nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia káv L’OR: Horký hnus, ale aj pozitívne prekvapenie

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. februára 2024
recenzia káv LOR
Share on FacebookShare on Twitter

Medzi populárne a bežne dostupné kávy patrí aj značka L’OR. V Blogu o káve sme ich pred časom už ochutnávali, avšak stalo sa tak ešte v dobe, keď sme nemali zostavený aktuálny recenzný rebríček. Bodový sumár pri nich teda absentoval a vyzrel čas napraviť to.

V Kauflande sme našli viacero rôznych káv značky L’OR a napokon sme siahli po dvoch protipóloch. Najnižšiu intenzitu písali pri káve Brazil, konkrétne 6, (okrem toho citrus notes 2/5, praženie 2/5, telo 3/5) a najvyššiu 10 mala zmes Fortissimo (citrus notes 1/5, praženie 5/5, telo 4/5). Kúpa oboch káv naznačovala možnosť pochopenia celého spektra, v ktorom sa L’OR pohybuje. Vitajte, toto je recenzia káv L’OR.

LOR Fortissimo a LOR Brazil

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc

L’OR Fortissimo 1/25

L’OR Brazil 9/25

LOR Fortissimo - zrná
Zrná L’OR Fortissimo sú prepražené a olejnaté.

Zrná

Do rúk sa nám dostávajú dva balíčky od známej kávovej značky L’OR. Podľa informácií na obale by mali ukrývať diametrálne odlišné zrná. Je tomu skutočne tak? L’OR Fortissimo Espresso by sa malo skladať z tmavo napražených zrniek arabiky a robusty, zatiaľ čo Brazília by mala ukrývať svetlejšie zrnká čistej arabiky. V realite je obsah oboch balení skutočne odlišný. Brazílske zrná sú už na prvý pohľad výrazne svetlejšie a menej defektné. Stupeň praženia zodpovedá mierne konzervatívnejšiemu espresso roastu. Ale skutočne len mierne. Na druhej strane, Fortissimo Espresso je až extrémne olejnaté a veľmi tmavé. Jeho zrná sú rozlámané a defektné.

LOR Brazil - zrná
Zrná L’OR Brazil vyzerali veľmi pekne.

Aróma

Vôňa Fortissimo Espresso je až odstrašujúco nepríjemná. Spálená guma a horiace drevo sa vám zaryjú do nosa a napadnú celý byt. Brazília je úplne z iného súdka. Jej aróma nie je ničím charakteristická a výrazne zapamätateľná, avšak je celkom príjemne neutrálna. Nájdete v nej nenápadné orieškové a kakaové tóny spolu so slabými zemitými tónmi.

LOR Fortissimo - zrná na váhe
Toto človek voňať nechce…

Cupping

Cupping sa nesie vo veľmi podobnom duchu ako predošlé fázy ochutnávky. Fortissimo Espresso v ruke drží červený svetelný meč a zastupuje sily temnoty a zla. Brazília je v tejto tematike Hviezdnych vojen predstaviteľ svetlej strany. Fortissimo Espresso sa nás už od prvého momentu snažilo odrovnať. Sŕknete si a vaše ústa zaplaví vlna horkosti a nechutnej olejnatosti. Nedalo nám, kávu sme museli vypľuť. V jej chuti nenájdete nič pozitívne. Stretnutie s chuťami Brazílie sa nieslo na veselšej vlne. Zastupiteľ strany dobra nám ponúkol veľmi zaujímavú, aj keď málo výraznú, orieškovú sladkosť a smotanové telo. Horkosť sa prejavila hlavne v dochuti. Nebola prisilná či nepríjemná. Naopak, veľmi dobre ladila so sladkými chuťami.

LOR Fortissimo - zalievanie zŕn pred cuppingom
Príprava na cupping L’OR Fortissimo.

Espresso

Začnime tou lepšou správou. Brazília od L‘OR nám ponúkla jedno z najlepších komoditných espress, aké sme v recenziách mali. V káve sa striedala čokoládovo-oriešková sladkosť a horkosť kakaa. Toto espresso rozhodne radíme medzi tie konzervatívne, no podarené kúsky. Skvelo by sa hodilo do mliečnych nápojov.

Fortissimo Espresso by sa taktiež dalo zaradiť do “naj” kategórie. Do kategórie najhorších espress, aké sme ochutnali. Obrovská dávka horkosti a neskutočná chuťová “plochosť”, ho robí takmer nekonzumovateľným. Neočakávajte nič len nekonečnú a plochú horkosť bez akéhokoľvek osvieženia.

LOR Brazil - espresso
Espresso L’OR Brazil príjemne prekvapilo.

Celkový dojem

Firma L‘OR nám ukázala dve tváre. Je nepochybné, že dokážu upražiť veľmi príjemnú masovú komoditku vo forme arabiky z Brazílie. Prečo potom vyprodukujú niečo tak nepiteľné, ako je spálená zmes robusty a arabiky Fortissimo Espresso? Za arabiku z Brazílie od nás dostávajú veľký palec hore. Na Fortissimo Espresso by sme mali všetci veľmi rýchlo zabudnúť.

Detailné body:

L’OR Fortissimo: aróma 0,5 – acidita 0 – telo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

L’OR Brazil: aróma 2 – acidita 1,5 – telo 2 – dochuť 1,5 – celkový dojem 2.

LOR Brazil - cupping
Cupping L’OR Brazil.

Ladislav Király

L’OR Fortissimo 1,5/10

Balíčky som si postavil k sebe a keď som si ich išiel cvaknúť, hovoril som si, že zvonku vlastne nevyzerajú zle a za dizajn obalu by mohli dostať nejaký ten bodík. U mňa by to bolo za tri body – koľko ste dali vy, prezradím nižšie.

Súčasne som sa rozhodol, že začnem tým horším, teda tmavšou kávou Fortissimo. No a poviem vám teda, že toto bol poriadny olejnatý kúpeľ. Zrná paradoxne nevyzerali až extrémne tmavo a skôr boli hnedé ako čierne, no akoby ich niekto polial olejom. Bol to extrém a mrzí ma len to, že na fotografiách som to možno ani nedokázal dobre zachytiť. Keď som si ich vzal do ruky, tak Indulona je oproti tomu len slabý odvar.

LOR Fortissimo - pohľad dovnútra balenia
Vidíte tie žlté fľaky na okraji obalu? To je mastnota, ktorá zo zŕn vychádzala. Kávová indulona.

Zrná mali aj viacero fyzických defektov, ale z hľadiska komoditných káv to bolo podľa mňa stále v pohode. Bojím sa použiť slovo „nadpriemerné“, ale ozaj to neboli úplne zdemolované zrná. Avšak tá olejnatosť naznačovala prepraženosť a „vôňa“ to len potvrdzovala. Bolo mi jasné, že Fortissimo môže ponúkať len horkosť a nula zaujímavých chuťových tónov.

Ako inak, domnienka sa potvrdila. Kávu by som označil za horký hnus, ale nebola najhoršia a najhorkejšia, akú som pil. Stále sa čudujem, ako sa môže niekto s takouto kávou uspokojiť, ale vlastne keď pil v živote len Julius Meinl, Eduscho a podobné bludy, tak toto je vlastne predsa len o niečo lepšie. Vzhľadom na nula zaujímavých chuťových tónov to však bodová žatva nebude. S prižmúrenými očami dávam 1,5.

LOR Fortissimo - detailný pohľad na zrná
Pohľad na zrná L’OR Fortissimo. Na fotografii ani dobre nevidieť, aké sú mastné.

Ochutnať som dal aj Janke, ktorá si trochu zafujkala. Vzápätí povedala, že je to čistý tabak (asi myslela popolník, haha) a kávu vyliala. Ja som hrdinsky dopil celé espresso, čo je samo o sebe znakom toho, že existujú aj horšie kávy. Škoda len, že túto tak prepražili, lebo inak by mala o niečo väčší potenciál.

L’OR Brazil 4/10

Následne som otvoril zrná Brazílie a ostal som veľmi príjemne prekvapený. Boli krásne hnedé, dokonca by som ich označil za svetlohnedé. Nevýhoda komoditných brazílskych káv je v tom, že sa všetky pestujú v pomerne nízkej nadmorskej výške a chuťovo sa nedokážu vyrovnať kávam z iných štátov. Zväčša sú také klasické orieškovo-čokoládové s nižšou aciditou, ale to je vlastne v pohode.

detail zŕn LOR Brazil
Zrná L’OR Brazil.

Na týchto zrnách bolo vidieť, že ani náhodou nie sú prepražené. Potešiteľné bolo aj to, že vykazovali málo defektov a boli pekné, uniformné. Ani ich vôňa nebola márna a až som sa dokonca začal tešiť.

Napokon to bola pomerne nudná a sterilná káva, ale podľa mňa jedna z najlepších supermarketových. Myslím si, že z komoditných zŕn je ťažké dostať oveľa viac, ako ponúka táto káva. S výberovkami ju samozrejme nie je možné rovnať, lebo nemá žiadne pre mňa zaujímavé chuťové tóny, ale celkovo som sa rozhodol udeliť štedré štyri body.

LOR Brazil a LOR Fortissimo - zrná
Vľavo L’OR Brazil, vpravo L’OR Fortissimo.

Transparentnosť

L’OR Fortissimo 0/5

L’OR Brazil 1/5

Pri komoditných značkách ako L’OR je klasikou, že útočia na ľudí, ktorí o káve nič nevedia. A v záujme tejto pražiarne je aj to, aby sa na tom nikdy nič nezmenilo. Lebo keď ľudia spoznajú dobrú kávu a porozumejú jej, L’OR by už nikto nekupoval.

Z webovej stránky L’OR Fortissimo citujeme: „Predstavte si pôsobivé prostredie v špičkovej reštaurácii: štýlové tmavé obleky, teplo krbu, špičkové jedlo. Práve tento štýl ponúka Fortissimo – plný pražený základ, doplnený ovocnými tónmi. Vyrovnaná, ale dominantná zmes s tónmi sladkého drievka a vábivého korenia: ako lákavá známosť s pikantným, dramatickým nádychom. O pôsobivú hru kontrastov sa postarali naši kávoví majstri. Túto zmes arabiky a robusty si zapamätáte vďaka dlhej dodatočnej chuti po pražení, ktorá bude rezonovať všetkými zmyslami. Rafinovaná a intenzívna, s tmavými zákutiami komplexnej chuti. Vytvorené kávovými majstrami L’OR.“

LOR Fortissimo - obal

Na stránke venovanej L’OR Brazil zasa píšu: „Zmes jednoduchá a pokojná ako modrá obloha nad Brazíliou. Široko-ďaleko ani mráčika. Brazílska klíma je príjemne teplá, človek si v nej pripadá, ako keby ho vietor pomaly niesol zlatistými poliami. Rovnako pokojným dojmom pôsobí táto zmes. Orechové tóny sa prelínajú s tónmi po zelenom ovocí a s jemnými nádychmi po rastlinách s nepatrným horkým nádychom. Krémový pocit v ústach je hladký ako satén. Naši kávoví majstri L’OR s vycibrenou chuťou vybrali to najlepšie z brazílskej ponuky a vytvorili zmes, ktorá je obrazom ich domoviny. Najlepšie si ju vychutnáte tak, aby to zodpovedalo jej prirodzenosti: pomaly, v pohode, bez ponáhľania sa. Vytvorené kávovými majstrami L’OR.“

LOR Brazil

Totálne bludy

Ako vidíte, respektíve čítate, sú to totálne bludy. Zákazníci L’OR zjavne nechcú poznať odrodu, varietu alebo spracovanie ich kávy a už vôbec nechcú poznať názov spracovateľskej stanice alebo meno farmára. Stačí predsa pár bludov o modrej oblohe bez mráčika a zlatistých poliach. Podľa mňa chýba už len štebot vtáčikov.

Fortissimu udeľujeme v tmavom obleku pri krbe nulu a Brazil dostáva jeden bod za idylickú atmosféru dozdobenú modrou oblohou a príjemne teplou klímou. Keby tam nenapísali toľko bludov, dali by sme o bod viac. Sorry, kávoví majstri.

Pomer cena/kvalita

L’OR Brazil 3/5

L’OR Fortissimo 0,5/5

My sme obe kávy kúpili za rovnakú cenu 11,99€/500 gramov, ale ako sa neskôr ukázalo, vedeli sme ich zohnať aj lacnejšie. Polkilová verzia Brazílie je na eshopoch k dispozícii od 9,29€ a Fortissimo od 10,04€.

V prípade Brazílie je to vzhľadom na ponúkanú kvalitu fér cena. Fortissimo je z hľadiska pomeru cena/kvalita úplne „out“, ale už sme v recenziách mali aj horšie kávy, ktoré stáli viac. Udeľujeme teda symbolického pol bodu.

LOR Brazil a LOR Fortissimo - porovnanie zŕn
Pomer cena/kvalita je v poriadku len pri L’OR Brazil.

Dizajn obalu 2/5

O bodoch za dizajn obalu tradične rozhodujete vy. Na instagramovom konte @blogokave to tentoraz bolo neuveriteľne vyrovnané a rovnaký počet hlasov (po 27%) získal jeden bod i tri body. Tretiu priečku obsadili s takmer 22 percentami dva body a presne toľko napokon pri remíze trojky a jednotky udeľujeme.

Na štvrtom mieste skončila nula, na piatom štvorka a na poslednom šiestom päťka.

Celkové hodnotenie

L’OR Brazil 19/50

L’OR Fortissimo 5/50

Záver

Doposiaľ sme na pomyselnom prvom mieste medzi komoditnými kávami mali kávu Lavazza ORO, ktorá dostala 19 bodov. Teraz sa jej L’OR Brazil vyrovnala, čo je vlastne veľmi solídny úspech. Zmes Fortissimo však dopadla omnoho horšie a zaradila sa medzi najhoršie kávy, ktoré sme kedy recenzovali.

Výsledky všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v rubrike RECENZIE KÁV. Keď chcete ochutnať niečo ozaj kvalitné, prebehnite si zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
údená káva - možno kávu zaúdiť ako klobásky - Costa Rica od Ready After

Pokus: Možno kávu zaúdiť ako klobásky? (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL