Kávový bloger

Recenzia DM kávy: Totálna kávová tragédia

Dostal som od vás veľa správ týkajúcich sa kávy z DM a rozhodol som sa otestovať ju. Viacerí ste mi písali, že ste na ňu dostali dobré odporúčania. A presne to je asi vec, ktorá ma najviac zarazila. Ako môže niekto dať dobré odporúčanie na toto? Veď toto s dobrou kávou nemá nič spoločné. Pokúsim sa vám vysvetliť prečo. Toto je moja recenzia DM kávy.

Čo viete už pred ochutnávkou?

Vo chvíli, keď si vyberáte kávu, pozrite sa na jej obal. Je tam uvedená krajina pôvodu? Lepšia káva by mala byť cielená na konkrétnu farmu a farmára, mali by ste poznať jej odrodu a varietu, spôsob spracovania a hlavne dátum praženia. Pri DM káve samozrejme nepoznáte región pestovania, nepoznáte varietu, spôsob spracovania a ani dátum praženia. Veď načo.

Prvý pohľad na kávu

Nedostatok informácií naznačuje, že to bude svetový megamix. Treťotriedna káva z rôznych kútov planéty. Inak povedané lacná komoditná káva. Po otvorení balení som však napriek tomu dostal ďalšie facky. Mletá verzia kávy vyzerala ako substrát pre izbové rastliny a zrnková verzia bola čierna a olejnatá. A to je teda veľmi zle. V ďalšom odseku vám prezradím prečo.

Olejnatá káva

Žiadna dobrá káva nemôže byť olejnatá. Nikdy a v žiadnom prípade! Nie! Oleje na povrch zŕn vystúpia pri enormne dlhom pražení, konkrétne po tzv. druhom pukaní (second crack). Vtedy už káva nemá v podstate žiadny charakter, ostala len horkosť a spálenosť. Olejnatá káva je takmer ako uhlík. Ovocnosť, sladkosť i acidita nula bodov. Horkosť sto bodov.

Šup s ňou do páky

Tak mletú, ako aj zrnkovú verziu, som si napriek pomyselnému varovaniu doktora Bukovského predsa len pripravil. Bohužiaľ sa potvrdilo to, čo ukázala už analýza pred prípravou: káva ponúka len a len horkosť. Žiadny chuťový tón, žiadny pôžitok, len horkosť. V ústach zanecháva strašnú pachuť, nedá sa piť. Ešte raz sa pýtam: Ako toto mohol niekto súdny niekomu odporučiť? Rozum sa mi zastavuje.

recenzia dm kávy

Kto je cieľovka tejto kávy?

Cieľovku tejto kávy podľa mňa tvoria ľudia, ktorí o káve nič nevedia. Ktorí si myslia, že predsa káva ako káva a že to má chutiť takto. Alebo ľudia po covide, ktorí prišli o chuť. Alebo možno aj takí, ktorí si do kávy dávajú mlieko a cukor. Veľa mlieka a veľa cukru. Niekto z vás mi už písal o kamarátke, ktorá si do šálky dáva 7 lyžičiek cukru. To možno prebije aj tú pachuť.

DM v tom nie je sama

Blbé je to, že takýchto káv je na trhu veľa. V zásade všetky supermarketové značky pracujú s podobne nekvalitnými zrnami rôznorodého pôvodu a „uniformizujú“ ich práve prepražením. Nie každý našťastie zájde až za druhý crack a k olejnatým zrnám, teda k totálnej kávovej tragédii. Vlastne ani neviem, ako to opísať. Toto je zabitie kávy tupým nožom.

Skadzi sponku zoberem?

Ešte bonus na záver. Na nekvalitnom obale, ktorý nie je možné opätovne zavrieť, výrobca uvádza, že pre udržanie vône a chuti treba balenie kávy uzatvárať sponkou. Keď už človek myslí, že ho nič neprekvapí a nezaskočí, príde takéto K.O. Skadzi ja sponku zoberem?

Hodnotenie DM kávy: 1/10

Káve od DM môžem dať bohužiaľ len 1 bod. To je minimum, od ktorého sa vždy odrážam a tu som nenašiel ani jeden jediný plus, ktorý by tento produkt posunul vyššie. Milí moji DM-kári, veľmi pekne vás prosím, venujte sa radšej veciam, ktorým rozumiete. Toto je totiž niečo strašné.  

Páčila sa vám recenzia DM kávy? Viac takýchto vecí nájdete na instagramovom účte @ladislavkiraly.

recenzia dm bio kávy
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close