Recenzia Costa Rica Canet Chopin od Coffeeinu: Dokonalá symfónia chuťových tónov
V druhý májový deň sa mi ozval pražiar Coffeeinu Peter Szabó, ktorému sa vraj podarilo nájsť skvelú kávu. „Je jedna z top, aké som za poslednú dobu mal. A nielen od nás, ale celkovo. Fakt zaujímavá vecička,“ napísal a vzápätí navrhol, že túto kávu by chcel prihlásiť aj do recenzie. Bola to káva Costa Rica Canet Chopin.
Ďalšie informácie, ktoré od Petra Szaba v danom okamihu prišli, boli podobne zaujímavé. „Čerešne nechávajú vysušiť na kríkoch a vysušené čerešne potom aj fermentujú. Je to posledný zber a fakt veľká bomba,“ dodal skúsený pražiar disponujúci certifikátom SCA Roasting Professional.
Nadšenie by sa dalo krájať. Je však Costa Rica Canet Chopin skutočne taká dobrá, že uspeje aj v prísnom recenznom hodnotení Blogu o káve? Preverili sme svetlé praženie určené na prípravu filtrovanej kávy. Coffeein však ponúka aj stredné praženie určené na prípravu moderného espressa. Poďte zistiť viac.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 24/25
Zrná
Ultra limitovaná Costa Rica Canet Chopin obsahuje odrody Caturra a F1 – Milenio, ktoré boli spracované experimentálnou metódou raisin honey. To sa odzrkadľuje aj na výzore zrniek, ktoré sú fermentáciou mierne narušené. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že káva pôsobí “tmavšie”, avšak dôvodom je hlavne spracovanie. Zrná sú napražené rovnomerne, nachádzame v nich absolútne minimálne množstvo defektov.
Aróma
Aróma kávy je veľmi výrazná a zaujme vás ihneď po otvorení balíčka. Je sladká, hrozienkovo-čokoládová. Po namletí zrná uvoľnia sladkú arómu žltého melónu, ktorá sa po zaliatí zmení na kvetinový sad.
Cupping
Za horúca sa v káve objavujú tóny sušeného červeného ovocia s jemnou korenistosťou v dochuti. Postupným chladnutím sa začína objavovať vínna acidita, čo vytvára pocit, že pijete červené víno. Za tepla sa sušené ovocie premení na červené hrozno sprevádzané veľmi príjemnou florálnosťou. Dochuť kávy pripomína mliečnu čokoládu. Za studena je káva výrazne hroznová s dochuťou čokoládových praliniek. Telo kávy je celý čas stredne ťažké.
Filter
Kostariku Chopin sme si pripravili ako filtrovanú kávu pomocou drippera Hario V60. Už pri bloomingu sa miestnosťou šírila sladká kvetinovo-ovocná aróma s jemnými tónmi alkoholu. Chuť filtra dôveryhodne kopíruje chute prítomné na cuppingu. Za horúca je káva výrazne hrozienková s dochuťou mliečnej čokolády a vína. Za tepla sa v chuti začína objavovať čerstvé červené a tropické ovocie, ktoré následne chuti kávy dominuje po celý čas jej pitia. Štruktúra na jazyku je hladká a dochuť dlhotrvajúca a svieža.
Celkové hodnotenie
Costa Rica Canet Chopin je jednou z najlepších káv, aké sme od slovenských pražiarní za poslednú dobu ochutnali. Jej najväčšou prednosťou je jej výrazná a sladká aróma a komplexnosť chutí. Káva spája príjemnú aciditu s vysokou sladkosťou a takmer nulovou, no lahodnou horkosťou.
Bodovanie: aróma 5 – acidita 5 – telo 4,5 – dochuť 4,5 – celkový dojem 5.
Ladislav Király 9/10
Kávu Costa Rica Canet Chopin sme z pražiarne Coffeein dostali v predstihu viac ako týždeň pred jej oficiálnym vydaním. Ešte dokonca nebola hotová ani etiketa a cítil som veľkú česť, že ju môžem ochutnať takto skoro. Jednoducho som slávny, haha.
Po otvorení balíčka som si všimol, že zrná vykazujú o niečo menšiu veľkosť. Respektíve veľa z nich. Ak by si niekto myslel, že to je nevýhoda, tak to nie je pravda: niektoré odrody arabiky majú prirodzene menšiu veľkosť, prípadne je menšia veľkosť spôsobená vyššou nadmorskou výškou pestovania. Takéto zrno je naopak na druhej strane zväčša nabité chuťami a bol som veľmi zvedavý, či sa to potvrdí aj v tomto prípade.
Opantávajúca vôňa
Vôňa zŕn bola od prvého okamihu doslova neskutočná a enormne sladká. Nevedel som sa jej nabažiť a už v tejto chvíli som mal chuť prerušiť hodnotenie a na sociálne siete napísať, že som sa zamiloval. Lež, odolal som a pokračoval som v záslužnej práci.
Extrémne dobrá vôňa ma doslova opantávala aj počas mletia a zalievania kávy. Hovoril som si, že spracovanie raisin honey, v rámci ktorého sa kávovníkové čerešne začínajú sušiť ešte priamo na stromoch, má niečo do seba.
A niečo do seba zjavne má aj práca pražiara Petra Szaba, ktorý je titulovaný SCA Roasting Professional, teda má najvyšší pražiarský titul Asociácie výberovej kávy (SCA). Ako taký virtuóz dokázal zo zŕn dostať extrémne veľa a na mne potom bola už len maličkosť: nepokaziť to prípravou, haha.
Symfonicky zladené ruky
Moje ruky však boli doslova symfonicky zladené a prípravu som zvládol dokonale. Do šálky som si nalial extrémne sladkú a voňavú kávu, ktorá okrem ovocnosti ponúkala aj akési príjemné alkoholové tóny. Niežeby som tým chcel alkohol akokoľvek vyzdvihovať, ale v tomto prípade mi tie chute extrémne pasovali a istým spôsobom som presvedčený, že sadnú každému.
Táto káva ma doslova opantala, ulahodila mi svojou arómou i chuťou a normálne som nechápal, čo to vlastne pijem. Jej horkosť je takmer nulová a jej kvality neopísateľné. Z Coffeeinu som ochutnal desiatky káv, ale tomuto skvostu sa podľa mňa ani jedna z nich nepriblížila. Doslova mám pocit, že som pod jej vplyvom a prudko zamilovaný. Zatvorené oči, v pozadí klavír, toto je vončo.
OK, budíček. Udeľujem 9 bodov z 10, ale ak by sme bodovali aj na štvrtiny, dal by som 9,25. Chopin, dostal si ma.
Test v automatickom kávovare
Bonus: Keďže si väčšina čitateľov tohto blogu pripravuje kávu v automatických kávovaroch, vyskúšal som aj espresso praženie Chopina. Na eshope Coffeeinu ho nájdete ako “stredné praženie”. Automat De’Longhi si s kávou poradil doslova vynikajúco a káva mi extrémne chutila aj v tomto prevedení. Bodovo by to u mňa bolo takisto 9, takže sa nemusíte ničoho báť ani v prípade, keď neholdujete filtrovanej káve.
Transparentnosť 5/5
Pri tejto káve vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod), ktorá pochádza z Kostariky (1 bod), konkrétne z regiónu Tarrazu a farmy Finca El Canet farmára Hectora Estebana Sancheza (1 bod).
V balíčku sa nachádzajú zrná odrôd Caturra a F1-Milenio (1 bod), ktoré boli spracované metódou raisin honey (1 bod). Vieme aj to, že kávovníky rástli v nadmorskej výške 1 800 metrov nad morom a úroda bola zbieraná ručne v auguste 2023.
Dokonale transparentná káva.
Pomer cena/kvalita 5/5
Káva Costa Rica Canet Chopin je na eshope coffeein.sk v predaji za 15€ (200-gramové balenie). Nie je teda lacná, ale pomer cena/kvalita je v absolútnom poriadku. Toto je kvalita patriaca do najvyššej kávovej ligy. Fakt.
Radi dodáme, že na eshope coffeein.sk majú všetci registrovaní a prihlásení 5-percentnú zľavu a s kódom BLOGOKAVE10 vám ceny klesnú o ďalších 10 percent. To znamená, že dovedna si viete nakombinovať zľavu takmer 15 percent, a to sa rozhodne oplatí.
Táto káva by za pomer cena/kvalita dostala plný počet 5 bodov aj keby stála o niečo viac.
Dizajn obalu 5/5
O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste mohli rozhodovať v instagramovej storke na @blogokave. Po prvých niekoľkých hlasoch sa zdalo, že medzi 4 a 5 bodmi to môže byť vyrovnané, ale potom sa to jednoznačne zvrtlo na stranu najvyššieho možného počtu bodov.
Za plný počet 5 bodov hlasovalo 65,2 percent z vás, teda takmer dve tretiny. Pre porovnanie, za 4 body to bolo 24,6 percent a za ostatné nižšie hodnotenia sa vyslovilo absolútne minimum z vás. Nie je teda o čom, Coffeeinu za tento dominantný výsledok udeľujeme 5 bodov.
Celkové hodnotenie 48/50
Costa Rica Canet Chopin zo slovenskej pražiarne Coffeein je takmer dokonalá. Utrpela len minimálne bodové zrážky a bude chutiť každému fanúšikovi filtrovanej kávy. A vlastne aj moderného espressa, keďže k dispozícii je aj v strednom pražení.
Peter Szabó nám prezradil, že káva svoju verejnú premiéru absolvovala na bratislavskom festivale Two Coffee Champs. „Chutila každému, kto sa u nás zastavil,“ povedal pre Blog o káve. „Musím priznať, že dovtedy sme boli tak trochu opatrní, ale po festivale sme už vedeli, že to bude trhák. Od toho okamihu som sa v spojitosti s touto kávou nebál používať rôzne superlatívy.“
My za Blog o káve pokojne potvrdzujeme, že Chopin vás nesklame. Ponúka dokonalú symfóniu chuťových tónov.
Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.