Recenzie káv

Recenzia Barzzuz Kostarika Palmichal: Prekvapenie, konflikt a bohužiaľ i nuda

S kávou značky Barzzuz som doposiaľ nemal práve najlepšiu skúsenosť. V úvode minulého roku som si z eshopu kafe.sk na ochutnávku objednal viacero rôznych kúskov, ibaže všetky boli čierno-čierne. Takto som si Barzzuz zafixoval, ale teraz musím priznať, že som sa mýlil. V ponuke totiž majú aj svetlejšie kávy, ktoré majú k černote ďaleko.

V marci tohto roku nám na redakčný mail redakcia@blogokave.sk napísal Marek Hudáček z Barzzuzu a navrhol recenziu káv tejto značky. O ich kvalite je presvedčený a moje slová o tom, že Barzzuz svoje kávy „prepražuje“, ho trochu nahnevali, možno aj urazili. K tejto téme sa vrátim na konci článku.

Do recenzie sme teraz prijali viacero káv a obodovali sme tú, ktorá nám chutila najviac. Volá sa Kostarika Palmichal Cerro Aserrí, je spracovaná metódou pulped natural-honey a pražená na stupeň City. Bolo to aj trochu vtipné, pretože sme ju najskôr recenzovali ako espresso a až v okamihu, keď sme recenziu išli vydať, sme si na webe všimli, že je vlastne určená na filter. Z obalu kávy to nebolo zrejmé.

Našťastie nám z kávy ešte niečo ostalo a mohli sme realizovať druhú ochutnávku. Koľko bodov vo vášnivej recenzii Blogu o káve získala? Poďte to zistiť.

Barzzuz Kostarika Palmichal - zrná a espresso

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 16,5/25

Zrná

Kostarika od Barzzuz je pražená na stupeň City. V praxi sú jej zrná napražené veľmi rovnomerne do svetlohneda. Medzi zrnkami nachádzame niekoľko defektných kúskov, nie je ich však príliš veľa. Praženie zodpovedá svetlejšiemu espresso stupňu praženia alebo tmavšiemu filtru.

Barzzuz Kostarika Palmichal - pohľad na zrná

Aróma

Vo vôni objavujeme dva dominantné tóny. Sviežejšiu zložku arómy tvorí príjemná ovocnosť pripomínajúca bobuľové ovocie. Na druhej strane sú tóny kakaa a pražených orechov.

Barzzuz Kostarika Palmichal - mletá káva v cuppingovej miske

Cupping

Počas cuppingu sa chuť kávy vyvíja od sladko-horkej, kakaovo-orieškovej chuti za horúca, po acidnejšie chute za tepla a studena. Ovocnosť kávy tvoria hlavne bobuľové plody a marhule. Okrem toho v nej nachádzame príjemný tón marcipánu a pražených mandlí. Objavili sa však aj isté nedostatky, a to predovšetkým v aróme a dochuti kávy. Na všetkých teplotných stupňoch sa v dochuti objavovala nepríjemná zemitosť až horkosť. Tento vnem sa odrážal aj v aróme kávy.

Barzzuz Kostarika Palmichal - cupping

Espresso

Chute espressa veľmi dobre zodpovedajú tomu, čo sme v káve pociťovali pri cuppingu. Ako prvé na jazyku pociťujeme marhule a marcipán. Tie sú následne vystriedané tmavou čokoládou a praženými orechmi. Espresso má stredne ťažké telo. Jeho najslabším momentom je dochuť, ktorá na jazyku zanecháva menej príjemné zemité tóny a tóny praženia.

Barzzuz Kostarika Palmichal - espresso

Filter

Filtrovanú kávu z Kostariky od Barzzuz vystihuje slovo “kľudná”. Chute sú aj pri vyššom TDS veľmi jemné a menej výrazné. Nachádzame v nej marhule, bobuľové ovocie a sladkosť marcipánu. Na nižších teplotách nachádzame ovocnosť zeleného jablka a horkosť čierneho čaju. Acidita a sladkosť sú stredne intenzívne, v dochuti sa objavuje jemná horkosť. Chute sa navzájom nebijú, čo hodnotíme ako veľké pozitívum. Telo kávy je ľahšie a dotvára celkovú ľahkosť tejto kávy.

Barzzuz Kostarika Palmichal - príprava filtrovanej kávy

Celkový dojem

Kostarika od Barzzuz je vo výsledku príjemným prekvapením. Predstavuje modernejší espresso roast s malými nedostatkami. Káva ponúka vcelku komplexný zážitok a ovocnejšie chute stráviteľné aj pre širšie publikum. Jej pozitíva sú príjemné ovocné chute a sladký marcipán. Najväčším nedostatkom je jej dochuť a aróma.

Body: aróma 3 – acidita 3,5 – telo 3,5 – dochuť 3 – celkový dojem 3,5.

Barzzuz Kostarika Palmichal - filtrovaná káva

Ladislav Király 6/10

Po otvorení balíka Kostariky Palmichal Cerro Aserrí spracovanej metódou honey som ostal ako obarený. Doslova som dostal facku. Keď som si pred rokom objednal kávy z Barzzuzu, boli čierne ako uhoľ a ani jednu z piatich káv v danej objednávke som ani len neochutnal. Boli čierne, olejnaté a slušne povedané nevoňali mi (tejto téme sa venujem v závere článku).

Teraz som si však na stôl vysypal svetlo upražené a pekné zrná s minimom defektov. Tu a tam som našiel nejakú mušľu a zlomené zrnko, ale bolo ich veľmi málo a o to vlastne ani nešlo. Prefackala ma tá svetlosť, ktorú som absolútne nečakal. S tým sa automaticky spájal aj celkom dobrý aromatický vnem.

Barzzuz Kostarika Palmichal - detail zŕn

Espresso a filter

Samotná ochutnávka kávy ma už až tak neprefackala, ale espresso, ktoré som si pripravil ako prvé, bolo celkom dobré. Na môj vkus ide o trochu konzervatívnu kávu a osobne radšej vyhľadávam viac ovocnosti a chuťových úletov, no nenamietam. Viem si predstaviť, že veľkej časti publika táto káva sadne. Nie je na nej nič také, prečo by nemala.

Filter som si pripravil až o niekoľko dní neskôr, keďže som pôvodne nevedel, že ide o kávu prioritne určenú na filter. Sám som bol zvedavý, či mi sadne viac ako espresso. Ale nesadol. Nemá to vyznieť negatívne, lebo nebol zlý, ale nebol ani dobrý. Bol taký ponurý. Chuťové tóny boli akési tlmené a všetko to bolo príliš konzervatívne. Vyskúšal som viacero rôznych receptov, ale z kávy som nedostal nič zaujímavé a na filter mi vôbec nepasovala.

Barzzuz Kostarika Palmichal - espresso a zrná

Pre konzervatívnejšie publikum

Ja osobne takéto kávy aktívne nehľadám, ale na druhej strane ich viem piť bez zásadne skrivenej grimasy, po ktorej by sa manželka pýtala, či som OK. Možno je to ideálna káva na prechod od komoditných káv k najvyššej kávovej lige.

Ešte musím dodať, že kávy, ktoré odporúčame našim čitateľom, sú vždy ovocnejšie a zaujímavejšie. Pri tejto musím už niekoľkýkrát spomenúť slovo konzervatívna. Alebo nudná? Jednoducho je orientovaná na inú skupinu ľudí, po akej my prioritne ideme. Takéto kávy majú určite veľa fanúšikov (asi aj viac ako ovocné funky bomby), ale ja im neviem prísť na chuť.

Po espresse som lavíroval medzi 6 a 6,5 bodmi, ale filter to dosť pokazil. Napokon udeľujem 6 bodov, a to hlavne za espresso.

Barzzuz Kostarika Palmichal - filter

Transparentnosť 5/5

Po stránke transparentnosti je na tom Kostarika z Barzzuzu dobre, ale človek zasa úplne neodpadne. Na webe je tých informácií dostatok, na obale však nie je skoro nič – a toto musíme vytknúť.

Celkovo sme v tomto recenznom roku krotkí a body rozdávame ľahšie ako v minulom roku. Vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod) zloženú z variet Caturra a Catuaí (1 bod). Káva pochádza z Kostariky (1 bod), konkrétne z regiónu Los Santos a z farmy Cerro Aserrí (1 bod) nachádzajúcej sa pri meste Palmichal.

