utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia Jacobs Barista Espresso: Niekoľko kubíkov dreva v jednej šálke

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. novembra 2023
recenzia Jacobs Barista Espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Jedna zo značiek, o ktorej recenziu ste prejavili veľký záujem, je Jacobs. Nájdete ju na pultoch mnohých obchodov a podľa toho, čo všetko ste mi písali, sa po nej mnohí oblizujete. Vraj Lavazza fuj, Jacobs mňam. Ibaže je to skutočne tak? Je to ozaj obstojná káva alebo ide len o biedny komoditný priemer? Blog o káve vám to povie, ako vždy, na rovinu. Toto je Recenzia Jacobs Barista Espresso.

Keď sme pozreli na poličky Kauflandu prehýbajúce sa pod ťarchou kávového odpadu, do oka nám padlo balenie Jacobs Barista Editions Espresso. Podľa Heureky ide o najobľúbenejšiu kávu tejto značky, a to je presne to, čo potrebujeme. Keď je najobľúbenejšia, mala by byť sakra dobrá. Pozrime sa jej na zúbky.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelí šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do našich domácich remeselných pražiarní kávy.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 4/25

Zrno

Pomaly pražené zrná baristickej edície od Jacobs vyzerajú rovnako utrápene ako barista po 12-hodinovej zmene. Sú tmavé, no nie olejnaté. Na zrnách však nájdete množstvo malých čiernych škvŕn naznačujúcich nesprávne praženie a spálenie zrna na niektorých miestach. Kvalita zrna je na pomery supermarketových komoditiek pomerne dobrá. Medzi zrnkami nájdete kopec defektov, no mali sme tu aj oveľa horšie zmesi.

recenzia Jacobs Barista - zrná

Aróma

Vôňa kávy je akási neutrálna. Človek v nej nenájde nič zásadne negatívne, ale ani nič pozitívne. Je drevitá a trochu zatuchnutá. Ako keď si privoniate k starej skrini.

recenzia Jacobs Barista espresso - mletá káva

Cupping

Popri cuppingu sme si všimli, že aróma kávy sa po zaliatí vodou ešte viac zneutralizovala. Môže káva voňať nijak? Jacobs Espresso pravdepodobne áno. Chuť nebola o nič zaujímavejšia. Jacobs Espresso nebolo ani horké, ani sladké, ani acidné. Na všetkých teplotných stupňoch by sa dal chuťový zážitok z tejto kávy prirovnať k žuvaniu špáradla alebo ceruzky. Drevo, drevo a drevo. Nič iné sme neobjavili.

recenzia Jacobs Barista Espresso - cupping
Jacobs Barista Espresso - cupping

Espresso

Prechádzka lesom sa nezastavila ani pri príprave espressa. Nebol to však les, aký poznáme. Nebol to les prekvitajúci životom, plný lesných bylín a lesnej fauny. Bol to les pochmúrny, šedý a tak trochu spálený, začmudený. Pitie espressa pripomína zahryznutie do mierne obhorenej vetvičky. Pocítite drevo a nepríjemnú uhlíkovú dochuť. Pri espresse sme už takmer začínali rozoznávať, z akého stromu drevo pochádza. Žiadny strom však nechceme uraziť natoľko, že by sme ho prirovnali ku káve Jacobs Espresso.

recenzia Jacobs Barista - espresso

Celkový dojem

Jacobs by malo svoju Barista Editions premenovať na Lumberjack editions, a teda drevorubačskú edíciu. Za toľko kubíkov dreva v jednej šálke espressa by sa nehanbili ani v Bučine Zvolen. Toto fakt nepite.

Detailné body: aróma 0,5 – acidita 0 – telo 1,5 – dochuť 1 – celkový dojem 1

Ladislav Király 3/10

Keď sa mi do rúk dostala káva Jacobs Barista Espresso, bol som ozaj veľmi zvedavý. Značka, ktorú ospevuje množstvo ľudí a ja ju ešte poriadne nepoznám? Holdujem kávam z inej časti dostupného spektra, ale predsa len, patrí sa spoznať aj túto fajnotku.

Po otvorení balíka na mňa vykukli pomerne tmavo napražené zrná. Pri detailnom pohľade som videl, že niektoré boli olejnaté, čo je jasný znak toho, že boli pražené až príliš. Toho oleja na nich však nebolo veľa a išlo skôr o malé stopy.

Oproti niektorým iným komoditným kávam musím pochváliť o niečo vyššiu kvalitu zŕn a aj rovnomerné napraženie. Nedávne kávy z dielní spoločností Eduscho a Segafredo boli už na prvý pohľad omnoho horšie. To bol jeden defekt vedľa druhého a každé zrno vyzeralo byť napražené inak.

Jacobs Barista Editions Espresso - zrná

Tým pádom bol na tom Jacobs o niečo lepšie aj po aromatickej stránke. Samozrejme, že už to bolo hlavne o aróme praženia, respektíve niečoho čudného, ale nebol to vyslovený smrad. Dalo sa to zvládnuť. V podstate do bodky to pripomínalo priemernú supermarketovú kávu, akú stále vyhľadáva väčšina ľudí.

Vzhľadom na toto všetko som predpokladal že do šálky mi natečie horká káva bez štipky acidity. Ochutnávku som si nechal na ráno a bola to teda moja prvá káva nového dňa. Testoval som ju presne na Halloween a v tej chvíli som si spomenul na slogan Jacobs „Snívajte s otvorenými očami“. Ja som si fakt myslel, že sa mi ešte sníva.

Ale nie… až také zlé to zasa nebolo. Bola to však totálna nuda. Sterilná prepražená káva bez akejkoľvek zaujímavej chuti. Nebol to však žiadny totálne nechutný extrém s tragikomickou dochuťou, skôr taký komoditný priemer bez duše.

Udeľujem tri body.

Transparentnosť 0,5/5

Keď producent kávy neuvádza pôvod zŕn, je to šmejd. Nakúpi lacné brakoidné štvrtotriedne zrná, zabalí ich do lákavého marketingu a predá vám ich. Vyzerá to tak, že je to aj prípad tejto značky.

Na obale uvádzajú, že ide o stopercentnú arabiku, ale keď sme si ďalšie informácie hľadali na webových stránkach, bolo to veľmi rozpačité. Väčšina zdrojov uvádza, že ide o nekonkretizovanú zmes arabiky a robusty, pričom na jednej stránke bolo napísané „zloženie: neznáme“.

Ja vlastne neviem, ako je možné, že zloženie uvádzané na webových stránkach nekorešponduje s obalom. Isté je však to, že zákazníci tohto typu kávy to absolútne neriešia a je im jedno. Veď káva ako káva, nie?

V každom prípade za tú stopercentnú arabiku dávame pol bodu.

Pomer cena/kvalita 2/5

My sme za pol kila tejto kávy v Kauflande vysolili 10,69€. Keď som však doma pogooglil, na Datarte som ju našiel za 7,90€. Kilovka je v Tescu k dispozícii za 13,99€, čo je vlastne pomerne OK cena. Kvalita kávy veľmi biedna, ale cena zasa neuletela do astronomických výšok. Udeľujeme dva body.

Dizajn obalu 2/5

O atraktívnosti dizajnu obalu ste aj tentoraz mohli možnosť hlasovať na instagramovom konte @ladislavkiraly. Päť bodov alebo štyri body neudelil takmer nikto a málo bolo aj trojok.

Drvivá väčšina vašich hlasov bola za nula, jeden alebo dva body. Napokon to vyhrala dvojka, takže obalu kávy Jacobs Barista Espresso udeľujeme dva body.

Jacobs Barista Editions Espresso - obal

Celkové hodnotenie 11,5/50

Veľa ďalších zaujímavostí o značke Jacobs som nenašiel. Respektíve, nechcelo sa mi. Prezradím však aspoň to, že spoločnosť založil 15. januára 1895 Johann Jacobs, ktorý si na ulici Domshof 18 v Brémach otvoril obchod s názvom „Specialgeschäft für Caffee, Thee, Cacao, Chocoladen und Biscuits“.

V roku 1907 si otvoril aj vlastnú pražiareň kávy, takže firma má celkom peknú históriu. Škoda len, že nešíri kvalitnú, ale iba obyčajnú komerčnú a bohužiaľ podpriemernú kávu. Ale čo už, takto to na trhu chodí a na takýchto produktoch sa najlepšie zarába.

Záver

Káva Jacobs Barista Editions Espresso nás príliš neoslnila. Je to priemerná až mierne podpriemerná supermarketová káva, avšak za ako-tak prijateľnú cenu. S počtom bodov 11,5 sa zaradila do dolnej časti recenzného rebríčka, no zďaleka to nie je to najhoršie, čo sme recenzovali.

Kupovanie tejto kávy rozhodne neodporúčame. Pôžitok nulový. Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Podporte naše domáce remeselné pražiarne kávy, na tomto linku nájdete zľavové kódy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Extract Chilling

Extract Chilling: Ako zmení chuť kávy príprava cez zamrazenú lyžičku?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL