrétnych krajín. V každom prípade sme sa rozhodli kúpiť podľa možností to najlepšie, čo Alza ponúka: stavili sme na Brazíliu Santos NY2 a Dominikánsku republiku – Cruz de Barahona.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelí šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková

AlzaCafé Brasil Santos NY2 5/25

Zrná

Brazília od Alzy sľubuje tmavšie praženie vhodné pre prípravu espressa. Obsah balíka to do bodky spĺňa. Zrná sú tmavohnedé, kde tu sa objaví aj malá olejová škvrnka. Na základe stupňa praženia predpokladáme, že ním pražiar potlačil väčšinu charakteristických chutí surového zrna. Na druhej strane, káva nie je pražená za hranicu únosnosti, vďaka čomu nie je spálená. Čo sa týka kvality zrna, nenachádzame v ňom zásadné množstvo defektov.  Zrniečka sú veľmi podobných tvarov a veľkostí.

Aróma

Vôňa odpovedá tmavšiemu praženiu a zrnu z nižších nadmorských výšok. Nachádzame v nej drevité a dymové prvky. V skratke, nič zaujímavé, zapamätateľné či obzvlášť príjemné.

AlzaCafé - Brasil Santos - cupping

Cupping

Od optického a čuchového testu sa presuňme ku chuti. Začíname cuppingom. V tomto štádiu ochutnávky objavujeme v káve prevažne horké chuťové prvky. Chuť je drevitá, horkosť výrazná a prenikavá. Na jazyku zanecháva veľmi nepríjemnú dochuť. Obal sľubuje čokoládu a oriešky. Tie tam nachádzame len v minimálnom množstve vo forme horkej čokolády a pražených orechov. Avšak, všetko príjemné je potlačené prenikavou horkosťou.

Espresso

Espresso pripravujeme na recepte s nižšou extrakciou a pomerom 1:2. Je ťažké, veľmi konzervatívne a silne horké. Takýto nápoj považujeme za veľmi ťažko konzumovateľný. Žiada si zjemnenie mliekom či cukrom.

AlzaCafé - Brasil Santos - espresso

Celkový dojem

Brazília od Alzacafé je až príliš konzervatívna. Komoditné zrno z nízkej nadmorskej výšky a tmavé praženie ju presúvajú do výrazne horkého spektra káv. Negatívne hodnotíme hlavne arómu, horkosť a dochuť. Pozitívna je prítomnosť horkej čokolády a orieškov a praženie, ktoré kávu úplne nezabilo.

Detailné bodovanie: aróma 0,5 – acidita 0,5 – telo 2 – dochuť 1 – celkový dojem 1.

AlzaCafé Dominicana – Cruz de Barahona 6/25

Zrná

Podľa stupnice na etikete by mala byť káva z Dominikánskej republiky napražená svetlejšie ako tá brazílska. Konkrétne by sa malo jednať o city roast vhodný na prípravu espressa, aeropressu, french pressu či moka konvičky. Po otvorení balenia však nechápavo krútime hlavou. Zrná sú, čo sa týka farby, takmer identické s tmavšie praženou Brazíliou. S Brazíliou zdieľajú aj pomerne nízky počet defektov a rovnomerné tvary a veľkosť.

AlzaCafé - Dominica - zrná

Aróma

Úprimne, vôňa kávy z Dominikánskej republiky je takmer na nerozoznanie od kávy z Brazílie. Prevláda v nej aróma tmavého praženia.

Cupping

Našu radosť zo sľubovaného svetlejšieho praženia definitívne pošliape cupping. Chuti dominuje silná horkosť, ktorá nám nepríjemne sťahuje ústa. Prirovnali by sme ju k veľmi prelúhovanému čiernemu čaju. Výrobca sľubuje prevažne sladké chuťové prvky. My v káve sladkosť takmer necítime. Na cuppingu sa prejavuje plocho, horko, s nepríjemnou dochuťou a stredne ťažkým telom.

AlzaCafé - Dominica - cupping

Espresso a AeroPress

Poslúchli sme výrobcu a kávu sme pripravili na spôsob espressa, ale aj AeroPressu. Espresso káve sedelo jednoznačne viac. Prejavilo sa v ňom viac sladkosti ako pri cuppingu. Okrem silnej horkosti sme v ňom našli pražené mandle a horkú čokoládu. V AeroPresse to jednoducho nefungovalo. Káva chutila plocho, prevažne horko a nezaujímavo.

Celkové hodnotenie

Bližšie nepopísaná stupnica na etikete v nás vyvolala klamlivý pocit, že sa púšťame do recenzie svetlejšie praženej kávy. Dominikánsku republiku od Alzacafé jednoznačne neodporúčame na prípravu alternatívnymi metódami. Espresso z nej je taktiež výrazne konzervatívne, no v spojení s mliekom by rozhodne nemuselo uškodiť. Káva nás ničím pozitívne neprekvapila a zaradili by sme ju medzi šedý priemer komoditných káv.

Detailné bodovanie: aróma 0,5 – acidita 1 – telo 2 – dochuť 1,5 – celkový dojem 1.

AlzaCafé - Dominicana - priebeh cuppingu

Ladislav Király

Dominikánska republika 3,5/10

Ako prvú som si otvoril kávu Dominicana – Cruz de Barahona. Zrná pôsobili na prvý pohľad celkom pekne. Zväčša boli akoby jednoliate a mali uniformnú veľkosť, vďaka čomu usudzujem, že boli celkom dobre vytriedené a obstojne kvalitné.

Praženie je tmavšie, ale za mňa tesne pred hranicou prepraženia. Zrná majú peknú hnedú farbu, no napriek tomu na nich vidieť maličké známky olejnatosti. V každom prípade je to v pohode.

Nepríjemná vôňa a horkosť

Horšie je to už s vôňou kávy, ktorá na mňa pôsobí doslova odpudzujúco a nepríjemne. Podobné vnemy sa na mňa rútili aj počas samotnej prípravy espressa. Laicky povedané, dosť to smrdelo.

Samotné espresso je napokon veľmi horké, čo je v konečnom dôsledku odraz tmavého praženia. Chuťové tóny, ktoré považujem za príjemné, boli pražením potlačené. Ostala ešte nejaká sladkosť, minimálna, a hlavne horkosť.

Dominica – Cruz de Barahona je podľa mňa podpriemerná káva, ktorá ničím zásadným nezaujme. Najväčším negatívom je prílišná horkosť spôsobená pravdepodobne tmavým pražením. Na trhu je však aj veľa výrazne horších káv. Dávam 3,5 bodu z 10.

Brasil Santos NY2 3,5/10

Následne som otvoril balík brazílskej Santosky a mal som pocit, že vidím tie isté zrná ako v Dominikánskej republike. Bolo to niečo fakt veľmi podobné. Zrná mali uniformnú veľkosť a boli napražené podobne ako tie v prvom balíčku. Nevedel som posúdiť, ktoré sú tmavšie a ktoré svetlejšie.

Privolal som na pomoc manželku, ktorá mi povedala, že sú to tie isté zrná, len zabalené v iných obaloch. Bolo by trúfalé tvrdiť to a asi to tak nie je, ale vlastne… skutočne to tak vyzerá a nikto zo zákazníkov by nemal šancu dokázať, že to tak nie je. Ale pripusťme, že vyselektované komoditné zrno z Dominikánskej republiky a z Brazílie predsa len môže vyzerať rovnako.

NY2

Z Brazílie však na mňa na rozdiel od Dominikánskej republiky ihneď vykuklo niekoľko poškodených zŕn – aj som ich na fotku zoradil takto dopredu. Sú to len tzv. „mušle“, čo nie je nejaká zásadná chyba. Tri mušle sa rátajú za jednu chybu. Keďže je v názve NY2, mala by byť v 300 gramoch kávy maximálne 6 chýb. To znamená, že by tam mohlo byť 18 mušlí – ak by tam súčasne nebol žiadny iný defekt. Neviem, či by sme sa pomestili, ale keď tvrdia, že sú NY2, tak asi áno. Zrná sú určite nadpriemerne pekné.

Vôňa kávy bola podobne nezaujímavá ako pri Dominikánskej republike a takisto by som vnímal aj chuť. Obe kávy sú pražené tak, aby v nich zaniklo v podstate všetko, čo káva môže ponúkať. Ostala len horkosť a určitá dávka sladkosti.

Káva pre široké publikum?

Obe kávy som si pripravoval na automatickom kávovare – konkrétne Eletta Explore od De’Longhi. Predpokladám, že na automate si ich bude pripravovať väčšina zákazníkov. A je dosť možné, že širokému publiku takýto kávový produkt chutí, lebo ľudia sú na niečo podobné zvyknutí.

Alze teda nezazlievam, že išla do totálne konzervatívnych, nudných a horkých káv. Veľa bodov však v takomto prípade dostať nemôže. Káve Brazil Santos NY2 dávam rovnako ako Dominikánskej republike 3,5 bodu. Človeka to nezabije, ale ani mu taká káva nijako neučaruje.

AlzaCafé Dominicana - obal zozadu

Transparentnosť 3/5

Keď sa pozrieme na informácie na obale, tak to v prípade AlzaCafé vôbec nie je najhoršie. O káve z Dominikánskej republiky vieme jednak to, že je z Dominikánskej republiky (haha) a z provincie Barahona. Ide o stopercentnú arabiku (konkrétnu varietu nepoznáme) dopestovanú v nadmorskej výške 800 až 1 300 metrov nad morom. Autori píšu aj chuťový profil cukrová trstina, vanilka, mandle.

Pri Brazílii je to informačne podobné. Poznáme krajinu pôvodu (Santos je prístav, odkiaľ je káva vypravovaná do sveta), vieme, že ide o stopercentnú arabiku, poznáme nadmorskú výšku pestovania kávovníkov od 850 do 1 000 metrov a poznáme aj chuťový profil čokoláda, oriešky. Nuž a zaujímavé je aj označenie zŕn NY2, čo znamená, že ide o zrná s najmenším počtom defektov.

AlzaCafé - Brasil Santos - obal zozadu

Chýbajú nám informácie o konkrétnej variete káv, takže ide o megamix. Chýbajú aj informácie o spôsobe spracovania, spracovateľskej stanici, prípadne o mene farmára. Tým pádom je fér udeliť obom kávam tri body z piatich. Je to celkom fajn, ale chceme viac.

Pomer cena/kvalita 1,5/5

Malé, 250-gramové balenie AlzaCafé Dominicana sme z eshopu Alza kúpili za 8,80 € a AlzaCafé Brasil za 7,49 €. Vzhľadom na bodové hodnotenie, ktoré od nás káva dostala za svoju kvalitu, môžeme za pomer cena/kvalita obom kávam udeliť 1,5 bodu.

AlzaCafé - Brasil Santos a Dominicana

Dizajn obalu 2/5

K hlasovaniu za krásu dizajnu obalu som vás opäť vyzval prostredníctvom instagramového konta @ladislavkiraly. Udeliť ste mohli tradične nula až päť bodov.

Päťbodové hodnotenia neprišli v podstate žiadne a väčšina z vás udeľovala nižšie počty bodov. Napokon to „vyhrali“ dva body, za ktorými nasledoval jeden bod a na treťom mieste bola nula. Udeľujeme teda dva bodíky.

Celkové hodnotenie:

AlzaCafé Brasil Santos NY2 15/50

AlzaCafé Dominicana – Cruz de Barahona 16/50

Záver

Kávy z dielne AlzaCafé v recenznom rebríčku Blogu o káve neobstáli veľmi dobre. Je to škoda, pretože určite mali väčší potenciál, ale praženie z nich spravilo len veľmi konzervatívny produkt. Paradoxne, po minulej ochutnávke, ktorá sa udiala približne rok a pol dozadu, som si ich pamätal ako o niečo lepšie.

Na druhej strane platí, že takéto kávy môžu širokému publiku predsa len chutiť. Ani to však nie je bohviečo, pretože podobná kvalita sa na trhu dá nájsť aj za menej peňazí.

Celkovo však toto Alze môže dávať zmysel, pretože keď niekto nakupuje elektroniku za stovky eur, tak prihodenie balíčka kávy k nákupu je už takmer bezbolestné. A prinesie to pár eur zisku.

Kde sa kávy od AlzaCafé nachádzajú v priebežnom rebríčku? Pozrite si rubriku RECENZIE KÁV a dozviete sa to.

AlzaCafé - Dominicana - recenzovanie
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
recenzia kapsúl Caffesso Sidamo

Kapsuly Caffesso Sidamo: Zbraň hromadného ničenia

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL