Recenzie káv

Recenzia: Cukríková gesha od Goriffee dobyla rebríček Blogu o káve

Slovenská pražiareň kávy Goriffee dlhšie avizovala, že sa chce prihlásiť do neúprosných recenzií Blogu o káve. Zdalo sa, že chlapci z Bratislavy akoby trochu vyčkávajú a chcú nám poslať najväčšiu bombu, akú sme kedy ochutnali. Napokon sme sa dočkali a v labe nám pristála gesha Colombia Sebastian Gomez.

Goriffee z tejto kávy získalo 96 kilogramov a keďže ide o veľmi drahé zrno, pražiareň ho po napražení zabalila do 150-gramových balíčkov a nie do 250-gramových, ako je zvykom. „Takto kávu bude môcť ochutnať viac ľudí,“ povedal Peter Kučerka z Goriffee pre Blog o káve. A my dodáme, že takto bude káva cenovo aj o niečo dostupnejšia. Ide totiž o doslova luxusný produkt.

Ale luxus sám o sebe body nezabezpečí. Na to, aby káva uspela v prísnej recenzii Blogu o káve, musí ponúkať výnimočné chute, musí byť transparentná, zabalená v peknom obale a musí sedieť aj pomer cena/kvalita. Ako v tomto smere uspela alebo neuspela gesha z Goriffee?

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - obal

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Náš tip: keď chcete ochutnať najlepšie kávy na trhu, pozrite si zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 24/25

Zrná

V balíku tejto limitovanej Kolumbie nachádzame rovnomerne napražené zrná pomerne veľkých rozmerov. Praženie sa zdá na prvý pohľad o čosi tmavšie, čo však rozlúskne až samotná ochutnávka. Medzi zrnami nachádzame minimálne množstvo defektov, čo naznačuje jeho vysokú kvalitu.

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - zrná
gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - detail zŕn

Aróma

Vôňa kávy je výrazná pred namletím, po namletí, ale aj v šálke. Dominujú jej sladké, až cukríkové, tóny pripomínajúce marshmallow a čokoládu. Aróma kávy je funky, veľmi dobre zapamätateľná.

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - mletá káva
gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - zalievanie kávy

Cupping

Po chuťovej stránke v geshi nachádzame niekoľko zaujímavých prvkov. Za horúca káve dominujú kakaové bôby, ktoré svojou chuťou spájajú jemnú aciditu, sladkosť a horkosť. Chladnutím sa kakao úplne vytratí a v chuti ho vystriedajú funky cukríkové a ovocné tóny. Z ovocia sa v káve objavuje hlavne zrelá broskyňa a čučoriedky. Cukríkovosť by sa dala najlepšie prirovnať k sladkým marshmallow. V dochuti sa na všetkých teplotných stupňoch objaví aspoň štipka kakaa a jemná florálnosť. Telo kávy je stredne ťažké.

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - cupping
gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - cupping detail
gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - odstraňovanie krusty
gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - cuppovanie

Filter

Gesha od Goriffee je pražená na filter. Cupping aj samotná filtrovaná káva vyvrátili naše obavy z tmavšieho praženia. Káva je ovocná, sladká a len máličko horká (hlavne za horúca). Filtru dominuje broskyňa, čučoriedky a marshmallow. Chute kávy sú intenzívne, preto odporúčame recept s vyšším pomerom vody k namletej káve. Káva poskytuje krásnu komplexnosť chutí, stredne intenzívnu aciditu, strednú až vysokú sladkosť a nízku horkosť.

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - zalievanie filtrovanej kávy
gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - príprava filtrovanej kávy

Celkový dojem

Najnovšia gesha od Goriffee boduje hlavne vďaka svojej chuťovej komplexnosti, výraznej aróme a funky cukríkovým tónom. V Goriffee nám znovu ukázali, že to s kávou vedia a neboja sa priniesť ani takéto zaujímavé kávové špeciality. Kávu odporúčame pre milovníkov funky chutí, ktoré však ani zďaleka nie sú prehrotené a nezakrývajú kvalitu zeleného zrna, v tomto prípade odrody gesha.

Bodovanie: aróma 5 – acidita 5 – telo 5 – dochuť 4 – celkový dojem 5.

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - pripravená káva

Ladislav Király 9,5/10

Gorifáci sa do recenzie prihlásili s geshou. Predpokladal som, že keď už do svojej ponuky zaradili takúto odrodu s cvengom, nebude to len taká obyčajná gesha, ale pôjde o vysokú kvalitu. Gesha má totiž dosť rôznych variet či kultivarov (azda to pomenúvam správne) a nie všetky musia byť také, že by z nich človek odpadol.

Po otvorení balíka ma ovalila veľmi príjemná sladká vôňa. Zrná boli pekné a keby som medzi nimi chcel nájsť nejaké chybné, musel by som sa veľmi snažiť. Napražené sú na „light roast“, teda na svetlo, aj keď voľným okom to v tomto prípade nie je možné celkom dobre posúdiť. Vyzerajú byť tmavšie. Ale pozor, pretože farba zŕn závisí aj od metódy spracovania a práve tá ich môže ťahať do tmavšieho spektra.

gesha Sebastian Gomez od Goriffee - pohľad na zrná

Cukríková káva

Tuto ma celkom prekvapilo, že ide o naturálne/suché spracovanie. Káva totiž vonia neuveriteľne sladko a do bodky napĺňa to slovo „cukríková“, ktoré je uvedené v chuťovom profile. Sladká cukríková vôňa ma doslova opantala a ani neviem, či som už mal takúto výraznú naturálku. Možno áno, ale predsa len po štyridsiatke si už človek nemusí všetko pamätať, haha.

Extrémne výrazná sladká vôňa ma sprevádzala aj procesom mletia a opäť raz som sa nevedel dočkať ochutnania. Aj keď sa píše o naturálnom spracovaní, farba zŕn naznačuje, že by som mal ísť do jemnejšieho mletia, a tak som aj spravil: na mlynčeku Comandante som stavil na 20 klikov. Filip mi odporučil aj nižšiu teplotu, takže som kávu zalieval s vodou zohriatou na 85 stupňov Celzia. Pomer kávy k vode som dal 1:15.

Colombia Sebastian Gomez gesha od Goriffee

Megamňam

A bolo to mňam. Megamňam. Káve dominovala extrémna sladkosť a veľmi príjemná acidita. Bola to prechádzka júnovou alebo júlovou babkinou záhradou. Chute tejto kávy sú natoľko výrazné, že ich dokáže precítiť aj kávový laik. Neskutočná nálož.

Musím povedať, že toto je ako káva šitá na moju mieru. Chute sú veľmi intenzívne a extrémne si ich vychutnávam. Neviem si predstaviť, že by nám do recenzií niekto poslal ešte lepšiu kávu, lebo to by som už niekam odletel. Fakt. Už teraz mám chuť postaviť sa na balkón a kričať.

Dávam 9,5 bodu. Toľko som ešte nikdy nedal.

Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - filtrovaná káva

Transparentnosť 5/5

Pri tejto káve vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod) z Kolumbie (1 bod). Kávovníky boli vypestované v regióne Quindio na farme Sebastiana Gomeza (1 bod). Ide konkrétne o odrodu gesha (1 bod) spracovanú naturálnou/suchou metódou (1 bod).

Výborné je aj to, že výletníci z Goriffee farmu Sebastiana Gomeza osobne navštívili počas tripu po Kolumbii na jeseň 2023. Na vlastné oči sa teda presvedčili, ako to tam vyzerá a funguje.

Musím skonštatovať, že veľmi pekne spracovaný je aj popis na goriffee.com: „Výsledkom je symfónia chuti, kde tóny marhúľ tancujú spolu s náznakmi čučoriedok a vytvárajú zmyslový zážitok, ktorý je očarujúci. S každým dúškom je chuť podmanivá a pripomína sladkosť podobnú cukríku, ktorá pretrváva dlho po dopití.“

Toto je vončo. Udeľujeme plný počet 5 bodov.

Colombia Sebastian Gomez - gesha od Goriffee

Pomer cena/kvalita 5/5

Gesha od Sebastiana Gomeza nie je lacná káva, veď 150 gramov je v predaji za 17€ a kilové balenie vás na goriffee.com vyjde na 113€ – samozrejme, že so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 niečo ušetríte.

Dlho sme uvažovali o tom, koľko bodov udeliť v kategórii pomer cena/kvalita, ale napokon sme sa priklonili k plnému počtu. Za kávu musíte vysoliť ozaj dosť peňazí, ale to, ako chutí a body, ktoré sme jej udelili, potvrdzujú jej dokonalosť. Pomer cena/kvalita je v tomto prípade v poriadku. Táto káva je jednoducho luxus.

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - obal spredu

Dizajn obalu 4/5

V hlasovaní týkajúcom sa dizajnu obalu to nebolo úplne jednoznačné. Z Goriffee nám prišla správa, že v skutočnosti vyzerajú obaly lepšie ako na fotke, ale tak bohužiaľ sme ich nevedeli rozoslať všetkým hlasujúcim, haha.

Napokon to dopadlo tak, že 37,9 percenta z hlasujúcich sa priklonilo k štyrom bodom, 28,2 percenta k piatim a 23,1 percenta k trom bodom. Drvivá väčšina ľudí teda na IG @blogokave hlasovala za najvyššie body, čo je fajn, ale určite existuje priestor pre zlepšenie. Predsa len za maximálny počet bolo len 28,2 % hlasujúcich a viacero ostatných pražiarní na tom bolo obalovo lepšie.

Celkovo tu teda gesha prišla o jeden bodík, udeľujeme 4 body.

Celkové hodnotenie 47,5/50

gesha Colombia Sebastian Gomez od Goriffee - pripravená filtrovaná káva

Záver

Gesha Colombia Sebastian Gomez zo slovenskej pražiarne Goriffee je doposiaľ najlepšie hodnotená káva v histórii recenzií Blogu o káve. Získať 47,5 bodu z plného počtu 50 je pri prísnosti tohto hodnotenia doslova sci-fi. Kúpiť si ju viete na eshope goriffee.com, kde môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Bude veľmi ťažké nájsť kávu, ktorá dokáže túto geshu od Goriffee prekonať. Viete o takej? Napíšte nám.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close