Recenzie káv

Recenzia káv Ebenica: Obstojná kvalita i pofidérne zavádzanie

Na základe mnohých vašich žiadostí sme sa rozhodli, že tentoraz zrecenzujeme kávu zo slovenskej pražiarne Ebenica. Teda nie jednu, ale rovno dve kávy. Vybrali sme najpredávanejšiu kávu a k nej aj najlepšiu.

Ebenicu som oslovil cez Instagram a narazil som na veľmi fajn komunikáciu. Dievčina alebo pani, ktorá sa podpísala ako Michala, bola fakt super. Prezradila mi, že na eshope v predajnosti v posledných rokoch vedie zmes Intensivo a v internom hlasovaní o najlepšiu kávu vyhrala Etiópia Dimtu Tero. Tá by nám mohla sadnúť.

Príjemná bola komunikácia aj zo strany majiteľa Mareka Fajčíka, čo považujem za veľké pozitívum. Napokon som však v spojitosti s pražiarňou Ebenica narazil aj na veci, ktoré sa mi veľmi nepáčili. Povenujem sa im v samom závere recenzie.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Ethiopia Dimtu Tero a Intensivo - kávy z pražiarne Ebenica
Tieto dve kávy z pražiarne Ebenica sme si vybrali.

Baristi

Etiópia Dimtu Tero 14/25

Zrná

Zrná tejto naturálnej Etiópie vyzerajú veľmi pekne. Sú menšie až stredne veľké, bez výrazných deformácií. Praženie vyzerá na prvý pohľad ako svetlejší espresso roast až tmavší filter roast.

Etiópia Dimtu Tero - váženie zŕn

Aróma

Po otvorení balíka sme pocítili veľmi príjemnú, jahodovo-čučoriedkovú ovocnú arómu. Po namletí doplnila ovocnú arómu aróma pražených orechov. Vo všeobecnosti je aróma tejto kávy veľmi príjemná a osviežujúca. Po namletí sme však vo vôni kávy pociťovali aj mierne rušivé tóny v pozadí.

Cupping

Na cuppingu sme mali z kávy trochu zmiešané pocity. Káva v sebe ukrýva množstvo veľmi príjemných, sladkých ovocných chutí. Tie sa prejavujú hlavne za tepla a studena. Najviac pripomínajú sladké jahody a čučoriedky. Acidita kávy nie je vysoká či nepríjemná. Káva pôsobí sladko a šťavnato. Na druhej strane sme v káve pociťovali aj chute, ktoré nám prekážali a kazili celkový dojem. Tie sme v káve našli za horúca, tepla aj studena. Za horúca boli najvýraznejšie a chladnutím prechádzali postupne do pozadia. Najprítomnejšie boli v dochuti. Išlo o zmes miernej chuti praženia akejsi ťažko popísateľnej zatuchnutosti a nahorklosti. Tieto chute nie sú až tak výrazné, avšak z pozadia narúšajú celkový dojem z kávy. Telo kávy je stredne ťažké, príjemne smotanové.

espresso z Ebenica Etiópia Dimtu Tero

Espresso a Filter

Pražiareň Ebenica odporúča kávu pre prípravu na espresso, ale aj filter. Skúsili sme teda obe prípravy a v oboch prípadoch sme sa snažili z kávy vytiahnuť čo najviac.

Espresso z tejto kávy je chuťovo príjemné. V popredí pocítite bobuľové lesné ovocie (my sme najjasnejšie pociťovali jahody). Espresso je aromatické, so smotanovým telom. Avšak v dochuti sme aj pri rôznych receptoch a nastaveniach pociťovali akúsi nepríjemnú trpkosť a horkosť.

S touto trpkosťou sme zápasili aj na filtri. Podarilo sa nám ju do istej miery eliminovať receptom s nižšou teplotou vody a hrubším mletím (teda vo výsledku nižšou extrakciou). Okrem toho sme na instagrame odkukali a vyskúšali recept na Aeropress od samotnej pražiarne Ebenica určený priamo pre Ethiopiu Dimtu Tero. Aj v prípade ich odporúčaného receptu je používaná voda o nižšej teplote (85 stupňov Celzia). V oboch prípadoch bolo v káve jednoznačne prítomné bobuľové ovocie. Telo filtra bolo ľahšie, skôr čajové. V pozadí a v dochuti však trpkosť a horkosť pretrvávala, no pôsobila oveľa menej výrazne.

Celkový dojem

Ethiopia Dimtu Tero nám zamotala hlavu. Ani náhodou sa nejedná o nekvalitné zrná. Káva obsahuje kopec ovocných a sladkých chutí, ktoré hodnotíme pozitívne. Na druhej strane v sebe ukrýva aj negatívne chuťové vnemy, ktoré nám v chuti, ale aj vo vôni kávy, prekážali. V našom prípade nám viac vyhovovalo espresso ako filter. Na espresse pôsobili pozitívne chute výraznejšie a prehlušovali tie negatívne. Vo výsledku nám v káve najviac prekážala jej dochuť a za to najpozitívnejšie považujeme jej príjemú ovocnú sladkosť a aciditu.

Detailné body: Aróma 3 – acidita 4 – telo 2,5 – dochuť 1,5 – celkový dojem 3.

Etiópia Dimtu Tero - Ebenica

Intensivo 8,5/25

Zrná

Intensivo je zmes arabík z niekoľkých krajín sveta. To je vidieť priamo na zrnách. Zrná sú rôznorodé, čo sa týka tvarov a veľkostí. Praženie je však rovnomerné, tmavšie, no určite nie prepálené. Veľmi podobné ako pri ostatných zmesiach, ktoré sme doteraz v recenziách mali.

Aróma

Vôňu kávy hodnotíme vcelku pozitívne. Síce sme v nej nepociťovali žiadnu ovocnosť či kvetinovosť, ale ani takmer žiadne negatívne, spálené aromatické prvky. Vôňa kávy je ťažšia, orieškovo-kakaová, s arómou praženia v pozadí.

Cupping

Pri cuppingu tejto kávy, v chuti dominovali na všetkých teplotných stupňoch pražené orechy, horká čokoláda a mierna zemitosť. Za horúca sme v káve našli najmä tóny praženia a kakao.

Postupným chladnutím sa objavovala horká čokoláda, orechy a za studena aj veľmi jemná acidita lesných plodov (ale naozaj minimálna). Telo kávy pôsobilo stredne ťažko a v dochuti dominovala zemitosť a horká čokoláda.

Espresso

Káva je určená pre prípravu espressa a presne to sme aj urobili. Recept sme poctivo vyladili. Naše finálne espresso pôsobilo relatívne sladko, čokoládovo. V chuti nám prekážala mierna zemitosť a horkosť, ktoré prechádzali aj do dochuti a zostávali na jazyku pomerne dlho.

Celkové hodnotenie

Jednoznačne ide o konzervatívnejšiu kávu. Obsahuje sladké, čokoládové a orieškové chute, ale aj horké a zemité chute. Praženie tejto kávy je však nastavené presne tak, aby poslúžilo hlavne konzervatívnejšiemu zákazníkovi. Káva na nás nijak výrazne či zaujímavo nezapôsobila, no ani neublížila.

Detailné body: Aróma 2,5 – acidita 0,5 – telo 2,5 – dochuť 1 – celkový dojem 2.

espresso z Ebenica Intensivo

Ja

Etiópia Dimtu Tero 7/10

Priznám, že na Ebenicu mi od followerov na Instagrame prišlo niekoľko negatívnych reakcií. Keď som potom oznámil, že ju ideme recenzovať, zachytil som aj akúsi štipku irónie a škodoradosti. Že haha, teraz dostanú náklad. Ale skutočne ho dostanú? Ja som mal s touto pražiarňou minimum skúseností a kávu tejto značky som naposledy pil v septembri 2020 v košickej kaviarni Hoblina Gallery na krásnej Hrnčiarskej ulici. A nebola zlá.

Najskôr som sa pustil do Etiópie Dimtu Tero. Zhodou okolností som práve dopil inú Etiópiu od veľmi dobrej pražiarne a vnímal som to ako zaujímavé porovnanie. Po otvorení sáčka som zacítil príjemnú vôňu a tušil som, že táto káva ma môže potešiť. Hneď mi bolo jasné, že rozhodne nie je vysterilizovaná a nudná, ako to niektoré veľké pražiarne robia.

Jediný negatívny vnem napokon prišiel krátko po vytečení espressa. Vôňa kávy mi akosi nepasovala a bolo v nej niečo zvláštne. Neviem to presne zadefinovať a trochu som sa zľakol. Avšak ochutnanie ma opäť vrátilo na pozitívnu vlnu a káva mi úprimne chutila.

Ovocnosť i acidita mi vyhovujú a od Etiópie ich rozhodne očakávam. Som rád, že som ich dostal a káva mi vlastne chutila už od prvej pokusnej prípravy. Janka mala pocit, že acidita je až príliš výrazná, ale na tom by sa iným nastavením dalo popracovať. Obaja sme sa však zhodli na tom, že túto kávu by sme v pohode vedeli piť.

Dávam 7 bodov. Nechcem však, aby to vyznelo ako málo. Máme prísne hodnotenie a 8 som dal lepším kúskom.

nalievanie filtra z Ebenica Etiópia Dimtu Tero

Intensivo 4/10

Po otvorení balíčka kávy Intensivo som okamžite vytušil, že toto nebude nič pre mňa. Zrná sú viditeľne tmavšie pražené a na niektorých sa vyskytujú aj olejové škvrnky. Nie je ich veľa a káva nie je zásadne prepálená, ale je za limitom toho, čo by som chcel piť.

Káva kvôli dlhému praženiu prišla o niektoré zo svojich výhod a do popredia už vystupuje hlavne horkosť. Nie je však enormná a nepociťujem tu ani žiadnu zásadnú pachuť, ktorá ma pri tmavších kávach zvyčajne odpudzuje. Viem si predstaviť, že pre mnoho ľudí, ktorí nechcú ovocnosť či aciditu, by táto káva mohla byť fajn.

V mojom rebríčku si takýto produkt zaslúži 4 body z 10. Je to lepšia káva ako supermarketové kávy, ktoré sme testovali. Na druhej strane sa však nepribližuje výberovkám.

Pomer cena/kvalita

Etiópia Dimtu Tero 3/5

Etiópia Dimtu Tero je veľmi fajn káva s nadpriemernými chuťovými kvalitami. Mierne nadpriemerná je však aj jej cena 11,90€ za 220 gramov. Tri body sú podľa nás fér.

Ebenica Etiópia Dimtu Tero

Intensivo 0/5

Emíliu zo Zlatého Zrnka sme z hľadiska ponúkaných kvalít obodovali podobne, ibaže jej cena je len 5,90€ za 200 gramov. Intensivo naopak stojí 13,90€ za 220 gramov, čo je extrémne veľa.

Keď som sa o tejto cene bavil s nemenovaným pražiarom z jednej z top slovenských pražiarní, povedal mi toto: „Marža super. Náklady tipujem na 5 až 6 eur na kilo.“ Ja som to tipoval podobne. Predajná cena kilového balenia je inak 39,90€. To už vyjde o niečo lepšie, ako pri 220-gramovom balení, ale aj tak… za takú cenu už idú výberovky.

V prípade tejto kávy za pomer cena/kvalita neudeľujeme ani bod. Nedokážeme akceptovať, že no-name zmes bez presne dohľadateľného pôvodu by mala stáť toľko peňazí.

Transparentnosť

Etiópia Dimtu Tero 4/5

Káva pochádza z etiópskej oblasti Guji, konkrétne z farmy Dimtu Tero, ktorej rozloha je 151 hektárov. Ide o zmes etiópskych odrôd Heirloom dopestovaných v nadmorskej výške 1 800 až 2 130 metrov nad morom a spracovaných naturálnou/suchou metódou. Vieme aj to, že káva má SCA skóre 86,5.

Všetky tieto informácie sú veľmi fajn. Viac bodov by sme udelili len v prípade, ak by sme poznali aj meno farmára, nákupnú cenu kávy, prípadne by išlo o direct trade. Štyri body sú však úplne zaslúžené.

Intensivo 2/5

So zmesou Intensivo je to horšie, ale nie úplne najhoršie. Ide o zmes káv bez konkrétneho pôvodu, takže nepoznáme región, odkiaľ pochádzajú. Vieme však aspoň to, že sú z Brazílie, Indonézie a Etiópie a že je to stopercentná arabika spracovaná suchou alebo mokrou metódou.

Nie je to teda bohviečo a dostupných informácií je ozaj minimum, ale mohlo by to byť aj oveľa horšie. Dávame dva body.

Ebenica Intensivo - espresso

Dizajn obalu 2/5

O bodoch za dizajn obalu tradične rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Tentoraz náš plugin na chvíľu zaváhal a zaznamenal nejaký “bug”, kvôli ktorému dve hodiny nebolo možné hlasovať (sorry za to), ale napriek tomu sme vyzbierali vyše 300 hlasov.

Z 303 hlasujúcich sa 85 priklonilo na stranu dvoch bodov a presne toľko obalom udeľujeme. Za tri body hlasovalo 70 z vás, za jeden bod 48, za päť bodov 45, za štyri body 42 a za nula bodov 13 z vás. Ďakujeme za každý jeden hlas.

Celkové hodnotenie:

Etiópia Dimtu Tero 30/50

Intensivo 16,5/50

Ďalšie zaujímavosti

Zavádzanie 4/5

Teraz budem o niečo tvrdší. Na eshope Ebeniky som si prečítal, že Intensivo je jednou z top 10 espresso káv Európy. Tento poznatok ma úplne odpálil, pretože to ani náhodou nemôže byť pravda. Keby sme urobili panel odborníkov a kávových profesionálov s SCA certifikátmi, tak táto káva by nešla ani do stovky najlepších espress. A nie v Európe, ale ani na Slovensku.

Snažil som sa dopátrať k tomu, ako môžu Intensivo označovať za jednu z top káv Európy. Prišiel som na to, že v roku 2013 im Coffee Review udelilo 90 bodov a do dnešných dní to majú na obale. Je to čudné, pretože káva musí byť po desiatich rokoch predsa celkom iná – káva je vlastne iná každý rok a na jej kvalitu má vplyv počet slnečných či daždivých dní na farme i ďalšie faktory. Pýšiť sa desať rokov starým certifikátom? Podľa mňa je to trochu pofidérne. Pokojne to nazvem zavádzaním a udelím štyri (ne)čestné body.

Druhá vec je tá, že keď si pozriem posledné hodnotenia káv na Coffee Review, tak v podstate všetky produkty dostali viac bodov. Skúste si to preklikať a uvidíte, že posledné hodnotené kávy dostali 95, 94, 94, 95, 93, 91, 91, 94, 94, 94, 93, 93, 93, atď, atď, počty bodov. Musím sa dosť snažiť, aby som našiel niekoho pod 90, takže Intensivo bohužiaľ nevyniká. Skôr naopak.

Slováci bludy zjavne potrebujú

Na slovenského zákazníka však niečo takéto stačí. Akoby sme zavádzanie doslova potrebovali, lebo inak nenakúpime. Označenie „Coffee Review 90 points 2013“ predáva a z Intensiva robí najpredávanejšiu kávu Ebeniky.

Mimochodom, na coffeereview.com som našiel tri kávy od Ebeniky a všetky získali rovnako 90 bodov. V kategórii „top rated“, teda najlepšie, sú pritom len také, ktoré získajú aspoň 94 bodov. Takže Ebenica top rated bohužiaľ nie je a má k tomu dosť ďaleko. Ale hlavne, že patrí medzi top 10 espresso káv v Európe.

Ebenica, Soyuz a Putin

To najlepšie však príde až teraz. Googlil som, ako sa Ebenica dopracovala k tomu, že jej kávy patria medzi top 10 v Európe a našiel som článok z mája 2016. V ňom stojí: „Rebríčky a zdravé súperenie majú svoje miesto aj vo voňavom svete kávy. V roku 2013 sme sa rozhodli otestovať, či Ebenica uspeje v ťažkej medzinárodnej konkurencii. Potvrdiť nám to mali tí najpovolanejší, experti z amerického Coffee Review. Verili sme, že sa vo svete nestratí, no verdikt nás aj tak ohromil. Ebenica sa zaradila k top 10 espresso kávam v Európe!“

Najskôr uvediem, že Coffee Review je fajn. Už menej fajn je 90 bodov, ktoré káva dostala, lebo ako som spomínal, v ich hodnotení je to len podpriemer. A ešte menej fajn je asi to, že pravdepodobne žiadne relevantné alebo moderné pražiarne s Ebenicou o titul najlepšej európskej kávy nesúťažili.

Inak povedané: aj ja by som bol majstrom sveta v behu na 100 metrov, keby so mnou súťažili len fyzicky alebo zdravotne znevýhodnení atléti. Alebo by sa tí najlepší do súťaže ani neprihlásili a Usain Bolt by o nej ani nevedel. Doslova na Bajkonur ma odpálil poznatok, že Ebenica má v top 10 káv Európy dokonca štvornásobné zastúpenie a zdolala aj bájnu ruskú pražiareň Soyuz!

Soyuz a Putin

„Štyri kávy jedinej značky v európskej TOP 10 – podobný úspech zatiaľ v našich zemepisných šírkach nezaznamenal nikto,“ píše Ebenica na svojom webe. „Ebenica tak predbehla aj prémiový rad Illy, talianskej značky s dlhoročnou tradíciou. Uspieť hneď s trojicou káv sa podarilo ešte ruskej pražiarni Soyuz Coffee Roasting z Kaliningradu, ktorá dodáva kávu prezidentovi Putinovi.“

screenshot zo stránky ebenica
Toto som musel screenshotnuť a odložiť. (zdroj: ebenica.sk)

Toto všetko stojí v článku ešte z roku 2016 a je možné, že v dnešnej situácii by sa už Ebenica podobnými vetami zahŕňajúcimi cárbáťušku asi nepýšila, ale ktovie. V každom prípade platí, že v popise produktov sú tieto úspechy naďalej uvedené a spomínaný článok je dohľadateľný na blogu ebenica.sk

Ja v tichosti dúfam, že Soyuz nedodáva Putinovej kancelárii aj čaj.

Čestne to nejde?

Teraz sa tuho zamyslím. Už si nepamätám meno pani, ktorá ma na výške drala z marketingu. Jedno si však pamätám dobre. Neprestajne opakovala, že podnikať musíme čestne, lebo keď nebudeme, skôr či neskôr sa nám to vráti. A aj keď k nám boli ľudia z Ebeniky dobrí a príkladne a slušne komunikovali, zavádzanie spotrebiteľa vyššie spomenutými bájkami podľa mňa čestné nie je.

Bežný človek nemá kapacitu ani na to, aby si overil informácie týkajúce sa pre neho omnoho dôležitejších tém, či už politických, ekonomických, epidemiologických alebo akýchkoľvek. Veď viete. A určite nemá kapacitu na to, aby si overoval pravosť nejakých certifikátov jednej z vyše stovky pražiarní na Slovensku. To sa nedá.

Takže keď pražiareň napíše, že získala ocenenie v nejakej súťaži a štyri jej kávy patria medzi top 10 Európy, konzument to musí považovať za pravdu. A to je taká pravda, že povieme len A, ale nepovieme B, nepovieme C, nepovieme D a nepovieme ani všetky ďalšie písmená po Z. Lebo tak sa nám to hodí. Zbalamutíme ľudí, ktorí potom z priemernej kávy spravia najpredávanejšiu. Ale veď marketing.

Vyjadrenie Ebeniky

Pražiarni Ebenica som mailom adresoval takúto otázku: „Na vašej stránke som našiel, že niektoré vaše kávy patria medzi top 10 espresso káv Európy. Je podľa vás fér uvádzať to, keď ide o hodnotenie spred mnohých rokov a navyše v súťaži, ktorej sa 99,9 percent pražiarní nezúčastnilo?“

Odpovedal sám šéfko Marek Fajčík a musím uviesť, že jeho odpoveď bola milá, príjemná a fér. Vďaka nej pochopíte pohľad Ebeniky a či sa s ním stotožníte alebo nie, je len na vás. 

Uvádzam ju v celom znení:

“Dobrý deň pán Király,

ďakujeme za email.

Uvedené ocenenie sme získali v roku 2013 v súťaži CoffeeReview. U každej kávy presne uvádzame bodový počet a rok zverejnenia, resp. aj počet hviezdičiek, ako je tomu napr. v hodnotení Great taste.

Veta uvedená na našej stránke („Slovenská pražiareň, ktorá vyrába jednu z TOP10 espresso káv Európy.“), je sloganovým/marketingovým vyjadrením. Detaily ocenenia človek vidí v našom prípade v produktových detailoch jednotlivých káv. 

Je to v niečom podobná sloganová skratka ako uvádzajú niektorí slovenskí ocenení pražiari – „Káva ocenená zlatom“, pričom sa odvolávajú na ocenenie Great taste udeľujúce 1-3 hviezdičky, žiadne zlaté medaily. 

Obdobné slovné spojenia využívajú napríklad aj vinári.

Do Coffee Review sa môže prihlásiť ktorákoľvek pražiareň. V roku 2013 ich na trhu nebolo ešte až tak veľa, takže sa zúčastniť nemohli. Podľa našich vedomostí, doteraz žiadna slovenská pražiareň v Coffee Review ocenená nebola. Či sa niektorá prihlásila, to nevieme. 

Pre kávovú kultúru je každé ocenenie na Slovensku upraženej kávy, veľkým pozitívom.

Želáme vám príjemný deň z Modry

Marek Fajčík

EBENICA COFFEE”

aj takýto set káv z pražiarne Ebenica sme si objednali
Z pražiarne Ebenica sme si objednali aj takýto set káv. Aby sme lepšie pochopili, do akého štýlu praženia idú.

Záver

Takže tak deti moje. Etiópia bola fajn, z Intensiva sme neodpadli, body za zavádzanie sa nerátajú. Ebenica je však celkovo fajn pražiareň s históriou a my ju našou prísnou recenziou v žiadnom prípade nechceme podkopať. Radšej kupujte kávy tejto značky ako zahraničné bludy, ktorými sú preplnené supermarkety.

Ďakujeme za priazeň.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

8 Comments

  1. Dobrý deň,

    od našich zákazníkov a ľudí, ktorí Ebenicu ochutnajú, dostávame v drvivej väčšine výborné reakcie.
    Patria k nim aj odborníci z prestížnych hodnotení káv CoffeeReview, Great Taste, porotcovia medzinárodnej vinárskej súťaže Concours Mondial de Bruxelles, šéfkuchári, viacerí svetoví prezidenti, diplomati, leadri biznisu, kultúry, umenia a vedy, u nás aj v zahraničí.

    Našich zákazníkov nie je málo a stále pribúdajú ďalší. Prieskumy nám ukazujú, že ľudia pijú Ebenicu vďaka jej chuti a sympatizujú k nám vďaka nášmu prístupu.
    Nevyhovieme všetkým, a ani to nie je naša ambícia. Spätnú väzbu považujeme za obohacujúcu, avšak len v prípade, že spôsob akým je komunikovaná je inšpiratívny, prinášajúci výzvy, posúva ďalej a neuráža ani nedehonestuje.

    Vyzerá to tak, že medzi našimi skúsenosťami, prístupom a vaším hodnotením je medzera, ktorá je však mimo nás. Necítim preto potrebu viac sa k tomu vyjadrovať.

    Všetkým kávičkárom želám príjemné vychutnávanie ich obľúbenej kávy z obľúbenej pražiarne 😊

    Marek Fajčík
    EBENICA COFFEE

    1. Dobrý deň,

      Ide o prieskumy typu: 100 zakaznikov pražiarne Ebenica sme sa pýtali: od akej pražiarne kupujú kávu?

      Bohužiaľ spomínaná „medzera“ nie je mimo Vás a zmazanie zavádzajúcich marketingových tvrdení by Vás stálo približne toľko času ako napísanie tohto defenzívneho komentáru.

      S pozdravom
      JN

    2. Dobrý deň,
      nám Vaša káva veľmi chutí. Na 90 percent pijeme len Ebenica. Raz za čas skúšame dačo nové aj z praziarni spomínaných na tomto blogu. No vždy sme sa vrátili k Ebenica. Proste chutí nám viac. Iba vás chceme podporiť. Podľa nás to robíte dobre.

  2. Myslim, ze komunikacne to majite Ebenicy ustal.

    Koniec koncov, to ich Intensivo je najpredavanejsie v ramci ich produkcie. A asi im vyhovuje mat jednu zmes, kt. robia najviac.

    Z toho tastingu mi to pride ako kava, kt. bezny spotrebitel asi oceni. Predsa len je este vela ludi na ceste od automatov k zrnkovej kave.

    Kavickar 3.0 uz kavu hlada uplne inak. Niektori si precitaju aj blogokave 🙂

    Pozrel som ten web. Vsade na tych “medailonikoch” uvadzaju body a rok hodnotenia.

    Takze cele na co tu “nadavame” je veta v uvode stranky:

    Sme EBENICA COFFEE. Slovenská pražiareň, ktorá vyrába jednu z TOP10 espresso káv Európy.

    A potom pri popise zmesi Intensivo: Jedna z TOP10 espresso káv Európy so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.

    Mozno to staci upravit, ze v roku 2013 alebo co.

    V konecnom dosledku ludia ked si kupia a ochutnaju, vedia co kupili.

    A ta cena a marza. Super. Ked to vedia predat, tak im fandim. Preco by to mali predavat lacnejsie?

    1. Problem je, ze to NIE JE TOP 10 Europy a ani nikdy nebolo. Mozno to bolo top10 v danom roku na americkom serveri, na ktory europske praziarne svoje kavy posielaju len velmi vynimocne. Je kludne mozne, ze tam v tom roku hodnotili prave 10kav z europy. Ale urcite to nikdy nebola top10 espresso Europy. Pravdepodobne to nebola ani top 10 Slovenska.

      Zaroven Great Taste je firma v ktorej sa hviezdicky kupuju. Zaplatite poplatok asi 200€ a daju vam hviezdicku. Takze hovorit tu o prestiznom hodnoteni je opat velmi velmi zavadzajuce.

      Na svojom webe pisu ze su vitaz prestiznych cien :))
      No nie. Oni nic nevyhrali, pretoze to nie je sutaz. Oni si kupili hviezdicky.

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close