Recenzia Costa Rica Las Hermanas od Sucaroastery: Skvelá sladká výberová káva
Tentoraz sme sa rozhodli, že do recenzie zaradíme slovenskú pražiareň kávy Sucaroastery. Jej produkty sme mali možnosť ochutnať už viackrát a vždy sme boli pozitívne prekvapení. Až je škoda, že o tejto pražiarni vie málokto. Mali sme pocit, že si zaslúži byť v rebríčku a tušili sme, že by to malo byť niekde v jeho vrchnej časti.
Z Dolnej Súče, kde Sucaroastery sídli, nám pre potreby tejto recenzie zaslali kávu Costa Rica Las Hermanas spracovanú naturálnou metódou. Chuťový profil mango, hrozienka a rum sľuboval zaujímavý kávový zážitok. Potvrdilo sa to aj pri samotnom degustovaní?
Na úvod prezradíme, že sme dostali kávu upraženú na espresso i na filter. Keďže sme v recenziách mali už viacero filtrov a medzi bežným publikom je predsa len oveľa väčší záujem o kávy pražené na espresso, stavili sme na espresso. Poďte sa dozvedieť viac.
Bodovanie
Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. V rubrike ZĽAVOVÉ KÓDY nájdete kupóny, vďaka ktorým niečo ušetríte. Podporte slovenské pražiarne kávy.
Náš tip: s kódom BLOGOKAVE10 na sucaroastery.sk ušetríte. Kód platí na všetky kávy z ponuky tejto pražiarne.
Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 21,5/25
Zrná
Po recenzii komoditných zmesí od Trieste je Costa Rica Las Hermanas od Sucaroastery už na prvý pohľad iná šálka kávy (doslova). Espresso roast by sa dal zaradiť do modernejšieho espresso spektra. Zrnká sú svetlohnedé, uniformné a s minimom defektov.
Aróma
Aróma kávy je jednoducho skvelá. Je sladká, najviac pripomína škoricovo-karamelové sušienky a sušené ovocie. Vôňa kávy sa niesla celým procesom recenzovania. Hodnotíme ju ako jeden z najväčších plusov kávy Costa Rica Las Hermanas od Sucaroastery.
Cupping
Za horúca nám Costa Rica ponúkla veľmi príjemné a sladké tóny škorice a sušeného ovocia. V dochuti sme našli kakao a čokoládu. Za tepla a studena bola káva taktiež výrazne sladká. Sladkosť pripomínala zrelé tropické ovocie a škoricové sušienky. Chladnutím sa v káve zvyšovala acidita, pôsobila ovocnejšie a sviežejšie. Telo kávy bolo na cuppingu na naturálku pomerne ľahké, čajové. V dochuti sme za tepla a studena nachádzali rooibos a tropické ovocie.
Espresso
Espresso presne zodpovedalo tomu, čo sme z kávy dostali pri cuppingu. Akurát v koncentrovanejšej forme. V chuti sme našli sušené ovocie, škoricové sušienky a zrelé tropické plody. Chladnutím sa v káve vyskytla aj jemná citrusová acidita pripomínajúca pomaranče. Telo kávy bolo na espresse príjemné, stredne ťažké, smotanové. Dochuť ostávala na jazyku ešte veľmi dlho. Bola sladká a jemne korenistá.
Celkový dojem
Costa Rica Las Hermanas od Sucaroastery je veľmi chutná káva, ktorá spĺňa všetky predpoklady výberovej kávy. Ponúka tonu sladkosti a zaujímavé chute, ktoré sa na rôznych teplotných stupňoch menia a vyvíjajú. V našom recenznom rebríčku, by sme ju určite radili do hornej tretiny, medzi kvalitné výberové kávy.
Detailné body: aróma 5 – acidita 4 – telo 4 – dochuť 4,5 – celkový dojem 4.
Ladislav Király 7,5/10
Prvý pohľad na zrná oboch pražení naznačil, že pôjde o vysokú kvalitu. Defekty som na prvý pohľad nevidel, zrná boli uniformné a pekne upražené: tmavšie z pražení, ktoré sme napokon recenzovali, by som označil za moderné espresso praženie.
Vôňa zŕn bola príjemná a doslova sladučká. Čuchal som to jak stopársky pes a nevedel som sa dočkať ďalšej fázy prípravy. Podobné ohúrenie prišlo aj po namletí zrniek, boli to také sladko-ovocné vnemy. Za mňa úžasné.
Prvotné pozitívne vnemy sa však u mňa pri samotnej príprave kávy stopercentne nepotvrdili. Kávu som najskôr ochutnal v našom labe, kde mi ju pripravil Filip na La Marzoccu Linea Micra a následne aj cez Hario V60 (svetlejšie praženie).
Káva bola super, sladká a ovocná, ale neodpadol som. Nemá to vyznieť zle, pretože je to vysoká kvalita, ale predsa len sme už v rámci recenzií mali aj kávy, ktoré boli ešte akoby o poschodie vyššie – na druhej strane však boli aj drahšie, takže vlastne je všetko v poriadku.
V porovnaní s ostatnými recenzovanými kávami je za mňa najférovejšie udeliť 7,5 bodu.
Prácu Sucaroastery by som však chcel celkovo vyzdvihnúť. Majú množstvo skvelých káv za vynikajúce ceny a robia to dobre. Ďakujem.
