piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Illy: Príliš sme si nepochutilly

Ladislav Király Od Ladislav Király
13. októbra 2023
recenzia Illy
Share on FacebookShare on Twitter

„Pán Király, môžete prosím otestovať kávu Illy? Nám s manželom velice chutí a nevieme sa jej dopiť. Keďže vás považujeme za najväčšieho kávového znalca na Slovensku, veľmi by nás zaujímal váš odborný názor na túto kávu. Pochutili by ste si na Illy alebo nepochutili?“

Trochu som sa nechal uniesť, pretože takáto správa mi samozrejme nikdy neprišla. Prišlo mi však viacero iných žiadostí o zhodnotenie tejto talianskej lahôdky-nelahôdky pochádzajúcej z bájneho Terstu, kde vraj ešte aj zemina chutí ako káva. A verte či nie, je to pravda. Alebo káva chutí ako zemina? To je vlastne jedno.

Pre potreby tejto recenzie sme si zakúpili stopercentnú arabiku Illy Classico. Ide o klasickú zmes káv bez pôvodu, ktorú spoločnosť praží na tri rôzne spôsoby. V našom prípade išlo o praženie Classic Roast, teda medium, po slovensky stredné.

Illy Classico - káva balená v plechovke

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 5/25

Zrno

Zrná Illy Classico k nám dorazili v praktickom plechovkovom balení. Po otvorení plechovky sa nám naskytol pohľad na zmes rôznorodých zŕn. Našli sme rôzne tvary a veľkosti zŕn (rôzne odrody), ale aj rôzne spracovania. Káva bola napražená tmavšie, no pomerne rovnomerne.

Illy - pohľad na zrná

Aróma

Tmavé praženie sa odrazilo na vôni kávy. Po otvorení plechovky sa na nás vyvalila silná chlebovo-drevitá aróma, ktorá rozhodne nebola príjemná. Aróma sa mletím a prípravou ešte viac zvýraznila, čo nám úsmev na tvári rozhodne nevyčarilo. Vôňa pôsobila ťažko a začmudene.

Illy Classico - otvorená konzerva

Cupping

Od prvého po posledné sŕknutie nám blend Classico absolútne neulahodil. V káve sme okrem výraznej horkosti tmavého praženia nenašli prakticky nič. V určitom bode sa v chuti vyskytla jemná oriešková sladkosť. Tá však trvala krátko a bola veľmi rýchlo prehlušená horkosťou.

Illy Classico - cupping

Espresso

Aj napriek koncentrovanosti espressa sa nám zdalo Illy doslova prázdne. Za horkosťou sme statočne ale beznádejne hľadali niečo viac. Espresso nám jednoducho krivilo ústa. Bolo extrémne horké s ťažkým olejovitým “mouthfeelom”. Horkosť sme na jazyku cítili ešte dlho. Treba však podotknúť, že spomedzi supermarketových zmesí sme narazili už aj na horkejšie a viac nepríjemné počiny.

Illy Classico - espresso

Celkový dojem

Illy Classico nám neponúklo nič, čo by sme mohli nazvať príjemným. Vysoká horkosť a nepríjemná pachuť nám otupovali všetky zmysly. V konkurencii supermarketových zmesí by sme Illy Classico radili do šedého priemeru až podpriemeru. 

Detailné body: aróma 1 – acidita 0,5 – telo 1,5 – dochuť 1 – celkový dojem 1.

espresso z Illy Classico

Ladislav Király 3/10

Hneď po otvorení balenia a prvom nádychu som si povedal, že toto budú tri body. Káva voňala zhorene a nepríjemne. Okamžite mi bolo jasné, že v nej nenájdem žiadne príjemné chuťové tóny a pôjde len o to, ako veľmi bude horká a zlá.

Vzhľadom na to, že ide o stopercentnú arabiku, ktorá navyše na pohľad nebola vyslovene spálená, som nečakal totálne K.O. Viaceré línie prvotného uvažovania teda konvergovali smerom k trom bodom z desiatich. Teda k akémusi supermarketovému priemeru.

Popolníkoidný nezmysel

Detailnejší pohľad na zrná ukázal veľké množstvo defektov. Veľa zŕn bolo poškodených či zlomených, v balíčku bolo aj pomerne veľa zŕn pripomínajúcich mušle. Toto všetko potvrdzovalo, že ide o klasickú komoditnú kávu nižšej kvalitatívnej triedy. Presne niečo také som od silnej talianskej značky aj čakal, takže opäť raz žiadne prekvapenie.

Stále si lámem hlavu nad tým, ako dokáže tieto kávy taká obrovská časť populácie vnímať ako vysokú kvalitu. Rozum mi to neberie. Prosím, ochutnajte už niekedy poriadnu kávu, pozrite si, ako majú vyzerať ozaj kvalitné zrná a ako by káva mohla chutiť. Tieto popolníkoidné nezmysly vašim životom žiadne pozitíva neprinesú.

Illy - detailný pohľad na zrná

Príbeh o hnedastom zázraku

Ale späť k veci. Urobil som si dve espressá, medzi ktorými som jemne korigoval mletie. Už-už som ich išiel ochutnať, keď tu zrazu manželka kričí, že syn Alan sa zbombardoval. A keď píšem, že zbombardoval, tak zbombardoval. Okamžite som ho musel ísť osprchovať a okúpať, pričom plienka s tým hnedastým zázrakom zasmradila polovicu bytu. Očistný obrad trval približne dvadsať minút.

Následne som sa vrátil k počítaču, že si idem pospisovať dojmy z kávy Illy a prišiel som na to, že dve šálky s iným hnedastým zázrakom zasmradili druhú polovicu bytu. Ten pocit bezmocnosti z prežitého utrpenia by sa dal krájať.

Aróma kávy bola napokon o niečo horšia, ako samotná chuť. Aj tá bola zlá, ale nie až veľmi zlá. Opäť ma to tlačí len ku konštatovaniu, že je to priemerná supermarketová zmes. Rozhodoval som sa medzi 2,5 a 3 bodmi, napokon dávam 3. Predsa len ten chuťový vnem ma po hlave nebije baranidlom, ale len takým valčekom na cesto.

Transparentnosť 1/5

Ako je to pri týchto komoditných kávach typické, z transparentnosti sa chce človeku plakať. Pre tieto talianske firmy je dôležitejšie hovoriť o tom, že kávu pražia v Terste, ako o pôvode zŕn.

Vieme len to, že ide o stopercentnú arabiku a všetko ostatné sú len drísty. Na jednom webe som vygooglil, že zrná arabiky tejto kávy pochádzajú z Južnej a Strednej Ameriky, Indie a Afriky. Inak povedané zovšadiaľ. Za takýto nekonkrétny megamix rôznych odrôd a rôznych spracovaní tradične udeľujeme jeden bod.

Illy Classico - otváranie obalu

Pomer cena/kvalita 1/5

Kávu Illy Classico sme si kúpili v Košiciach v potravinách Fajne, kde sme za ňu dali 9,49€. Za 250 gramov takéhoto konzervovaného nezmyslu teda celkom dosť.

Doma som potom trochu pogooglil a na niektorých eshopoch sa dá balenie Illy nájsť aj za 6,50€, ale predáva sa naopak aj za 9,99€. Celkovo je to za kávu takejto kvality neskutočne prestrelené. Dávame jeden bod. Viac sa nedá.

Dizajn obalu 2/5

O bodoch za dizajn obalu ste opäť rozhodovali vy, vášniví fanúšikovia Blogu o káve. K bodovaniu som vás vyzval na instagramovom účte @ladislavkiraly a napokon to bolo totálne rôznorodé.

Spočiatku sa zdalo, že dávate zväčša nuly a jednotky, ale postupne tam začalo pribúdať aj veľa vyšších čísel, dokonca aj päťky. Všeobecne to bolo veľmi vyrovnané, ale najčastejšie sa vyskytla dvojka. 

Dávame teda dva body.

Celkové hodnotenie 12/50

Illy Classico - obal

Ďalšie zaujímavosti:

Ferenc Illy

Dostupné zdroje hovoria o tom, že spoločnosť Illy založil Francesco Illy. Znie to tak taliansky, ale v skutočnosti to bol Maďar, pôvodným menom Illy Ferenc. Tento pánko sa narodil v Temesvári, ktorý dnes patrí Rumunsku.

Narodil sa 7. októbra 1892 a počas prvej svetovej vojny slúžil v rakúsko-uhorskej armáde. Po vojne ostal spolu so sestrou v Terste, ktorý Trianonská zmluva prisúdila Taliansku. V roku 1933 založil firmu, ktorá sa venovala kakau a káve, aby napokon ostal len pri káve.

Po druhej svetovej vojne zveril kontrolu nad spoločnosťou synovi Ernestovi, ktorý zomrel v roku 2008. Súčasným prezidentom spoločnosti je Ernestov syn Andrea narodený v roku 1964, pričom vo vedení sú aj jeho sestra Anna a bratia Francesco a Riccardo.

Illy zadarminko

Kvalitu kávy Illy najlepšie vystihol Regiojet, ktorý ju vo svojich vlakoch ponúka zadarmo. K dispozícii je espresso, lungo, cappuccino a latté macchiato. Nazdravíčko.

Záver

Celkovo musím povedať, že pri recenzii Illy sa v podstate naplnili prognózy. Očakávali sme priemernú komoditnú kávu a niečo také sme dostali. Bola priemerná, možno mierne podpriemerná. Pred pánmi z tejto spoločnosti však klobúk dole, pretože širokému publiku dokázali do hláv nejakým spôsobom dostať, že ide o enormnú kvalitu.

Nás však nepresvedčili a na káve Illy sme si bohužiaľ nepochutili. Sorry. Nepochutilly.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva Severan Coffee na Zamkovského chate

Zamkovského chata ponúka kávu zo slovenskej pražiarne

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL