Recenzia: Costa Rica od Diamond’s Roastery je extrém, bodovo uletela
Konečne poriadna káva! Takto nejako sme reagovali po prvom ochutnaní kávy Costa Rica Finca Alto Canet zo slovenskej pražiarne Diamond’s Roastery. Už niekoľko týždňov sme tu nemali naozajstnú bombu a vďaka tomuto spoločnému dielu farmára Gilbertha Rojasa Mongeho a pražiara Tomáša Nováka sme doslova pookriali. Takto by mal podľa nás vyzerať naozajstný kávový luxus vysokej triedy.
Jedna vec nám bola ihneď jasná: toto bude útok na prvé miesto. Zosadiť z trónu komplexne silnú, direct trade, anaeróbne spracovanú indonézsku kávu od slovenského farmára Luku Ondrišáka a pražiara Peťa Szaba z Coffeeinu však nie je jednoduché. Jáva Argopuro veľmi dobre zabodovala vo všetkých hodnotených kritériách. Má Costa Rica Finca Alto Canet na to, aby ju predstihla? Prečítajte si našu recenziu a dozviete sa to.
Bodovanie
Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.
Náš tip: na eshope Diamond’s Roastery – diroastery.sk – môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte 10 percent.
Baristi 21/25
Zrná
Costa Rica Finca Alto Canet je single origin výberová káva. Tomu presne zodpovedajú aj zrná. Rovnaká veľkosť, tvar a spracovanie. Káva je pražená na filter, čo korešponduje so zrnami, ktoré nachádzame v balíčku.
Aróma
Káva je spracovaná metódou anaerobic natural. Fermentáciu je jednoznačne cítiť v aróme kávy. Pre menej skúseného konzumenta môže ísť o prekvapivú, ba až zvláštnu arómu. My sme vo vôni našli tropické ovocie (hlavne melón cantaloupe) a cukríky marshmellow. Vôňa je veľmi výrazná a prenikavá.
Cupping
Pri každom teplotnom stupni v káve prevládali ovocné tóny. Za horúca dominovali višne, za tepla káva chuťovo pripomínala smoothie z tropického ovocia a za studena sme (na našej vode) krásne cítili melón cantaloupe a višne v pozadí. Telo kávy je smotanové, káva má krásnu textúru a plné chute.
Nie je tajomstvom, že Gabriela nemusí fermentované kávy, Filip má zase obdobia, kedy ich vyhľadáva. Oboch nás potešilo, že fermentácia je v tejto káve veľmi príjemná. Nie je teda nijak prehrotená či nepríjemná a skôr navodzuje pocit, že pijete nápoj zo zrelého ovocia.
Filter
Filter sme z tejto Kostariky pripravovali tradične, pomocou drippera Hario V60. Keďže ide o veľmi aromatickú a chuťovo výraznú a plnú kávu, zvolili sme kratší čas extrakcie a nižšiu teplotu vody. To malo za následok veľmi príjemne vybalansovanú šálku kávy. Jednoducho tropické smoothie s kde-tu rozkotúľanými višňami. Filter mal takisto smotanové telo a príjemnú a dlhotrvajúcu dochuť.
Celkové hodnotenie
Za nás je toto fakt vysoká kávová liga. Áno, fermentácie vedia byť rozporuplné a rozdeľujú ľudí na ich fanúšikov a hejterov. Táto káva je však krásne vybalansovaná, ovocná a aromatická. Veríme, že pri šálke Kostariky Finca Alto Canet by sa medzi sebou nepobili ani najväčší hejteri a milovníci fermentácií.
Menej skúseného konzumenta výberoviek táto káva určite prekvapí nečakanou ovocnosťou a funky tropickými tónmi. My sme sa vďaka nej mysľou presunuli na pláž niekde do Karibiku a “vajbili” si aj napriek tomu, že vonku pršalo a fúkal košický vietor :).
Detailné bodovanie: aróma – 3,5, acidita – 4,5, telo – 4,5, dochuť – 4, celkový dojem – 4,5.
Ja 9/10
Už keď som otvoril balíček kávy, vedel som, že toto bude vončo. Príjemná ovocná vôňa ma doslova zasiahla, priam opantala. Presne niečo takéto v káve vyhľadávam a presne niečo takéto si dokážem najviac užiť. Už pred samotným ochutnaním teda moje očakávania vyleteli ešte vyššie ako preferencie populistických strán v tejto malebnej krajine.
Prípravy filtra som sa nevedel dočkať. Použil som dripper, ktorý mám od Coffee Artu a ktorý je pre mňa osobne už doslova referenčným zariadením. Napokon mi z neho vytiekla najlepšia káva, akú som v tomto roku recenzoval. Krásna, vyvážená, jemná, ovocná. Keby som otvoril synonymický slovník, nájdem jej ešte zo desať ľúbivých prívlastkov. Lež neotvorím, lebo netreba.
Je veľmi ťažké nájsť slová na opísanie tohto skvostu. Treba ho ochutnať a zažiť na vlastnej koži. Mne sa stalo to, čo už dávno nie. Mám chuť básniť tak, ako ani Samo Chalupka nebásnil. Jednoducho, som unesený.
V tejto chvíli však zlietam zo snových výšin sťa orly z Tatry a vraciam sa na zem. A hlavne k veci. V káve určite cítiť dlhú, až 96-hodinovú anaeróbnu fermentáciu, ktorá jej však nedodala žiadne extrémne a neželané chute. Doslova mám pocit, akoby ju na spracovateľskej stanici Solis & Cordero našili na moje preferencie.
Dávam deväť bodov. Ako som spomenul vyššie, mám chuť básniť, ale predsa len ešte nepobehujem po ulici so slovami „všetkých vás milujem“. To by už bolo za desať a následne by som sa odmlčal, keďže pravdepodobne by som skončil v nejakom nápravnom zariadení.
Pomer cena/kvalita 4,5/5
Diamond’s Roastery ešte ostala verná klasickému 250-gramovému baleniu kávy, ktoré v tomto prípade predávajú za 15 eur. Na prvý pohľad to možno vyznie ako dosť, ale pri prepočte na 200 gramov by to bolo už len 12 eur. Nuž a za takúto kvalitnú kávu je to veľmi fajn pomer cena/kvalita.
Udeľujeme 4,5 bodu z plného počtu 5. Ten pol bodík si necháme pre nejakého zázračníka, ktorý by sa rozhodol ponúknuť ešte výhodnejší pomer. Nájde sa niekto? Jeden tip na slovenskej scéne mám, ale zatiaľ si ho nechám pre seba.
Transparentnosť 5/5
Po predchádzajúcej recenzii raritnej kávy od Tchibo sme od vás dostali otázku, prečo sme im za transparentnosť udelili „len“ štyri body z piatich. Veď sme toho o káve vedeli dosť. To je pravda, ale napríklad Coffeein mal v recenzii kávu od slovenského farmára, s ktorým obchoduje napriamo a ktorého farmu už navštívil. To je predsa len viac, ako ponúklo Tchibo.
Pri káve Costa Rica Finca Alto Canet od Diamond’s Roastery sme sa dozvedeli všetko, čo chceme vedieť. Kávu vypestoval Gilberth Rojas Monge na farme Alto Canet v nadmorskej výške 1 900 metrov nad morom. Káva odrody Red Catuaí sa na farme zbiera ručne, vďaka čomu sa do spracovania dostanú len zrelé čerešne. Nasleduje anaeróbna fermentácia trvajúca 96 hodín a dvojtýždňové sušenie na vyvýšených lôžkach.
To najlepšie na záver: Diamond’s Roastery je natoľko transparentná, že priamo na webe uvádza aj cenu „Free-on-Board“, čo je cena zelenej kávy naloženej na loď v exportujúcej krajine bez ceny prepravy, cla a ďalších poplatkov. Pri tejto káve je to 12,87 USD za kilogram zelenej kávy. Nákupná cena na vstupe do Diamond’s Roastery napokon predstavovala 16,04€ bez DPH.
„Takže rozdiel medzi FOB cenou a našou nákupnou cenou je marža importéra,“ povedal mi Tomáš Novák z Diamond’s a prezradil, že niektorí importéri vedia FOB cenu rozdeliť aj na ďalšie konkrétne náklady. Keď pražiareň kupuje kávy napríklad od The Coffee Quest, je FOB cena rozdelená ešte na drobnejšie.
Tak či tak sme usúdili, že transparentnosť je v prípade tejto kávy v poriadku. Možno by sa aj ďalšie top pražiarne mohli pridať a uvádzať nákupné ceny. Uvedomelý milovník kávy, ktorého chceme vychovať, to pochopí. Neuvedomelý bude aj tak ďalej kupovať mletý štandard.
Dizajn obalu 5/5
O týchto piatich bodoch rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Na webe tradične spustíme anketu, prostredníctvom ktorej môžete udeliť nula až päť bodov. Keď som anketu spustil tentoraz, prišla mi správa z pražiarne.
„Počuj Laci, tá vaša fotka nevyzerá moc dobre,“ napísala mi Dáša, ktorá sa teraz možno nahnevá, že som ju nabonzoval. Ale musel som, lebo aj vďaka tomu som z ich strany cítil túžbu robiť všetko perfektne. A aj ma chvíľu mrzelo, že naše fotky nie sú profi. Ale sme tu od kávy, fotky sú len vedľajší produkt. Raz angažujem takého fotografa, že svet spadne na zadok.
Tak či tak sa mi zdalo byť všetko pomerne OK, tak som sa opýtal, že čo je vlastne zlé. „Tá krabička je celá dodrbaná,“ znela odpoveď od Dášky. „A tiež som tú nálepku mohla nalepiť rovno.“
Ja som sa pokúšal vysvetliť, že toto si fakt nikto nevšimne a nikto to nebude riešiť, ale neviem, či som uspel. V každom prípade ste vy napokon rozhodli, že Diamond’s Roastery dostane za obal plný počet päť bodov.
Keď si hlasovanie rozmeníme na drobné, tak z 238 hlasujúcich sa 74 priklonilo k piatim bodom a 71 k štyrom. Bolo to veľmi tesné, ale drvivá väčšina dávala takto veľa bodov. Za tri bolo 47 z vás, za dva 24, za jeden šestnásť a za nulu šesť.
Celkový súčet 44,5/50
Ďalšie zaujímavosti:
Kostarika
Produkcia kávy v Kostarike v posledných tridsiatich rokoch postupne klesá. Pre sezónu 2022/23 odborníci predpovedali produkciu 1 365 000 60-kilogramových vriec, čo by malo byť o niečo lepšie, ako pred rokom, keď krajina doplácala na vyšší výskyt chorôb ničiacich kávovníkové rastliny.
Produkcia síce postupne objemovo klesá, no Kostaričania dnes na káve zarábajú celkom dobre. V priebehu rokov totiž trpezlivo vylepšovali infraštruktúru a dnes sú schopní produkovať menšie loty vyššej kvality, za ktoré dostávajú viac peňazí. Vďaka tomu sú napríklad odolnejší voči celosvetovým výkyvom cien kávy. Komoditka môže byť lacná, keď oni produkujú výberovku.
V Kostarike je osem hlavných pestovateľských regiónov, ktoré sa volajú Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central, Tres Rios, Brunca, Orosi a Tarrazú, čo je špecifická časť spomínaného centrálneho údolia Valle Central.
Kostarika patrí medzi svetových lídrov v transparentnosti, dohľadateľnosti a udržateľnosti kávovej produkcie. Veľká väčšina farmárov dodáva svoju kávu do malých spracovateľských staníc, kde sa venujú produkcii kvalitnej kávy, ktorá je zväčša dohľadateľná až na konkrétnu farmu.
Red Catuaí
Recenzovaná káva Costa Rica Finca Alto Canet je odrody Red Catuaí, po našom červený catuaí. Samozrejme som sa zaujímal o to, ako táto varieta vznikla, a zistil som, že ide o kríženca variet mundo novo a caturra. Red Catuaí geneticky patrí do skupiny Bourbon-Typica.
O kríženie vysoko produktívnej odrody mundo novo a kompaktnej caturry sa postarala organizácia Instituto Agronômico (IAC) brazílskeho štátu Sao Paulo. V porovnaní s bourbonom je catuaí veľmi produktívny. Kávovník ako taký je menší ako väčšina ostatných, takže rastliny môžu byť posadené bližšie k sebe, dokonca v takmer dvojnásobnej hustote. Presne preto by mal byť produktívny.
Našiel som však všelijaké informácie. Napríklad aj také, že len v Brazílii je viacero línií variety catuaí, pričom iba niektoré sú známe vysokou výnosnosťou. Línie catuaí, ktoré sa vyskytujú v strednej Amerike, majú byť menej produktívne. Štúdie vykonané v Hondurase a Kostarike napríklad neukázali žiadne značné rozdiely vo výnosnosti medzi caturrou a catuaí.
Tento Red Catuaí v podaní pražiarne Diamond’s Roastery je vynikajúci a veľmi sme si ho užili. Všeobecne najuznávanejšia varieta produkujúca najvyššiu kvalitu je však gesha/geisha. Ako vysoko by sme mohli do pomyselného rebríčka kvality zaradiť červený catuaí? „Red Catuaí sám o sebe nie je nejaká výnimočná odroda,“ prezradil jeden zo zakladateľov pražiarne Tomáš Novák. „Kvalitou by som ho prirovnal možno k bourbonu.“
Obaly Diamond’s
Keď sme už recenzovali kávu od Diamond’s Roastery, nedalo mi a musel som si zabŕdnuť do obalov. Mne sa až tak nepáči, že káva je balená v dvoch obaloch. Vo vonkajšom papierovom hranatom obale je ešte čierne vrecko bez hermetického zipsu.
„Pri objednávke ponúkame aj možnosť, aby si ľudia objednali ekologický obal, teda bez vonkajšej krabičky,“ prezradila mi Dáša Nováková a týmito slovami ma potešila. Keď som sa opýtal na to, prečo vnútorné čierne vrecko nemá uzatvárateľný zips, dostal som takúto odpoveď: „Zip dlhodobo riešime, ale žiadny sáčok so zipom sa nám nepomestí do krabičiek.“
Samozrejme, aj na toto existujú riešenia. V Číne. Odtiaľ sa dajú objednať aj sáčky presne na mieru, ale touto cestou Diamond’s ísť nechcú: „Máme totiž vytvorený vzťah s človekom, od ktorého berieme sáčky už od začiatku.“ A ja som rozhodne za to, aby sme podporili niekoho lokálneho a nie čínsku firmu.
Záver
Áno, je to tak: káva Costa Rica Finca Alto Canet je novým lídrom nášho recenzného rebríčka. A treba povedať, že jasným lídrom. Na čele sa odpútala od Jávy Argopuro od Coffeeinu a má trojbodový náskok. Gratulácie do Dunajskej Lužnej Dáške, Tomášovi a Igorovi.
Môj osobný názor je taký, že tých 44,5 bodu bude veľmi ťažké prekonať. Budem však rád, keď nám dáte tipy na kávy, ktoré by to mohli dokázať. Máme na trhu nejakú, ktorá by vo všetkých hodnotených kategóriách dokázala zabodovať tak dobre, ako táto diamondska?
Dajte vedieť.
Náš tip: Na eshope Diamond’s Roastery – diroastery.sk – môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte 10 percent. Ochutnajte doposiaľ najlepšiu recenzovanú kávu.