Väčšina komoditných káv zo slovenských supermarketoch v recenziách Blogu o káve pohorela. Ukazuje sa, že regále sú plné nekvality a mnoho bežných zákazníkov tak dobrú kávu možno nikdy neochutná. Po alternatívu pritom netreba chodiť ďaleko a doma ju môžete mať takmer okamžite. Jednou z nich by mohla byť napríklad káva COFFEEIN Italy.
Slovenská pražiareň kávy COFFEEIN sa supermarketovým a talianskym kávam snaží konkurovať práve zmesou zvanou Italy. Je to stálica jej ponuky a jedna z najobľúbenejších káv, ktorú táto značka predáva. Keď sa zaregistrujete na eshope coffeein.sk a použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, dostanete kilovku za menej ako 30 €. Aktuálne v rámci narodeninovej akcie COFFEEINU generujú kódy BLOGOKAVE10 a BLOGOKAVE14, dokonca až 14-percentnú zľavu.

Čo ukázal náš test? Ponúka slovenská pražiareň lepšiu kávu ako nadnárodné korporáty? A koľko defektov v káve COFFEEIN Italy nájdeme?
Pôvod a informácie o káve
Na kilovom balení zmesi Italy uvádza pražiareň COFFEEIN veľmi stručné informácie. Z obalu sa dozviete, že Italy je zmesou arabiky (75 %) a robusty (25 %). Arabiku zastupujú dve kávy, a to Honduras Santa Rosa a Nicaragua Jinotega. Robustu zase reprezentuje indická robusta Kaapi Royal.

Možno by sme privítali aj informácie o spracovaní či odrodách, no tie sa môžete dozvedieť priamo na eshope pražiarne COFFEEIN. Obal okrem toho obsahuje aj veľmi dôležitú informáciu o dátume praženia a dátume spotreby každého balíčka. Oproti známym talianskym kávam prvé veľké plus.
Praženie COFFEEIN Italy
Už od prvého momentu je jasné, že Italy nie je ani zďaleka tak prepražená ako väčšina supermarketových zmesí. Zrná sú tmavohnedé, no na ich povrchu nenachádzame žiadne stopy olejnatosti, a teda žiadne indície naznačujúce druhý kávový “crack”.

Káva je napražená veľmi rovnomerne a jej stupeň praženia by sme označili za konzervatívnejší, no stále na modernom spektre praženia.

Analýza defektov zŕn COFFEEIN Italy
Do tohtoročných recenzií sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 3,0 g = 1,20 %
- Mechanicky poškodené zrná: 1,3 g = 0,52 %
- Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 0,1 g = 0,04 %
Celkový obsah defektov: 4,6 g = 1,84 %
Zrná bez defektov: 245,4 g = 98,16 %

Čo hovoria tieto čísla?
Necelé dve percentá defektov je na túto kategóriu kávy s nádychom Talianska veľmi málo. Na celkovom čísle sa najvýraznejšie podpísali quakre (zrná z nedozretých čerešní), no aj ich počet je v porovnaní s doteraz testovanými kávami zanedbateľný. Porovnanie nájdete v nižšie priloženej tabuľke.

Toto číslo napovedá o poctivom triedení kávy či už na farme, spracovateľskej stanici, ale aj v samotnej pražiarni. Nízky obsah defektov zaručí rovnomernejšiu a čistejšiu chuť kávy a výrazne lepší celkový zážitok.
Množstvo defektov v doposiaľ hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
La Natura Lifestyle | 44,28 % |
Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
L’or Crema Absolu Classique | 12,32 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Future Coffee Dubai | 10,00 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Future Coffee Classic | 9,12 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
Káva za babku | 3,84 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
COFFEEIN Italy | 1,84 % |
Káva od Roba Pappa | 0,72 % |
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Vôňa kávy Italy od pražiarne COFFEEIN ponúka príjemne sladké karamelové a orieškové tóny. Naznačuje, že káva nie je prepražená, no zároveň nebude obsahovať výraznejšiu aciditu.
Chuť
Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Chuť kávy Italy je výrazne preklopená na stranu sladkosti. Nachádzame v nej čokoládu, karamel a oriešky. Sladkosť sprevádza jemná horkosť horkej čokolády, aciditu v chuti nenachádzame.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Italy má veľmi príjemnú smotanovú textúru a plné telo. Espresso z nej je hutné a výrazné.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť espressa z kávy Italy sa nesie v duchu orieškovej sladkosti a kakaovej horkosti. Zároveň je pomerne dlhá a z jazyku nezmizne po pár sekundách.

Robia to Slováci lepšie?
Malé slovenské pražiarne produkujú kávu svetovej kvality. Nemusí to byť len špičková výberovka, ktorej cena je prirodzene vysoká. Kvalitu je cítiť aj na zmesiach, medzi ktoré sa radí aj Italy od COFFEEINu. Po prihlásení sa na eshop coffeein.sk a použití kódu BLOGOKAVE10 (alebo dočasne v rámci narodeninovej akcie aj BLOGOKAVE14) dostanete kilovku za menej ako 30 €. Pre porovnanie, napríklad kilovky z dielne Tchibo stoja v okamihu písania tohto článku na oficiálnom eshope od 32,99 €.
V porovnaní so supermarketovými zmesami od nadnárodných korporátov vzniká COFFEEIN Italy z oveľa kvalitnejšieho zrna a na modernej pražičke IMF 15 jej svoj rukopis odovzdáva nedávny víťaz šampionátu Slovak Roasting Masters 2025. V káve vynikne prirodzená sladkosť použitého zrna, ktorú určite pocítite vo svojom espresse alebo kapučíne.
COFFEEIN Italy: Konečne kvalitná talianska káva
Náš záver je jasný: remeselné slovenské pražiarne ako COFFEEIN to robia lepšie ako nadnárodné korporáty. Dôkazom je aj táto zmes Italy s nízkym obsahom defektov, celkovo kvalitnejším zrnom a lepšou chuťou. Konečne kvalitná talianska káva.