Recenzia Doraz TAKOJ: Skríženie kávy s tokajským vínom? Mňam!
Ešte pred niekoľkými mesiacmi nám z košickej pražiarne Doraz prišla pozvánka na udalosť, ktorá sa konala v tokajskej dedinke Čerhov. V tamojšom Vinárstve u Koňa prebehol v závere júla krst novej edície káv, ktoré boli spracované unikátnou experimentálnou metódou. Takou, akú pravdepodobne ešte nikto nikdy nerobil. Zelené kávovníkové zrná boli fermentované vo vínnych výliskoch.
Zvyčajne je to tak, že finálne spracovanie zŕn prebieha ešte v pestovateľskej krajine. Či už ide o klasické metódy ako suchá, mokrá či honey, prípadne o rôzne fermentácie, karbonické macerácie alebo infúzie. Všetko sa to deje priamo na spracovateľských staniciach. Košická pražiareň však zelené zrno po príchode na Slovensko spracovala ešte raz. Jej predstavitelia nám priznali, že niekoľko mesiacov iba experimentovali a až po viacerých nevydarených pokusoch prišli na to, ako by mohli „skrížiť“ kávu s vínom. A podarilo sa.
Zrná fermentované vo výliskoch z tokajského vína
V lete sme v Tokaji ochutnávali kávu, ktorá bola fermentovaná vo výliskoch z amfórového vína – amfóra je mimochodom špeciálna hlinená nádoba pochádzajúca z Gruzínska. Výlisky, ktoré vznikli pri produkcii vína, sa z nej vysypali do ďalšej nádoby, kde potom fermentovali s kávovníkovými zrnkami. Tie bolo potom potrebné vysušiť a upražiť.
Keď mi v novembri zazvonil telefón a na druhom konci drôtu bol majiteľ Dorazu Radovan Sidor, tušil som, o čo pôjde. Rado zahlásil, že pre nás má novú kávu, konkrétne Rwandu Kamonyi Women Coffee, ktorá bola fermentovaná vo výliskoch z Muškátu. Priniesol nám ju do labu a nič viac sme nepotrebovali. Túto kávu sme jednoducho museli zrecenzovať.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelí šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava.
Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 21,5/25
Zrná
Zrná Rwandy fermentovanej vo výliskoch z hrozna sa na prvý pohľad nijak nelíšia od bežných fermentovaných káv. Sú pekné a takmer bez defektov. Praženie by sme radili na hranicu svetlejšieho espressa a tmavšieho filtra. Stupeň praženia tak s prehľadom spĺňa to, čo od výberových káv očakávame.
Aróma
Aromatika kávy je jednoducho neskutočná. Zrno vonia až extrémne sladko. Vôňa nápadne pripomína študentskú pečať. Ako prvé sme pocítili sušené hrozienka, ktoré striedali sladké cukríky a mliečna čokoláda. Rovnako zaujímavo vonia namletá i pripravená káva. Vôni nemáme čo vytknúť.
Cupping
Celý proces cuppingu sprevádzala výrazná aróma a chuť sušených hrozienok. Tá káve dodávala sladkú vôňu a chuť. Za horúca sme v káve našli horkú čokoládu a hrozienka. Za tepla striedala horkú čokoládu mliečna čokoláda, hrozienka a želé cukríky. Za studena sa hrozienka zmenili na čerstvé hrozno a hroznovú šťavu.
Espresso
Espresso sa vyznačovalo vysokou sladkosťou, strednou aciditou a nízkou horkosťou. Sladkosť vytvárali hrozienka, čokoláda a cukríky. Acidita pripomínala čerstvé hrozno a víno. Horkosť jemne podčiarkovala sladké a acidné chute. Pripomínala horkú čokoládu a kakao, ktoré sa prejavili hlavne v dochuti espressa. Espresso prekypovalo chuťami a vôňami. Telo kávy bolo stredne ťažké, smotanové.
Celkový dojem
Experimentálne spracovanie Rwandy od Dorazu je v káve skutočne cítiť. Fermentácia vo výliskoch dodala káve extrémne vysokú sladkosť, ktorá sa v káve len tak nevidí. Finálny produkt považujeme za zaujímavý príklad toho, že káva sa dá dodatočne spracovať aj u nás v Európe. Najsilnejšie stránky Rwandy sú výrazná vôňa, vysoká sladkosť a jej špecifickosť, ktorá ju robí zapamätateľnou. Slabiny sme v káve v podstate nenašli. Chute kávy sa spolu nebijú a fermentácia nepôsobí prehnane a nepríjemne.
Detailné body: aróma 5 – acidita 3,5 – telo 4 – dochuť 4,5 – celkový dojem 4,5.
Ladislav Király 9/10
Keď som otvoril balíček kávy, bol to doslova aromatický útok. Ale nie prehnaný a extrémny, len jednoducho strašne príjemný. Krásna nasladlá kávová vôňa, od ktorej som nevedel odtrhnúť nos. Myslím si, že doposiaľ som si počas recenzií žiadnu kávu aromaticky takto neužil. Neuveriteľné.
Maličké zrná
Veľmi ma potešilo aj to, že zrná boli maličké, lebo podľa mňa sú práve malé zrná nositeľmi najvyššej kvality. Zvyčajne to znamená, že boli vypestované vo vysokej nadmorskej výške. Sú menšie, hustejšie a doslova nabité chuťami. Menšími zrnami je typická napríklad Etiópia, ale aj Keňa, no a napokon aj Rwanda, odkiaľ je táto káva. Skutočnosť, že kávovníky rástli vo výške 2 000 metrov nad morom, to len potvrdzuje.
V popise kávy stojí aj to, že je „organická“, pričom toto môže byť ďalší faktor, ktorý prispel k „veľkosti“ zŕn. Keď je niečo pestované organicky a bez hnojív, zväčša príliš nenarastie. Teda aspoň ja si to laicky takto vysvetľujem, hehe.
Ďalšia vec, ktorá ma zaujala, bola farba zŕn. Podľa mňa je v tomto prípade veľmi ťažké určiť intenzitu praženia, pretože experimentálna fermentácia zrná poznačila. Vyzerali veľmi podobne, ako iné fermentované zrná, ktoré boli spracované priamo v pestovateľskej krajine. Mne dosť pripomínali zrná kávy Bani Al Nahimie Yemen z pražiarne LOT Roastery, ktorá je aktuálne na prvom mieste nášho recenzného rebríčka.
Emócie
Pred samotnou ochutnávkou som už bol poriadne nabudený a bál som sa, či náhodou nepríde sklamanie. Všetky prvotné vnemy totiž sľubovali extrémny zážitok a keď káva začala vytekať z kávovaru, tŕpol som. Veľmi som chcel, aby to bolo super a aby som mohol od radosti buchnúť po stole, že Doraz vyprodukoval skvelú kávu najvyššej úrovne.
A ono to vyšlo! Keď som sa napil, doslova mnou začali lomcovať emócie. Mal som chuť kričať Heuréka alebo také niečo. Káva bola úžasná, sladká, ale aj acidná. V podstate presne taká, ako mi vyhovuje a maximálne som si ju užil. Keď ju ochutnala manželka, tiež poriadne zamľaskala. Použila slovo „šťavnatá“ a myslím, že mala pravdu.
Nič pre konzervy
Pravda je však aj taká, že keď je niekto fanúšikom klasického horkého konzervatívneho espressa bez acidity, tak by mu toto svetlé praženie možno nesadlo. Určite ho však odporúčam ochutnať každému, pretože táto káva je strop po mnohých stránkach. Veľmi kvalitné zrná, extrémne zaujímavý a jedinečný spôsob ich spracovania, ale vyzdvihnúť chcem aj lokálne spojenie košickej pražiarne s tokajským vinárom Mariánom Takáčom (áno, volá sa rovnako ako kávový farmár pôsobiaci vo Vietname).
Za mňa je takáto spolupráca doslova sen. Je to ako zosobnenie toho, čo chceme ako Blog o káve hlásať a podporovať. Som nadšený a tak trochu aj dojatý. Dávam 9 bodov.
Transparentnosť 4,5/5
O káve vieme takmer všetko, čo potrebujeme. Na štítku na obale je uvedené, že je to svetlo pražená zrnková arabika z regiónu Kamonyi v Rwande. Vieme aj to, že bola dopestovaná v nadmorskej výške 2 000 metrov nad morom a spracovaná mokrou metódou. Chýba však informácia o konkrétnej variete kávy. Mám však konexie a od importéra som zistil, že je to Red Bourbon. Vraj je to jediná varieta, ktorú je v Rwande povolené pestovať.
Absentuje aj informácia o SCA bodoch, čo však vzhľadom na druhé spracovanie kávy na Slovensku vlastne nie je dôležité. Káva po tokajskom spracovaní predsa len chutí celkom inak a prvotné bodovanie by nebolo relevantné.
Od pražiarne sme sa dozvedeli aj to, že kávu kúpili od importéra Aegis Coffee Company a vyšla ich na 7,90€ bez DPH za kilo zeleného zrna. A vieme aj to, že ide o tzv. „women coffee“, ktorej sa v Rwande venujú výlučne ženy. Po stránke transparentnosti je to teda veľmi, veľmi dobré.
Pomer cena/kvalita 5/5
Balíček tejto kávy s hmotnosťou 250 gramov vás vyjde na 15 eur. Vzhľadom na to, že ide o výberovú kávu s krásnymi akoby jednoliatymi zrnkami vysokej kvality a navyše je experimentálne a vynikajúco spracovaná priamo tu na Slovensku, je táto cena ako z ríše snov.
Ale fakt. Za 15 eur si kúpite niečo, čo ešte takmer nikto na svete nepil. Kávovníkové zrná fermentované vo vínnych výliskoch. Káva z Rwandy krásne prepojená (veľmi sa mi páči aj slovo skrížená) s tokajským vínom a upražená v Košiciach. Ja sa normálne musím štípať do stehna, či sa mi to nesníva. Luxus.
Dizajn obalu 3/5
Nepamätám si na okamih, kedy by bolo hlasovanie o dizajne obalu také rôznorodé ako teraz. Veľmi časté boli štvorky a do istej miery päťky, ale veľmi časté boli aj nuly a jednotky. Vyzerá to tak, že niekomu táto jednoduchosť Dorazu sadla, inému nie.
Zaujal ma názor, podľa ktorého je obal „informačne v poriadku, ale v obchode by ma nezaujal. Ak človek stratí štítok, tak nevie čo je v sáčku.“ Pri tomto hodnotení boli uvedené tri body a práve trojka sa vo vašich hodnoteniach napokon vyskytla najčastejšie.
Po troch bodoch boli na druhom mieste štyri body (bolo to dosť tesné), čo by mohlo naznačovať, že obal je fajn. Na druhej strane však veľa ľudí udeľovalo nulu alebo jednotku a našiel som aj komentáre, že „veľa práce si nedali“. Nie na každého teda takýto typ obalu vplýva dobre.
Celkové hodnotenie 43/50
Ďalšie zaujímavosti:
Marián Takáč
O spracovanie kávy sa na Slovensku postaral Marián Takáč. Je to vinár z tokajského regiónu, ktorý prevádzkuje Vinárstvo u Koňa. Je vtipné, že sa volá rovnako, ako slovenský kávový farmár pôsobiaci vo Vietname. Takto máme v kávovom svete dvoch Mariánov Takáčov.
Mariána sme v dedinke Čerhov navštívili dvakrát a bol neuveriteľný. Išlo z neho obrovské nadšenie a o svojej láske k vínu by vedel rozprávať asi nonstop. Keď vás raz vtiahne do svojho raja, veľmi ťažko sa vám bude odchádzať. Povodí vás po pivniciach, porozpráva všetko o mnohých experimentoch, ktoré vykonal a aj vás ponúkne skvelými degustáciami.
Marián ponúka aj zaujímavý produkt „20 hodín s farmárom“. V skratke povedané: začnete v sobotu o 14:00 a skončíte v nedeľu o 10:00. Nepamätám si už presne, koľko to stálo, ale vôbec to nebolo drahé. Viac informácií určite získate na Instagrame @vinarstvo_u_kona, prípadne na webovej stránke vinarstvoukona.sk.
TAKOJ
Káva z pražiarne Doraz, ktorú sme recenzovali, sa volá TAKOJ. Možno viete, možno nie, ale Doraz i Takoj znamenajú vo východniarskom nárečí „hneď“ alebo „ihneď“. Je to teda v zásade jedno a to isté. No a mimoriadne trefné je aj to, že TAKOJ je vlastne prešmyčkou slova Tokaj. Skvelé.
Limitovaná edícia
Dodať treba aj to, že z tejto kávy je dostupné len obmedzené množstvo. Predsa len, nie je možné robiť ju vo veľkom. Aj vzhľadom na to je cena 15€ za 250 gramov viac ako dobrá.
Z webu doraz.sk citujeme: „TAKOJ je limitovaný produkt, ktorý sme pripravovali od jesene 2022 v spolupráci s vinárom Mariánom Takáčom – Vinárstvo u Koňa. Príbeh tejto kávy je jedinečný a postupne vám ho odhalíme v jeho celej kráse. Našou snahou bolo prepojiť kávu s remeslom talentovaného vinára a vytvoriť lokálny, nezabudnuteľný produkt. Zelené zrná kávy z rôznych kútov sveta ešte pred pražením fermentujeme vo výliskoch z tokajského vína. Výlisky sú vedľajší produkt, ktorý vzniká pri lisovaní vína. Odroda vína a jeho cukornatosť, dĺžka fermentácie, následné sušenie a praženie, to všetko vstupuje do procesu, na konci ktorého je TAKOJ.“
A ešte toto: „Zrná zelenej kávy, ležiace niekoľko týždňov v dubových sudoch a hroznových výliskoch, nasajú to najlepšie z úrody. Aromatika týchto káv sa s vami pohráva od samého začiatku. Snažíte sa definovať vôňe a chute, podmanivá spleť sladkých tónov vína, griotky, lesného ovocia, kvetov, či niekedy až karamelu a marcipánu, vám akurát príjemne zamotá hlavu. A možno tie tóny spoznáte, vrátite sa do svojích detských čias a spomeniete si na leto u starých rodičov, na pivnicu zapratanú od kompótov, debničky plné jabĺk, na vôňu sušených byliniek, čerstvých jahôd a malín. Nechajte sa vtiahnúť do tohto príbehu a vychutnajte si jednoducho túto limitovanú edíciu TAKOJ.“
Záver
Niet čo dodať, túto kávu by ste mali ochutnať. Hneď, doraz, takoj.
Kde v recenznom rebríčku sa nachádza recenzovaná káva Doraz TAKOJ? Poďte to zistiť. Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.