Recenzie káv

Recenzie majú nového lídra: Coffeein Jáva Argopuro

Recenzný systém s maximálnym počtom bodov 50 prevádzkujeme len od začiatku roka a už sme sa dočkali prvého výraznejšieho úspechu. Pražiareň kávy Coffeein nás oslovila s tým, že svoje nové kávy z Indonézie (Jáva Argopuro) nám dodá ešte pred uvedením na trh a že by ich rada predstavila spolu s našou recenziou.

Viem, na prvý pohľad to znie veľmi fajn, ale ja som majiteľa Coffeeinu Peťa Szaba hneď upozornil, že to vôbec nemusí dopadnúť dobre. „Si si istý, že do toho chceš ísť? Čo keď nám kávy nebudú chutiť a recenziou ťa nemilosrdne prefackáme?“ pýtal som sa. On však s pokojom odpovedal, že už ich „precuppoval zľava i sprava“ a podľa neho by to mohlo dopadnúť dobre.

Úprimne poviem, že mne by sa veľmi páčilo, keď by sme kávy našich pražiarní mohli pomáhať takto uvádzať na trh. Nech už ich recenzia dopadne akokoľvek, pomôžeme ich zviditeľniť a dostať do povedomia. Presne od toho tu napokon Blog o káve je. Z názvov slovenských pražiarní kávy chceme urobiť notoricky známe značky, ktoré vám prídu na um kedykoľvek, keď budete chcieť urobiť nákupné kávové rozhodnutie. Dnes prídu bežným ľuďom na um zväčša len zahraničné značky a možno jedna podtatranská. A to je málo.

Dosť však bolo planých rečí, poďme na recenziu. Posvietili sme si na svetlo praženú kávu Jáva Argopuro v dvoch spracovaniach; jednak anaerobic a jednak black honey. Coffeein má na eshope aj tmavé praženie, ale to sme neposudzovali.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Coffeein Jáva Argopuro obaly káv

Baristi

Coffeein Jáva Argopuro Anaerobic 19,5/25

Coffeein Jáva Argopuro Black Honey 18/25

„Prvý pohľad na zrná naznačil, že ide o úplne klasický filter roast. Nedalo by sa ho nazvať ani príliš svetlým, ale ani príliš tmavým. Pri oboch kávach ide o veľmi podobné a veľmi rovnomerné praženie. Zrná sú pekné, bez častých defektov.“

„Po otvorení balíka a príprave na cupping výrazne viac a lepšie zavoňali anaeróbne spracované zrná. Zrná spracované metódou black honey sa vyznačovali o čosi menej výraznou a korenistou arómou. Anaeróbne fermentované zrná voňali výraznejšie a sladšie s jemným nádychom vône alkoholu – pripomínalo nám to vôňu punčového rezu.“

„Veľmi zaujímavo sa ukázala aróma zŕn spracovaných metódou black honey pri príprave filtrovanej kávy. Vôňou nám veľmi pripomenula sladký medový koláč (marlenku). Bolo to veľmi príjemné. Anaeróbne fermentované zrná pri príprave filtrovanej kávy voňali sladko, ovocne (zrelé jahody) až alkoholovo. Išlo o výraznejšiu arómu, ale taktiež veľmi príjemnú.“

Cupping

„Anaeróbna Indonézia sa za horúca prejavovala sladko, medovo, čokoládovo. Za tepla sa do popredia dostávali alkoholové chute pripomínajúce rum. V istom bode v nej bolo veľmi čisto a jasne cítiť chuť rumových praliniek. Postupným chladnutím prechádzali chute rumu a čokolády skôr do pozadia a káve dominovala skôr citrusová acidita.“

„Jáva Argopuro spracovaná black honey metódou bola za horúca skôr korenistá (vanilka, perníkové korenie) s dochuťou čierneho čaju. Za tepla chutila po sušenom ovocí (Filip objavil sladké datle) a mede s dochuťou pripomínajúcou znovu čierny čaj. Chladnutím čierny čaj postupne mizol a káva chutila sladko medovo.“

„Čo sa týka tela, obe kávy mali pomerne ľahké čajové telo, anaeróbne fermentovaná o malý kúsok ťažšie.“

Coffeein Jáva Argopuro cupping

Filtrovaná káva

„V prípade oboch typov zŕn sa nám z káv podarilo pripraviť veľmi chutný filter.“

„Black honey Jáva Argopuro pripomínala čierny čaj osladený trstinovým cukrom s kvapkou citrónu. Za tepla išlo o veľmi vyváženú kávu, kedy sa sladkosť trstinového cukru a acidita citrónu vyrovnala a na pozadí hral čierny čaj. Za horúca dominovala skôr sladkosť (až karamelová, medová) a za studena citrusová acidita. Telo kávy bolo ľahké, čajové.“

Odporúčaný recept na V60
  • 16 g kávy (23 klikov na Comandante)
  • 240 ml vody (95 stupňov Celzia)

Nálevy:

  • 0:00 – 0:40 40 ml prudký nálev
  • 4 nálevy po 50 ml, medzi každým počkať 10 sekúnd a naliať ďalší

Výsledný čas extrakcie: 2:30 min

„Anaeróbne fermentovaná Indonézia chuťovo za horúca a tepla pripomínala rumové pralinky. Chuť fermentácie pripomínajúca rum bola zaobalená do čokoládovej sladkosti, ktorá v dochuti pôsobila až nugátovo. Chladnutím sa filter prejavoval ovocnejšie. Pripomínal chuť červeného hrozna s dochuťou nugátu. Chuť fermentácie bola za studena potlačenejšia, skôr v pozadí. Naproti zrnám spracovaným metódou black honey sa pri fermentovanej káve objavila acidita pripomínajúca skôr červené hrozno. Telo tejto kávy bolo mierne ťažšie ako pri zrnách spracovaných metódou black honey.“

Odporúčaný recept na V60
  • 16 g kávy (24 klikov Comandante)
  • 240 ml vody (95 stupňov Celzia)

Nálevy:

  • 0:00 – 0:40 40 ml prudký nálev
  • 0:40 – 1:00 do 140 ml
  • 1:00 – 1:20 do 240 ml

Celkový čas extrakcie: 2:00

*Kratší čas extrakcie nám pri tejto káve vyhovoval najviac, keďže chute fermentácie boli v takomto prípade najjemnejšie. Samotná káva je dostatočne výrazná na to, aby aj pri kratšom čase extrakcie poskytla chuťovo plný filter.

Coffeein Jáva Argopuro príprava na filter

Celkové hodnotenie

„Pražiareň Coffeein nám tentokrát ponúkla veľmi kvalitné a podarené zrná. V oboch prípadoch išlo o rovnaké odrody, vypestované na rovnakej farme, avšak spracované inými metódami, čo je v kávach krásne cítiť. Obom nám o čosi viac ulahodili zrná spracované metódou anaeróbnej fermentácie (prekvapivo, keďže Gabriela nevyhľadáva fermentované kávy). Avšak v tomto prípade fermentácia nebola prestrelená a ani nepríjemná. Išlo o veľmi voňavú a sladkú kávu s príjemnou “rumovosťou”. Naproti tomu káva spracovaná metódou black honey bola svieža, ľahká, vyvážená – možno trochu menej zapamätateľná, no o to vhodnejšia na každodenné pitie.“

Body pre Jáva Argopuro anaerobic: aróma – 4, acidita – 4, telo – 4, dochuť – 3,5, celkový dojem 4.

Body pre Jáva Argopuro black honey: aróma – 3,5, acidita – 3,5, telo – 4, dochuť – 3,5, celkový dojem – 3,5.

Moje hodnotenie

Coffeein Jáva Argopuro Anaerobic 8/10

Coffeein Jáva Argopuro Black Honey 8/10

Keď mi napísal majiteľ Coffeeinu Peťo Szabó a navrhol, že nám do recenzie dodá kávu, mal som zvláštny pocit. Naše hodnotenie je nastavené veľmi tvrdo a Peťovi som hneď povedal, že sa do neho pustíme úplne bez pardónu. A čo keď to potom neustojí a popri ľuďoch z kávového inštitútu si vyrobím nového nepriateľa? Ale veď vlastne: čím viac nepriateľov, tým viac slávy, hahah.

V hlave mi to všetko vŕtalo niekoľko dní. Dokonca keď mi kuriér priniesol kávy, balík som dal bokom. Až mi prišla správa od Filipa: „Kávy od Coffeeinu sú veľmi fajn. Tú anaerobic by som bodovo radil niekde na úroveň Barnu.“ Coffeein poslal jeden balík mne a jeden baristom, preto takýto scenár. A vlastne prvýkrát počas recenzovania som si pred ochutnaním vypočul iný názor.

Ešte by som chcel spomenúť jednu vec. V poslednej dobe som mal akosi problém s tým, že filter ma dostatočne neoslovoval. Neviem, čo je to za kríza, ale odrazu som hľadal len akési úlety spojené s karbonickou maceráciou alebo niečím podobným. Z ničoho ostatného som neodpadával. Aj preto som sa tejto kávy na filter bál a najskôr som si ju urobil na espresso; mne totiž vôbec nevadí, keď je káva výraznejšie ovocná či acidná. Doslova to mám takto rád.

Hrdosť

Hneď pri prvom pokuse som pochopil, o čom to Filip hovoril. Dostal som vynikajúcu vyváženú kávu a normálne som pocítil hrdosť na to, že ju z Indonézie exportuje Slovák Luka Ondrišák a potom ju na Slovensku praží naša domáca pražiareň. Bol to absolútne mega pocit. S Jankou sme len tak sfúkli tri či štyri espressá a užívali sme si to.

Následne som sa už odhodlal okúsiť aj filter. Od Filipa som si vypýtal jeho recept a išiel som na to. Navážil som 16 gramov kávy, zohrial 240 mililitrov vody, urobil tri zálevy a netrpezlivo som čakal. Chlípol som si už za horúca a hneď som vedel, že toto je vončo. Keď som kávu nechal trochu odstáť, zaniesol som ju aj Janke. Toľko mňamkania som nepočul ani nepamätám. Dokonca jej chutila lepšie ako Etiópia z Barnu, ktorá v našom rebríčku do týchto okamihov viedla.

Coffeein Jáva Argopuro zozadu

Zimomriavky

Tu som mal už normálne zimomriavky, lebo som tušil, že krásna grafika a absolútna transparentnosť káve vynesú veľké body a práve pijem nového lídra nášho poradia. Sám so sebou som sa dohodol, že tomuto dielu môžem bezostyšne udeliť osem bodov z desiatich.

Od Filipa som mal informáciu, že káva spracovaná metódou black honey je na tom o niečo horšie. Ja som však u seba takýto vnem nepostrehol a na espresso mi chutila dokonca ešte o niečo lepšie. Uvažoval som dokonca o tom, že jej dám 8,5 bodu, ale filter mi sadol o niečo menej ako pri anaeróbke. Bodovo som teda úplne neuletel.

Usúdil som, že obom kávam dám osem bodov. Cítim, že takto som s tým hodnotením vnútorne vyrovnaný. Jednoducho z toho mám dobrý pocit.

Pomer cena/kvalita 4/5

Obe vynikajúce kávy sú na eshope coffeein.sk k dispozícii spolu za 24€ (2×200 gramov), čo je vzhľadom na ponúkanú kvalitu i celkový zážitok prijateľná cena. Rozhodli sme sa, že obom kávam – napriek tomu, že sme medzi nimi našli maličké rozdiely – udelíme po 4 body.

Dobrá správa je tá, že vnímanú hodnotu vám pomôžeme ešte trochu zlepšiť: keď sa na webe coffeein.sk zaregistrujete, všetky ceny budete mať automaticky nižšie o 5 percent. Táto káva tak bude stáť už len 22,80€. A keď k tomu pri nákupe využijete aj zľavový kód BLOGOKAVE10, cena vám klesne dokonca na 20,52€. A to je už ozaj veľmi výhodný nákup. Takto by to už bolo možno aj na hrane bodovania 5/5.

Transparentnosť 5/5

Kategória transparentnosť je pre nás enormne dôležitá. Pri výberovej káve je potrebné vedieť, odkiaľ pochádza, kde presne bola dopestovaná, kto ju spracoval a ako. Coffeein nám v tomto prípade dokonca vie zaručiť, že komunita, ktorá kávu pestovala a spracovávala, bude priamo podporená. Peťo Szabó a spol. sa len deň pred publikovaním tejto recenzie vrátili z Indonézie a z miest, kde sa káva zrodila.

Farmárom je Muhlis, ktorý sa veľmi dobre pozná so Slovákom Lukom Ondrišákom pôsobiacim v Indonézii. Práve ten jeho zrná prostredníctvom Alami Coffee exportuje na Slovensko a ide o krásny príklad direct trade. Keď si teraz kávu kúpite, podporíte jednak slovenskú pražiareň, ale jednak aj pracovitých Indonézčanov okolo Muhlisa. Viac vám o ňom prezradíme nižšie.

„Môžem povedať, že sa z nás stali veľmi blízki priatelia,“ povedal Luka Ondrišák o Muhlisovi a spol. v rozhovore pre Blog o káve. „Cítim, že ma berú ako brata inej krvi a z iného kontinentu. U neho doma a s jeho rodinou som veľmi často, žijem s nimi, oberám s nimi kávy, spracovávam ich, jazdím na crosskách do hôr.“

Dizajn obalu 5/5

Dizajn obalu sa vám pozdával a Coffeeinu ste odhlasovali päť bodov. V ankete sme vyzbierali celkovo 320 hlasov a až 252 z vás hlasovalo za plný počet. Ďalších 51 ľudí hlasovalo za 4 body, dvanásť za 3, traja za dva a po jednom človeku za jeden alebo nulu. To boli podľa mňa majiteľ Štrbského Pressa a prezident Medzinárodného kávového inštitútu.

Keďže hlasovanie vyznelo absolútne jednoznačne, oslovil som aj autorku dizajnu Ivanu Rožkovú, ktorú na Instagrame nájdete ako @ivkarozkova. Ako vlastne pri svojej práci postupuje? „Keď dostanem zadanie na vytvorenie obalu, najskôr si prečítam informácie, ktoré dodal farmár,“ prezradila Ivana pre Blog o káve. „Vyhľadám si informácie o krajine, z ktorej káva pochádza a podobne.“

„Keďže Muhlisova káva pochádza zo sopečného pohoria Argopuro, okamžite mi bolo jasné, že to chcem dať na etiketu. Od Muhlisa máme v ponuke dve kávy s rôznou metódou spracovania a preto som vytvorila grafiku, ktorá pri spojení vytvorí doslova explóziu chutí. Vždy, keď tvorím, sa zamýšľam aj nad prepojením grafiky s produktovou fotkou. Snažím sa o to, aby výsledný efekt ešte viac podčiarkol výnimočnosť kávy, ktorá je už sama o sebe umeleckým dielom,“ uzavrela Ivana.

Celkový súčet

Coffeein Jáva Argopuro anaerobic 41,5/50

Coffeein Jáva Argopuro black honey 40/50

Náš tip: vďaka kódu BLOGOKAVE10 môžete na eshope coffeein.sk nakupovať o 10% výhodnejšie. Keď sa u nich zaregistrujete, ceny budete mať nižšie ešte o 5 percent.

Coffeein Jáva Argopuro spredu

Ďalšie zaujímavosti

Lini S 795

Keď som si študoval detaily o kávach, zaujalo ma, že časť balíka tvorí pre mňa neznáma varieta Lini S 795. Čo to vlastne je? Opýtal som sa priamo Luku Ondrišáka.

„Nuž Lini S 795 ju voláme my s kamarátmi,“ zasmial sa Luka. „Oficiálne používaná skratka je S795, ktorá je odvodená od názvu Selection-795. Je to dôležitý kultivar, pretože ide o jeden z prvých kmeňov arabiky, ktorý je odolný voči kávovníkovej hrdzi – coffee rust.“

Ďalšie slová už vyzneli vedeckejšie: „Ide o výber z Balehonnur Coffee Research Station v Indii a vznikol z prírodného hybridu medzi Coffea arabica a Coffea liberica známeho ako S288 a kultivaru Kent, ktorý je krížencom variety typica a neznámeho iného typu. Je známe, že kultivar S288 aj kultivar Kent sú odolné voči mnohým typom hrdze a kultivar Kent je navyše strom s vysokou výnosnosťou.“

Výsledný kultivar S795 vykazuje odolnosť voči hrdzi, vysoký výnos a rovnako tak fajn „cup quality“, vďaka čomu je veľmi žiadaný. „Jeho senzorický profil by sme mohli opísať ako dobre vyváženú štruktúru. To znamená, že má kombináciu dobrej základnej sladkosti a kyslosti, ktorá nie je ani tlmená, ale ani ostrá. Ponúka zaguľatený plný pocit v ústach,“ dodal Luka Ondrišák.

Caturra

Varieta Caturra je známejšia a na trhu ju nájdeme pomerne často. Luku som však napriek tomu poprosil o jej lepšie predstavenie.

„Caturra je odroda bourbonskej kávy, o ktorej je známe, že je sladká, komplexná a chrumkavá,“ skonštatoval. „Samotná rastlina kávy bourbon je súčasťou druhu arabica, ktorá pochádza z Etiópie, no caturra bola prvýkrát nájdená ďaleko odtiaľ, konkrétne v Brazílii. Jej výhodou je to, že sa vie dobre prispôsobiť prostrediu, v ktorom je pestovaná. Najlepšie jej však sedí nadmorská výška 1 200 až 2 000 metrov nad morom s ročnými zrážkami medzi 2500 až 3500 milimetrov.“

„V súčasnosti caturra v Brazílii nie je veľmi bežná, ale ľahko ju možno nájsť v Kolumbii, Kostarike či Nikarague. Niektoré z najbežnejších variácií caturry zahŕňajú žltú caturru a červenú caturru, ktoré možno nájsť aj v Indonézii a ktorej história siaha až do éry holandskej kolonizácie.  V tom čase mala vláda Holandskej východnej Indie kávové plantáže caturra na západnej Jáve, východnej Jáve a východnej Nusa Tenggara. Keď potom Indonézska republika získala svoju nezávislosť, na plantáže sa zabudlo. Kávovníky však ostali a odroda sa teší čoraz väčšej popularite,“ vysvetlil Luka.

Muhlis

Vyššie som spomenul meno Muhlis. Práve od tohto Indonézčana pochádzajú recenzované kávy a pokúsil som sa získať o ňom viac informácií. Kto to vlastne je? Toto je sólo pre Peťa Szaba, ktorý sa práve vrátil z Indonézie a s Muhlisom sa osobne spoznal:

„Muhlis je majiteľom spracovateľskej stanice Argopuro Walida. Je to vyštudovaný agronóm s dvoma vysokými školami. Káve sa venuje asi desať rokov od okamihu, ako sa vrátil do svojej dediny a založil spomínanú stanicu. V podstate bol spracovávateľ a nie farmár. Okolití farmári mu nosili kávu, on ju vykupoval, spracovával a predával ďalej. V roku 2018 zhorel les v tomto pohorí a Muhlis sa ho rozhodol revitalizovať kávovníkmi a ďalšími rastlinami. Tento projekt rieši už päť rokov, pričom za ten čas vysadil okolo 120 000 kávovníkov a iných rastlín. Už má aj vlastnú farmu, ale do dnešného dňa neodmietol ani jedného farmára, ktorý mu prinesie kávu na predaj. Vykupuje ju od každého. Hovoril mi, že rekord mal 30 ton čerešní za jeden jediný deň. Makali vtedy 20 hodín.“

Kávová komunita

„Muhlis je okrem toho aj starostom dediny a podporuje školu, kde chodia miestne deti. Celkovo 40 percent príjmov farmy ide na školu. V podstate si predstavte dedinu, ktorá je kompletne farmárska: celá dedina žije z kávy rastúcej okolo nich. Dospelí makajú na farmách a spracovateľských staniciach a deti chodia do školy, aby potom robili to isté. Kto chce ísť študovať ďalej, môže ísť na výšku, táto škola mu dáva základy. Celá dedina je teda vlastne jedna obrovitánska spracovateľská stanica. Muhlis platí ľudí veľmi dobre a všetci majú oproti iným regiónom približne dvojnásobný plat. Ako komunita si žijú dobre. Spolu sú silní a navzájom sa podporujú, je to ozaj úžasné. Zamestnáva 500 rodín, čo je približne 1 000 ľudí a ďalších 800 detí je v školách.“

„Podľa mňa patrí medzi priekopníkov v spracovaní kávy. Anaeróbnu fermentáciu 36h vyvinul už v roku 2019 a teraz ju ponúkame aj my v Coffeeine. Práve toto je jeho top produkt. Nebráni sa však ani inováciám a teraz počas návštevy sme ho nahovorili aj na pineapple honey, mango honey a maracuya honey metódy. Po najbližšom zbere to všetko pripraví len pre nás a už sa toho neviem dočkať. Nadviazali sme také vzťahy, že teraz urobí doslova čokoľvek, o čo si zažiadame.“

Prepojenie Muhlisa s Lukom Ondrišákom

V tejto chvíli som už celkom nechápal, ako do tohto všetkého zapadá Slovák Luka Ondrišák. Zaujímal ma Peťov pohľad a vysvetlenie. Tu to je:

„Luka sa v Indonézii rozhodol hľadať výnimočné výberovky. Precuppoval vyše 200 vzoriek a zapáčili sa mu dve. Jedna bola káva od Hendru zo Sumatry, ktorá bola súťažnou kávou na minuloročnom aeropress šampionáte v Bratislave. Druhá bola práve táto anaeróbka od Muhlisa, ktorú ste teraz testovali. Luka však Muhlisa nevedel nájsť, pretože človek, ktorý mu túto kávu pôvodne predal, sa síce vydával za farmára, ale v skutočnosti ním nebol. S Lukom sa ani nechcel stretnúť a vyhováral sa. Neskôr išiel Luka na cupping na východe a v podstate mal šťastie: natrafil na brutálnu anaeróbku a vtedy mu to doplo: Wow, to je predsa ona. Cupping robil zhodou okolností práve Muhlis, takže sa spoznali osobne. Neuveriteľný príbeh.“

„Toto sa udialo ešte v roku 2020 a od toho okamihu chodí Luka k Muhlisovi každý mesiac na týždeň. Veľmi sa skamarátili. Spoločne riešia kávu, metódy zberov i spracovania. Lukov rukopis je veľmi silný v tom, že dohliada na procesy a Muhlisa upozorňuje na chyby, ktoré robí. Síce je to spracovateľ s množstvom skúsenosti, ale stále je to Indonézan (smiech)… a ľudia tu fungujú jednoducho celkom inak. Luka dáva pozor na to, aby sa všetko dodržiavalo tak, ako sa má. Okrem toho robí svoje výskumy a skúma kávu. Rieši rôzne vplyvy na chuť kávy a chce ju pochopiť ešte viac. Získané poznatky následne odovzdáva nielen Muhlisovi, ale aj ostatným farmárom.“

Náš tip: vďaka kódu BLOGOKAVE10 môžete na eshope coffeein.sk nakupovať o 10% výhodnejšie. Keď sa u nich zaregistrujete, ceny budete mať nižšie ešte o 5 percent.

Záver

Kde sa v priebežnom rebríčku umiestnila testovaná káva Jáva Argopuro z pražiarne Coffeein? Aktuálne poradie nájdete v hornom menu webu blogokave.sk ako RECENZIE KÁV.

Coffeein Jáva Argopuro Starbucks Espresso Roast
Na úplný záver ešte pridávame fotku zŕn Coffeeinu Jáva Argopuro anaerobic (vľavo) a kávy Starbucks Espresso Roast (vpravo), ktorú budeme testovať nabudúce.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

3 Comments

  1. Práve som doskúšal Argopuro Anaerobic.
    No musím povedať, že to nebude moja „šálka kávy“, bolo tam príliš veľa ovocia, pomaly skoro ako Jahodová Kolumbia Jairo – tú som vyslovene nedával.
    No čo už som stará konzerva, čo sa týka kávy, klasika je klasika… 🙂

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close