Recenzie káv

Recenzia: Gesha od Be:Café. Luxus, ktorý si môžete dovoliť

Zo slovenskej pražiarne Be:Café, ktorá sa práve presťahovala z Rajca do Lietavskej Lúčky, nám prišla informácia o nasadení horúcej novinky. Dostali sa k najkvalitnejšej kávovej odrode sveta, geshi, z peruánskej farmy Finca La Requia. Napražili ju, poslali nám ju na ochutnávku a my sme hneď vedeli, že práve toto musí byť najbližšia recenzia. Táto gesha si to zaslúži.

Od Be:Café sme mali už množstvo skvelých káv a ja sám som mnohým z vás napísal, že ide o pražiareň s možno najlepším pomerom cena/kvalita na trhu. Toto nemá vyznieť zle voči iným pražiarňam, pretože takmer všetky lokálne značky majú fér cenu. Ale na becafe.sk si ozaj skvostné výberovky dokážete zakúpiť za neuveriteľné sumy.

Platí to napokon aj o tejto geshi, ktorej 220-gramové balenie vás vyjde na 10,90€ a s kódom BLOGOKAVE10 sa dostanete dokonca pod 10€. Neuveriteľné. Poďme však na vec a na ďalšiu prísnu recenziu.

Keď sa vám naša práca páči, cez platformu Buy me a Coffee nás viete podporiť virtuálnou kávou (2€). Každú kávu, ktorú nám kúpite, premeníme na tombolový lístok a každý mesiac jedného z vás obdarujeme novým kávovarom a ďalšími cenami. Pridajte sa medzi „members“, budete to mať ešte výhodnejšie. Ďakujeme.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Peru Finca la Requia gesha natural od BeCafé
Takto vyzerá balenie kávy Peru Finca la Requia od Be:Café. Nenechajte sa zmiasť, že na fotkách nižšie bude vyzerať inak – mali sme totiž len testovacie balenie ešte pred výrobou nálepiek.

Baristi 20,5/25

Zrná

Pri pohľade na zrná nás ako prvá upútala ich veľkosť. Zrná sú fakt veľké a uniformné. Je jednoznačné, že ide o jednu odrodu (gesha) a jedno spracovanie (natural). Praženie je pomerne svetlé, vhodné na prípravu filtra, ale aj ovocnejšieho espressa.

recenzia BeCafé Peru Finca la Requia gesha

Aróma

Vôňa po otvorení balíčka a vôňa nenamletého zrna bola sladká, pripomínala nám sladký ovocný koláč. Filip cítil slivkovú bublaninu. Po namletí bublaninu doplnili kvetinové tóny.

Cupping

Cupping bol v prípade geshe od BeCafé ako prechádzka zakvitnutou lúkou a ovocným sadom. Za horúca sme sa prechádzali ovocným sadom plným sladkých sliviek, káva pripomínala slivkovú marmeládu. Keď bola káva teplá, slivky pomaly ale isto doplnila kvetinovosť fialiek. Za studena káve dominovala kvetinovosť. V každom teplotnom stupni boli chute veľmi jasné a rozpoznateľné. Telo kávy je stredne ťažké, chute sú výrazné a čisté, veľmi vybalansované. Dochuť kávy je sladká, marmeládová, extrémne príjemná.

Filter

Po cuppingu sme sa nevedeli dočkať na filter a espresso. Začali sme filtrom. Rozhodli sme sa s Gabrielou dať si menšiu súťaž. Kým ja som sa rozhodol pripraviť si filter cez Aeropress, ona stavila na dripper Hario V60. Oba výsledné filtre naplnili všetky naše očakávania. 

príprava filtra z geshe od BeCafé

Káva na Hario V60 vynikala svojou čistotou a vybalansovanosťou. Za horúca a tepla chutila skôr ako slivková marmeláda. Chladnutím do popredia vystupovala kvetinovosť a acidita lesných plodov. 

Náš recept na Aeropress zas spôsobil, že káva bola plnšia a chute výraznejšie. Filter pôsobil komplexne a sladko. Za horúca a tepla znova pripomínal slivkovú marmeládu. 

Rovnako ako aj na cuppingu boli chute kávy veľmi jasné a zreteľné, zaguľatené a vybalansované. 

gesha od BeCafé pripravovaná cez aeropress

Espresso

V espresse sme našli o čosi viac lesných plodov, do popredia sa predrali černice. Slivky a kvetiny sekundovali černiciam a výsledné espresso pôsobilo ako ovocno-kvetinová bomba. Acidita a sladkosť boli vybalansované a krásne sa dopĺňali. Dochuť rovnako pripomínala slivkovú marmeládu.

Celkové hodnotenie

Za najväčšie plusy peruánskej geshe od Be:Café považujeme jej vybalansovanosť, chuťovú čistotu a jasnosť. Slivky, lesné plody a kvetiny spolu vytvorili príjemnú synergiu, káva pôsobila sladko a šťavnato. V káve nečakajte žiadne netradičné či exotické chute. To, čo v nej nájdete, však bude čisté a jasné. Počas celého procesu testovania sme si vraveli, že takúto kávu by sme si kúpili znovu. A to asi hovorí za všetko.

Pražiareň BeCafé nám tento týždeň priniesla gurmánsky zážitok, za čo sme jej vďační.

Detailné body: aróma – 4, acidita – 4, telo – 4, dochuť – 4,5, celkový dojem – 4.

príprava filtrovanej kávy z geshe od BeCafé

Ja 8,5/10

Be:Café patrí medzi pražiarne, ktoré dobre poznám a od ktorých viem, čo očakávať. Už po otvorení balíčka som dostal mimoriadne pozitívne vnemy a vedel som, že toto bude radosť piť. Nos som od toho nevedel odtrhnúť a čmuchal som sťa stopársky pes.

Vzápätí som usúdil, že predsa len by asi bolo dobré ísť si tu kávu aj pripraviť. Najskôr som stavil na espresso a ostal som unesený. Káva mi absolútne sadla a chcel som ju slopať sťa Braňo M. vo svojich najlepších rokoch slivovicu. Cítil som takú fajnovú čistú ovocnosť. Presne takú, akú mám v káve rád. Takú, aká sa dá napríklad na rozdiel od fermentovaných káv piť nonstop. Mňam.

Hneď po prvých vnemoch som si hovoril, že tomuto musím dať 8,5 alebo dokonca 9 bodov. Vravel som si, že rozhodne filter a podľa toho uvidím, na ktorú stranu sa prikloním. Kávu som si s jemnocitom najvyššej úrovne zomlel na mlynčeku Comandante a zalial v kovovom dripri od Coffee Artu. No neodpadol som a nedostavili sa podobné vnemy ako po espresse. Preto som od uvažovania o deviatke upustil a ostávam pri 8,5.

V záplave fermentovaných či macerovaných káv, ktoré sú aktuálne dosť in, bol tento „návrat“ k suchému spracovaniu veľmi fajn. Kávu som si veľmi užil a dopil som celé balenie, čo sa mi pri poličkách prehýbajúcich sa kvalitnými kávami už až tak často nestáva. Som veľmi rád, že malá slovenská pražiareň ako Be:Café dokáže vyprodukovať niečo takéto.

Peru Finca La Requia gesha od BeCafé

Pomer cena/kvalita 5/5

Minule som pri recenzii skvelej kávy písal, že za pomer cena/kvalita dávam 4,5 z 5, aby som si nechal rezervu pre inú pražiareň. Myslel som presne na Be:Café a teraz tú päťku s radosťou udeľujem. Be:Café robí vynikajúce kávy a podobný pomer cena/kvalita som na našom trhu ešte nenašiel.

Ich 220-gramové balenia výberoviek zväčša stoja od 8 do 9 eur. Najdrahšia bola až doposiaľ Rwanda Rugali za 8,90€, no a teraz ju v tomto smere prekonala gesha z peruánskej farmy Finca la Requia. Tá stojí 10,90€, ale vzhľadom na ponúkanú kvalitu je to vynikajúca cena.

Transparentnosť 4,5/5

My sme kávu dostali len v akejsi prvotnej verzii bez nálepky, lebo nálepky ešte ani neboli hotové. Na obal nám však pražiareň pripla štítok s množstvom informácií. So všetkými, ktoré pri kvalitnej káve chceme poznať.

Pri regióne pestovania stálo Reserva de Biosfera Asháninka Yánesha, Bosque de Modelo, Villa Rica a meno farmárky je Tania Andrade Gabancho. Káva variety gesha sa pestuje v nadmorskej výške 1 600 metrov nad morom, zbieraná je ručne a spracovaná naturálne.

Peru Finca la Requia - gesha - BeCafé

Okrem toho vieme, že „kávová plantáž La Requia sa nachádza v centre biosférickej rezervácie UNESCO Asháninka Yánesha a Bosque Modelo Villa Rica v Peru. V tomto ekosystéme je prvoradá najmä biodiverzita a ochrana prírody. V nadmorskej výške 1 600 metrov nad morom sa tu pestujú odrody caturra, bourbon, gesha a typica v organickej kvalite.“

„Ženské združenie výrobcov ekologickej kávy vo Villa rica, do ktorého spadá aj Finca Requia, je prvým ženským združením v tomto regióne, ktoré vzniklo s cieľom dosiahnuť spravodlivé ceny za produkciu kávy, čo vedie k zlepšeniu kvality života každej jeho členky a jej rodiny,“ znejú informácie, ktoré máme priamo od Be:Café. Na tomto linku nájdete aj presnú polohu farmy na mape.

Celkom fajn, čo poviete? Udeľujeme 4,5 bodu z piatich. Plný počet dávame len pri dokázateľnom direct trade, prípadne pri úplnej transparentnosti týkajúcej sa nákupnej ceny zeleného zrna.

Dizajn obalu 3/5

O bodoch za dizajn obalu pravidelne rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Obalu geshe od Be:Café ste napokon udelili tri body, za ktoré hlasovalo 62 z celkového počtu 223 účastníkov ankety.

Za štyri body bolo 57 z vás, za päť bodov 39, za dva body 34, za jeden bod 24 a za nulu 7 z vás. Ukazuje sa, že aj keď má Be:Café skvelú kávu, na atraktivite obalu by veru mohli zapracovať. Predsa len platí, že aj obal predáva.

Celkové hodnotenie 41,5/50

BeCafé Peru Finca la Requia gesha natural

Ďalšie zaujímavosti:

Gesha alebo geisha?

Keď ste si počas čítania tejto recenzie v duchu povedali „prečo do dčrt píšu gesha, keď je to geisha“, tak presne pre vás je tento odstavec. Podľa mňa je správne jedno i druhé označenie a v zásade si to každá farma môže pomenovať ako len chce. 

Všeobecne sa však hovorí, že správne by to mala byť gesha. Konkrétne táto varieta totiž pochádza z časti Gori Gesha nachádzajúcej sa v Etiópii. Avšak od roku 1936, keď odtiaľ niekoľko semien vyviezol britský konzul, sa už vývojovo posunula. Šľachtením, krížením a neviem čím všetkým, lebo do tejto oblasti príliš nevidím. V každom prípade však platí, že geisha pestovaná v Paname je už o niečo iná, ako geisha pestovaná v Kolumbii. Možno majú spoločného predka, ale vyvíjajú sa.

Predpokladám, že pôvodne to fakt bola gesha a potom si ju niekto zamenil so známou japonskou spoločníčkou geishou. A predpokladám aj to, že slovo geisha predáva predsa len o niečo lepšie. Ale tentoraz sme recenzovali geshu. Už sa v tom zamotávam, ale v skratke: či gesha, či geisha, všetko je podľa mňa OK. Vieme o čo ide.

Peru

Peru patrí do dvadsiatky najsilnejších producentov kávy a z hľadiska exportu arabiky mu dokonca patrí piate miesto. Už v roku 1893 Peru produkovalo 1 500 ton kávy ročne, pričom podľa dostupných štatistík to v roku 2022 bolo takmer 250 000 ton, konkrétne 4 030 000 vriec, z ktorých každé má 60 kilogramov.

Hlavnými pestovateľskými oblasťami sú v Peru regióny Piura, Cajamarca, Cutervo, Amazonas a San Martin v severnom Peru, Huánuco, Pasco (práve tu bola dopestovaná naša gesha) a Junin v centrálnom Peru a Cuzco, Ayacucho a Puno v južnom Peru.

Wikipedia píše, že v krajine je dominantnou varietou typica (70%), na druhom mieste je caturra (20%) a zastúpenie majú aj catimor, catuai, mundo novo, bourbon, pache či pacamara. O geishi ani geshi nikde ani chýru, ani slychu. O to väčším unikátom peruánska gesha v skutočnosti je.

Zľavový kód

Na becafe.sk môžete teraz vďaka zľavovému kódu BLOGOKAVE10 nakupovať výhodnejšie.

kávy od BeCafé na poličke
Na becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Záver

Peruánska gesha z dielne slovenskej pražiarne Be:Café nás jednoznačne presvedčila a v priebežnom recenznom rebríčku sa dostala veľmi vysoko. Sme radi, že sme mohli aj takto zviditeľniť ďalší vynikajúci produkt domáceho výrobcu. Je to mimoriadne kvalitná káva a v spojitosti s ňou nám na um prichádza slovné spojenie „luxus, ktorý si môžete dovoliť“.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Keď sa vám naša práca páči, cez platformu Buy me a Coffee nás viete podporiť virtuálnou kávou (2€). Každú kávu, ktorú nám kúpite, premeníme na tombolový lístok a každý mesiac jedného z vás obdarujeme novým kávovarom a ďalšími cenami. Pridajte sa medzi „members“, budete to mať ešte výhodnejšie. Ďakujeme.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

2 Comments

    1. Zdravím,

      recept je pomerne jednoduchý:
      Metóda: Aeropress (obrátená metóda)
      Mletie: 18 klikov na mlynčeku Comandante
      Vstupná dávka kávy: 16 g
      Celkový objem a teplota vody: 220 ml 91 stupňov Celzia
      Nálevy: 0:00-0:30 do 40 ml blooming (poriadne premiešať miešadlom/lyžičkou)
      0:30-0:45 do 140 ml (zľahka zamiešať miešadlom/lyžičkou)
      0:45-1:00 do 220 ml
      následne nasadiť sitko s filtračnými papiermi (2 papiere) a na 1:25 pretočiť na nádobu a pretláčať do 2:00
      Celkový čas extrakcie: cca 2:00

      Dajte vedieť, či recept sadol 🙂

      Filip

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close