Recenzie káv

Recenzia Eduscho Espresso Intenso: Máziková stratila reč, my tiež

Keď sme začali recenzovať kávu Eduscho Espresso Intenso, spomenul som si na staršie reklamy, v ktorých vystupovala Eva Máziková. Inak ukecaná a značne preafektovaná speváčka si dala dúšok kávy Eduscho a doslova onemela. Keď do toho zaznelo „aj vy stratíte reč“, tak konkrétne ja som stratil nielen reč, ale ešte mi aj lata z rukoch vypadla. Ale o tom potom.

Jedna z reklám je tu:

Je pravda, že už som postarší pánko po štyridsiatke, ale asi nie som až taký starý, aby ma dokázala osloviť diva slovenskej popmjuzik Eva Máziková. Z toho mi vychádza, že Eduscho cieli na staršiu generáciu ľudí, ktorí pravdepodobne tvoria gro zákazníckej základne. My v Blogu o káve však chceme úctivo slúžiť aj tejto skupine ľudí a rozhodli sme sa, že si posvietime aj na kávu tejto značky.

Ešte vám sem prilepím druhé video:

Po vášnivých videách späť k veci. Pri návšteve najbližšieho obchodu nám zrak pristál na skvoste menom Eduscho Espresso Intenso. Na obale sme si všimli, že ide o intenzitu 5/5 a o tmavé praženie, ale čo čert nechcel, nevšimli sme si, že je to stopercentná robusta. Oni to tam totiž vôbec neuviedli a zistili sme to až pri ochutnaní. Bohužiaľ.

Deti moje, vitajte pri recenzii kávy Eduscho Espresso Intenso.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava.

Náš tip: pozrite si zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 0,5/25

Zrná

Po otvorení balíčka sme si niekoľko zrniek vysypali na stôl, aby sme ich mohli lepšie prezrieť. Namiesto kávy z balíčka vypadla stelesnená noc. Medzi zrnami sa nachádzalo veľké množstvo polámaných zŕn. Všetky zrná mali na sebe olejnaté škvrny. Okrem takmer čiernych zŕn sa v balíku nachádzali zrná všetkých farieb, veľkostí, spracovaní atď.

pohľad na zrná Eduscho Espresso Intenso

Aróma

Už pri prečítaní názvu sme vedeli, že táto káva nebude lahôdka. Až takýto zápach sme však nečakali. Už pri prvotnom otvorení balíčka boli naše čuchové orgány napadnuté nepríjemnou zlobou. Aróma bola výrazne spálená, cereálna, bez najmenšieho náznaku toho, že káva je ovocie.

váženie zŕn Eduscho Espresso Intenso

Cupping

Cupping nám bol čert dlžen. Kávu sme si najskôr nasypali do cuppingovej misky, aby sme ju odvážili a následne mohli namlieť. To však bola chyba, lebo cuppingová miska je zvnútra čierna. Káva sa v čiernej miske doslova stratila, keďže mala približne rovnakú farbu. Napriek tomu sme cupping pripravili a kávu ochutnali. Aromatické vnemy (spálenina, cereálna aróma) sa prevtelili aj do chuti kávy. V káve na všetkých teplotných stupňoch dominovala veľmi nepríjemná horkosť. Za najväčší mínus pokladáme dochuť kávy, ktorá pripomínala chemikálie.

Eduscho Espresso Intenso - cupping

Espresso

V tomto bode sme sa už začínali trochu obávať toho, čo nás ešte čaká. Espresso sme si pripravili pomocou La Marzocco Linea Micra, ktorý máme od profesionalne-kavovary.sk. Trochu nám aj bolo ľúto, že práve takúto kávu melieme na mlynčeku Mahlkönig a následne ju pripravujeme v jednom z najlepších domácich kávovarov na svete.

Espresso bolo presne také, aké sme aj očakávali. Bolo horké, malo ťažké olejovité telo a dochuť, ktorej sa nebolo možné zbaviť. V chuti kávy bolo naozaj náročné hľadať konkrétne chuťové prvky. Táto 100-percentná robusta od Eduscho by sa chuťovo dala prirovnať k Planckovmu žiariču. Planckov žiarič je teoretické fyzikálne teleso absolútne čiernej farby.

Eduscho Espresso Intenso - espresso

Celkové hodnotenie

Eduscho Espresso Intenso bol jeden intenzívny zážitok. Prvé slová, ktoré sa nám v hlave objavili po ukončení nášho trápenia boli: “To bol horor.” Nevieme si predstaviť, kto a z akého dôvodu by si dobrovoľne kupoval práve túto kávu. V káve sme nenašli ani štipku ovocnosti alebo akejkoľvek inej zaujímavej chuti.

Detailné body: aróma 0 – acidita 0 – telo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

Ladislav Király 1/10

Smradľavé, olejnaté a rôznorodé. To sú prvé tri slová, ktoré som si zapísal pri pohľade na zrná. Boli enormne prepražené, ako poliate roztopenou gumou v kombinácii s vyjazdeným olejom. Boli malé, boli veľké, boli polámané, poškodené a strašne-prestrašne smrdeli. Neboli však to najčernejšie, čo sme testovali, pretože Dark Roast od Starbucksu bol ešte tmavší.

Bál som sa, že po vykonaní odporúčanej prípravy v plnoautomatickom kávovare mi z neho vytečie maglajz, ktorým budem môcť naolejovať vŕzgajúce pánty. Prípadne, že keď to vylejem na trávnik za blokom, náhodní okoloidúci budú svorne hlásiť, že našli nové nálezisko ropy.

ropný vrt
Sorry not sorry. (Zdroj: Pexels)

Ale späť k veci: v okamihu, keď káva vytiekla z Eletty Explore, sa manželka s dcérou na rukách presúvala zo spálne do obývačky. Kráčala okolo mňa. Ochutnať nechcela, len sa opýtala, že čo to zasa robím. Vraj to smrdí ako benzín. Síce celkom netrafila, ale ďaleko nebola. Určite by sme to mohli kvalifikovať ako nejaký ropný produkt.

Ochutnávka kávy priniesla približne to, čo som očakával. Extrémnu horkosť, žiadne príjemné tóny a dlhotrvajúcu pachuť, ako keby som vylízal práve vyprázdnenú korbu vozidla prevážajúceho asfalt. Žiadne iné vhodné prirovnanie mi neprichádza na um, doslova som totiž stratil reč.

Dávam symbolický jeden bodík.

Eduscho Espresso Intenso - detail zŕn

Transparentnosť 0,5/5

V tejto kategórii bolo hodnotenie dosť ťažké. Keď som si vygooglil informácie o káve Eduscho Espresso Intenso, prišiel som na to, že ide o stopercentnú robustu z Vietnamu. To by bolo na 1,5 bodu, ale napokon toľko nedáme.

Hlavný problém je totiž v tom, že na obale samotnej kávy neuvádzajú vôbec nič. Len že je to intenzívne, tmavé a silné. Nevieme nič o krajine pôvodu a dokonca nevieme nič ani o tom, že ide o stopercentnú robustu. A to je teda veľmi, veľmi zlé.

Keď si bežný človek kupuje kávu v obchode, jednoducho je zavedený. Sotva niekto predpokladá, že by mohlo ísť o robustu a neinformovanie o tejto skutočnosti nie je v poriadku: robusta je predsa len chuťovo omnoho nižšie ako arabika a navyše má dvakrát až trikrát viac kofeínu, čo nemusí každý tolerovať.

Aj my sme na to napokon skočili. Netušili sme, že kupujeme robustu. Dávame 0,5 bodu – aj to len preto, že aspoň na internete je pár informácií dohľadateľných. Za informácie uvedené na obale by to bola nula.

Pomer cena/kvalita 0,5/5

Za pomer cena/kvalita sme nulu doposiaľ udelili len párkrát. Dostal ju napríklad Dark Roast od Starbucksu, ktorý bol ozaj hnusný a 400 gramov predávali za 13,99€. Rovnako sme nulu udelili aj podpriemernej espresso káve Ebenica Intensivo, za ktorú si pražiareň neváhala pýtať 13,90€ za 220 gramov. Z toho sa nám hlava krúti doteraz. No a do tretice nulu dostala aj Markíza Moda Italiana, ktorá svoj kávový brak zvaný Káva pre ženy predávala za 29,90€/500 gramov. Nonsens.

Toto sú tri najneuveriteľnejšie úlety, ku ktorým sa Eduscho Espresso Intenso priblížilo, ale nulu mu nedáme. Predsa len aj keď je to zlá káva, ktorá neponúka chuťový pôžitok, tak pri cene 7,99€ za 500 gramov udelíme aspoň symbolického pol boda. Gratulujeme k tomuto enormnému zisku.

