Recenzia Jemenu z LOT Roastery: Kávový sen bez štipky horkosti
Slovenská pražiareň kávy LOT Roastery možno nie je notoricky známa a pozná ju len málokto, avšak kvalita jej káv je úchvatná. V redakcii Blogu o káve sa nám to potvrdilo už viackrát a aj preto sme sa rozhodli, že jednu z káv zaradíme aj do programu recenzií. Keď sme ochutnali Jemen Bani Al Nahimie, bolo nám jasné, že musíme ísť práve do tohto kúska. Je to totiž neskutočný masaker.
Na tomto mieste si dovolím predpovedať budúcnosť. Myslím si, že LOT Roastery bude v najbližších rokoch rýchlo napredovať a zaradí sa medzi velikánov domácej pražiarenskej scény. Preraziť do top 3 medzi silných hráčov nebude jednoduché, ale LOT na to má. A má aj na to, aby sa presadil v zahraničí. Koniec príhovoru Baby Vangy.
Za pražiarňou stojí Lukáš Lot (dobré kávové meno, nie?), ktorý v roku 2015 vyhral majstrovstvá sveta v AeroPresse. Už to, čo sa udialo vtedy v Seattli, bolo neuveriteľné… a rovnako neuveriteľná je aj táto jemenská káva. Skvostná ovocná bomba bez štipky horkosti. Ašpirant na prvé miesto? Áno!
Bodovanie
Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava.
Náš tip: na stránke lotroastery.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Nie je možné kombinovať ho s inými zľavovými kódmi a ani využívať na produkty, ktoré sú už v zľave.
Baristi 23,5/25
Zrná
„Po nezdarnej recenzii kávy Marlenka sme do rúk dostali výberové zrná z Jemenu. Už na prvý pohľad sú zrnká od pražiarne LOT z úplne inej kávovej ligy. Zrná sú uniformné, všetky pomerne maličké a bez defektov. Praženie je na prvý pohľad moderné a svetlé, určené pre prípravu filtra alebo moderného ovocného espressa.“
Aróma
„Po otvorení balíčka sme zacítili príjemnú ovocnú arómu, ktorá však nebola nijak extrémne prenikavá či výrazná. To sa zmenilo po namletí, pri príprave a rovnako aj pri pripravenej káve. Káva voňala po broskyniach a bielom čaji. Takouto vôňou by sme najradšej plnili parfémy.“
Cupping
„Na cuppingu to bola jednoducho jazda. Za horúca sa v káve vynímali tóny pomarančového rooibosu a bieleho čaju. Za tepla sa pomaly ale isto do popredia dostávala veľmi príjemná a sladká ovocnosť. V chuti sme nachádzali hlavne zrelé lesné jahody a ploché broskyne. Acidita nebola príliš vysoká, prejavovala sa jemne a osviežujúco. Za studena sa zrelé lesné jahody a ploché broskyne zmenili na klasické jahody a broskyne. Na tomto teplotnom stupni sa acidita trochu zvýšila a v dochuti sa výraznejšie prejavil pomarančový rooibos. Telo kávy by sme zaradili medzi ľahšie, čajové.“
Filter
„Pri príprave filtra sa u nás doma udiala mágia. To, čo nám cez dripper prekvapkalo do servera, bolo jednoducho úžasné. Káva bola neskutočne čistá, a to aj napriek tomu, že je spracovaná anaeróbnou fermentáciou. Fakt, takto čistý ferment sme pravdepodobne ešte nepili. Rovnako ako na cuppingu, v chuti dominovali hlavne ploché broskyne, zrelé lesné jahody a rooibos s bielym čajom v dochuti. Káva sa vyznačovala vysokou sladkosťou, jemnou aciditou, nulovou horkosťou a ľahkým čajovým telom. Ani jednému z nás v chuti prakticky nič neprekážalo.“
Celkový dojem
„Nebudeme to naťahovať a ani chodiť okolo horúcej kaše. Yemen Bani Al Nahimie je zatiaľ naším tohtoročným lídrom spomedzi filtrovaných káv, ktoré sme v rebríčku recenzovali. Káve v podstate nemáme čo vytknúť. Keď sa skĺbi skvelé zrno a skvelé praženie, môže vzniknúť zážitok, aký sme zažili pri tomto testovaní.“
Detailné body: aróma 4 – acidita 5 – telo 4,5 – dochuť 5 – celkový dojem 5.
Ladislav Király 9/10
Celý týždeň, počas ktorého sme recenzovali LOT, som strávil mimo Košíc. Nemohol som teda využiť výhody nášho nového kávového laboratória @blogokavelab, čo ma trochu mrzelo, ale prípravu kávy som si aj tak poriadne užil.
Krásne slnečné septembrové ráno v Smolníku a ja si sám so sebou na terase pripravujem kávu, od ktorej som mal veľmi veľké očakávania. Produkty LOT Roastery som totiž chutnal už viackrát a vždy to bola najvyššia úroveň. Trochu som sa bál, čo s tým spraví tunajšia smolnícka voda, ktorá je chuťovo výrazne iná ako u nás doma v Košiciach, ale nič zlé sa nestalo: káva bola ako z iného sveta. Doslova môj kávový sen.
Káva, ktorá zvnútra hladila
Tento Jemen najskôr testovali Filip a Gabriela, no a keď som videl, že väčšina balíčka, ktorý ku mne dorazil, je fuč, bolo mi jasné, ako im musel chutiť. Zlé kávy ku mne prichádzajú takmer celé, hehe. Pozdravujem do Talianska. Súčasne priznám, že zlé kávy sa mi opisujú o niečo ľahšie, lebo tá explózia nepríjemných vnemov mi sama rozkmitá prsty a emócie sa v zlomku sekundy menia na expresívne slová. Táto káva bola iná. Doslova ma celého zvnútra hladila a nechápal som, čo sa to deje.
Napil som sa a sám seba som sa pýtal, či je to vôbec možné. Utekal som do chaty za manželkou Jankou a už som jej nalieval. Ochutnala, pozreli sme sa na seba a tušil som, čo príde. Doslova zažiarila. Bola to taká ovocná bomba plná rôznych vnemov. Broskyne, jahody, maliny, pomaranč? Ja vlastne ani neviem. Všetko v jednom.
Bez štipky horkosti
Zásadná vec, ktorá nám okamžite prichádzala na um, bola tá, že toto by väčšina bežných ľudí naučených na horké čierne tekutiny ani neoznačila za kávu. Kávovníkové zrná sa premenili na niečo sladučké a ovocné, v našom prípade bez štipky horkosti. Neuveriteľný, doslova božský nápoj. Po vychladnutí pre mňa osobne ešte o niečo lepší ako za horúca.
Absolútne chápem, prečo mi toho zrna Filip priniesol tak málo. Sám mám po dopití prvého filtra pocit, že chcem druhý a chcem lepšie prísť na to, čo všetko v nápoji vlastne cítiť. Toto je totiž orchester príjemných vnemov a nechcem, aby sa toto predstavenie niekedy skončilo. Mňam.
Transparentnosť 5/5
Pri transparentnosti nemôžeme konať inak a musíme udeliť plný počet bodov. LOT si na transparentnosti zakladá natoľko, že ju dal dokonca aj do svojho loga. „Písmeno O nachádzajúce sa v slove LOT, ale aj v logu, je dominantné,“ povedal Lukáš Lot. „Je to odkaz na slovo origin, teda pôvod, odkiaľ káva pochádza.“
Potešilo aj to, že na obale sú uvedené súradnice farmy, odkiaľ daná káva je. Veľmi zaujímavé riešenie, čo poviete? Na vyžiadanie sme navyše dostali obrovské množstvo informácií o danej káve priamo od importéra Falcon. LOT pritom netajil ani nákupnú cenu, ktorá bola 19,88€ bez DPH a dopravy za kilo zelenej kávy. S daňou a ďalšími nákladmi pražiarne sa to potom samozrejme ešte nabalí.
Dodajme, že káva pochádza od farmárov z okolia jemenskej dedinky Bani Al – Nahamie. Pestuje sa na horských terasách v nadmorskej výške od 1 600 do 2 100 metrov nad morom a následne je spracovávaná v stanici Mocha Mill.
V Jemene pôsobia zväčša malí farmári, ktorí majú od 60 do 500 stromov. Pestujú hlavne variety Jaadi, čo sú veľké stromy s dobrým výnosom. Farmári vyprodukujú v priemere okolo 1 500 kilogramov kávovníkových čerešní, z ktorých napokon budú približne tri 60-kilogramové vrecia exportovateľnej zelenej kávy. Priemerná odmena zberačov za kilo pozbieraných kávovníkových čerešní je podľa importéra 2,47 USD za kilo, čo je v prepočte okolo 2,30€.
Pomer cena/kvalita 4/5
Malé 250-gramové balenie tejto kávy stojí na eshope LOTu 22€, kilovka je za 86€. Káva patrí medzi to najdrahšie, čo sme recenzovali, ale na druhej strane je pravdepodobne aj najkvalitnejšia. Pomer cena/kvalita je v poriadku a sme si istí, že zákazníkov bažiacich po exkluzívnych chuťovkách neodradí.
Na druhej strane sme sa však rozhodli neudeliť plný počet bodov. Pomer cena/kvalita je z nášho pohľadu veľmi podobný ako pri káve Costa Rica Milenio z pražiarne Coffia. Podobná cena, podobná kvalita.
Dizajn obalu 4/5
V tejto kategórii rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Na instagramovom konte @ladislavkiraly som vypísal „otázku“, v rámci ktorej ste mohli prezentovať svoje názory. Najčastejšie sa napokon objavilo číslo 4, takže dizajnu obalu Jemenu od LOTu udeľujeme štyri body.
Hlasovanie bolo zaujímavé, registrovali sme aj veľa 5-bodových hodnotení. Niektorí ste nám písali, že je to pekné, jednoduché, účelné, jeden z vás dokonca navrhoval udeliť 6 bodov. Na druhej strane sme však našli aj pár núl. Ale len pár. Pri jednej bolo napísané, že je to „nuda. Ani by som nevedela, že ide o kávu“ a pri jednej „nechcem byť zlý, ale to aj Marlenka mala krajší obal“.
Mne osobne sa obal páčil a viem sa stotožniť napríklad s touto reakciou: „5. Mne sa neskutočne páčia takéto minimalistické obaly, žiadny pretlak obrázkov a slov.“ Ale za päť bodov to nebude… ako som spomínal, udeľujeme 4.
„Grafik nám vytvoril osem jedinečných tvarov, ktoré znázorňujú možnosti označovania miesta na mape,“ prezradil Lukáš LOT. „Tieto tvary teda používame aj ako znázornenie, odkiaľ káva pochádza. Kene budú mať vždy rovnaký tvar, Kolumbie takisto.“
Celkové hodnotenie 45,5/50
Ďalšie zaujímavosti:
Jemenské problémy
Jemenská káva je veľmi zriedkavá a na trhu jej ozaj veľa nie je. Krajina má síce bohatú kávovú históriu, ale kvári ju sucho a nie je teda ľahké niečo dopestovať.
Farmári sa zväčša venujú variete Jaadi. Ide o pomerne veľké a robustné stromy, ktoré dobre zvládajú jemenské podmienky. Produkujú malé a husté zrná, ktoré sú typické miernou aciditou, stredným telom a hladkým, harmonickým chuťovým profilom.
Spracovateľská stanica Mocha Mill zaviedla inovatívne zavlažovacie systémy a inovatívne techniky suchého spracovania, vďaka čomu dokáže do istej miery obísť problém s vodou. V tomto regióne má totiž voda obrovskú cenu.
Spracovanie
Káva je spracovaná metódou anaeróbnej fermentácie, ktorá v uzatvorených nádržiach prebieha po dobu dvoch až piatich dní v závislosti od úrovne pH. Kávovníkové zrná sa následne sušia na slnku dva až tri dni a potom nasleduje fáza pomalého sušenia v tieni, ktorá trvá 40 dní.
Kávovníkové zrná sa počas tohto obdobia pravidelne prehrabávajú, pričom sa monitoruje a zaznamenáva ich vlhkosť. Výsledkom procesu je podľa importéra mimoriadne čistá a komplexná káva s chuťou jahôd, broskýň, ovocného rooibosu, datlí a mliečnej čokolády. Samozrejme, svoj rukopis jej následne dá aj pražiar.
Ako bol Lot Záhradníkom
Majiteľ pražiarne Lukáš Lot má veľmi zaujímavé meno. Veď „lot“ do kávového sveta patrí. Pôvodne sa však volal Záhradník, ale toto meno mu príliš nevoňalo. Mal ho totiž po otcovi, ktorý sa o neho nezaujímal a s ktorým vôbec nie je v kontakte.
„S priezviskom som nikdy nebol stotožnený a nevedel som si predstaviť, že by sa tak mali volať naše deti,“ povedal mi Lukáš Lot. „Keď sme s manželkou kupovali byt a menili trvalé bydlisko, musel som si vybaviť aj nový občiansky preukaz. Vtedy som sa rozhodol, že si konečne podám žiadosť o zmenu priezviska – premýšľal som nad tým celý život.“
„Úrad mojej žiadosti vyhovel a teraz mám priezvisko po mojej mame za slobodna. Lot je poľské priezvisko, moja mama je Poľka. Keď sme začali vytvárať vlastný koncept pražiarne, tak nám tento názov spadol doslova do náručia,“ dodal Lukáš Lot.
Majster sveta v AeroPresse
Ďalšia zaujímavosť, ktorá je spojená s Lukášom Lotom je tá, že je to šampión v príprave kávy cez AeroPress. A nielen slovenský, ale aj svetový, pričom všetko to bolo absolútne neuveriteľné.
„Slovenský AeroPress sa konal asi len týždeň pred svetovým kolom a keďže to bolo takto na poslednú chvíľu, nestihli mi ani poslať súťažnú kávu,“ prezradil Lukáš. „Dokonca som si musel vybavovať zrýchlené vystavenie pasu, keďže dovtedy som nikdy neletel. Nemal som stres zo súťaže, ale z letu. Simonkina (manželkina) rodina sa poskladala na jej letenku a nakoniec išla ako podpora so mnou. Podporiť ma prišiel dokonca aj Valerian Hrala z Kalifornie.“
„Išiel som tam bez akejkoľvek výbavy: na slovenskom kole bolo všetko zabezpečené, ale v Seattli nie. Po príchode na miesto som dostal súťažnú kávu, ale nemal som si ju ako pripraviť. Nemal som so sebou nič a navyše boli všetky spoty na prípravu kávy obsadené. Z videnia som poznal Jara Tučeka z českého Doubleshotu, za ktorým som prišiel s prosbou, či by mi s Jiřím Sládkom, ktorý vtedy tiež súťažil, dali ochutnať kávu… aby som aspoň vedel ako chutí.“
„Nakoniec som kávu ochutnal a aj si požičal nejaké vybavenie na prípravu, no nemal som pohár, do ktorého by som ju pretlačil. Keď som napokon našiel aj pohár, prišiel za mnou jeden Kórejčan, že to je jeho pohár a zobral mi ho. Napokon som vyhral a on mi ten pohár aj s AeroPress nálepkami a AeroPress taškou daroval. Kolegovia v Brewbare si zo mňa potom robievali srandu, že chalan zo Slovenska išiel s “Billa igelitkou” do Seattlu a vyhral to,“ zasmial Lukáš Lot.
Káva bez horkosti
To, že jemenská káva LOTu bola úplne bez horkosti, bolo ozaj skvelé a nie je to také časté. Lukáša sme sa na to samozrejme opýtali.
“Naše praženie je v tomto špecifické. Horkosti sa vyhýbame a nemá tam čo hľadať. Našou výhodou je to, že som päť rokov pracoval v Brewbare, kde sme mali možnosť prechutnať všetky najlepšie európske pražiarne: Casino Mocca, April Coffee, The Barn, Coffee Collective, Gardelli, 3fe, Five Elephant, Rocket Beans, Manhattan, Hasbean, La Cabra, Koppi, KB Paris, Nomad, Bonanza, Friedhats, Square Mile, Doubleshot, Java, Drop, Round Hill a mnoho ďalších. Doslova každý deň sme pili inú kávu a pochopili sme, ako má chutiť specialty (výberová káva, pozn. autora). Viackrát sa stane, že niekto hovorí, že robí specialty, ale pritom tomu tak vôbec nie je. Niekto vlastne možno ani nevie, ako môže specialty chutiť,” dodal Lukáš Lot.
Záver
To je o jemenskej káve, Lukášovi Lotovi a pražiarni LOT Roastery, v ktorej okrem neho pracuje aj jeho manželka Simonka (od pondelka do štvrtka robí inde, od piatku do nedele v kaviarni LOT) a Miro (zabezpečuje green sourcing, test roasty a rieši Instagram), zatiaľ všetko. Celý lotovský príbeh je však natoľko zaujímavý, že o ňom čoskoro pripravíme aj ďalší článok.
A aby sme nezabudli, Jemen z LOTu sa dostal na prvé miesto! Káve sa podarilo nazbierať 45,5 bodu, čo je o pol bodu viac ako mal doterajší líder Costa Rica Las Lajas Milenio z pražiarne Coffia. Gratulujeme. Mimochodom, bodovanie oboch káv bolo veľmi podobné, LOTu ste však za obal udelili o pol bodu viac a presne to rozhodlo.
Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava.
Náš tip: na stránke lotroastery.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Nie je možné kombinovať ho s inými zľavovými kódmi a ani využívať na produkty, ktoré sú už v zľave.
Jeden komentár