nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy Colombia Supremo od READY AFTER: Alternatíva k prepraženým supermarketovým kávam

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
13. októbra 2025
Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - recenzia
Share on FacebookShare on Twitter

Kávy, ktoré ponúkajú naše supermarkety, sú akousi samostatnou kávovou kategóriou. Nájdete v nej podarenejšie kúsky, ale aj balíčky, ktoré vás doslova oberú o peniaze. Aj preto sa mnohé remeselné slovenské pražiarne snažia prichádzať s alternatívami, ktoré vám za približne rovnakú cenu ponúknu viac muziky.

Jednou z takýchto alternatív, ktoré vás úplne nezruinujú, je aj Colombia Supremo SHG Medellin od pražiarne READY AFTER. India z dielne tejto značky dopadla dobre. Dokáže ju napodobniť aj táto Kolumbia?

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - obal

Pôvod a informácie o káve

Etikety káv od READY AFTER sú minimalistické, no na informácie vôbec nie sú skúpe. O Kolumbii Supremo SHG Medellin sa dozviete, že je to stopercentná arabika zložená z odrôd bourbon a typica, ktorú vypestovali farmári z regiónu Antioquia v nadmorskej výške okolo 1100 až 1500 metrov nad morom. 

Káva bola spracovaná premytou metódou, chutiť by mala ako karamel, horká čokoláda, oriešky, med, lesné plody a dosahuje SCA skóre 82 bodov. Radí sa teda do spodnej triedy výberovej kávy. Z hľadiska transparentnosti tak v READY AFTER spĺňajú absolútny štandard toho, čo by sa na obale s kávou malo nachádzať. 

Minimálne tieto informácie by ste mali od výrobcov očakávať a vyžadovať.

Náš tip: pri nákupe na eshope readyafter.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte. Pred zľavou vás 200-gramové balenie vyjde na 7,90 €, 500-gramové na 17,50 € a kilové balenie na 29,90 €. Kilovka po zľave stojí len 26,91 €.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - zrno

Praženie

Kolumbia od READY AFTER ponúka konzervatívne napražené zrná, ktoré poľahky pripravíte v pákovom, ale aj automatickom kávovare. Sú sfarbené do tmavohneda, no nevykazujú známky olejnatosti. Vďaka tomu môžete očakávať potlačenú ovocnosť a aciditu, no rozvinutú sladkosť a horkosť.

Analýza defektov zŕn Kolumbie od Ready After

Tentokrát sme analyzovali 200-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - vysypané zrná

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 200 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 3,2 g = 1,60 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 1,5 g = 0,75 %
  • Mušle (genetická vada): 0,6 g = 0,30 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 1,7 g = 0,85 %

Celkový obsah defektov: 7,0 g = 3,50 %

Zrná bez defektov: 193,0 g = 96,50 %

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - quakery
Quakre.

Čo hovoria tieto čísla?

V porovnaní so supermarketovými kávami je ihneď jasné, že pri tejto káve si farmári a pražiar dali omnoho viac roboty. Zrno je poctivo pretriedené, vďaka čomu obsahuje len tri a pol percenta defektov. Supermarketové zmesi, ktoré sme doteraz testovali, sa bežne pohybujú okolo hranice desať percent, no našli sme aj také, ktoré obsahovali viac než štyridsať percent chybných zŕn. 

Čo to pre vás znamená? Menej defektov zrna by malo zabezpečiť menej chýb v chuti. V káve by ste tak nemali cítiť nežiaduce chute a chuť by mala byť celkovo vyváženejšia a čistejšia.

Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - zrno poškodené hmyzom
Zrná poškodené hmyzom.

Doteraz si Kolumbia od READY AFTER viedla veľmi dobre. Poďme ju konečne ochutnať.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Aróma Kolumbie od READY AFTER ponúka hlavne sladké, čokoládovo-orieškové tóny. Rozpoznáte v nej mandle a kakao. Potvrdzuje konzervatívnejšie ladenie kávy, čo odráža aj absencia sviežich ovocných či kvetinových tónov.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - mletá káva

Chuť

Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, sladkosť a horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Základom Kolumbie od READY AFTER je výrazná sladkosť. Tá pripomína karamel a pražené oriešky. Chuť dotvára horkosť tmavej čokolády a za studena aj veľmi jemná ovocnosť.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - príprava espressa

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z tejto kávy má stredne ťažké telo a krémovú textúru. 

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy sa nesie v znamení kakaa a orieškov. Na jazyku ostáva pomerne dlho a vo výsledku je príjemná, bez náznakov defektných chutí.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - espresso

Alternatíva existuje

Nie každá káva musí byť ovocná bomba. Kolumbia Supremo SHG Medellin od READY AFTER je dôkazom, že aj konzervatívnejší chuťový profil môže byť kvalitný a zaujímavý. Čokoláda, karamel, oriešky a príjemná horkosť – to je kombinácia, ktorú ocení každý, kto preferuje klasickejšie espresso či už z automatu alebo páky. Ak hľadáte alternatívu k predraženým a nekvalitným supermarketovým zmesiam, nemusíte chodiť ďaleko. Malé remeselné pražiarne vám ponúknu kvalitné zrno, menej defektov, vyššiu transparentnosť a príjemnejšiu chuť.

PS: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

10x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Barista Roasters Kolumbia Los Nogales Mosto Decaf

Kolumbia Los Nogales Decaf od Barista Roasters: Najlepšia bezkofeínová káva, akú som kedy pil

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL