Recenzie káv

Recenzia: Frišná káva s Etiópiou Mundayo zaujala a presvedčila

Počas návštevy košického festivalu Káva Čaj Čokoláda 2024 sme debatovali s babami z detvianskej pražiarne Frišná káva. Pražiar Patrik Jaroš práve súťažil v súťaži Roasting Masters a mimo jeho dosahu sa ukul zákerný plán. „Uvažovali sme, že by sme vám našu kávu dali do recenzie,“ zneli slová jednej z dám.

„Niekto je tu odvážny,“ zašomral som popod fúz, ale samozrejme sme súhlasili. Pražiarňam túto možnosť ponúkame dlhodobo a radi zopakujeme, že zadarmo. O značke sa vďaka recenzii dozvie veľa ľudí a zabezpečíme jej dosah. Má to však jeden háčik; nikto nevie, či pozitívny alebo negatívny, haha.

Do labu sme si odniesli Etiópiu West-Arsi Nensebo Mundayo v pražení na espresso i na filter. Rozhodli sme sa, že budeme bodovať espresso variant, pretože ten pije oveľa viac ľudí a určite sa lepšie predáva aj v samotnej Detve. Baristi Blogu o káve však ako bonus aspoň slovne (bez bodovania) zhodnotili aj svetlejší roast.

Poďte zistiť, ako to napokon dopadlo.

Ladislav Király a Frišná káva
Debata na festivale Káva Čaj Čokoláda v Košiciach pri stánku Frišnej kávy.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Frišná káva - Etiópia Mundayo - obal

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 19,5/25

Zrná

Zrná pražené na espresso sú už na prvý pohľad viac rozvinuté a pražené o stupienok tmavšie. Stále však zodpovedajú štandardom modernejších výberových espresso roastov. Zrnká upražené na filter majú zase svetlejší odtieň hnedej. V oboch prípadoch nachádzame v balíčku peknú zostavu zŕn s malým počtom defektov a strednou veľkosťou. 

Etiópia Mundayo od Frišnej kávy - vľavo zrná na espresso, vpravo na filter

Aróma

Aróma obidvoch roastov je príjemne ovocná. Tmavší espresso roast je sladší, vo vôni nachádzame okrem ovocia aj čokoládu a karamel. Filter roast je dominantne ovocný. V aróme prevažuje lesné ovocie (jahody a čučoriedky). Po namletí sa tento pozitívny zážitok len a len znásobí. Aróma tejto kávy je rozhodne jednou z jej najsilnejších vlastností.

Etiópia Mundayo od Frišnej kávy - recenzia

Cupping

Pri cuppingu sa oba roasty krásne chuťovo vyvíjali. Za horúca v oboch praženiach prevládala sladká chuť čokolády. Tá bola prítomná v oveľa väčšej miere v tmavšom espresso roaste. V jeho chuti bola výrazne prítomná za tepla i za studena. K čokoláde sa časom pridalo lesné ovocie, hlavne lesné jahody. Tie boli výraznejšie pri svetlejšom pražení, no nestrácali sa ani pri káve praženej na espresso. Espresso roast tak vytváral dojem čokoládovo jahodového dezertu, zatiaľ čo filter roast pripomínal jahodovo-čučoriedkový džem. Telo kávy je ľahké až stredne ťažké a dochuť príjemne sladká, čokoládovo-jahodová.

Frišná káva Etiópia Mundayo - cupping

Espresso a filter

Chuťové vnemy z cuppingu sa len a len podčiarkli pri samotnej prípravy kávy. Espresso z Etiópie Mundayo má džemové telo, vysokú sladkosť, nízku horkosť a nižšiu až strednú aciditu. Sladkosť tvorí zrelé lesné ovocie a čokoláda. Horkosť je zastúpená vo forme kakaa a hnedého cukru a jemnú aciditu reprezentujú lesné jahody a čučoriedky. Toto espresso nie je funky ani v žiadnom slova zmysle uletené. Je to stávka na etiópsku istotu a sladké a jemné chute. 

Chuť filtrovanej kávy je výraznejšie ovocná, no acidita nie je privysoká. Sladké jahody vytvárajú príjemný balans s čokoládou. Za studena sa acidita preklápa na stranu citrusov a v káve nachádzame grep. Vo všeobecnosti však ide o príjemný, sladký filter na každodenné pitie.

Frišná káva - Etiópia Mundayo - espresso

Celkový dojem

Etiópia Mundayo od Frišnej kávy je veľmi podarený počin detvianskej pražiarne. Káva je upražená tak, aby odkryla všetok potenciál kvalitnej etiópskej, naturálne spracovanej kávy. Espresso aj filter ponúkajú jemné, no veľmi príjemné chute, ktoré sa skvelo hodia na každodenné pitie. 

Body: aróma 4 – acidita 4 – telo 3,5 – dochuť 4 – celkový dojem 4.

Ladislav Király 7,5/10

Po otvorení balíčka som zhliadol pekné a rovnomerne napražené zrná. Hneď bolo vidieť, že ide o klasické medium praženie – nič svetlé, ale zasa ani nič tmavé. Keby som bol pražiar, asi by som chcel espresso praženie trafiť približne takto.

recenzia Etiópie Mundayo od Frišnej kávy - pohľad na zrná

Káva mi voňala úžasne a začal som sa na ňu strašne tešiť. Človek jednoducho hneď tuší, že toto je výborné zrno napražené tak, aby v ňom boli chuťové a aromatické vnemy podľa možnosti maximalizované a aby neskĺzali k ničomu uhlíkovému. Etiópske kávy mám všeobecne veľmi rád a vždy ma zamrzí, keď ich kvalitu niekto zabije dlhým pražením. Tu sa to našťastie nestalo.

Výborná bola podľa mňa aj aróma kávy po príprave. Rozvoňala mi kuchyňu. Čo sa týka samotnej chute, tak priebeh ochutnávania priniesol rôzne vnemy. Najskôr som cítil kakaovosť alebo čokoládovosť, po ktorej do popredia vystúpila veľmi pekná ovocnosť (za mňa to bolo najbližšie k černiciam alebo čučoriedkam).

Etiópia Mundayo - Frišná káva - espresso

Musím však úprimne priznať, že káva je síce výborná, ale možno som čakal ešte niečo o štipku lepšie. Celkovo však môžem skonštatovať, že je to nadpriemerne dobrá káva, ktorú by som dokázal piť každý deň. A to veruže nepoviem o mnohých. Dávam 7,5 bodu.

Transparentnosť 5/5

S transparentnosťou tejto kávy je všetko v najlepšom poriadku. Poznáme všetko, čo potrebujeme a dokonca ešte aj niečo navyše. Body udeľujeme za informácie o druhu kávovníka (arabika), o krajine pôvodu (Etiópia), o konkrétnej odrode arabiky (JARC a lokálne odrody Heirloom), o spracovaní kávy (natural) a o spracovateľskej stanici alebo farme (malí farmári z okolia AASH station).

Frišná káva Etiópia Mundayo - informácie na obale

Okrem spomínaných informácií poznáme aj región Oromia, subregión West-Arsi, Nensebo, nadmorskú výšku pestovania okolo 1 950 metrov nad morom a máme informácie aj o cuppingovom skóre 87,25. Takto to má pri kvalitnej výberovej káve vyzerať, klobúk dolu.

Pomer cena/kvalita 4/5

Káva bola na eshope frisnakava.sk k dispozícii za 12,50€ (250-gramové balenie), ale v okamihu publikovania recenzie ju pražiareň dala do 15-percentnej zľavy. Keď to teda stihnete využiť, dostanete veľmi fajn hodnotu. My sme pomer cena/kvalita zhodnotili na štyri body.

Frišná káva - Etiópia Mundayo - obal

Dizajn obalu 3/5

O bodoch, ktoré pražiareň získa za dizajn obalu, pravidelne rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve, na instagramovom konte @blogokave. Tentoraz sa najviac z vás, konkrétne 36,1 %, vyjadrilo za tri body. Nasledovali štyri body s 25 % a dva body s 20,8 % vašich hlasov.

Na ďalších troch priečkach sa umiestnili jeden bod, päť bodov a nula bodov. Celkovo išlo o pomerne rôznorodé hlasovanie.

Možno viete, možno nie, ale na obale kávy je tzv. Perúnova hviezda. V rozhovore pre Blog o káve to ešte pred tromi rokmi prezradil pražiar Frišnej kávy Patrik Jaroš.

„Do loga sme si dali tzv. Perúnovu hviezdu alebo slnečný kvet,“ uviedol Patrik. „Je to jeden z najstarších slovanských symbolov, ktorý sa tu na Podpoľaní v oblasti Detvy a Hriňovej používa na všetkých tradičných ľudových výšivkách, na vyrezávaných krížoch, ktorými je Detva známa a vôbec na všetkých ľudových ornamentoch používaných v tejto lokalite. Perúnovu hviezdu starí Slovania uctievali ako ochranu pred živelnými pohromami a katastrofami. Neskôr sa tento pohanský symbol preniesol aj do kresťanskej tradície a používa sa dodnes.“

Frišná káva Etiópia Mundayo - espresso

Celkové hodnotenie 39/50

Záver

Frišná káva je na trhu už niekoľko rokov a je to veľmi dobrá lokálna pražiareň. K dispozícii majú klasické zmesi, ktoré sú o niečo lacnejšie, ale fajnšmekrov potešia aj výbornou výberovkou. Takúto pražiareň by sme dopriali každému mestu.

Etiópia West-Arsi Nensebo Mundayo dostala v našej recenzii celkovo 39 bodov. Je to veľa alebo málo? V rubrike RECENZIE KÁV nájdete priebežný rebríček.

Ladislav Király a dámy z pražiarne Frišná káva
Ladislav Király a dámy z Frišnej kávy na festivale Káva Čaj Čokoláda v Košiciach.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close