Transparentnosť 5/5
Za transparentnosť kávy musíme udeliť plný počet bodov. Z obalu a z informácií uvedených na stránke sme sa dozvedeli takmer všetko. Ide o kostarickú kávu z regiónu Tarrazu a z farmy, ktorú vlastní rodina Navarro Ceciliano. Kávovníkové zrná sú odrody caturra a boli naturálne spracované, pričom v ich chuťovom profile môžete nájsť mango, hrozienka a rum.
Farma leží v nadmorskej výške 1 400 metrov nad morom a má rozlohu 12 hektárov. Spravujú ju tri sestry Yesenia, Carman a Ana Maria – práve preto názov Las Hermanas, čo v španielčine znamená sestry. Pri spracovaní kávu sušia na afrických posteliach 16 dní, pričom následne sa v pergamene uchováva ešte dva mesiace. Následne sa zrná triedia podľa hmotnosti, veľkosti, hustoty a farby.
Na vyžiadanie sme dostali aj informáciu o tom, že pražiareň Sucaroastery túto kávu nakúpila u importéra Rehm & Co. Cena zeleného zrna bola 12,26€ za kilogram bez daní a dopravy. Udeľujeme päť bodov z piatich.
Pomer cena/kvalita 5/5
Sucaroastery predáva 250-gramový balíček tejto kávy za 10,90€. Vzhľadom na ponúkanú kvalitu je to veľmi dobrá, priam vynikajúca cena. Keď sa pozrieme hlbšie do histórie našich hodnotení, tak kvalitatívne rovnako na tom bola geisha od Be:Café, ktorá zhodou okolnosti takisto stála 10,90€ – ale za 220 gramov.
Z tohto pohľadu si káva jednoznačne zaslúži plný počet 5 bodov a je len druhou, ktorej udeľujeme plný počet.
Dizajn obalu 3/5
O bodoch za dizajn obalu ste mohli rozhodovať pod storkou na IG profile @ladislavkiraly. Keď som vás k tomu vyzval, prišlo mi obrovské množstvo odpovedí, medzi ktorými som nenašiel ani jednu nulu, takže táto pražiareň ešte zjavne nemá žiadneho hejtera, hehe.
Jednotiek a pätiek bolo veľmi málo a najčastejšie sa vyskytovala trojbodová odpoveď. Na druhej strane však treba povedať, že bolo viacero štvoriek ako dvojok, takže priemer by sa ťahal niekde cez tri bodíky.
Vyberám niekoľko zaujímavých komentárov, ktoré v rámci bodovania prišli:
3 – „Síce minimalizmus, no na zaujatie to chce viac.“
3 – „Celkom jasné a praktické, ale nie moc nápadité.“
5 – „Jednoduchý dizajn, všetky podstatné info sú hneď viditeľné.“
4 – „Krásny minimalistický obal, ale v porovnaní s Coffeein, Spojkou a niektorými ďalšími ešte majú čo robiť.“
A to je asi všetko. Najčastejšie sa vyskytovali 3 body, takže presne toľko aj udeľujeme.
Celkové hodnotenie 42/50
Ďalšie zaujímavosti:
Caturra
Varieta arabiky označovaná ako caturra patrí medzi pomerne časté. Na hektár je možné vysadiť 5 000 až 6 000 kávovníkov, ktoré začnú rodiť v treťom roku po vysadení. Veľkosť zŕn je priemerná.
Caturra patrí do skupiny Bourbon-Typica a vznikla ako prirodzená mutácia variety bourbon. Prvýkrát bola objavená na brazílskej plantáži v štáte Minas Gerais v období medzi rokmi 1915 až 1918. Jej rastliny sú o niečo menšie ako rastliny materského bourbonu, a aj preto jej názov: v guaraníjčine, čo je domorodý juhoamerický jazyk, caturra znamená „malá“.
Menší vzrast tejto variety kávovníka má pre farmárov zmysel, pretože stromy dokážu nasadiť bližšie k sebe. Caturra však má aj ďalšie výhody: je odolnejšia voči suchu, priamemu a silnému slnku, ale napríklad aj voči vetru. V časoch nastupujúcich klimatických zmien sú tieto veci dôležité.
O Sucaroastery
Sucaroastery je malá rodinná pražiareň kávy z Dolnej Súče. Dedinka s približne troma tisíckami obyvateľov sa nachádza niekoľko kilometrov severne od Trenčína neďaleko hraníc s Českou republikou.
Zaujímavosťou Sucaroastery je to, že kávu pražia len raz do týždňa a odosielajú ju na nasledujúci pracovný deň. Trenčín a okolie má pri objednávkach nad 25 eur rozvoz zadarmo, zvyšok Slovenska môže využiť služby prepravnej spoločnosti Packeta.
Záver
Pražiareň kávy Sucaroastery nás opäť potešila. Ako sme spomínali v úvode, ich kávy sme ochutnávali už viackrát a vždy to bola veľmi vysoká úroveň. Potvrdilo sa to aj tentoraz pri tejto skvelej, sladkej výberovej káve za rozumnú cenu. Costa Rica Las Hermanas vás určite nesklame.
Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.
Náš tip: s kódom BLOGOKAVE10 na sucaroastery.sk ušetríte. Kód platí na všetky kávy z ponuky tejto pražiarne.
Jeden komentár