Kávy, ktoré ponúkajú naše supermarkety, sú akousi samostatnou kávovou kategóriou. Nájdete v nej podarenejšie kúsky, ale aj balíčky, ktoré vás doslova oberú o peniaze. Aj preto sa mnohé remeselné slovenské pražiarne snažia prichádzať s alternatívami, ktoré vám za približne rovnakú cenu ponúknu viac muziky.
Jednou z takýchto alternatív, ktoré vás úplne nezruinujú, je aj Colombia Supremo SHG Medellin od pražiarne READY AFTER. India z dielne tejto značky dopadla dobre. Dokáže ju napodobniť aj táto Kolumbia?

Pôvod a informácie o káve
Etikety káv od READY AFTER sú minimalistické, no na informácie vôbec nie sú skúpe. O Kolumbii Supremo SHG Medellin sa dozviete, že je to stopercentná arabika zložená z odrôd bourbon a typica, ktorú vypestovali farmári z regiónu Antioquia v nadmorskej výške okolo 1100 až 1500 metrov nad morom.
Káva bola spracovaná premytou metódou, chutiť by mala ako karamel, horká čokoláda, oriešky, med, lesné plody a dosahuje SCA skóre 82 bodov. Radí sa teda do spodnej triedy výberovej kávy. Z hľadiska transparentnosti tak v READY AFTER spĺňajú absolútny štandard toho, čo by sa na obale s kávou malo nachádzať.
Minimálne tieto informácie by ste mali od výrobcov očakávať a vyžadovať.
Náš tip: pri nákupe na eshope readyafter.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte. Pred zľavou vás 200-gramové balenie vyjde na 7,90 €, 500-gramové na 17,50 € a kilové balenie na 29,90 €. Kilovka po zľave stojí len 26,91 €.

Praženie
Kolumbia od READY AFTER ponúka konzervatívne napražené zrná, ktoré poľahky pripravíte v pákovom, ale aj automatickom kávovare. Sú sfarbené do tmavohneda, no nevykazujú známky olejnatosti. Vďaka tomu môžete očakávať potlačenú ovocnosť a aciditu, no rozvinutú sladkosť a horkosť.
Analýza defektov zŕn Kolumbie od Ready After
Tentokrát sme analyzovali 200-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 200 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 3,2 g = 1,60 %
- Mechanicky poškodené zrná: 1,5 g = 0,75 %
- Mušle (genetická vada): 0,6 g = 0,30 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 1,7 g = 0,85 %
Celkový obsah defektov: 7,0 g = 3,50 %
Zrná bez defektov: 193,0 g = 96,50 %

Čo hovoria tieto čísla?
V porovnaní so supermarketovými kávami je ihneď jasné, že pri tejto káve si farmári a pražiar dali omnoho viac roboty. Zrno je poctivo pretriedené, vďaka čomu obsahuje len tri a pol percenta defektov. Supermarketové zmesi, ktoré sme doteraz testovali, sa bežne pohybujú okolo hranice desať percent, no našli sme aj také, ktoré obsahovali viac než štyridsať percent chybných zŕn.
Čo to pre vás znamená? Menej defektov zrna by malo zabezpečiť menej chýb v chuti. V káve by ste tak nemali cítiť nežiaduce chute a chuť by mala byť celkovo vyváženejšia a čistejšia.
Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Doteraz si Kolumbia od READY AFTER viedla veľmi dobre. Poďme ju konečne ochutnať.
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Aróma Kolumbie od READY AFTER ponúka hlavne sladké, čokoládovo-orieškové tóny. Rozpoznáte v nej mandle a kakao. Potvrdzuje konzervatívnejšie ladenie kávy, čo odráža aj absencia sviežich ovocných či kvetinových tónov.

Chuť
Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, sladkosť a horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Základom Kolumbie od READY AFTER je výrazná sladkosť. Tá pripomína karamel a pražené oriešky. Chuť dotvára horkosť tmavej čokolády a za studena aj veľmi jemná ovocnosť.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má stredne ťažké telo a krémovú textúru.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy sa nesie v znamení kakaa a orieškov. Na jazyku ostáva pomerne dlho a vo výsledku je príjemná, bez náznakov defektných chutí.

Alternatíva existuje
Nie každá káva musí byť ovocná bomba. Kolumbia Supremo SHG Medellin od READY AFTER je dôkazom, že aj konzervatívnejší chuťový profil môže byť kvalitný a zaujímavý. Čokoláda, karamel, oriešky a príjemná horkosť – to je kombinácia, ktorú ocení každý, kto preferuje klasickejšie espresso či už z automatu alebo páky. Ak hľadáte alternatívu k predraženým a nekvalitným supermarketovým zmesiam, nemusíte chodiť ďaleko. Malé remeselné pražiarne vám ponúknu kvalitné zrno, menej defektov, vyššiu transparentnosť a príjemnejšiu chuť.







