pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. mája 2025
Ladislav Király a káva od Duo Jamaha
Share on FacebookShare on Twitter

Duo Jamaha je podľa Wikipedie hudobné teleso skladajúce sa z otca Alfonsa a syna Mariána Kotvanovcov. Dvojica pochádza zo Záhoria a spolupracuje už od roku 2002, kedy syn Marián skončil základnú umeleckú školu. Nuž a za toto obdobie nahrali nespočetné množstvo šlágrov, pri ktorých pokrepčil nejeden nadšenec popmjuzik.

Dočítal som sa, že Duo Jamaha prerazilo aj na Šláger TV, kde bodovalo v hitparádach a kde má mladší z dvojice dokonca aj vlastnú reláciu „Kafe s Marianem“. Fakt, Kafe s Marianem. Toto je náš človek! A keďže Jamaháci predávajú pod vlastným brandom aj kávu, miesto na Blogu o káve si jednoznačne zaslúžia.

káva s Duo Jamaha - obal

Na eshope duojamaha.sk sme našli „lahodnú kávu od Duo Jamaha“ vo verzii 100 % arabika a v pomere 70:30 arabika/robusta. Tú prvú bohužiaľ nemali, takže sme museli objednať zmes. Je to škoda, lebo stopercentná arabika mohla dopadnúť aj o niečo lepšie… ale ktovie, možno ju raz opäť naskladnia a my nezaváhame.

Dámy a páni, pre lepšie vcítenie sa do recenzie si najskôr pustite pesničku:

A teraz už navnímajte vnemy baristu Blogu o káve a tretieho najlepšieho pražiara zo súťaže Slovak Roasting Masters 2025 Filipa Lörinca.

Filip Lörinc:

Praženie

Káva od Duo Jamaha je pražená na stupeň vhodný na prípravu espressa. V balíčku nachádzam pomerne konzervatívne napraženú kávu, ktorá však neprešla druhým “crackom” – čo je určite pozitívne. Zrná sú tmavohnedej farby, kde-tu objavujem svetlý quaker, no len v malom počte. Pekné tmavohnedé sfarbenie a neprítomnosť olejov na povrchu naznačujú, že pôjde o relatívne dobre napraženú konzervatívnu zmes na espresso.

káva od Duo Jamaha - zrno

Jediným viditeľným nedostatkom sú tmavé plôšky na zrnách, ktoré naznačujú nie ideálny prístup k praženiu a pravdepodobne vyššiu teplotu nahriatia bubna pražičky, čo spôsobilo vznik spálených plôšok na plochej strane zŕn. Tento jav spadá do kategórie defektov praženia a môže sa prejaviť v chuti kávy, a to zvýšenou horkosťou a nepríjemnou dochuťou. Do akej miery? To odhalí až senzorická analýza kávy. Najskôr sa však pozrime na kvalitu samotného zrna.

káva od Duo Jamaha - spálené plôšky na zrne
Spálené plôšky na zrnách.

Analýza defektov: 

Do najnovších recenzií káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát som analyzoval 250-gramovú vzorku kávy a identifikoval jednotlivé defekty. Ručne som vyselektoval zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

káva od Duo Jamaha - mušle
Toto sú mušle. Bolo ich mimoriadne málo.

Výsledky analýzy defektov – Duo Jamaha:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 3,8 g = 1,52 %
Mechanicky poškodené zrná: 1,6 g = 0,64 %
Mušle (genetická vada): 1,4 g = 0,56 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0,8 g = 0,32 %
Celkový obsah defektov: 7,6 g = 3,04 %
Zrná bez defektov: 242,4 g = 96,96 %

Čo hovoria tieto čísla?

Obsah defektných zŕn v tejto vzorke predstavuje len približne tri percentá celkovej hmotnosti. To je veľmi dobrá správa. Nízky obsah defektov znamená, že káva prešla dôkladnou selekciou a vyradením chybných zŕn. U káv komoditnej kvality je takto nízke číslo raritou a výsledky ma naozaj prekvapili. Málo defektov v zrne by sa malo premietnuť aj do samotnej chuti kávy, ktorú zhodnotím v ďalšom kroku.

káva od Duo Jamaha - zrná poškodené hmyzom
Našli sme aj zrná napadnuté hmyzom, ale oproti iným kávam ich bolo veľmi málo.

Ostatné kávy, v ktorých sme rátali defekty:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádychom mora
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro
3,04% – Káva od Duo Jamaha (70:30)

káva od Duo Jamaha - quakre
Toto sú quakre. Aj ich bolo oproti iným podobným kávam veľmi málo.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Nudná aróma

Vôňu kávy od Dua Jamaha vystihuje slovíčko “nudná”. To však nemusí byť nič zlé. Zmes robusty a arabiky od známeho hudobného dua obsahuje hlavne tóny praženia a orieškov. V aróme nenachádzam žiadne ovocné či iné zaujímavé tóny, no na druhej strane v nej necítim ani nič výrazne nepríjemné, ostré či defektné. 

Duo Jamaha - mletá káva

Chuť

Hodnotenie chuti kávy od Duo Jamaha som rozdelil do troch podkategórií.

Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Najvýraznejšie chuťové zložky tejto kávy sú horkosť a sladkosť. V espresse nachádzam horkosť a tóny praženia a sladkosť pražených orechov a tmavej čokolády. Acidita v káve prítomná nie je. 

káva od Duo Jamaha - príprava espressa na La Marzocco
Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso od Duo Jamaha má hutnú textúru a ťažké telo. Na jazyku zanecháva sirupový dojem a vytvára hustú cremu. Za tieto kvality pravdepodobne vďačí tmavšiemu, konzervatívnejšiemu praženiu.

Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je pomerne dlhá, no prejavujú sa v nej defekty praženia. Na jazyku zanecháva o niečo horkejšiu a “zadymenejšiu” stopu, než by bolo žiaduce a príjemné. 

Celkové hodnotenie

Zmes od Duo Jamaha je v podstate úplne bežnou konzervatívnou zmesou arabiky a robusty praženou na espresso. Nie je na nej nič zlé, ale ani nič obzvlášť zaujímavé. Spĺňa to, čo človek od takéhoto typu káv očakáva a poteší kvalitne pretriedeným zrnom. Za najväčšie mínus považujem prítomnosť defektov vzniknutých nie ideálnym prístupom k praženiu, ktoré sa prejavujú aj v jej chuti.

káva od Duo Jamaha - espresso

Ladislav Király:

Môj prvý dojem po vysypaní zŕn z obalu bol taký, že je to svetlejšie, ako som čakal. Neviem či som bol na príliš silnom slnku alebo som bol omámený ladnými tónmi jamaháckych šlágrov, no nebol to negatívny vnem. Bolo jednoznačne vidieť, že káva nie je prepražená. Síce je to tmavé praženie, ale nie za akceptovateľným limitom – potvrdzovala to aj skutočnosť, že na zrnách neboli olejové škvrnky.

Druhým veľkým pozitívom bol malý počet defektov. Vzhľadom na všetky dostupné informácie, ktoré som o káve mal, som očakával priemernú komoditku, ale defektov v nej bolo už na prvý pohľad zdanlivo málo. Bolo teda zrejmé, že pražiareň sa neulakomila na zrno najnižšej cenovej kategórie, prípadne ho nejakým spôsobom selektovala.

káva od Duo Jamaha - pohľad na zrná

Zmes pre širokú skupinu ľudí

Napriek tomu som však nečakal žiadne chuťové zázraky, ktoré podľa mňa pri klasickej zmesi 70:30 (arabika/robusta) ani nie sú možné. Bolo zrejmé, že ide o zmes cielenú na širokú skupinu ľudí, ktorá nechce o acidite ani počuť a vyhľadáva skôr horké chute. A rovnako tak na ľudí, ktorí sú zvyknutí dávať si do kávy mlieko a cukor, čo by mohlo plne zodpovedať cieľovke Duo Jamaha – teda ak je taká, ako si predstavujem, teda s vyšším priemerným vekom. I keď aj ja by som si rád pokrepčil.

Vôňa zŕn ani samotnej kávy mňa osobne neoslovila, ale naplnila to, čo som od takejto zmesi očakával. Predsa len je to niečo na štýl supermarketových káv, ale neprepražené.

káva s Duo Jamaha - príprava espressa

Pitná káva

Takto nejako dopadla aj samotná ochutnávka. Tých 30 percent robusty káve dodáva silu, pretože robusta má dvakrát až trikrát viac kofeínu ako arabika, ale na druhej strane jej dodáva aj horkosť. Napriek tomu je to však celkom pitné. Robusta a spôsob praženia sa starajú aj o to, že aj automatický kávovar (ja som použil De’Longhi Eletta Explore) z toho vyžmýka veľa crémy. Pre zákazníkov, ktorí v káve nechcú aciditu, je to úplne v pohode voľba.

Keď si vezmeme podobné zmesi 70:30 zo slovenských pražiarní, s ktorými ako Blog o káve spolupracujeme, ide o veľmi podobnú kávu. Niečo podobné má pritom v ponuke takmer každý a dokonca sú to často tie najpredávanejšie kávy. Mne však príliš nechutia, lebo už som jednoducho rozmaznaný fajnovučkými ovocnými výberovkami. Sorry.

Megahit

Ešte pred recenzovaním kávy od Dua Jamaha sme sa v redakcii odhodlali k nahratiu kontroverzného šlágra s videoklipom. Poďte si ho užiť:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Pražiareň

V okamihu, keď sme zisťovali detailnejšie informácie o pražiarni, ktorá kávu praží, nám napísal samotný majiteľ. Pristála nám správa od Petra Poláka zo Záhoráckej pražiarne zo Senice: „Ahojte, páči sa mi vaša pesnička o káve. Je No. 1.“

Takúto poctu sme nečakali, ale s Petrom sme hneď rozvinuli konverzáciu. Prezradil nám, že kávy pre Duo Jamaha praží tak, aby chutili hlavne staršej generácii. „Je to pre ľudí, ktorí majú v káve radi horkú čokoládu. Kávu tvorí výberová Brazília Cerrado a Nikaragua plus robusta. Úprimne, keď som videl, že to idete recenzovať, tak som sa dosť zľakol. Predsa len ide o kávu, ktorá má byť hlavne cenovo dostupná. Je tvorená pre širokú verejnosť a každého, kto má rád hudbu od Duo Jamaha,“ dodal Peter Polák.

Zo slov pražiara bolo cítiť, že ide o jednu z najobyčajnejších káv, ktoré ako pražiareň produkuje. O to zaujímavejšie vyznieva fakt, že v nej bolo len maličké množstvo defektov. A to mu slúži ku cti. Nebola to fušerská robota.

káva od Duo Jamaha - zrná kávy

Eshop Duo Jamaha

Na záver by sme radi spomenuli aj eshop Duo Jamaha duojamaha.sk. Ten je dosť uletený, pretože chlapci okrem kávy a cédečiek predávajú napríklad aj šiltovky, mikiny alebo parfémy – parfémy dokonca vo verzii pre mužov i ženy. My sme si ku káve pribalili aj ľúbivé tričko a hraciu kartu, ktorá po otvorení zahrá pesničku. Keď budete dobrí, uverejníme aj video.

Záver

Táto recenzia ukázala, že aj obyčajná alebo lacnejšia káva sa dá robiť poctivo. Zmes arabiky s robustou v pomere 70:30 ponúkla približne takú chuť, ako sme očakávali, ale veľmi pozitívne nás prekvapila malým množstvom defektov. Pražiareň teda prostredníctvom skupiny Duo Jamaha dostáva k publiku obstojnú kávu. Keď holdujete horkejšiemu kávovému nápoju bez acidity, prípadne si do kávy pridávate mlieko a cukor, toto môže byť váš nový šláger.

Aj táto recenzia napokon ukázala, že slovenské pražiarne to vo väčšine prípadov robia lepšie ako zahraničné. Zľavové kódy na kávu z vybraných slovenských pražiarní kávy nájdete TU.

káva s Duo Jamaha - espresso


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL