štvrtok, 5 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia: Costa Rica od Diamond’s Roastery je extrém, bodovo uletela

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. augusta 2023
recenzia Diamonds Roastery - Costa Rica Finca Alto Canet
Share on FacebookShare on Twitter

Konečne poriadna káva! Takto nejako sme reagovali po prvom ochutnaní kávy Costa Rica Finca Alto Canet zo slovenskej pražiarne Diamond’s Roastery. Už niekoľko týždňov sme tu nemali naozajstnú bombu a vďaka tomuto spoločnému dielu farmára Gilbertha Rojasa Mongeho a pražiara Tomáša Nováka sme doslova pookriali. Takto by mal podľa nás vyzerať naozajstný kávový luxus vysokej triedy.

Jedna vec nám bola ihneď jasná: toto bude útok na prvé miesto. Zosadiť z trónu komplexne silnú, direct trade, anaeróbne spracovanú indonézsku kávu od slovenského farmára Luku Ondrišáka a pražiara Peťa Szaba z Coffeeinu však nie je jednoduché. Jáva Argopuro veľmi dobre zabodovala vo všetkých hodnotených kritériách. Má Costa Rica Finca Alto Canet na to, aby ju predstihla? Prečítajte si našu recenziu a dozviete sa to.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Náš tip: na eshope Diamond’s Roastery – diroastery.sk – môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte 10 percent.

Costa Rica Finca Alto Canet od Diamonds Roastery

Baristi 21/25

Zrná

Costa Rica Finca Alto Canet je single origin výberová káva. Tomu presne zodpovedajú aj zrná. Rovnaká veľkosť, tvar a spracovanie. Káva je pražená na filter, čo korešponduje so zrnami, ktoré nachádzame v balíčku.

Aróma

Káva je spracovaná metódou anaerobic natural. Fermentáciu je jednoznačne cítiť v aróme kávy. Pre menej skúseného konzumenta môže ísť o prekvapivú, ba až zvláštnu arómu. My sme vo vôni našli tropické ovocie (hlavne melón cantaloupe) a cukríky marshmellow. Vôňa je veľmi výrazná a prenikavá.

Cupping

Pri každom teplotnom stupni v káve prevládali ovocné tóny. Za horúca dominovali višne, za tepla káva chuťovo pripomínala smoothie z tropického ovocia a za studena sme (na našej vode) krásne cítili melón cantaloupe a višne v pozadí. Telo kávy je smotanové, káva má krásnu textúru a plné chute.

Costa Rica Finca Alto Canet od Diamonds Roastery - cupping

Nie je tajomstvom, že Gabriela nemusí fermentované kávy, Filip má zase obdobia, kedy ich vyhľadáva. Oboch nás potešilo, že fermentácia je v tejto káve veľmi príjemná. Nie je teda nijak prehrotená či nepríjemná a skôr navodzuje pocit, že pijete nápoj zo zrelého ovocia.

Costa Rica Finca Alto Canet od Diamonds Roastery - cuppovanie

Filter

Filter sme z tejto Kostariky pripravovali tradične, pomocou drippera Hario V60. Keďže ide o veľmi aromatickú a chuťovo výraznú a plnú kávu, zvolili sme kratší čas extrakcie a nižšiu teplotu vody. To malo za následok veľmi príjemne vybalansovanú šálku kávy. Jednoducho tropické smoothie s kde-tu rozkotúľanými višňami. Filter mal takisto smotanové telo a príjemnú a dlhotrvajúcu dochuť. 

príprava filtrovanej kávy od Diamonds Roastery

Celkové hodnotenie

Za nás je toto fakt vysoká kávová liga. Áno, fermentácie vedia byť rozporuplné a rozdeľujú ľudí na ich fanúšikov a hejterov. Táto káva je však krásne vybalansovaná, ovocná a aromatická. Veríme, že pri šálke Kostariky Finca Alto Canet by sa medzi sebou nepobili ani najväčší hejteri a milovníci fermentácií.

Menej skúseného konzumenta výberoviek táto káva určite prekvapí nečakanou ovocnosťou a funky tropickými tónmi. My sme sa vďaka nej mysľou presunuli na pláž niekde do Karibiku a “vajbili” si aj napriek tomu, že vonku pršalo a fúkal košický vietor :).

Detailné bodovanie: aróma – 3,5, acidita – 4,5, telo – 4,5, dochuť – 4, celkový dojem – 4,5.

príprava filtrovanej kávy Hario V60 - Diamonds Roastery

Ja 9/10

Už keď som otvoril balíček kávy, vedel som, že toto bude vončo. Príjemná ovocná vôňa ma doslova zasiahla, priam opantala. Presne niečo takéto v káve vyhľadávam a presne niečo takéto si dokážem najviac užiť. Už pred samotným ochutnaním teda moje očakávania vyleteli ešte vyššie ako preferencie populistických strán v tejto malebnej krajine.

Prípravy filtra som sa nevedel dočkať. Použil som dripper, ktorý mám od Coffee Artu a ktorý je pre mňa osobne už doslova referenčným zariadením. Napokon mi z neho vytiekla najlepšia káva, akú som v tomto roku recenzoval. Krásna, vyvážená, jemná, ovocná. Keby som otvoril synonymický slovník, nájdem jej ešte zo desať ľúbivých prívlastkov. Lež neotvorím, lebo netreba.

Je veľmi ťažké nájsť slová na opísanie tohto skvostu. Treba ho ochutnať a zažiť na vlastnej koži. Mne sa stalo to, čo už dávno nie. Mám chuť básniť tak, ako ani Samo Chalupka nebásnil. Jednoducho, som unesený.

V tejto chvíli však zlietam zo snových výšin sťa orly z Tatry a vraciam sa na zem. A hlavne k veci. V káve určite cítiť dlhú, až 96-hodinovú anaeróbnu fermentáciu, ktorá jej však nedodala žiadne extrémne a neželané chute. Doslova mám pocit, akoby ju na spracovateľskej stanici Solis & Cordero našili na moje preferencie.

Dávam deväť bodov. Ako som spomenul vyššie, mám chuť básniť, ale predsa len ešte nepobehujem po ulici so slovami „všetkých vás milujem“. To by už bolo za desať a následne by som sa odmlčal, keďže pravdepodobne by som skončil v nejakom nápravnom zariadení.

Costa Rica Finca Alto Canet od Diamonds - pretekanie filtra

Pomer cena/kvalita 4,5/5

Diamond’s Roastery ešte ostala verná klasickému 250-gramovému baleniu kávy, ktoré v tomto prípade predávajú za 15 eur. Na prvý pohľad to možno vyznie ako dosť, ale pri prepočte na 200 gramov by to bolo už len 12 eur. Nuž a za takúto kvalitnú kávu je to veľmi fajn pomer cena/kvalita.

Udeľujeme 4,5 bodu z plného počtu 5. Ten pol bodík si necháme pre nejakého zázračníka, ktorý by sa rozhodol ponúknuť ešte výhodnejší pomer. Nájde sa niekto? Jeden tip na slovenskej scéne mám, ale zatiaľ si ho nechám pre seba.

Transparentnosť 5/5

Po predchádzajúcej recenzii raritnej kávy od Tchibo sme od vás dostali otázku, prečo sme im za transparentnosť udelili „len“ štyri body z piatich. Veď sme toho o káve vedeli dosť. To je pravda, ale napríklad Coffeein mal v recenzii kávu od slovenského farmára, s ktorým obchoduje napriamo a ktorého farmu už navštívil. To je predsa len viac, ako ponúklo Tchibo.

Pri káve Costa Rica Finca Alto Canet od Diamond’s Roastery sme sa dozvedeli všetko, čo chceme vedieť. Kávu vypestoval Gilberth Rojas Monge na farme Alto Canet v nadmorskej výške 1 900 metrov nad morom. Káva odrody Red Catuaí sa na farme zbiera ručne, vďaka čomu sa do spracovania dostanú len zrelé čerešne. Nasleduje anaeróbna fermentácia trvajúca 96 hodín a dvojtýždňové sušenie na vyvýšených lôžkach.

To najlepšie na záver: Diamond’s Roastery je natoľko transparentná, že priamo na webe uvádza aj cenu „Free-on-Board“, čo je cena zelenej kávy naloženej na loď v exportujúcej krajine bez ceny prepravy, cla a ďalších poplatkov. Pri tejto káve je to 12,87 USD za kilogram zelenej kávy. Nákupná cena na vstupe do Diamond’s Roastery napokon predstavovala 16,04€ bez DPH.

„Takže rozdiel medzi FOB cenou a našou nákupnou cenou je marža importéra,“ povedal mi Tomáš Novák z Diamond’s a prezradil, že niektorí importéri vedia FOB cenu rozdeliť aj na ďalšie konkrétne náklady. Keď pražiareň kupuje kávy napríklad od The Coffee Quest, je FOB cena rozdelená ešte na drobnejšie.

Tak či tak sme usúdili, že transparentnosť je v prípade tejto kávy v poriadku. Možno by sa aj ďalšie top pražiarne mohli pridať a uvádzať nákupné ceny. Uvedomelý milovník kávy, ktorého chceme vychovať, to pochopí. Neuvedomelý bude aj tak ďalej kupovať mletý štandard.

filter z Costa Rica Finca Alto Canet od Diamonds Roastery

Dizajn obalu 5/5

O týchto piatich bodoch rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Na webe tradične spustíme anketu, prostredníctvom ktorej môžete udeliť nula až päť bodov. Keď som anketu spustil tentoraz, prišla mi správa z pražiarne.

„Počuj Laci, tá vaša fotka nevyzerá moc dobre,“ napísala mi Dáša, ktorá sa teraz možno nahnevá, že som ju nabonzoval. Ale musel som, lebo aj vďaka tomu som z ich strany cítil túžbu robiť všetko perfektne. A aj ma chvíľu mrzelo, že naše fotky nie sú profi. Ale sme tu od kávy, fotky sú len vedľajší produkt. Raz angažujem takého fotografa, že svet spadne na zadok.

Tak či tak sa mi zdalo byť všetko pomerne OK, tak som sa opýtal, že čo je vlastne zlé. „Tá krabička je celá dodrbaná,“ znela odpoveď od Dášky. „A tiež som tú nálepku mohla nalepiť rovno.“

Ja som sa pokúšal vysvetliť, že toto si fakt nikto nevšimne a nikto to nebude riešiť, ale neviem, či som uspel. V každom prípade ste vy napokon rozhodli, že Diamond’s Roastery dostane za obal plný počet päť bodov.

Keď si hlasovanie rozmeníme na drobné, tak z 238 hlasujúcich sa 74 priklonilo k piatim bodom a 71 k štyrom. Bolo to veľmi tesné, ale drvivá väčšina dávala takto veľa bodov. Za tri bolo 47 z vás, za dva 24, za jeden šestnásť a za nulu šesť.

Diamonds Roastery Costa Rica Finca Alto Canet

Celkový súčet 44,5/50

Ďalšie zaujímavosti:

Kostarika

Produkcia kávy v Kostarike v posledných tridsiatich rokoch postupne klesá. Pre sezónu 2022/23 odborníci predpovedali produkciu 1 365 000  60-kilogramových vriec, čo by malo byť o niečo lepšie, ako pred rokom, keď krajina doplácala na vyšší výskyt chorôb ničiacich kávovníkové rastliny.

Produkcia síce postupne objemovo klesá, no Kostaričania dnes na káve zarábajú celkom dobre. V priebehu rokov totiž trpezlivo vylepšovali infraštruktúru a dnes sú schopní produkovať menšie loty vyššej kvality, za ktoré dostávajú viac peňazí. Vďaka tomu sú napríklad odolnejší voči celosvetovým výkyvom cien kávy. Komoditka môže byť lacná, keď oni produkujú výberovku.

V Kostarike je osem hlavných pestovateľských regiónov, ktoré sa volajú Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central, Tres Rios, Brunca, Orosi a Tarrazú, čo je špecifická časť spomínaného centrálneho údolia Valle Central.

Kostarika patrí medzi svetových lídrov v transparentnosti, dohľadateľnosti a udržateľnosti kávovej produkcie. Veľká väčšina farmárov dodáva svoju kávu do malých spracovateľských staníc, kde sa venujú produkcii kvalitnej kávy, ktorá je zväčša dohľadateľná až na konkrétnu farmu.

Red Catuaí

Recenzovaná káva Costa Rica Finca Alto Canet je odrody Red Catuaí, po našom červený catuaí. Samozrejme som sa zaujímal o to, ako táto varieta vznikla, a zistil som, že ide o kríženca variet mundo novo a caturra. Red Catuaí geneticky patrí do skupiny Bourbon-Typica.

O kríženie vysoko produktívnej odrody mundo novo a kompaktnej caturry sa postarala organizácia Instituto Agronômico (IAC) brazílskeho štátu Sao Paulo. V porovnaní s bourbonom je catuaí veľmi produktívny. Kávovník ako taký je menší ako väčšina ostatných, takže rastliny môžu byť posadené bližšie k sebe, dokonca v takmer dvojnásobnej hustote. Presne preto by mal byť produktívny.

pohľad na zrná Costa Rica Finca Alto Canet od Diamonds Roastery

Našiel som však všelijaké informácie. Napríklad aj také, že len v Brazílii je viacero línií variety catuaí, pričom iba niektoré sú známe vysokou výnosnosťou. Línie catuaí, ktoré sa vyskytujú v strednej Amerike, majú byť menej produktívne. Štúdie vykonané v Hondurase a Kostarike napríklad neukázali žiadne značné rozdiely vo výnosnosti medzi caturrou a catuaí.

Tento Red Catuaí v podaní pražiarne Diamond’s Roastery je vynikajúci a veľmi sme si ho užili. Všeobecne najuznávanejšia varieta produkujúca najvyššiu kvalitu je však gesha/geisha. Ako vysoko by sme mohli do pomyselného rebríčka kvality zaradiť červený catuaí? „Red Catuaí sám o sebe nie je nejaká výnimočná odroda,“ prezradil jeden zo zakladateľov pražiarne Tomáš Novák. „Kvalitou by som ho prirovnal možno k bourbonu.“

Obaly Diamond’s

Keď sme už recenzovali kávu od Diamond’s Roastery, nedalo mi a musel som si zabŕdnuť do obalov. Mne sa až tak nepáči, že káva je balená v dvoch obaloch. Vo vonkajšom papierovom hranatom obale je ešte čierne vrecko bez hermetického zipsu.

„Pri objednávke ponúkame aj možnosť, aby si ľudia objednali ekologický obal, teda bez vonkajšej krabičky,“ prezradila mi Dáša Nováková a týmito slovami ma potešila. Keď som sa opýtal na to, prečo vnútorné čierne vrecko nemá uzatvárateľný zips, dostal som takúto odpoveď: „Zip dlhodobo riešime, ale žiadny sáčok so zipom sa nám nepomestí do krabičiek.“

Samozrejme, aj na toto existujú riešenia. V Číne. Odtiaľ sa dajú objednať aj sáčky presne na mieru, ale touto cestou Diamond’s ísť nechcú: „Máme totiž vytvorený vzťah s človekom, od ktorého berieme sáčky už od začiatku.“ A ja som rozhodne za to, aby sme podporili niekoho lokálneho a nie čínsku firmu.

obal kávy od Diamonds Roastery

Záver

Áno, je to tak: káva Costa Rica Finca Alto Canet je novým lídrom nášho recenzného rebríčka. A treba povedať, že jasným lídrom. Na čele sa odpútala od Jávy Argopuro od Coffeeinu a má trojbodový náskok. Gratulácie do Dunajskej Lužnej Dáške, Tomášovi a Igorovi.

Môj osobný názor je taký, že tých 44,5 bodu bude veľmi ťažké prekonať. Budem však rád, keď nám dáte tipy na kávy, ktoré by to mohli dokázať. Máme na trhu nejakú, ktorá by vo všetkých hodnotených kategóriách dokázala zabodovať tak dobre, ako táto diamondska?

Dajte vedieť.

Náš tip: Na eshope Diamond’s Roastery – diroastery.sk – môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte 10 percent. Ochutnajte doposiaľ najlepšiu recenzovanú kávu.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
starostlivosť o kávovníky, Marián Takáč s manželkou

Starostlivosť o kávovníky: Čo všetko rieši slovenský kávový farmár?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL