utorok, 3 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia: Na prahu kávového neba

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. augusta 2024
recenzia kávy Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia
Share on FacebookShare on Twitter

Michal Maliarik je kávový mág. Pražiar pražiarne Coffia je jednou z najväčších osobností slovenskej kávovej scény, len škoda, že na rozdiel od expertov z iných sfér našich životov, ho pozná len málokto. Nie je to človek, ktorý keď ide po ulici, tak ho ľudia oslovujú so žiadosťou o autogram. Pritom by to tak pokojne mohlo byť, lebo svoju prácu robí dokonale a latku posúva čoraz vyššie.

Dá sa povedať, že takmer vždy, keď nám do redakcie príde niektorá z jeho káv, híkame. A veľmi vášnivo. Sú to úžasné umelecké diela, ktoré pri správnej príprave ponúkajú neuveriteľné zážitky. Tentoraz nám do nášho košického labu dorazila Indonézia Kerinci v pražení určenom na prípravu filtrovanej kávy a pustili sme sa do jej hodnotenia.

Náš tip: najlepšie kávy zo slovenských pražiarní nakupujte so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 – zoznam partnerských pražiarní nájdete TU.

Coffia Indonézia Kerinci - obal

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 24,5/25

Zrná

V balíčku objavujeme zrná, ktoré sú napražené moderne – svetlo. Sú pomerne veľkých rozmerov a takmer bez defektov. Nenachádzame žiadne výrazné defekty a nedostatky, čo naznačuje, že pôjde o vysokú kvalitu.

Coffia Indonézia Kerinci - pohľad na zrná

Aróma

Vôňa kávy nás odrovnala ihneď po otvorení balenia. Je výrazná a prenikavá. Silno aromatické zrná pripomínajú vôňu kakaa a tropického ovocia. Vôňa je nasladlá a podmanivá. Presne takto vonia káva, ktorej ochutnávky sa nevieme dočkať.

Coffia Indonézia Kerinci - zalievanie kávy pred cuppingom

Cupping

Komplexnosť chutí tejto kávy nemá hraníc. Pri cuppingu nám ukázala hneď niekoľko tvárí. Za horúca sme v nej našli kakao a karamel. Vysoká sladkosť sa postupným chladnutím menila a bola doplnená o zaujímavé ovocné a korenisté chute. Acidnú zložku tvoril červený pomaranč a za studena dokonca čerešňové víno. Dojem korenistosti navodzovala pomarančová kôra a jemný nádych škorice. Káva má stredne ťažké – smotanové telo a zamatovú štruktúru. Dochuť je dlhočizná a veľmi príjemná. Pripomína sušený pomaranč a karamel.

Coffia Indonézia Kerinci - cupping

Filter

Z filtrovanej kávy sme odpadli rovnako ako z cuppingu. Nachádzali sme veľmi podobné chute a v takmer identickej miere. Káva spájala sladké a acidné prvky. Horkosť v nej síce bola prítomná, avšak len v malej a príjemnej miere. Proces chladnutia odhaľoval stále nové a nové prvky, vďaka čomu nás káva prekvapovala každým jedným dúškom.

Coffia Indonézia Kerinci - príprava filtrovanej kávy

Celkové hodnotenie

Coffia na nás zaútočila veľmi silnou kávou. Kto by povedal, že to bude práve káva z Indonézie, ktorá nás takto zaujme? Je to však absolútna bomba s výraznými, no neprehrotenými chuťami, ktoré sú pestré a komplexné. Indonézia Kerinci nás neskutočne bavila, čo sa odráža aj v bodovom hodnotení.

Detailné body: aróma 5 – acidita 4,5 – telo 5 – dochuť 5 – celkový dojem 5.

Gabriela Drenková

Ladislav Király 9,5/10

Michal Maliarik je majster pražiar a vždy, keď môžem ochutnať jeho kávy, tak je to česť. Má svojský prístup a dbá na to, aby do ponuky svojej pražiarne zaraďoval len topky. Neponúka žiadne zmesi, žiadne brazílske Santosky alebo Kuby (nič proti týmto kávam, lebo aj tie majú miesto na trhu). Keď teda niekto z vás, čitateľov tohto blogu, hľadá akúsi kávovú klasiku, na eshop coffia.sk pôjde zbytočne. Tam je to o iných kávových dimenziách.

Michal je okrem toho aj odporca infúzovaných, respektíve macerovaných káv, takže ani také u neho nenájdete. Dá sa povedať, že vyhľadáva len „čisté“ výberovky najvyššej kvality, ktoré majú aspoň 87 SCA bodov – tam niekde podľa neho „začína zábava“. Nami recenzovaná Indonézia Kerinci má skóre 88,92 a podľa toho, čo som s ňou zažil, je to absolútne fér hodnotenie.

Coffia Specialty Coffee

Keď som prvýkrát otvoril balík, vyletelo zo mňa slovo „ježiš“. Ospravedlňujem sa všetkým veriacim, ale ja za to nemôžem. Mne sa sami otvorili ústa a v kombinácii s jazykom vytvorili sériu pohybov, ktorej výsledkom bola zvuková vlna znejúca presne takto.

Stovky rôznych vnemov

Vôňa zŕn totiž bola neuveriteľná a extrémne nasladlá. Mal som pocit, že v nej dokážem cítiť stovky rôznych vnemov a hovoril som si, že v tomto sa dá nájsť asi čokoľvek. Zavrel som oči a najvýraznejšie boli u mňa sušené figy, ktoré v chuťovom profile paradoxne ani nie sú uvedené. Vlastne koľkokrát balíček otvorím, toľkokrát na mňa „vyletí“ niečo iné. Je to až neuveriteľné, takmer sci-fi.

Coffia Indonézia Kerinci - detail zŕn

V tejto súvislosti úplne chápem, prečo v chuťovom profile na coffia.sk píšu hnedý cukor, karamel, tropické ovocie, kakaové bôby, čerešne, konfitovaný pomaranč, sladké drievko, mliečnu čokoládu i ananás. Tá káva akoby nejakým tajomným spôsobom prepájala množstvo rôznych chutí.

Na prahu kávového neba

Už pri ovoniavaní som doslova opustil zem (respektíve podlahu v kuchyni) a začal som lietať. Celé to spektrum rozpoznateľných vôní bolo také podmanivé, že sa mi na jazyk tlačilo slovo „dokonalosť“. Akoby sa to množstvo rôznych úžasných vnemov spojilo do jedného, uprostred ktorého som sa nejakým spôsobom ocitol. Podľa mňa som stál niekde na prahu kávového neba. Paradoxne už predtým, ako som kávu ochutnal.

Coffia Indonézia Kerinci - váženie zŕn

Hovoril som si, že žiadnej káve som ešte nikdy nedal 10 bodov a keď ich nedám ani teraz, tak čo vlastne chcem. Možno je trúfalé vnímať to takto už pred ochutnávkou, ale možno ani nie. Ja som už totiž videl sčasti vydláždenú cestu do kávového neba. Zvyšné dlaždice som mal ešte v ruke a zložiť na zem som ich vedel akoby až správnym receptom a uvarením kávy. Podarí sa to?

Kávový Picasso

Vlastne tu niekde sa začala tá pravá zábava. Dokážem ju pripraviť tak, aby som sa do toho kávového neba skutočne dostal? Najskôr som vyskúšal recept, ktorý mi odporúčal kolega Filip: pomer kávy a vody 1:15 (20g/300ml), 21 klikov na Comandante, 93 stupňová voda, blooming a dva rovnako veľké zálevy.

Coffia Indonézia Kerinci - príprava filtrovanej kávy cez V60

Výsledok bol úžasný a ocitol som sa na prahu toho pomyselného kávového neba. Tu sa mi však paradoxne vynorili aj spomienky na minuloročnú recenziu inej kávy z Coffie, na ktorú prišli aj čudné reakcie. Som si istý, že prídu aj tentoraz, lebo toto rozhodne nie je káva pre každého a pravdepodobne jej nie každý porozumie. 

Tak, ako človek, ktorý nerozumie umeniu, nedokáže oceniť Picassovo dielo, nemôže len tak ktokoľvek oceniť túto kávu. Nech to vyznie akokoľvek povýšenecky. Slávny španielsky maliar i slovenský Maliarik potrebujú uvedomelé publikum. A my tu možno máme kávového Picassa. Nedoceneného.

Coffia Indonézia Kerinci - filter

Podľa mňa je Indonézia Kerinci doslova božská tekutina zosobňujúca možno všetko, čo je v kávovom svete možné zažiť. Ja by som o nej vedel básniť celý deň, ale načo… lepšie urobíte, keď si ju kúpite, pripravíte, ochutnáte a dostanete sa tam, kde som v tejto chvíli ja.

Druhý recept

Ale späť k veci. Zaujalo ma, že na webe coffia.sk som pri káve našiel výrazne iný recept, ako ten, ktorý som už skúsil. Samotný pražiar Michal Maliarik odporúča 30 gramov kávy a 400 mililitrov vody (pomer 1:13,3) a veľmi hrubé mletie. Detaily receptu znejú takto: „Blooming 60 gramov vody a 30 sekúnd. V 30. sekunde zalievame do 290 gramov, počkáme kým stečie asi centimeter a nasleduje druhý zálev do 400 gramov. Celkový čas 2:10.“

Coffia Indonézia Kerinci - príprava kávy podľa receptu Michala Maliarika

A poviem vám, že káva bola aj pri takomto spôsobe prípravy absolútna topka. Ani neviem, ktorú vlastnosť by som v nej vyzdvihol, pretože ona je celkovo dokonalá. Dokonale komplexná. Určite je to najlepšia káva, ktorú som pil tohto roku a možno aj najlepšia, akú som kedy pil. Je to doslova zhmotnenie mojej predstavy o dokonalej káve. Ďakujem za tento neuveriteľný zážitok.

Káve Indonézia Kerinci dávam 9,5 bodu. Reálne to bolo asi tak 9,7, ale po zaokrúhlení je to 9,5. Azda mi v Coffii odpustia. Raz tá desiatka určite padne a ktovie, možno to bude pri káve tejto značky.

Coffia Indonézia Kerinci - hotová filtrovaná káva

Transparentnosť 5/5

O káve vieme všetko, čo o nej vedieť potrebujeme. Je to stopercentná arabika (1 bod) pochádzajúca z Indonézie (1 bod). Tvoria ju zrná odrôd Andung Sari a Sigarar Utang (1 bod), ktoré boli spracované metódou anaerobic natural (1 bod). Farma sa volá Koerintji Barokah Bersama, leží na Sumatre na úpätí hory Kerinci (1 bod).

Veľa informácií máme aj o samotnom spracovaní. „Pri tomto anaeróbnom natural lote sa káva triedi floatingom podľa hustoty. Potom sa položí na vyvýšené lôžka, kde pracovníci odstránia nedozreté, prezreté a poškodené čerešne,“ uvádza stránka coffia.sk. „Potom sa zrelé čerešne opäť zozbierajú a uzavrú do vzduchotesných 20-kilogramových plastových vriec, ktoré sa skladujú na chladnom a suchom mieste (s teplotou medzi 18 a 22 stupňami Celzia) počas 7 dní.“

„Po 7 dňoch sa čerešne opäť položia na vyvýšené lôžka, aby vyschli. Lôžka sú umiestnené v kupolách, ktoré kávu chránia pred dažďom alebo prudkým slnečným žiarením. Pergamen sa tu suší približne 20 až 23 dní. Po vysušení sa káva Ďalej ručne spracováva a triedi,“ dodáva web pražiarne.

Pomer cena/kvalita 5/5

Za 250 gramov tejto kávy praženej na filter (ale aj na espresso) na eshope coffia.sk zaplatíte 16,70€, pol kila kávy je k dispozícii za 30,70€ a kilo za 58,60€. Pri produkte takejto enormnej kvality by sa dala očakávať aj výrazne vyššia cenu. Udeľujeme plný počet 5 bodov.

Coffia Indonézia Kerinci - detail obalu

Dizajn obalu 4/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste tradične mohli rozhodovať vy, čitatelia Blogu o káve. Anketa prebehla na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook, pričom najviac – konkrétne 35,2% – z vás hlasovalo za štyri body. Na druhom mieste sa zhodne umiestnilo tri a päť bodov, za ktoré sa vyjadrilo po 25,9 percentá z vás. Štyri body sú teda v tomto prípade doslova nepriestrelné.

Celkové hodnotenie 48/50

Záver

Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia nám všetkým ulahodila. Je to dokonalá – alebo takmer dokonalá – káva, ktorá ukazuje, čo všetko môže špičkový kávový produkt ponúknuť. Keď sa rozhodnete ísť do toho, tak pri nákupe na coffia.sk využite aj zľavový kód BLOGOKAVE10. Pár eur ušetríte.

Získaných 48 bodov túto kávu aktuálne posúva na prvé miesto recenzného rebríčka Blogu o káve. Gratulujeme!

Coffia Indonézia Kerinci - filtrovaná káva
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffiarecenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kromka Košice - pohľad zvonku

Kromka Košice: Remeselná pekáreň s kávou zo slovenskej pražiarne

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL