pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. mája 2025
Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Najväčší bordel v balíku kávy, rekordné množstvo defektov a nepríjemná chuť. Presne takéto slová sprevádzali recenziu kávy, ktorú ste nám odporučili vyskúšať vy, naši čitatelia. Po zaradení analýzy defektov supermarketových káv sme od vás dostali niekoľko správ, v ktorých ste spomínali kávy od značky Bercoff. 

Táto značka je pomerne známou tvárou objavujúcou sa na poličkách niekoľkých slovenských supermarketov. Čo ste však možno netušili, kávy Bercoff spadajú pod firmu Bercoff Klember, ktorá sa okrem nich venuje aj čajom a sídli na Slovensku, konkrétne v Dunajskej Strede. 

My sme sa preto vydali na lov a v obchode uchmatli zaujímavo vyzerajúci balíček kávy od slovenskej značky Bercoff – Espresso Elegante Dark Roast. To, čo nás v balíku čakalo, sme však nečakali. Bol to doslova šok.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - obal

Pôvod a informácie o káve

Začnime pomaly, a to preskúmaním etikety a informácií o káve. Od výrobcu sa toho veľa nedozvedáme. Zisťujeme, že ide o zmes arabiky a robusty namiešanú pre ľudí, ktorí si chcú vychutnať espresso s tónmi orieškov a čokolády a elegantnou cremou na povrchu. 

Tmavo pražené Bercoff Espresso Elegante by sa malo ideálne hodiť na prípravu ristretta, espressa či lunga. Bude tomu skutočne tak? Sklamaní z nedostatku informácií o tom, do čoho sa púšťame, sa presuňme k  zrnu ukrytému v elegantnom čiernom balíku.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - obal zozadu

Praženie

Zrno Espressa Elegante od Bercoff prekvapivo absolútne nespĺňa to, čo sme na základe etikety očakávali. Káva nie je ani zďaleka taká tmavá a čierna, ako naznačuje obal. 

Zrná v balíku sú pražené konzervatívne do tmavohneda, no nevykazujú žiadne známky prílišného praženia či olejnatosti. Nedefektné zrná sú napražené rovnomerne a konzistentne. Tu však nastáva obrovský problém. Aký? Stačí letmý pohľad na obsah balíka a vieme, že analýza defektov tejto kávy bude trhať rekordy.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - zrná

Analýza defektov Bercoff Espresso Elegante

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy. 

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - analýza defektov

To, čo sa na nás vysypalo z obalu Bercoff Espresso Elegante, vyzeralo akoby si zo svojich zákazníkov v Bercoff chceli vystreliť. Medzi zrnkami sme nachádzali neuveriteľné množstvo polámaných zŕn, quakerov, mušlí a ďalších defektov. Vyskytovali sa až v takej miere, že sme si vraveli, že skôr hľadáme tie nedefektné zrná, ako tie chybné. 

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - zrná poškodené hmyzom
Zrná poškodené hmyzom.

Analýza 250-gramovej vzorky Espressa Elegante nám zabrala približne trojnásobok času oproti doterajším vzorkám. Bolo naozaj ťažké oddeliť nepoškodené a zdravé zrnká od tých chybných a vytriediť tak kávu, ktorú má zmysel sypať do stroja. Už počas počítania a triedenia bolo jasné, že padne rekord, no takéto číslo snáď nikto nečakal.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - mušle
Mušle.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 38,0 g = 15,20 %
Mechanicky poškodené zrná: 75,6 g = 30,24 %
Mušle (genetická vada): 5,8 g = 2,32 %
Zrná napadnuté hmyzom: 1,2 g = 0,48 %
Celkový obsah defektov: 120,6 g = 48,24 %
Zrná bez defektov: 129,4 g = 51,76 %

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - quakre
Quakre.

Čo hovoria tieto čísla?

Viac než 48 percent defektov. Predstavte si, že by ste si kúpili balík jahôd a každá druhá by bola buď nedozretá, potlčená alebo zhnitá. Boli by ste s tým spokojný? Takmer polovicu obsahu Bercoff Espresso Elegante predstavujú zrná, ktoré by sa do kvalitnej kávy nemali dostávať, prípadne by mali tvoriť len malé percento z celého balíka. 

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.

Najviac sa na tomto rekordnom percente podieľali mechanicky poškodené zrná. Množstvo z nich boli polámané či rozdrvené zrnká alebo polámané mušle, ktoré v dôsledku tmavého praženia nadobudli na krehkosti. Vysoké celkové percento doplnili zrná z nedozretých čerešní (quakre) a takzvané mušle. Medzi zrnkami sme našli aj niekoľko hmyzom napadnutých kúskov, no nebolo ich veľa. 

Štyridsaťosem percent je aj pri káve, ktorej pol kila sme v supermarkete kúpili za necelých osem eur, jednoducho výsmech. Pri analýze nám napadali všelijaké scenáre a dôvody tohto fiaska, no nad skutočnou príčinou tejto nekvality sa môžeme len zamýšľať. A takisto by sme sa mali zamyslieť nad tým, či je osem eur cena, za ktorú si človek zaslúži doslova odpad, ktorý niekde vytriedila optická pražička alebo výrobca pozametal zo zeme.

Množstvo defektov v hodnotených kávach:

Názov kávyPodiel defektných zŕn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádychom mora11,64 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Vôňa tejto “elegantnej” zmesi na espresso odráža nekvalitu zrna a konzervatívne praženie. Je nepríjemná, zadymená, no nie až tak ostrá, vďaka čomu sa dá zniesť. Pôsobí drevito a dymovo a neobsahuje nič zaujímavé či príjemné.

Bercoff Elegante Dark Roast - mletá káva v páke

Chuť

Hodnotenie chuti Bercoff Espresso Elegante sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, sladkosť a horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Chuť espressa zo zmesi Elgante od Bercoff je málo komplexná, plochá a jednotvárna. Tvoria ju tri zložky: papier, drevo a dymová horkosť. Nič, za čo by ste chceli dať čo i len osem eur.

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Telo Bercoff Espresso Elegante je pomerne ťažké a hutné. Textúra kávy je bohatá a krémová. Za túto prednosť môže vďačiť tmavšiemu praženiu, ktoré má za následok kávy s ťažkým telom a príjemnou textúrou.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - hotové espresso

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Na dochuť kávy Espresso Elegante by sme najradšej zabudli. Je suchá, papierová, dymová a horká. A navyše trvá veľmi dlho. Nie, toto nechcete piť. 

Krádež a hanba!

Nikdy sme si nemysleli, že v niektorej káve nájdeme až také množstvo defektov. Balík Bercoff Espresso Elegante je spolovice tvorený bordelom. V peknom uhladenom obale a za slovami ako “elegantný” sa tak ukrýva obyčajné klamstvo a krádež peňazí z vrecka zákazníkov. Tých 48 percent defektov je rekord, ktorý možno žiadna káva nikdy neprekoná. Aj keď nikdy nehovor nikdy.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - espresso

Bercoff Espresso Elegante umiestňujeme na pomyselnú čiernu listinu káv, ktoré by ste mali na míle obchádzať. Hanba!

PS: kupujte kvalitné a overené kávy. Blog o káve vám ponúka zľavové kódy do overených slovenských pražiarní.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL