pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Costa Rica Canet Chopin od Coffeeinu: Dokonalá symfónia chuťových tónov

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. mája 2024
Coffeein Costa Rica Canet Chopin
Share on FacebookShare on Twitter

V druhý májový deň sa mi ozval pražiar Coffeeinu Peter Szabó, ktorému sa vraj podarilo nájsť skvelú kávu. „Je jedna z top, aké som za poslednú dobu mal. A nielen od nás, ale celkovo. Fakt zaujímavá vecička,“ napísal a vzápätí navrhol, že túto kávu by chcel prihlásiť aj do recenzie. Bola to káva Costa Rica Canet Chopin.

Ďalšie informácie, ktoré od Petra Szaba v danom okamihu prišli, boli podobne zaujímavé. „Čerešne nechávajú vysušiť na kríkoch a vysušené čerešne potom aj fermentujú. Je to posledný zber a fakt veľká bomba,“ dodal skúsený pražiar disponujúci certifikátom SCA Roasting Professional.

Nadšenie by sa dalo krájať. Je však Costa Rica Canet Chopin skutočne taká dobrá, že uspeje aj v prísnom recenznom hodnotení Blogu o káve? Preverili sme svetlé praženie určené na prípravu filtrovanej kávy. Coffeein však ponúka aj stredné praženie určené na prípravu moderného espressa. Poďte zistiť viac.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - obal

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 24/25

Zrná

Ultra limitovaná Costa Rica Canet Chopin obsahuje odrody Caturra a F1 – Milenio, ktoré boli spracované experimentálnou metódou raisin honey. To sa odzrkadľuje aj na výzore zrniek, ktoré sú fermentáciou mierne narušené. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že káva pôsobí “tmavšie”, avšak dôvodom je hlavne spracovanie. Zrná sú napražené rovnomerne, nachádzame v nich absolútne minimálne množstvo defektov.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - pohľad na zrná

Aróma

Aróma kávy je veľmi výrazná a zaujme vás ihneď po otvorení balíčka. Je sladká, hrozienkovo-čokoládová. Po namletí zrná uvoľnia sladkú arómu žltého melónu, ktorá sa po zaliatí zmení na kvetinový sad.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - mletá káva

Cupping

Za horúca sa v káve objavujú tóny sušeného červeného ovocia s jemnou korenistosťou v dochuti. Postupným chladnutím sa začína objavovať vínna acidita, čo vytvára pocit, že pijete červené víno. Za tepla sa sušené ovocie premení na červené hrozno sprevádzané veľmi príjemnou florálnosťou. Dochuť kávy pripomína mliečnu čokoládu. Za studena je káva výrazne hroznová s dochuťou čokoládových praliniek. Telo kávy je celý čas stredne ťažké.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - zaliata káva v cuppingovej miske
Coffeein Costa Rica Canet Chopin - cupping

Filter

Kostariku Chopin sme si pripravili ako filtrovanú kávu pomocou drippera Hario V60. Už pri bloomingu sa miestnosťou šírila sladká kvetinovo-ovocná aróma s jemnými tónmi alkoholu. Chuť filtra dôveryhodne kopíruje chute prítomné na cuppingu. Za horúca je káva výrazne hrozienková s dochuťou mliečnej čokolády a vína. Za tepla sa v chuti začína objavovať čerstvé červené a tropické ovocie, ktoré následne chuti kávy dominuje po celý čas jej pitia. Štruktúra na jazyku je hladká a dochuť dlhotrvajúca a svieža.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - príprava filtrovanej kávy

Celkové hodnotenie

Costa Rica Canet Chopin je jednou z najlepších káv, aké sme od slovenských pražiarní za poslednú dobu ochutnali. Jej najväčšou prednosťou je jej výrazná a sladká aróma a komplexnosť chutí. Káva spája príjemnú aciditu s vysokou sladkosťou a takmer nulovou, no lahodnou horkosťou.

Bodovanie: aróma 5 – acidita 5 – telo 4,5 – dochuť 4,5 – celkový dojem 5.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - hotová káva

Ladislav Király 9/10

Kávu Costa Rica Canet Chopin sme z pražiarne Coffeein dostali v predstihu viac ako týždeň pred jej oficiálnym vydaním. Ešte dokonca nebola hotová ani etiketa a cítil som veľkú česť, že ju môžem ochutnať takto skoro. Jednoducho som slávny, haha.

Po otvorení balíčka som si všimol, že zrná vykazujú o niečo menšiu veľkosť. Respektíve veľa z nich. Ak by si niekto myslel, že to je nevýhoda, tak to nie je pravda: niektoré odrody arabiky majú prirodzene menšiu veľkosť, prípadne je menšia veľkosť spôsobená vyššou nadmorskou výškou pestovania. Takéto zrno je naopak na druhej strane zväčša nabité chuťami a bol som veľmi zvedavý, či sa to potvrdí aj v tomto prípade.

Costa Rica Canet Chopin od Coffeeinu - pohľad na zrná

Opantávajúca vôňa

Vôňa zŕn bola od prvého okamihu doslova neskutočná a enormne sladká. Nevedel som sa jej nabažiť a už v tejto chvíli som mal chuť prerušiť hodnotenie a na sociálne siete napísať, že som sa zamiloval. Lež, odolal som a pokračoval som v záslužnej práci.

Extrémne dobrá vôňa ma doslova opantávala aj počas mletia a zalievania kávy. Hovoril som si, že spracovanie raisin honey, v rámci ktorého sa kávovníkové čerešne začínajú sušiť ešte priamo na stromoch, má niečo do seba.

A niečo do seba zjavne má aj práca pražiara Petra Szaba, ktorý je titulovaný SCA Roasting Professional, teda má najvyšší pražiarský titul Asociácie výberovej kávy (SCA). Ako taký virtuóz dokázal zo zŕn dostať extrémne veľa a na mne potom bola už len maličkosť: nepokaziť to prípravou, haha.

Costa Rica Canet Chopin - Coffeein

Symfonicky zladené ruky

Moje ruky však boli doslova symfonicky zladené a prípravu som zvládol dokonale. Do šálky som si nalial extrémne sladkú a voňavú kávu, ktorá okrem ovocnosti ponúkala aj akési príjemné alkoholové tóny. Niežeby som tým chcel alkohol akokoľvek vyzdvihovať, ale v tomto prípade mi tie chute extrémne pasovali a istým spôsobom som presvedčený, že sadnú každému.

Táto káva ma doslova opantala, ulahodila mi svojou arómou i chuťou a normálne som nechápal, čo to vlastne pijem. Jej horkosť je takmer nulová a jej kvality neopísateľné. Z Coffeeinu som ochutnal desiatky káv, ale tomuto skvostu sa podľa mňa ani jedna z nich nepriblížila. Doslova mám pocit, že som pod jej vplyvom a prudko zamilovaný. Zatvorené oči, v pozadí klavír, toto je vončo.

OK, budíček. Udeľujem 9 bodov z 10, ale ak by sme bodovali aj na štvrtiny, dal by som 9,25. Chopin, dostal si ma.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - filtrovaná káva

Test v automatickom kávovare

Bonus: Keďže si väčšina čitateľov tohto blogu pripravuje kávu v automatických kávovaroch, vyskúšal som aj espresso praženie Chopina. Na eshope Coffeeinu ho nájdete ako “stredné praženie”. Automat De’Longhi si s kávou poradil doslova vynikajúco a káva mi extrémne chutila aj v tomto prevedení. Bodovo by to u mňa bolo takisto 9, takže sa nemusíte ničoho báť ani v prípade, keď neholdujete filtrovanej káve.

Transparentnosť 5/5

Pri tejto káve vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod), ktorá pochádza z Kostariky (1 bod), konkrétne z regiónu Tarrazu a farmy Finca El Canet farmára Hectora Estebana Sancheza (1 bod).

V balíčku sa nachádzajú zrná odrôd Caturra a F1-Milenio (1 bod), ktoré boli spracované metódou raisin honey (1 bod). Vieme aj to, že kávovníky rástli v nadmorskej výške 1 800 metrov nad morom a úroda bola zbieraná ručne v auguste 2023.

Dokonale transparentná káva.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - kartička spredu
Ku káve automaticky dostanete aj takúto kartičku, na ktorej sú uvedené informácie o káve. Pozrite obrázok nižšie.
Coffeein Costa Rica Canet Chopin - kartička zozadu
Takto má vyzerať transparentná káva.

Pomer cena/kvalita 5/5

Káva Costa Rica Canet Chopin je na eshope coffeein.sk v predaji za 15€ (200-gramové balenie). Nie je teda lacná, ale pomer cena/kvalita je v absolútnom poriadku. Toto je kvalita patriaca do najvyššej kávovej ligy. Fakt.

Radi dodáme, že na eshope coffeein.sk majú všetci registrovaní a prihlásení 5-percentnú zľavu a s kódom BLOGOKAVE10 vám ceny klesnú o ďalších 10 percent. To znamená, že dovedna si viete nakombinovať zľavu takmer 15 percent, a to sa rozhodne oplatí.

Táto káva by za pomer cena/kvalita dostala plný počet 5 bodov aj keby stála o niečo viac.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - obal a kartička

Dizajn obalu 5/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste mohli rozhodovať v instagramovej storke na @blogokave. Po prvých niekoľkých hlasoch sa zdalo, že medzi 4 a 5 bodmi to môže byť vyrovnané, ale potom sa to jednoznačne zvrtlo na stranu najvyššieho možného počtu bodov.

Za plný počet 5 bodov hlasovalo 65,2 percent z vás, teda takmer dve tretiny. Pre porovnanie, za 4 body to bolo 24,6 percent a za ostatné nižšie hodnotenia sa vyslovilo absolútne minimum z vás. Nie je teda o čom, Coffeeinu za tento dominantný výsledok udeľujeme 5 bodov.

Celkové hodnotenie 48/50

Chopin Costa Rica Coffeein - produktová fotografia
Produktová fotografia.

Costa Rica Canet Chopin zo slovenskej pražiarne Coffeein je takmer dokonalá. Utrpela len minimálne bodové zrážky a bude chutiť každému fanúšikovi filtrovanej kávy. A vlastne aj moderného espressa, keďže k dispozícii je aj v strednom pražení.

Peter Szabó nám prezradil, že káva svoju verejnú premiéru absolvovala na bratislavskom festivale Two Coffee Champs. „Chutila každému, kto sa u nás zastavil,“ povedal pre Blog o káve. „Musím priznať, že dovtedy sme boli tak trochu opatrní, ale po festivale sme už vedeli, že to bude trhák. Od toho okamihu som sa v spojitosti s touto kávou nebál používať rôzne superlatívy.“

My za Blog o káve pokojne potvrdzujeme, že Chopin vás nesklame. Ponúka dokonalú symfóniu chuťových tónov.

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Costa Rica Canet Chopin - filtrovaná káva v šálke


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinrecenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kaviareň Kávoholik - interiér

Kaviareň Kávoholik v Bratislave: Kvalita a luxus pod jednou strechou

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL