Recenzia Costa Coffee: Dobrá káva alebo len marketingom pretláčaná značka?
Do ďalšej vášnivej recenzie sme si vybrali kávu, o ktorej zhodnotenie ste nás žiadali vy. Občas si pre tento účel kávu vyberáme sami, občas však vypočujeme vaše želania a prosby. Usúdili sme, že miesto v recenznom rebríčku si zaslúži aj Costa Coffee a pustili sme sa do práce.
Kávu sme neobjednávali, ale zašli sme do bežného obchodu, kde sme narazili na Signature Blend. Išlo o medium roast (stredné praženie) s intenzitou označenou ako 8. To by mohol byť dostatočne reprezentatívny produkt, ktorý by nám mohol načrtnúť, ako to v tej Costa Coffee vlastne robia a na akú cieľovku útočia.
Je to dobrá káva alebo ide len o veľkú značku so silným marketingom? Čítajte ďalej, dozviete sa viac.
Bodovanie
Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.
Baristi 6/25
Zrná
„Pri pohľade na zrná je hneď jasné, že ide o pomerne bežnú supermarketovú komoditnú kávu. Medzi zrnami je možné vidieť niekoľko odrôd či spracovaní, ktoré sú pražené presne tak, ako je zvykom u väčšiny podobných káv. Zrná nie sú spálené, ale ide o tmavé praženie na hrane prepraženia. Je veľmi pravdepodobné, že práve praženie je to, čo bude dominovať v chuti kávy.“
Aróma
„Aróma je vlastne tiež akosi na hrane. Nie je ani príjemná, ale ani obzvlášť nepríjemná. Taká tá tradičná vôňa tmavo praženej komoditnej kávy, teda zemitá, drevitá, tabaková, troška spálených pneumatík. Ale fakt len troška.“
Cupping
„Naše predpoklady sa pri cuppingu stopercentne potvrdili. Za horúca, tepla aj studena bola káva horkastá, trpká s pomerne nepríjemnou dochuťou. V chuti dominovali tóny praženia, nič iné sme v káve nenašli.“
Espresso
„Káva na obale uvádza, že je vhodná pre prípravu espressa, ale aj filtrovanej kávy. My sme vyskúšali obe možnosti. Espresso malo ťažké telo, v chuti prevládali drevité a tabakové tóny. Dochuť bola horkastá a pomerne dlhotrvajúca, nie však extrémne nepríjemná. Jednoznačne nápoj, ktorý si žiada zjemnenie mliekom, prípadne cukrom.“
Filter
„Filter z Costy bol tak trochu úlet. Po cuppingu a espresse sme vedeli, že káva na filtri určite nebude chutiť príjemne, ale aj tak sme sa pustili do prípravy cez aeropress. Zvolili sme recept s nižšou extrakciou, no výsledok bol napriek tomu výrazne horký, chuťovo prázdny a nepríjemný.“
Celkové hodnotenie
„Costu by sme vo výsledku zaradili medzi priemerné supermarketové komoditky. Ak ju máme prirovnať k niektorej z káv, ktoré sme už recenzovali, tak by to bol Starbucks Blonde roast. Ide o kávu, ktorá okrem chuti praženia neponúkne nič obzvlášť zaujímavé či príjemné. Nie je však pražená príliš tmavo, a preto, najmä v mliečnych nápojoch, pravdepodobne uspokojí veľmi konzervatívneho konzumenta kávy.“
„Káva môže obsahovať a ponúkať aj krásne vône a príjemné chute, ale v tomto prípade sa nič také neudialo. Bohužiaľ.“
Detailné bodovanie: aróma 1,5 – acidita 0,5 – telo 2 – dochuť 0,5 – celkový dojem 1,5.
Ja 3/10
Dobrá správa je tá, že z pohľadu na zrná a z prvého aromatického vnemu mi žiadny vlas nevypadol. Nebolo to teda najhoršie. Na obale píšu intenzitu 8 a medium roast. V preklade do slovenčiny to znamená praženie tesne pred hranicu druhého pukania tak, že zrná ešte nevypotili olej. Nie sú teda olejnaté, čo je malý plus.
Ako som už neraz spomenul, pri komoditnej káve pražiar veľa nenavymýšľa. Disponuje rôznymi zrnami z rôznych kútov sveta, ktoré sú navyše spracované rôznymi metódami. Musí ich teda nejako uniformovať, aby chutili aspoň približne rovnako.
Pozdrav pre Gargamela
Zväčša sa to dosahuje prepražením, teda dlhým pražením, ktoré v káve zabije aciditu, ovocnosť a ďalšie plusy, no a ostane len horkosť. Za mňa je to zlé, ale silným značkám sa ľudí nejakým spôsobom podarilo presvedčiť, že káva by vlastne mala byť horká a nechutná. Presne to je tá káva pravého kávičkára. Ale nenechám sa ďalej unášať vírom týchto úvah.
Káva bola podľa mňa pražená príliš dlho. Ak by som to chcel povedať ľúbivejšie, možno slovami Gargamela, káva bola pražená pomaly a práve v tom je jej čarovné kúzlo, aj keď to vlastne žiadne kúzlo nie je. Neviem či chápete, ale azda áno.
Pokora a úroveň
Všetky supermarketové kávy sú v zásade rovnaké a veľmi podobne pražené. Jedna o štipku svetlejšie, druhá o štipku tmavšie, ale všetky sú v zásade rovnako na *****. Mám však v sebe potrebnú pokoru a úroveň, takže to slovo hovno som vyhviezdičkoval.
Keď som pekne vyzerajúce espresso položil pred manželku Janku, pripomenulo jej to časy dávno minulé. Okamihy, keď niekedy na konci minulého tisícročia prechádzala popred kávovú predajňu (spomenula značku Eduscho) a išiel odtiaľ taký nepríjemný zápach, že jej zvädla kytička, ktorú držala v pravej ruke.
Pneumatika zo Zetora
Ja som mal zasa pocit, že sedím na kraji horiaceho smrekového lesa s doutníkom v ruke, pričom do ohňa práve niekto prihodil starú pneumatiku zo Zetora. Aj keď toto všetko môže vyznieť zle, zažil som už aj oveľa horšie kávové zážitky. Pri tmavom pražení Starbucksu som napríklad sedel uprostred toho lesa v skládke pneumatík umiestnenej na kope rašeliny.
Všeobecne verím, že vďaka onému kvetnatému opisu už presne viete, ako táto káva chutí. Podľa mňa je tak či tak jednou z lepších supermarketových – teda aspoň toto praženie 8. Ja jej dávam 3 body. Síce do môjho života nič pozitívne nepriniesla, ale na druhej strane mi ani neublížila. Od komoditnej kávy sa viac čakať asi nedá, z nej by oskarové chute nevytiahol ani Kevin Costner. Na Costa Brava vás táto káva mysľou veruže neprenesie.
Jemná káva s orieškovými tónmi
Negatívom je určite mierne nepríjemná dochuť, ktorá mi bráni dať viac bodov. Ak by som sa nechcel vyjadrovať odborne, povedal by som, že je to taká tá smradľavá pachuť, ktorú z teba tvoj konverzačný partner zacíti aj hodinu po dopití. Frajerka aj dve. Manželka možno aj tri.
Pobavilo ma, že podľa popisu to má byť „jemná káva s orieškovými tónmi“. Zasa raz mám pocit, že asi žijem v inom časopriestore ako autori tej vety. Nevadí.
Pomer cena/kvalita 2/5
My sme túto kávu kúpili v potravinách za 6,99€, čo je teda za takúto biednu kvalitu dosť veľa. Keď som však trochu pogooglil, prišiel som na to, že priemerná cena na Heuréke je k okamihu publikovania tejto recenzie 4,57€ za 200 gramov, minimálna cena je dokonca 4,23€.
Ide o pomerne široké spektrum cien a rozhodli sme sa, že za tento pomer cena/kvalita udelíme 2 body. Samozrejme, že keď si niekto kúpi kávu za takmer 7 eur, dostane za svoje peniaze pomerovo menšiu hodnotu, ako keď si ju kúpi za 4,23€.
Zaujalo ma aj to, že až do 29. januára bola podľa Heuréky cena tejto kávy len 2,73€ za 200 gramov. To by bola asi jediná férová cena, ktorá by dobre odzrkadľovala to, čo sa nachádza v sáčku.
Transparentnosť 0/5
Transparentnosť kávy je extrémne dôležitá a zas a zas to napíšem pri každej recenzii. Keď chceme, aby boli farmári férovo ohodnotení, potrebujeme s nimi obchodovať čo najpriamejšie. Musíme poznať ich meno a farmu a musíme o nich niečo vedieť. Akú odrodu kávy pestujú a ako ju spracovávajú? To by bol len úplný základ.
Pri Costa Coffee to bohužiaľ nevieme. Nepoznáme varietu kávy a ani spôsob spracovania, nepoznáme ani región pestovania a dokonca nepoznáme ani štát, odkiaľ káva pochádza. Starbucks písal aspoň o „stopercentnej arabike z latinskej Ameriky“. Bolo to málo, ale udelili sme za to aspoň bod.
A čo píše Costa Coffee? Že je to „stopercentná pražená zrnková káva“ a na obale nájdeme aj „zmes pražených zrnkových káv Arabica a Robusta“. Nevieme teda absolútne nič. Zmes káv rôznych odrôd, rôznych variet a rôznych spracovaní z celého sveta. Z hľadiska transparentnosti je to zatiaľ najväčšia bieda, aká sa nám v tomto roku dostala do rúk.
Dizajn obalu 2/5
O piatich bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, rozhodujete pravidelne vy, čitatelia Blogu o káve. Pri Costa Coffee ste rozhodli, že káva svoje bodové konto zveľadí o dva body.
V uverejnenej ankete sme nazbierali celkovo 269 hlasov, pričom 90 z toho bolo za dva body, 63 za jeden, 57 za tri, 32 za štyri, 18 za nulu a 9 za päť bodov.
Celkové hodnotenie 13/50
Ďalšie zaujímavosti
O káve
Tuto zvykne byť kapitola, v ktorej vysvetľujem varietu danej kávy. Pri Costa Coffee ju bohužiaľ nepoznáme a obal nás informuje len o niekoľkých nezmysloch. Vraj len 5 percent kávovníkových zŕn je dostatočne dobrých pre Costa Coffee, pretože všetky farmy musia mať certifikát Rainforest Alliance.
Ako niežeby to bolo zle, ale vo svete kvalitnej kávy to nestačí. Ochrana prírody a ekológia by mali byť absolútnou samozrejmosťou, ale chceli by sme poznať aj región pestovania, farmu, konkrétnu odrodu kávy a spôsob spracovania. Len v takom prípade by sme mohli hovoriť o kvalitnej káve a reálne by sme od nej mohli niečo chcieť.
Nebavia ma ani nezmysly, že ide o prácu plnú lásky a na to, aby vybrali vhodnú kávu, potrebovali 112 pokusov. Či také niečo. Ja naopak potrebujem len jeden pokus na vyjadrenie viery, že týmto marketingovým debilinám a zavádzajúcim bludom nikto neverí.
A samozrejme píšu, že je to „pomaly pražená káva“. Už som pochopil, že toto je recept všetkých komoditných pražiarov na to, ako v káve zabiť akúkoľvek ovocnosť a aciditu a zachovať len horkosť. Našou úlohou je naopak vysvetľovať, že toto všetko je v skutočnosti len zabíjanie kávy a jej skutočnej krásy. Kto by ešte nevedel, tak káva je ovocie.
Stop pomalému praženiu!
Príbeh Costa Coffee
Costa Coffee je britský kávový reťazec so sídlom v anglickom Dunstable nachádzajúcom sa pár kilometrov severne od Londýna. V roku 1971 ho založil Sergio Costa s bratom Brunom a spočiatku rástol len pomaly. Prvý obchod otvorili v roku 1981 a ešte v roku 1995 mala Costa Coffee na ostrovoch len 41 obchodov. Škoda, že to tak neostalo.
Potom však prišiel odpredaj spoločnosti Whitbread a všetko začalo brutálne akcelerovať. V roku 2009 už Costa Coffee v Cardiffe otvorila tisíci obchod. V rovnakom roku odkúpila aj poľský reťazec Coffeeheaven, vďaka ktorému jej pribudlo 79 ďalších obchodov v strednej a východnej Európe.
No a aby toho nebolo málo, Whitbread PLC v roku 2019 spoločnosť Costa Coffee za niekoľko miliárd odpredal Coca-Cole a akcelerácia pokračovala. V januári 2022 (novší údaj nemám) mala Costa Coffee už takmer 4 000 prevádzok v 38 krajinách na štyroch kontinentoch.
Až 2 467 ich bolo vo Veľkej Británii, 459 v Číne, 150 v Spojených arabských emirátoch, 147 v Poľsku a napríklad až 58 v Českej republike. Dobrá správa je tá, že na Slovensku ich je presne 0. Osobne verím, že sem nikdy žiadna Costa ani nepríde a že ľudí stihneme včas vychovať k tomu, aby uprednostňovali kvalitnú transparentnú kávu zo slovenských pražiarní a nie týchto komoditných costlivcov.
Príbeh o 112 vzorkách
Ako som písal, Costa má síce sídlo v Dunstable, ale založená bola inde. V roku 1971 ju Sergio a Bruno Costovci, ktorých rodina sa do Anglicka v 50. rokoch presťahovala z talianskej Parmy, založili na Fenchurch Street v Londýne.
Práve tu sa udial ten zázračný, bájny a doslova biblický okamih, keď Sergio a Bruno naslepo ochutnali 112 vzoriek a vybrali tú pravú, z ktorej vznikol Signature Blend. Netuším, čo za vzorky to museli byť, keď vybrali toto.
Tu by som nenápadne pripomenul, že káva chutí každý rok inak. Teda aspoň tá výberová z konkrétnej farmy. V niektorej sezóne je viac slnka, v inej viac dažďa, niekedy môže byť naopak dlhodobo o stupeň či dva chladnejšie alebo teplejšie. Všetko toto má na kávu ako takú vplyv a rozdiely medzi sezónami môžu byť enormné. Koľkokrát sa pražiarňam stalo, že v jednom roku si našli skvelú kávu z určitej oblasti, ale o rok neskôr ju nekúpili, pretože bola celkom iná.
Keď sa dnes niekto pýši tým, ako kávu nastavil pred polstoročím, keď boli navyše iné klimatické podmienky, tak to nie je nič iné, len útok na totálnu nevedomosť ľudí. Sorry.
Sťahovanie a 123 ton kávy denne
Dopyt po nekvalitnej a prepraženej káve rástol, takže v roku 1978 bolo nutné presťahovať sa. Spoločnosť sa presunula do južného Londýna a v londýnskej časti Lambeth na Old Paradise Street na zelenej lúke postavili novú pražiareň, ktorá napokon fungovala až do roku 2017.
V máji roku 2017 však bolo potrebné vynaložiť novú investíciu vo výške 38 miliónov libier, pretože pražiareň prestala kapacitne stačiť. Costa Coffee v Basildone postavila novú a ročná kapacita stúpla z 11 000 na 45 000 ton kávy. To znamená, že za deň vedia upražiť asi tak 123 ton.
Súčasťou sídla je mimochodom aj tréningové centrum, v ktorom dokážu ročne vyškoliť 3 000 baristov. Ja to tým chlapcom a dievčatám nezávidím, lebo majú ťažkú robotu. Vykúzliť kávu z prepražených treťotriednych zŕn, podať ju zákazníkovi a usmievať sa, akože je to super káva… to chce okrem baristického školenia aj psychologické.
Costa mimochodom okrem horúcich a studených nápojov predáva aj sendviče, zákusky, pečivo a rýchle občerstvenie. Od roku 2020 predáva aj kávu v plechovkách a ľadovú kávu.
Costa Coffee na Slovensku
Sieť Costa Coffee od roku 2019 pôsobila aj na Slovensku. Potom však rozvoj značky v našich končinách negatívne ovplyvnila pandémia a reťazec od nás k 1. júlu 2021 odišiel. Na Slovensku fungovali len štyri kaviarne Costa Coffee, pričom prvú pre zákazníkov otvorili 18. januára 2019 v Bratislave.
„Je nám ľúto, že musíme slovenský trh opustiť. Bola to pre nás skvelá skúsenosť spoznať aj zákazníkov na Slovensku. Niekoľkomesačný lockdown a uzavretie kaviarní bolo z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Aj v tejto dobe sme museli platiť nájmy a ďalšie fixné náklady,“ povedal v tom čase riaditeľ Costa Coffee pre Českú republiku a Slovensko Aleš Fránek.
Záver
V recenzii sme dospeli k tomu, že Costa Coffee bohužiaľ neponúka kávu mimoriadnej kvality. Opäť raz ide len o komoditnú kávu, ktorá je však opradená kvalitným marketingom. Ukazuje sa, že v hlavách ľudí v drvivej väčšine prípadov vyhráva marketing a len u malého množstva populácie kvalita. Tak sa to robí. V našom rebríčku to stačilo na 13 bodov z 50. Veľa alebo málo? Posúdenie necháme na vás.
Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.
Časť o pneumatike zo Zetora ma totálne rozsekala. 😀 Ono, tieto supermarketové nezmysly sú všetko na jedno kopyto. Pár rokov dozadu som niekde na cestách Costa Coffee ochutnal, lebo nebolo po ruke nič iné, resp. bol som lenivý pohľadať kaviareň so speciality kávou. Pamätám si iba, že to bola horká pilulka, ktorá človeku s aspoň štipkou kávového vkusu rozhodne nespríjemní deň.