Eduscho Espresso Intenso - obal

Dizajn obalu 1/5

Čo sa týka krásy dizajnu obalu, opäť ste mohli bodovať v storke na instagramovom účte @ladislavkiraly. Vysoké body tentoraz neudelil skoro nikto a takmer všetky odpovede boli 0, 1 alebo 2, navyše vo veľmi vyrovnanom počte.

Tesne to napokon vyhrali jednotky, takže udeľujeme jeden bod.

Celkové hodnotenie 3,5/50

Ďalšie zaujímavosti:

Eva Máziková

Eva Máziková je slovenská speváčka pochádzajúca z Galanty. Do povedomia sa dostala v roku 1967, keď v súťaži Zlatá kamera vyhrala s pesničkou Heleny Vondráčkovej – Chytila jsem na pasece motýlka.

Tuto je tá pesnička, ale od Heleny:

V priebehu svojej speváckej kariéry zaznamenala mnoho rôznych úspechov. Ja vlastne ani neviem, prečo vám to všetko píšem. Wikipedia uvádza, že v súčasnosti žije v Bavorsku a ten istý zdroj nepíše o láske Evy Mázikovej k Eduscho vôbec nič.

Eduscho (Tchibo)

Eduscho ako značka vznikla ešte v roku 1924. Založil ju človek menom Eduard Schopf a pravdepodobne ste si všimli, že využil prvé písmená svojho krstného mena a priezviska: EduScho. Kreatívny Edo. Teda Edušo.

Spoločnosť bola dlhodobo verná komoditnej káve a darilo sa jej. Najúspešnejšie pre ňu boli 70. a 80. roky minulého storočia, ale aj neskôr patrila medzi enormne silné. Vypátral som podiel predajcov praženej kávy na nemeckom trhu v roku 1996, kde s 30,1 percentami dominovala značka Jacobs nasledovaná značkami Tchibo (18,1%), Melitta (11,1%) a práve Eduscho (10,6%).

V roku 1997 sa však udiala dôležitá vec. Spoločnosť Tchibo prevzala Eduscho pod vlastné krídla. Značka naďalej existuje, avšak patrí pod silnú materskú spoločnosť produkujúcu podobne zlú kávu. Vrana k vrane sadá.

Vietnam a robusta

Robusta (Coffea Canephora) bola objavená v Kongu. Jej domovom bola Afrika a mimo kontinent sa dostala až v 19. storočí po tom, ako kávovníková hrdza na Srí Lanke zlikvidovala takmer všetku arabiku (niekedy po roku 1869). Možno ani neviete, ale Srí Lanka bola kedysi veľmi silným exportérom kávy, no po problémoch s hrdzou sa preorientovala na čaj.

Kávovníková hrdza následne likvidovala rastliny arabiky aj v ďalších ázijských krajinách, ale ukázalo sa, že robusta je voči tomuto problému odolná. Je taká zlá, že ju ani hrdza nechce. V roku 1876 ju už začali pestovať aj na Jáve (Indonézia) a následne aj vo Vietname a ďalších krajinách.

Vietnam je dnes po Brazílii druhým najväčším producentom kávy na svete, ibaže na rozdiel od ostatných producentov sa venuje hlavne robuste, ktorá má v tejto krajine až 97-percentný podiel. Nuž a táto káva tvorí aj Eduscho Espresso Intenso. Fantázia.

Toto všetko tu píšem aj preto, lebo vo Vietname pôsobí aj slovenský farmár Marián Takáč. Útočisko si našiel pod horou Lang Biang a verte či nie, pestuje tam „menšinovú“ arabiku. Jeho kávy dnes ako Vietnam Lang Biang nájdete v mnohých slovenských pražiarňach a sú ozaj skvelé. V Coffeeine sa to kávami od Mariána Takáča len tak hemží – kliknite sem.

No a verte či nie, teraz sa kruh uzavrie: Marián Takáč je podobne ako Eva Máziková z Galanty. Náhoda? Nemyslím si.

Záver

Káva Eduscho Espresso Intenso nás doslova dorazila. Bola extrémne hnusná a podobne ako Eva Máziková, aj my sme po jej ochutnaní stratili reč.

Kde v recenznom rebríčku sa nachádza recenzovaná kávička Eduscho Espresso Intenso? Poďte to zistiť. Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Eduscho Espresso Intenso - pripravené espresso
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close