pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Davidoff Espresso 57: Horkosť, horkosť a horkosť

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. marca 2024
recenzia Davidoff Espresso 57
Share on FacebookShare on Twitter

Keď sme vás žiadali o tipy na kávy, ktoré by sme mali zrecenzovať a obodovať, veľmi často nám do správ prichádzali prosby o zhodnotenie značky Davidoff. Dlhšie sme váhali a okúňali sa, ale napokon sme sa nechali presvedčiť. V prvom obchode, na ktorý sme narazili, sa na nás z pultu usmievala (teda mračila) káva označená ako Espresso 57. Bola to šťastná alebo nešťastná voľba? Prezradíme vám viac. Toto je recenzia Davidoff Espresso 57.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Davidoff Espresso 57 - obal
Obal kávy Davidoff Espresso 57.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 2,5/25

Zrná

Davidoff Espresso 57 sľubuje tmavé a čokoládové tóny s vysokou intenzitou. Tomu do bodky zodpovedá aj obsah balíka. Káva je pražená tmavo a konzervatívne. Zrná sú tmavohnedej farby s občasnými olejovými škvrnami. Praženie je však konzistentné a všetky zrná sú viac menej rovnakej farby. Nenachádzame medzi nimi žiadne quakery a ostatných defektov je taktiež pomerne málo.

Davidoff Espresso 57 - pohľad na zrná
Recenzia Davidoff Espresso 57 sa začala pohľadom na zrná.

Aróma

Tmavý vzhľad kávy je sprevádzaný ťažkou arómou plnou dymových a drevitých tónov. Ťažká vôňa sa znásobí namletím a napadne všetky vaše čuchové bunky. V takto praženej káve necítime žiadne ovocné či sladké tóny, ktoré sú úplne potlačené dlhým pobytom v pražičke.

Davidoff Espresso 57 - mletá káva
Namleté zrná.

Cupping

Ochutnávka metódou cuppingu je v prípade takýchto káv veľmi náročná. Káva sa nijak chuťovo nevyvíja a na všetkých teplotných stupňoch chutí takmer identicky. Od začiatku až do konca jej dominuje vysoká horkosť, drevo a silné tóny praženia. Horkosť kávy by mohla byť jemná, príjemná a v rovnováhe s inými chuťovými prvkami. To však nie je prípad Espresso 57 od Davidoff. Horkosť nesprevádzajú žiadne iné prvky a preto nemôže byť v rovnováhe. Je ohlušujúca a príliš výrazná. V dochuti ostáva na jazyku veľmi dlho. Telo kávy je aj napriek tmavému praženiu ľahšie a celkový dojem, ktorý na nás káva zanecháva, je jednoducho plochý.

Davidoff Espresso 57 - cupping
Príprava na cupping.

Espresso

Tak ako plochá bola káva od Davidoff na cuppingu, tak isto fádne a jednoliate je aj espresso. Horkosť je príliš výrazná a prisilná. Okrem horkosti sa v espresse nenachádza nič, čo by ju osviežilo či vyvážilo. Takéto espresso sa samostatne pije veľmi ťažko. Žiada si minimálne liter mlieka a pol kila cukru. Káva na nás okrem horkého dojmu zanecháva aj mierne zvetraný a prázdny dojem.

recenzia Davidoff Espresso 57 - espresso
Pripravené espresso.

Celkový dojem

Espresso 57 spĺňa svoje sľuby len spolovice. Áno, je tmavé. Veľmi tmavé. Čokoládu v ňom nehľadajte. Tmavé praženie zabilo všetky pôvodné chute zelenej kávy a zanechalo len nekonečnú horkosť. Aj napriek tomu, že sa jedná o stopercentnú arabiku, nečakajte žiadnu aciditu, žiadnu sladkosť a už vôbec nie kvetinovosť.

Detailné body: aróma 0,5 – acidita 0 – telo 1 – dochuť 0,5 – celkový dojem 0,5.

Davidoff Espresso 57 - cupping kávy

Ladislav Király 2/10

So značkou Davidoff som doposiaľ nemal absolútne žiadne skúsenosti, ale mnohí z vás ste mi už písali, že patrí medzi lepšie supermarketové. Síce som tomu neveril, ale prečo to nezistiť.

Po otvorení balenia na mňa vykukli zrná, ktoré boli hnedé a z tohto pohľadu by sa nezdali byť extrémne prepražené, ale na druhej strane na nich boli aj olejnaté fľaky. A tie už sú znakom prepraženia. Fliačiky boli na niektorých zrnách pomerne veľké, takže išlo o prepraženú kávu, ale zasa nie extrémne. Zrná totiž neboli celé olejnaté a lesklé ako (výraz, ktorý tu pasuje, si domyslite).

Davidoff Espresso 57 - pohľad do vnútra balenia
Recenzia Davidoff Espresso 57: Pohľad na zrná.

Viacero znakov prepraženia

Káva na prvý pohľad patrila medzi krajšiu supermarketovú, lebo zrná vyzerali celkom dobre. Mali uniformnú veľkosť a nie veľa defektov, takže prešli nejakým triedením a nebola to najnižšia kvalitatívna trieda. Pri pokuse o rozdrvenie zŕn medzi prstami som uspel až veľmi ľahko a zrná sa doslova rozpadli. To je ďalší zo znakov ich prepraženia, keďže ich interná štruktúra bola už veľmi narušená a takmer zničená.

Keď do rúk dostanem takúto kávu, tak je úspech už vlastne to, že mi nesmrdí celá kuchyňa. Ešte mám v čerstvej pamäti Eduscho alebo kávu od IKEA, čo bola absolútna katastrofa. Popolník s vyhasnutým ohniskom a spáleným ihličnatým lesom. Tuto pri káve Davidoff sa moje čuchové kontrolky až tak nerozblikali.

Davidoff Espresso 57 - zrná

Pre konzervatívnych kávičkárov

Pri pomletí a samotnej príprave kávy sa už bohužiaľ dostavili aj negatívne aromatické vnemy. Nevoňala tak, ako by som chcel a bolo zrejmé, že je vhodná len pre konzervatívnych až veľmi konzervatívnych kávičkárov, ktorí od kávy očakávajú hlavne horkosť. Keby sa nám takýto pach v kuchyni vyskytoval častejšie, manželka by ma hnala kade ľahšie.

Ochutnávka ma však neposlala úplne do kolien. Bál som sa horšieho a asi som sa na to dostatočne psychicky pripravil. Napokon som nadobudol pocit, že z hľadiska supermarketových káv je táto vlastne ešte celkom v pohode.

Davidoff Espresso 57 - espresso a zrná

Reakcia manželky

Ešte predtým, ako som udelil body, som ju pripravil aj manželke Janke. Trochu netakticky som jej dopredu povedal, že to nie je úplne najhoršie. Ochutnala, pozrela sa na mňa a skonštatovala: „Ty si už popil toľko zlých káv, že si na nich zvykáš ako všetci tí, ktorí kupujú tie tmavé kávy! Veď to sa nedá piť.“

Samozrejme som sa bránil a povedal som jej, že existuje aj veľa horších káv, ktoré sú oveľa horkejšie a zanechávajú extra nepríjemnú dochuť. Nepovedala nič. Po chvíli sa opýtala, že či by som takúto kávu chcel piť… No nie, nechcel a nekúpil by som si ju, ale keby som si musel vybrať medzi viacerými komoditnými, tak toto by bola jedna z menších bolestí.

Suma-sumárum, pozitíva som v káve nenašiel žiadne. Bola len horká (veľmi výrazne), takže môžem udeliť maximálne dva body. Káva toho vie ponúknuť oveľa, oveľa viac, ako toto Espresso 57. Ochutnajte niečo zo slovenských pražiarní kávy, do ktorých máme zľavové kódy, a odpadnete.

espresso z kávy Davidoff Espresso 57
Nepovedzte ľuďom z Diamond’s Roastery, že som znesvätil ich šálku.

Transparentnosť 1/5

Dobré kávy sú transparentné a vieme o nich veľmi veľa informácií. Pri tejto davidoffke vieme len to, že je to stopercentná arabika (1 bod) a že pochádza zo strednej a južnej Ameriky. Na to, aby sme udelili aj druhý bod, by sme museli poznať aj konkrétny štát, čo sa bohužiaľ nestalo.

Nestali sa pritom ani ďalšie veci, ktoré by si zaslúžili nejaký bodík. Chceli by sme vedieť aj konkrétnu varietu arabiky, spôsob spracovania zŕn, nuž a pri najlepších kávach poznáme aj názov spracovateľskej stanice alebo farmy, či dokonca meno farmára. Toto je len klasická komoditná káva bez pôvodu, respektíve je to množstvo rôznych variet rôznych spracovaní z obrovských území strednej a južnej Ameriky alebo úplne odvšadiaľ. Pražiar ich potom chuťovo unifikoval vďaka veľmi tmavému praženiu. Nič moc.

Davidoff Espresso 57 - obal zboku
Tento obrázok žabky majú dezoláti „radi“. Tu si prečítajte prečo.

Pomer cena/kvalita 1/5

V Kauflande som za 500 gramov tejto kávy vysolil 14,99€. Niekedy mám pocit, že za tie peniaze, ktoré som už zaplatil za nekvalitné kávy, som mohol mať vilu pri mori. Aj keď potom by som možno veľa minul za opaľovací krém, ktorý je tak potrebný pre jemnú kožu na mojom extrémne vysokom čele, haha.

Ale späť k veci. V tom Kauflande ma opäť raz dobre dostali a zaplatil som oveľa viac, ako by bolo zdravé. Cez Heureku som si pri písaní recenzie túto kávu našiel aj za 8,90€ a neviem prečo sa mi do úst natíska slovo „zlodeji“. V každom prípade nech im moje peniaze padnú na úžitok a nech nám potom všetkým zalepia oči nejakým ďalším vtipným videom na TikToku.

V každom prípade, pomer cena/kvalita je v tomto prípade veľmi biedny. Táto káva človeku bohužiaľ v podstate nič nedá, udeľujeme 1 bod.

Davidoff Espresso 57 - pohľad na obal

Dizajn obalu 2/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste rozhodli práve vy prostredníctvom hlasovania na instagramovom konte @blogokave. Bolo to dosť vyrovnané, ale s 28,6 percentami  hlasov napokon vyhrali dva body.

Na druhom mieste sa umiestnil jeden bod (27,9%), na treťom nula bodov (22,9%), na štvrtom tri body (15,7%) a na piatom štyri body (5%). Za plný počet päť bodov nehlasoval nikto.

Celkové hodnotenie 8,5/50

Záver

Recenzia Davidoff Espresso 57 nepriniesla nič pozitívne, káva nás sklamala. Je to škoda, pretože zrná samé o sebe mali o niečo väčší potenciál. Ak by neboli také prepražené, mohli ponúknuť aj nejaký zaujímavejší chuťový tón. Takto bol celý kávový zážitok extrémne horký a konzervatívny. Od kávy jednoducho musíme chcieť viac. Káva nie je len horkosť, horkosť a horkosť.

Výsledky všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v rubrike RECENZIE KÁV. Keď chcete ochutnať niečo ozaj kvalitné, prebehnite si zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Cipolla Caffé - Stanislav Cibuľa - titulná fotka

Cipolla Caffé: V Banskej Bystrici pribudla nová kaviareň s top kávou

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL