Duo Jamaha je podľa Wikipedie hudobné teleso skladajúce sa z otca Alfonsa a syna Mariána Kotvanovcov. Dvojica pochádza zo Záhoria a spolupracuje už od roku 2002, kedy syn Marián skončil základnú umeleckú školu. Nuž a za toto obdobie nahrali nespočetné množstvo šlágrov, pri ktorých pokrepčil nejeden nadšenec popmjuzik.
Dočítal som sa, že Duo Jamaha prerazilo aj na Šláger TV, kde bodovalo v hitparádach a kde má mladší z dvojice dokonca aj vlastnú reláciu „Kafe s Marianem“. Fakt, Kafe s Marianem. Toto je náš človek! A keďže Jamaháci predávajú pod vlastným brandom aj kávu, miesto na Blogu o káve si jednoznačne zaslúžia.

Na eshope duojamaha.sk sme našli „lahodnú kávu od Duo Jamaha“ vo verzii 100 % arabika a v pomere 70:30 arabika/robusta. Tú prvú bohužiaľ nemali, takže sme museli objednať zmes. Je to škoda, lebo stopercentná arabika mohla dopadnúť aj o niečo lepšie… ale ktovie, možno ju raz opäť naskladnia a my nezaváhame.
Dámy a páni, pre lepšie vcítenie sa do recenzie si najskôr pustite pesničku:
A teraz už navnímajte vnemy baristu Blogu o káve a tretieho najlepšieho pražiara zo súťaže Slovak Roasting Masters 2025 Filipa Lörinca.
Filip Lörinc:
Praženie
Káva od Duo Jamaha je pražená na stupeň vhodný na prípravu espressa. V balíčku nachádzam pomerne konzervatívne napraženú kávu, ktorá však neprešla druhým “crackom” – čo je určite pozitívne. Zrná sú tmavohnedej farby, kde-tu objavujem svetlý quaker, no len v malom počte. Pekné tmavohnedé sfarbenie a neprítomnosť olejov na povrchu naznačujú, že pôjde o relatívne dobre napraženú konzervatívnu zmes na espresso.

Jediným viditeľným nedostatkom sú tmavé plôšky na zrnách, ktoré naznačujú nie ideálny prístup k praženiu a pravdepodobne vyššiu teplotu nahriatia bubna pražičky, čo spôsobilo vznik spálených plôšok na plochej strane zŕn. Tento jav spadá do kategórie defektov praženia a môže sa prejaviť v chuti kávy, a to zvýšenou horkosťou a nepríjemnou dochuťou. Do akej miery? To odhalí až senzorická analýza kávy. Najskôr sa však pozrime na kvalitu samotného zrna.

Analýza defektov:
Do najnovších recenzií káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát som analyzoval 250-gramovú vzorku kávy a identifikoval jednotlivé defekty. Ručne som vyselektoval zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov – Duo Jamaha:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 3,8 g = 1,52 %
Mechanicky poškodené zrná: 1,6 g = 0,64 %
Mušle (genetická vada): 1,4 g = 0,56 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0,8 g = 0,32 %
Celkový obsah defektov: 7,6 g = 3,04 %
Zrná bez defektov: 242,4 g = 96,96 %
Čo hovoria tieto čísla?
Obsah defektných zŕn v tejto vzorke predstavuje len približne tri percentá celkovej hmotnosti. To je veľmi dobrá správa. Nízky obsah defektov znamená, že káva prešla dôkladnou selekciou a vyradením chybných zŕn. U káv komoditnej kvality je takto nízke číslo raritou a výsledky ma naozaj prekvapili. Málo defektov v zrne by sa malo premietnuť aj do samotnej chuti kávy, ktorú zhodnotím v ďalšom kroku.

Ostatné kávy, v ktorých sme rátali defekty:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádychom mora
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro
3,04% – Káva od Duo Jamaha (70:30)

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Nudná aróma
Vôňu kávy od Dua Jamaha vystihuje slovíčko “nudná”. To však nemusí byť nič zlé. Zmes robusty a arabiky od známeho hudobného dua obsahuje hlavne tóny praženia a orieškov. V aróme nenachádzam žiadne ovocné či iné zaujímavé tóny, no na druhej strane v nej necítim ani nič výrazne nepríjemné, ostré či defektné.

Chuť
Hodnotenie chuti kávy od Duo Jamaha som rozdelil do troch podkategórií.
Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Najvýraznejšie chuťové zložky tejto kávy sú horkosť a sladkosť. V espresse nachádzam horkosť a tóny praženia a sladkosť pražených orechov a tmavej čokolády. Acidita v káve prítomná nie je.

Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso od Duo Jamaha má hutnú textúru a ťažké telo. Na jazyku zanecháva sirupový dojem a vytvára hustú cremu. Za tieto kvality pravdepodobne vďačí tmavšiemu, konzervatívnejšiemu praženiu.
Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je pomerne dlhá, no prejavujú sa v nej defekty praženia. Na jazyku zanecháva o niečo horkejšiu a “zadymenejšiu” stopu, než by bolo žiaduce a príjemné.
Celkové hodnotenie
Zmes od Duo Jamaha je v podstate úplne bežnou konzervatívnou zmesou arabiky a robusty praženou na espresso. Nie je na nej nič zlé, ale ani nič obzvlášť zaujímavé. Spĺňa to, čo človek od takéhoto typu káv očakáva a poteší kvalitne pretriedeným zrnom. Za najväčšie mínus považujem prítomnosť defektov vzniknutých nie ideálnym prístupom k praženiu, ktoré sa prejavujú aj v jej chuti.

Ladislav Király:
Môj prvý dojem po vysypaní zŕn z obalu bol taký, že je to svetlejšie, ako som čakal. Neviem či som bol na príliš silnom slnku alebo som bol omámený ladnými tónmi jamaháckych šlágrov, no nebol to negatívny vnem. Bolo jednoznačne vidieť, že káva nie je prepražená. Síce je to tmavé praženie, ale nie za akceptovateľným limitom – potvrdzovala to aj skutočnosť, že na zrnách neboli olejové škvrnky.
Druhým veľkým pozitívom bol malý počet defektov. Vzhľadom na všetky dostupné informácie, ktoré som o káve mal, som očakával priemernú komoditku, ale defektov v nej bolo už na prvý pohľad zdanlivo málo. Bolo teda zrejmé, že pražiareň sa neulakomila na zrno najnižšej cenovej kategórie, prípadne ho nejakým spôsobom selektovala.

Zmes pre širokú skupinu ľudí
Napriek tomu som však nečakal žiadne chuťové zázraky, ktoré podľa mňa pri klasickej zmesi 70:30 (arabika/robusta) ani nie sú možné. Bolo zrejmé, že ide o zmes cielenú na širokú skupinu ľudí, ktorá nechce o acidite ani počuť a vyhľadáva skôr horké chute. A rovnako tak na ľudí, ktorí sú zvyknutí dávať si do kávy mlieko a cukor, čo by mohlo plne zodpovedať cieľovke Duo Jamaha – teda ak je taká, ako si predstavujem, teda s vyšším priemerným vekom. I keď aj ja by som si rád pokrepčil.
Vôňa zŕn ani samotnej kávy mňa osobne neoslovila, ale naplnila to, čo som od takejto zmesi očakával. Predsa len je to niečo na štýl supermarketových káv, ale neprepražené.

Pitná káva
Takto nejako dopadla aj samotná ochutnávka. Tých 30 percent robusty káve dodáva silu, pretože robusta má dvakrát až trikrát viac kofeínu ako arabika, ale na druhej strane jej dodáva aj horkosť. Napriek tomu je to však celkom pitné. Robusta a spôsob praženia sa starajú aj o to, že aj automatický kávovar (ja som použil De’Longhi Eletta Explore) z toho vyžmýka veľa crémy. Pre zákazníkov, ktorí v káve nechcú aciditu, je to úplne v pohode voľba.
Keď si vezmeme podobné zmesi 70:30 zo slovenských pražiarní, s ktorými ako Blog o káve spolupracujeme, ide o veľmi podobnú kávu. Niečo podobné má pritom v ponuke takmer každý a dokonca sú to často tie najpredávanejšie kávy. Mne však príliš nechutia, lebo už som jednoducho rozmaznaný fajnovučkými ovocnými výberovkami. Sorry.
Megahit
Ešte pred recenzovaním kávy od Dua Jamaha sme sa v redakcii odhodlali k nahratiu kontroverzného šlágra s videoklipom. Poďte si ho užiť:
Pražiareň
V okamihu, keď sme zisťovali detailnejšie informácie o pražiarni, ktorá kávu praží, nám napísal samotný majiteľ. Pristála nám správa od Petra Poláka zo Záhoráckej pražiarne zo Senice: „Ahojte, páči sa mi vaša pesnička o káve. Je No. 1.“
Takúto poctu sme nečakali, ale s Petrom sme hneď rozvinuli konverzáciu. Prezradil nám, že kávy pre Duo Jamaha praží tak, aby chutili hlavne staršej generácii. „Je to pre ľudí, ktorí majú v káve radi horkú čokoládu. Kávu tvorí výberová Brazília Cerrado a Nikaragua plus robusta. Úprimne, keď som videl, že to idete recenzovať, tak som sa dosť zľakol. Predsa len ide o kávu, ktorá má byť hlavne cenovo dostupná. Je tvorená pre širokú verejnosť a každého, kto má rád hudbu od Duo Jamaha,“ dodal Peter Polák.
Zo slov pražiara bolo cítiť, že ide o jednu z najobyčajnejších káv, ktoré ako pražiareň produkuje. O to zaujímavejšie vyznieva fakt, že v nej bolo len maličké množstvo defektov. A to mu slúži ku cti. Nebola to fušerská robota.

Eshop Duo Jamaha
Na záver by sme radi spomenuli aj eshop Duo Jamaha duojamaha.sk. Ten je dosť uletený, pretože chlapci okrem kávy a cédečiek predávajú napríklad aj šiltovky, mikiny alebo parfémy – parfémy dokonca vo verzii pre mužov i ženy. My sme si ku káve pribalili aj ľúbivé tričko a hraciu kartu, ktorá po otvorení zahrá pesničku. Keď budete dobrí, uverejníme aj video.
Záver
Táto recenzia ukázala, že aj obyčajná alebo lacnejšia káva sa dá robiť poctivo. Zmes arabiky s robustou v pomere 70:30 ponúkla približne takú chuť, ako sme očakávali, ale veľmi pozitívne nás prekvapila malým množstvom defektov. Pražiareň teda prostredníctvom skupiny Duo Jamaha dostáva k publiku obstojnú kávu. Keď holdujete horkejšiemu kávovému nápoju bez acidity, prípadne si do kávy pridávate mlieko a cukor, toto môže byť váš nový šláger.
Aj táto recenzia napokon ukázala, že slovenské pražiarne to vo väčšine prípadov robia lepšie ako zahraničné. Zľavové kódy na kávu z vybraných slovenských pražiarní kávy nájdete TU.