Kávovníky rástli v nadmorskej výške 1 500 až 1 600 metrov nad morom a boli spracované metódou pulped natural – honey (1 bod). Na webe kafe.sk stojí, že táto komplexná káva ponúka „citrónovú kyslosť so šťavnatým a zamatovým telom a chuťou červeného bobuľového a kôstkového ovocia.“

Udeľujeme plný počet bodov, ale musíme vytknúť, že na obale tieto veci nie sú. Aspoň chuťový profil by sa tam hodil a možno aj viac informácií o pôvode kávy. Na druhej strane sme na obale našli informáciu o spracovaní kávy (honey processed), o stupni praženia (City) i o dátume praženia.

Pomer cena/kvalita 3,5/5

Malé 250-gramové balenie kávy Kostarika Palmichal Cerro Aserrí stojí na eshope kafe.sk 12 eur, kilovku som našiel za 45 eur. Z tohto pohľadu to teda nie je úplne lacná káva a čo sa týka pomeru cena/kvalita, nie je veľký problém nájsť niečo lepšie.

Na druhej strane to však nie je ani prestrelená suma a keď chceme, aby boli férovo ohodnotení farmári, pražiari a aj ďalší členovia kávového reťazca, balíček kávy by mal stáť približne toľkoto. Udeľujeme 3,5 bodu.

Barzzuz Kostarika Palmichal - obal

Dizajn obalu 1/5

O bodoch za dizajn obalu tradične rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Aj tentoraz ste mali možnosť spraviť tak na IG konte @blogokave a bohužiaľ, nedopadlo to dobre. K obalu káv Barzzuz ste boli tvrdí a nepáčili sa vám.

Drvivá väčšina z vás hlasovala za nula, jeden alebo dva body, pričom napokon to s 35,1 percentami vyhral jeden bod. Za dva body bolo 29,8 percenta z vás a za nulu 22,3 percenta. Za tri, štyri alebo päť bodov hlasovalo minimum z vás.

Celkovo treba povedať, že dizajn obalu je pomerne nudný a konzervatívny. Ťažko s ním zaútočiť na modernejšieho kávičkára, ktorý je vystavený už takmer pretlaku atraktívnych a graficky zaujímavých obalov. Oproti ním je takýto obal tak trochu nuda.

Celkové hodnotenie 32/50

História značky Barzzuz

Pražiareň kávy Barzzuz patrí na Slovensku medzi najznámejšie. Funguje dlhé roky a dlhodobo ju bolo vidieť napríklad aj ako partnera hokejového zväzu či hokejovej reprezentácie. Jej produkty sa nachádzajú aj v množstve kaviarní po celom Slovensku. Majiteľa sme však napriek tomu požiadali o predstavenie značky, veď Barzzuz predsa len nepozná každý.

„Naša firma bola oficiálne založená v roku 2006, ale prvé pokusy s pražením som robil už v roku 2005,“ uviedol Marek Hudáček pre Blog o káve. „Myslím si, že sme boli prvou spoločnosťou, ktorá na Slovensku pražila a predávala Single origin kávy. V tom čase v Komárne pražil aj starý pán Hrala, ale ak sa nemýlim, nemal oficiálnu distribúciu. Single Origin kávy predával aj Markom (Casa del Caffé), ale v ich prípade išlo o import z Rakúska.“

„V tej dobe bolo veľmi ťažké získať nejaké informácie o káve a vzdelať sa, ale to nebol jediný problém. Ťažké bolo napríklad aj zohnať surovinu, a to nehovorím o úradoch, pre ktoré bolo toto odvetvie úplne nové a k malej pražiarni pristupovali ako k veľkým baliarňam. Ťažké bolo aj nájsť správny trh. Ľudí sme museli vzdelávať, že existuje arabika a robusta a informovať ich o rozdieloch medzi nimi. Súčasne sme museli vysvetľovať, že nie všetko, čo príde zo zahraničia a má pekný obal, je najvyššia kvalita. Celkovo si však myslím, že sme v tejto oblasti celkom pekne prešľapali úzku cestičku.“

Štýl praženia

Opýtal som sa aj na to, aký štýl praženia značka Barzzuz uprednostňuje. „U nás sa najviac predáva tmavšie pražená káva, a to tak cez internet, ako aj v našich prevádzkach,“ odpovedal Marek Hudáček. „Aj na výstavách sa často stretneme s výrokmi, že konečne normálna káva.“

„Robili sme si aj prieskumy a 80 percent zákazníkov uvádza, že im v káve prekáža kyslá chuť. Z môjho pohľadu sú najdôležitejšie požiadavky zákazníka a všetkým sa snažíme vyjsť v ústrety, takže nezatracujem ani svetlo a ani tmavo praženú kávu. Každá má niečo do seba a je vhodnejšia na určitý typ prípravy. U nás v KafeHause veľa ľudí začína s pražením Full City ++, ale postupne experimentujú, skúšajú Full City a skončia pri City+. Je to cesta. Keď však bežnému zákazníkovi urobíme espresso z praženia City+, je to pre neho zväčša príliš a už sa nevráti,“ dodal M. Hudáček.

Konflikt

Viem, že slovo „konflikt“ je tvrdé, lebo v skutočnosti sa žiadny konflikt nezrodil, ale možno vás to priláka, haha. S Marekom Hudáčkom sme sa do kontaktu dostali práve vďaka konfliktu názorov medzi mojim a jeho pohľadom na kávu značky Barzzuz.

Ešte 11. marca 2024 nám v redakčnej schránke pristál mail, z ktorého citujem:

„Dobrý deň,

radi by sme Vám zaslali naše kávy na recenziu, a tak, ak súhlasíte, by som Vás požiadal o adresu, kde môžeme kávu zaslať.

Po dlhšom čase som sa takto rozhodol hlavne kvôli tomu, že som si všimol vaše reakcie v diskusii k Vašim článkom, že kávu „prepražujeme“. Tento termín nepovažujem za správny, hlavne ak súhlasí označenie stupňa praženia na obale s tým, ako je káva upražená. Ak by bola označená ako regural city a vnútri by bola káva upražená v stupni full city, alebo viac, vtedy by ten termín sedel. Inak je takto použitý spomínaný termín veľmi subjektívny.

Čo chcem zdôrazniť, každú kávu v našej ponuke ponúkame štandardne v 3 stupňoch praženia: city +, Full city a Full city ++ (viedenské). Každý si môže vybrať stupeň, ktorý mu vyhovuje. Tak to máme už veľa rokov. Minulý rok sme zaviedli aj kategóriu „na filter“ kde ponúkame 2 – 3 kávy v stupni praženia regular city.“

Skutočnosť je taká, že keď som si ja objednal kávy značky Barzzuz, boli extrémne tmavé. Bohužiaľ už neviem, aké praženie som si objednal a možno som urobil chybu a vybral si Full City++. V objednávke, ktorou disponujem, stupeň praženia napísaný nie je a kávy som medzitým niekde odpratal. Ale beriem to teda na seba a akceptujem, že som pochybil a kávy Barzzuz som za prepražené označil neprávom. Sorry.

Tentoraz sme však od Barzzuzu dostali viacero káv a vzoriek, ktoré boli svetlé, prípadne až veľmi svetlé. Určite teda nepražia len tmavo a dá sa povedať, že na svoje si u nich príde široké spektrum kávičkárov. Tí odvážnejší nech hľadajú praženie City alebo City+, tí konzervatívnejší Full City alebo Full City s nejakými pluskami.

Záver

Celkovo verím, že o značke Barzzuz ste sa vďaka tejto recenzii dozvedeli niečo nové. Kostarika Palmichal Cerro Aserrí je pomerne konzervatívna káva a nápoje, ktoré som si z nej pripravil, ma veľmi neuspokojili. Pil som aj lepšie. Za mňa to bola dosť nuda. Keď s k tomu priráta skutočnosť, že ste boli pomerne tvrdí v hodnotení dizajnu obalu, tak je tých bodových zrážok celkom dosť. Na druhej strane treba povedať, že baristi Filip a Gabriela vnímali kávu výrazne lepšie ako ja, takže asi by ste mali ochutnať a sami uvidíte, do ktorej skupiny zapadnete.

Celkový bodový súčet Kostariky Palmichal Cerro Aserrí z pražiarne Barzzuz predstavuje 32 bodov. Na ktoré miesto to aktuálne stačí? Pozrite si rubriku RECENZIE KÁV.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close