Najväčší bordel v balíku kávy, rekordné množstvo defektov a nepríjemná chuť. Presne takéto slová sprevádzali recenziu kávy, ktorú ste nám odporučili vyskúšať vy, naši čitatelia. Po zaradení analýzy defektov supermarketových káv sme od vás dostali niekoľko správ, v ktorých ste spomínali kávy od značky Bercoff.
Táto značka je pomerne známou tvárou objavujúcou sa na poličkách niekoľkých slovenských supermarketov. Čo ste však možno netušili, kávy Bercoff spadajú pod firmu Bercoff Klember, ktorá sa okrem nich venuje aj čajom a sídli na Slovensku, konkrétne v Dunajskej Strede.
My sme sa preto vydali na lov a v obchode uchmatli zaujímavo vyzerajúci balíček kávy od slovenskej značky Bercoff – Espresso Elegante Dark Roast. To, čo nás v balíku čakalo, sme však nečakali. Bol to doslova šok.

Pôvod a informácie o káve
Začnime pomaly, a to preskúmaním etikety a informácií o káve. Od výrobcu sa toho veľa nedozvedáme. Zisťujeme, že ide o zmes arabiky a robusty namiešanú pre ľudí, ktorí si chcú vychutnať espresso s tónmi orieškov a čokolády a elegantnou cremou na povrchu.
Tmavo pražené Bercoff Espresso Elegante by sa malo ideálne hodiť na prípravu ristretta, espressa či lunga. Bude tomu skutočne tak? Sklamaní z nedostatku informácií o tom, do čoho sa púšťame, sa presuňme k zrnu ukrytému v elegantnom čiernom balíku.

Praženie
Zrno Espressa Elegante od Bercoff prekvapivo absolútne nespĺňa to, čo sme na základe etikety očakávali. Káva nie je ani zďaleka taká tmavá a čierna, ako naznačuje obal.
Zrná v balíku sú pražené konzervatívne do tmavohneda, no nevykazujú žiadne známky prílišného praženia či olejnatosti. Nedefektné zrná sú napražené rovnomerne a konzistentne. Tu však nastáva obrovský problém. Aký? Stačí letmý pohľad na obsah balíka a vieme, že analýza defektov tejto kávy bude trhať rekordy.

Analýza defektov Bercoff Espresso Elegante
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

To, čo sa na nás vysypalo z obalu Bercoff Espresso Elegante, vyzeralo akoby si zo svojich zákazníkov v Bercoff chceli vystreliť. Medzi zrnkami sme nachádzali neuveriteľné množstvo polámaných zŕn, quakerov, mušlí a ďalších defektov. Vyskytovali sa až v takej miere, že sme si vraveli, že skôr hľadáme tie nedefektné zrná, ako tie chybné.

Analýza 250-gramovej vzorky Espressa Elegante nám zabrala približne trojnásobok času oproti doterajším vzorkám. Bolo naozaj ťažké oddeliť nepoškodené a zdravé zrnká od tých chybných a vytriediť tak kávu, ktorú má zmysel sypať do stroja. Už počas počítania a triedenia bolo jasné, že padne rekord, no takéto číslo snáď nikto nečakal.

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 38,0 g = 15,20 %
Mechanicky poškodené zrná: 75,6 g = 30,24 %
Mušle (genetická vada): 5,8 g = 2,32 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,2 g = 0,48 %
Celkový obsah defektov: 120,6 g = 48,24 %
Zrná bez defektov: 129,4 g = 51,76 %

Čo hovoria tieto čísla?
Viac než 48 percent defektov. Predstavte si, že by ste si kúpili balík jahôd a každá druhá by bola buď nedozretá, potlčená alebo zhnitá. Boli by ste s tým spokojný? Takmer polovicu obsahu Bercoff Espresso Elegante predstavujú zrná, ktoré by sa do kvalitnej kávy nemali dostávať, prípadne by mali tvoriť len malé percento z celého balíka.

Najviac sa na tomto rekordnom percente podieľali mechanicky poškodené zrná. Množstvo z nich boli polámané či rozdrvené zrnká alebo polámané mušle, ktoré v dôsledku tmavého praženia nadobudli na krehkosti. Vysoké celkové percento doplnili zrná z nedozretých čerešní (quakre) a takzvané mušle. Medzi zrnkami sme našli aj niekoľko hmyzom napadnutých kúskov, no nebolo ich veľa.
Štyridsaťosem percent je aj pri káve, ktorej pol kila sme v supermarkete kúpili za necelých osem eur, jednoducho výsmech. Pri analýze nám napadali všelijaké scenáre a dôvody tohto fiaska, no nad skutočnou príčinou tejto nekvality sa môžeme len zamýšľať. A takisto by sme sa mali zamyslieť nad tým, či je osem eur cena, za ktorú si človek zaslúži doslova odpad, ktorý niekde vytriedila optická pražička alebo výrobca pozametal zo zeme.
Množstvo defektov v hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Vôňa tejto “elegantnej” zmesi na espresso odráža nekvalitu zrna a konzervatívne praženie. Je nepríjemná, zadymená, no nie až tak ostrá, vďaka čomu sa dá zniesť. Pôsobí drevito a dymovo a neobsahuje nič zaujímavé či príjemné.

Chuť
Hodnotenie chuti Bercoff Espresso Elegante sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, sladkosť a horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Chuť espressa zo zmesi Elgante od Bercoff je málo komplexná, plochá a jednotvárna. Tvoria ju tri zložky: papier, drevo a dymová horkosť. Nič, za čo by ste chceli dať čo i len osem eur.
2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Telo Bercoff Espresso Elegante je pomerne ťažké a hutné. Textúra kávy je bohatá a krémová. Za túto prednosť môže vďačiť tmavšiemu praženiu, ktoré má za následok kávy s ťažkým telom a príjemnou textúrou.

3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Na dochuť kávy Espresso Elegante by sme najradšej zabudli. Je suchá, papierová, dymová a horká. A navyše trvá veľmi dlho. Nie, toto nechcete piť.
Krádež a hanba!
Nikdy sme si nemysleli, že v niektorej káve nájdeme až také množstvo defektov. Balík Bercoff Espresso Elegante je spolovice tvorený bordelom. V peknom uhladenom obale a za slovami ako “elegantný” sa tak ukrýva obyčajné klamstvo a krádež peňazí z vrecka zákazníkov. Tých 48 percent defektov je rekord, ktorý možno žiadna káva nikdy neprekoná. Aj keď nikdy nehovor nikdy.

Bercoff Espresso Elegante umiestňujeme na pomyselnú čiernu listinu káv, ktoré by ste mali na míle obchádzať. Hanba!
PS: kupujte kvalitné a overené kávy. Blog o káve vám ponúka zľavové kódy do overených slovenských pražiarní.