nedeľa, 25 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Guatemaly Kimono od Triple Five: Zamatová a hebká lahodnosť na odpadnutie

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. apríla 2024
Triple Five Coffee - nalievanie filtrovanej kávy
Share on FacebookShare on Twitter

So žiadosťami o bodované recenzie káv sa roztrhlo vrece. V deviaty aprílový deň nám v mailovej schránke pristála správa z bratislavskej pražiarne Triple Five Coffee: „Na recenziu by sme vám chceli poslať aj našu kávu. Je to možné?“ Samozrejme, že áno a od prvej chvíle sme sa nevedeli dočkať. Od Triple Five sme už ochutnali niekoľko výnimočných kúskov, tak sme boli veľmi zvedaví, čo si pre nás pripravili tentoraz.

Pražiareň vedená Martinom Beniakom nám do labu doručila kávu s názvom Guatemala Kimono. Ide o naturálne spracovanú varietu Kimono pochádzajúcu od Pedra a Marie Fernandezových, ktorá bola napražená tak, aby bola vhodná na prípravu na filter. Dokáže nás táto káva osloviť a doslova z nej odpadneme? Alebo sa zaradí do dlhého radu priemerných? Poďte to zistiť, toto je recenzia Guatemaly Kimono z Triple Five Coffee.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 21,5/25

Zrná

Zrnká tejto Guatemaly nás už na prvý pohľad zaujali svojou veľkosťou. Sú pomerne veľké, veľmi rovnomerne upražené a s minimálnym obsahom defektov. Za zmienku snáď stojí len zopár mušlí, ktoré sme v balíčku našli. Káva je pražená na filter, čomu reálne zodpovedá farba zŕn. Zrná sú svetlohnedé, bez známok oleja či spálených plôšok.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - zrná

Aróma

Vôňa kávy je veľmi príjemná, prevažne sladká. Pri prvom otvorení balíka sa uvoľnila aróma nugátovej zmrzliny. V aróme nápoja nachádzame hlavne kakao, škoricu a slivkový džem.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - mletá káva

Cupping

Káva nám na cuppingu ponúkla komplexný a zaujímavý chuťový zážitok. Jej chuť sa skladá z nízkej horkosti, vysokej sladkosti a strednej acidity. Horkú zložku vytvára kakao, ktoré sa prejavuje hlavne za horúca. Za tepla a studena sa podieľa na vytváraní dochuti kávy. Sladká zložka je zastúpená slivkami a figami, ktoré sa spoločne podieľajú aj na acidnej zložke.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - cupping

Za tepla sú obe ovocia zrelé a preklopené na stranu sladkosti, zatiaľ čo za studena ponúkajú viac acidity. Telo kávy je na všetkých teplotných stupňoch stredne ťažké. Dochuť kávy tvorí kakao, škorica a hnedý cukor.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - cuppingová miska

Filter

Po niekoľkých pokusoch sme dospeli k receptu, ktorý sa káve hodí najviac. Na tomto recepte nás Guatemala Kimono oslovila hlavne plnými a zaoblenými chuťami. Filter nám ponúkol množstvo sladkosti, príjemnú aciditu a štipku horkosti.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - zalievanie kávy v drippri

Chute kávy sú neuveriteľne zaoblené, zaguľatené a príjemné na jazyku. Vo filtri sme našli hlavne slivkový džem, čerešne a čokoládu. Ich intenzita sa striedala na rôznych teplotných stupňoch, no chute boli najvyrovnanejšie v okolí 40 stupňov Celzia. Telo kávy bolo rovnako ako na cuppingu stredne ťažké, štruktúra krásne zamatová a dochuť dlhotrvajúca.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - pretekanie

Celkový dojem

Guatemala Kimono je veľmi dobrým príkladom toho, ako by mala vyzerať skvelá naturálne spracovaná káva. Jej obrovskými plusmi sú plné, komplexné a zaoblené chute a príjemná štruktúra na jazyku. Vyznačuje sa vysokou sladkosťou, ktorú sprevádza kvalitná acidita a kvalitná horkosť. Výborná práca Triple Five.

Bodovanie: aróma 4 – acidita 4,5 – telo 4,5 – dochuť 4 – celkový dojem 4,5.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - nalievanie filtrovanej kávy do šálky

Ladislav Király 8,5/10

Pražiareň Triple Five Coffee poznám už pomerne dlho a rozhovor s Martinom Beniakom som na Blogu o káve uverejnil ešte v septembri 2021 – kliknite tu. Od tej doby som od tejto značky ochutnal viacero káv a pochopil som, o aký vysoký level ide.

Navyše aj návšteva ich priestorov na Turbínovej ulici v Bratislave vo mne zanechala silný dojem a tým pádom očakávania pred ochutnávkou tejto kávy vystrelili do nebies. Predpokladal som, že keď nám niečo pošlú do recenzie, tak to bude topka topiek. Ale naplní Guatemala Kimono moje vysoké očakávania? Nevedel som sa dočkať otvorenia balíčka.

Slonie zrná

Prvý aromatický vnem bol veľmi dobrý. Krásna nasladlá vôňa mne osobne pripomenula barrel aged kávu. Zaujali ma aj pomerne veľké zrná variety Kimono, ktorú som ešte nikdy nemal. Je to mutácia odrôd Catuaí a Maragogype, pričom Maragogype sú gigantické „slonie“ zrná, takže toto mi tú veľkosť dobre vysvetľuje.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - detail zŕn

Zrná sú pekne rovnomerne napražené, čo vo mne ešte viac povzbudilo chúťky. V ďalšej fáze prípravy som už z vône až tak neodpadával, ale keď je niekto väčší milovník kakaovejšej alebo škoricovejšej vône ako ja, tak by možno aj odpadol. Milovník klasického komoditného prepražu by zasa akiste povedal, že toto ani nevonia ako káva.

Hra mnohých chuťových tónov

Pri príprave kávy som stavil na svoj klasický recept 24 klikov na Comandante a pomer kávy a vody 1:15. Ani neviem, či som urobil dobre, ale v šálke sa mi zjavil taký chuťový profil, na aký si pri ochutnávaní káv ani nepamätám. Nemyslím si, že som pil niečo podobné tomuto. Bola to doslova hra mnohých rôznych chuťových tónov a začal som chápať, prečo ich je na obale napísaných až sedem.

Aby som bol konkrétnejší, tak na obale stojí chuťový profil slivka, jahoda, figa, karamel, škorica, kakao a ruže. A osobne si myslím, že toto všetko tam v určitej miere skutočne je. Keby som si mal vybrať, tak pri mojej príprave a mojej vode najviac vynikla figa, škorica a kakao. Plus keď mi filter vychladol, tak v dochuti bola aj štipka rumu a možno práve toto ma zvádzalo k asociácii k barrel aged káve.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - hotová filtrovaná káva

Lahodnosť a hebkosť

Veľmi ma oslovilo, že počas celého priebehu ochutnávania som cítil akúsi dokonalosť, ku ktorej mi najviac pasuje slovo „lahodnosť“ alebo „hebkosť“. Je to taká lahodná, hebká, luxusná a sladká káva s príjemnou aciditou. Mne osobne nevyhovuje len to, že nie som extrémny fanúšik týchto chuťových tónov a viac mi sedí nejaké to tropické ovocie. Keď však patríte do skupiny ľudí, ktorí vyhľadávajú podobný chuťový profil, ako som opísal vyššie, možno z tejto kávy odpadnete, potom si ju urobíte zas a odpadnete aj druhýkrát. Lebo je taká jedinečná.

Suma sumárum, Triple Five potvrdilo vysoké očakávania a príslušnosť do najvyššej slovenskej kávovej ligy. Udeľujem 8,5 bodu.

Transparentnosť 5/5

Po stránke transparentnosti je s touto kávou všetko v najlepšom poriadku. Samozrejme ide o stopercentnú arabiku (1 bod) a konkrétne o varietu Kimono (1 bod), ktorá je mutáciou variet Catuaí a Maragogype. Kávovníkové zrná boli spracované naturálnou (suchou) metódou (1 bod).

Káva pochádza z Guatemaly (1 bod), konkrétne z oblasti El Progreso, San Agustín Acasaguastlán a spracovali ju Pedro a Maria Fernandezovci (1 bod). Ide o zber z roku 2023 dopestovaný v nadmorskej výške okolo 1 500 metrov nad morom s chuťovým profilom slivka, jahoda, figa, karamel, škorica, kakao a ruže.

Samozrejmosťou je aj dátum praženia, ktorý je uvedený na obale a zaujala aj pečiatka pražiara/roastmastera. V Triple Five Coffee to robia presne tak, ako by sa to pri výberovej káve robiť malo. Udeľujeme plný počet 5 bodov.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - zadná strana obalu

Pomer cena/kvalita 5/5

Táto vynikajúca káva je na eshope triplefivecoffee.com k dispozícii za 15€ (250 gramov) alebo 25€ (500 gramov). Z hľadiska pomeru cena/kvalita ide o veľmi vysokú hodnotu a radi udeľujeme 5 bodov.

Úplne som pritom odpadol zo skutočnosti, že varietu Kimono nikde inde nenájdete. Rastie len na farme La Serrania, kde prirodzene zmutovali dva typy kávovníkov. Čo je ešte zaujímavejšie, kávu nenájdete ani v žiadnej inej pražiarni, pretože Triple Five Coffee skúpili celý zber.

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - obal

Dizajn obalu 4/5

V tejto kategórii ste mohli tradične rozhodovať na instagramovom konte @blogokave a tentoraz to bolo veľmi vyrovnané. Poslali ste nám pomerne málo odpovedí, čo je bohužiaľ pri menej známych slovenských pražiarňach časté. Len 64 z vás nám poslalo odpoveď s celým počtom bodov – odpovede s desatinnými bodmi nezapočítavame. A to storku videlo vyše 1 500 ľudí.

Z tohto počtu 21 ľudí hlasovalo za 4 body, 20 ľudí za 5 bodov a 20 ľudí za 3 body. Neskutočne vyrovnané a vyzerá to tak, že udelenie štyroch bodov je teda absolútne spravodlivé a fér. Pre úplnosť, jeden človek hlasoval za dva body a dvaja za jeden bod.

Celkové hodnotenie 44/50

Guatemala Kimono od Triple Five Coffee - príprava filtrovanej kávy

Záver

Guatemala Kimono zo slovenskej pražiarne Triple Five Coffee nás jednoznačne zaujala a s najčistejším svedomím vám odporúčame ochutnať ju. Je to skvelá káva, ktorá je navyše unikátna, keďže varieta Kimono nerastie nikde inde a celý zber skúpila práve táto naša pražiareň. Dočkáte sa jedinečného a unikátneho zážitku.

Guatemala Kimono získala v recenzii Blogu o káve 44 bodov. Na ktoré miesto to aktuálne stačí, zistíte v rubrike RECENZIE KÁV nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu. To je od nás všetko, do odpadnutia pri ďalšej recenzii.

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Flat white - Colombia Ortíz od Coffeeinu

Flat white: Čo je to a ako ho správne pripraviť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Cold Brew Tonic

    Cold Brew Tonic: Rýchle letné osvieženie s De’Longhi

    25. mája 2025
    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Cold Brew Tonic

    Cold Brew Tonic: Rýchle letné osvieženie s De’Longhi

    25. mája 2025
    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL