štvrtok, 31 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Recenzie káv

Recenzia kávy COFFEEIN Italy: Konečne kvalitná talianska káva

Filip Lörinc by Filip Lörinc
23. júla 2025
COFFEEIN Italy - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Väčšina komoditných káv zo slovenských supermarketoch v recenziách Blogu o káve pohorela. Ukazuje sa, že regále sú plné nekvality a mnoho bežných zákazníkov tak dobrú kávu možno nikdy neochutná. Po alternatívu pritom netreba chodiť ďaleko a doma ju môžete mať takmer okamžite. Jednou z nich by mohla byť napríklad káva COFFEEIN Italy.

Slovenská pražiareň kávy COFFEEIN sa supermarketovým a talianskym kávam snaží konkurovať práve zmesou zvanou Italy. Je to stálica jej ponuky a jedna z najobľúbenejších káv, ktorú táto značka predáva. Keď sa zaregistrujete na eshope coffeein.sk a použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, dostanete kilovku za menej ako 30 €. Aktuálne v rámci narodeninovej akcie COFFEEINU generujú kódy BLOGOKAVE10 a BLOGOKAVE14, dokonca až 14-percentnú zľavu.

COFFEEIN Italy - obal

Čo ukázal náš test? Ponúka slovenská pražiareň lepšiu kávu ako nadnárodné korporáty? A koľko defektov v káve COFFEEIN Italy nájdeme?

Pôvod a informácie o káve

Na kilovom balení zmesi Italy uvádza pražiareň COFFEEIN veľmi stručné informácie. Z obalu sa dozviete, že Italy je zmesou arabiky (75 %) a robusty (25 %). Arabiku zastupujú dve kávy, a to Honduras Santa Rosa a Nicaragua Jinotega. Robustu zase reprezentuje indická robusta Kaapi Royal. 

COFFEEIN Italy - zadná strana obalu

Možno by sme privítali aj informácie o spracovaní či odrodách, no tie sa môžete dozvedieť priamo na eshope pražiarne COFFEEIN. Obal okrem toho obsahuje aj veľmi dôležitú informáciu o dátume praženia a dátume spotreby každého balíčka. Oproti známym talianskym kávam prvé veľké plus.

Praženie COFFEEIN Italy

Už od prvého momentu je jasné, že Italy nie je ani zďaleka tak prepražená ako väčšina supermarketových zmesí. Zrná sú tmavohnedé, no na ich povrchu nenachádzame žiadne stopy olejnatosti, a teda žiadne indície naznačujúce druhý kávový “crack”. 

COFFEEIN Italy - zrno

Káva je napražená veľmi rovnomerne a jej stupeň praženia by sme označili za konzervatívnejší, no stále na modernom spektre praženia. 

COFFEEIN ESPRESSO Italy - detail zŕn

Analýza defektov zŕn COFFEEIN Italy

Do tohtoročných recenzií sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

COFFEEIN Italy - analýza defektov

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 3,0 g = 1,20 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 1,3 g = 0,52 %
  • Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 0,1 g = 0,04 %

Celkový obsah defektov: 4,6 g = 1,84 %

Zrná bez defektov: 245,4 g = 98,16 %

COFFEEIN Italy - quakre
Quakre.

Čo hovoria tieto čísla?

Necelé dve percentá defektov je na túto kategóriu kávy s nádychom Talianska veľmi málo. Na celkovom čísle sa najvýraznejšie podpísali quakre (zrná z nedozretých čerešní), no aj ich počet je v porovnaní s doteraz testovanými kávami zanedbateľný. Porovnanie nájdete v nižšie priloženej tabuľke. 

COFFEEIN Italy - mechanicky poškodené zrno
Mechanicky poškodené zrná.

Toto číslo napovedá o poctivom triedení kávy či už na farme, spracovateľskej stanici, ale aj v samotnej pražiarni. Nízky obsah defektov zaručí rovnomernejšiu a čistejšiu chuť kávy a výrazne lepší celkový zážitok.

Množstvo defektov v doposiaľ hodnotených kávach:

Názov kávyPodiel defektných zŕn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
La Natura Lifestyle44,28 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
L’or Crema Absolu Classique12,32 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádychom mora11,64 %
Future Coffee Dubai10,00 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Future Coffee Classic9,12 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Lidl Bellarom Bio Organic8,24 %
Káva za babku3,84 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %
COFFEEIN Italy1,84 %
Káva od Roba Pappa0,72 %

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Vôňa kávy Italy od pražiarne COFFEEIN ponúka príjemne sladké karamelové a orieškové tóny. Naznačuje, že káva nie je prepražená, no zároveň nebude obsahovať výraznejšiu aciditu. 

Chuť

Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Chuť kávy Italy je výrazne preklopená na stranu sladkosti. Nachádzame v nej čokoládu, karamel a oriešky. Sladkosť sprevádza jemná horkosť horkej čokolády, aciditu v chuti nenachádzame.

COFFEEIN Italy - príprava

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Italy má veľmi príjemnú smotanovú textúru a plné telo. Espresso z nej je hutné a výrazné.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť espressa z kávy Italy sa nesie v duchu orieškovej sladkosti a kakaovej horkosti. Zároveň je pomerne dlhá a z jazyku nezmizne po pár sekundách.

COFFEEIN Italy - espresso v ruke

Robia to Slováci lepšie?

Malé slovenské pražiarne produkujú kávu svetovej kvality. Nemusí to byť len špičková výberovka, ktorej cena je prirodzene vysoká. Kvalitu je cítiť aj na zmesiach, medzi ktoré sa radí aj Italy od COFFEEINu. Po prihlásení sa na eshop coffeein.sk a použití kódu BLOGOKAVE10 (alebo dočasne v rámci narodeninovej akcie aj BLOGOKAVE14) dostanete kilovku za menej ako 30 €. Pre porovnanie, napríklad kilovky z dielne Tchibo stoja v okamihu písania tohto článku na oficiálnom eshope od 32,99 €.

V porovnaní so supermarketovými zmesami od nadnárodných korporátov vzniká COFFEEIN Italy z oveľa kvalitnejšieho zrna a na modernej pražičke IMF 15 jej svoj rukopis odovzdáva nedávny víťaz šampionátu Slovak Roasting Masters 2025. V káve vynikne prirodzená sladkosť použitého zrna, ktorú určite pocítite vo svojom espresse alebo kapučíne. 

COFFEEIN Italy: Konečne kvalitná talianska káva

Náš záver je jasný: remeselné slovenské pražiarne ako COFFEEIN to robia lepšie ako nadnárodné korporáty. Dôkazom je aj táto zmes Italy s nízkym obsahom defektov, celkovo kvalitnejším zrnom a lepšou chuťou. Konečne kvalitná talianska káva.

1x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: Coffeeinrecenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
Aeropress Flow Control Filter Cap - hotová káva

Espresso z Aeropressu? Vyskúšali sme Flow Control Filter Cap 

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečne sladká káva

    31. júla 2025
    moderné cappuccino - test s lyžičkou

    Old-school vs. moderné cappuccino: Ako sa zmenil jeden z najznámejších kávových nápojov?

    31. júla 2025
    Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora

    Zlaté Zrnko upravilo praženie niekoľkých káv: Je to krok vpred, dávame palec hore

    29. júla 2025
    cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka

    Cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka: Ako zvládol Pink Konga od Coffeeinu?

    27. júla 2025
    Aeropress Flow Control Filter Cap - hotová káva

    Espresso z Aeropressu? Vyskúšali sme Flow Control Filter Cap 

    24. júla 2025
    COFFEEIN Italy - príprava espressa

    Recenzia kávy COFFEEIN Italy: Konečne kvalitná talianska káva

    23. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

    Etiópia Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečne sladká káva

    31. júla 2025
    moderné cappuccino - test s lyžičkou

    Old-school vs. moderné cappuccino: Ako sa zmenil jeden z najznámejších kávových nápojov?

    31. júla 2025
    Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora

    Zlaté Zrnko upravilo praženie niekoľkých káv: Je to krok vpred, dávame palec hore

    29. júla 2025
    cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka

    Cestovný kávovar Wacaco Cuppamoka: Ako zvládol Pink Konga od Coffeeinu?

    27. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL