štvrtok, 22 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy Lyra: Pokojné vody medzi výberovkou a supermarketom

Ladislav Király Od Ladislav Király
15. decembra 2023
recenzia kávy Lyra
Share on FacebookShare on Twitter

Tentoraz nám od vás prišiel tip na kávu od spoločnosti Lyra Chocolate. Na webe Lyry sme si vzápätí prečítali, že „chuť čokolády Lyra formujeme už v pralese a na plantáži, kde vyberáme tie najkvalitnejšie z kakaových bôbov Fino de Aroma.“ Síce to znie vážne a odborne, ale podobné hlášky sú časté aj pri zlých supermarketových kávach. V každom prípade sa nebudeme hrať na to, že dokážeme posúdiť kvalitu čokolády, ale pri káve je trio Blogu o káve v zložení Ladislav Király, Filip Lörinc a Gabriela Drenková neomylné. Vitajte, toto je recenzia kávy Lyra.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelí šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 9/25

Zrná

Pravdupovediac, z obalu a popisu kávy sme absolútne netušili, do čoho ideme. Prvý dojem po otvorení balíka kávy však vôbec nebol najhorší. Obsah sa skladal z pomerne veľkých zŕn jednotnej farby. Praženie radíme jednoznačne na veľmi konzervatívnu stranu spektra, avšak bez výraznejších známok prepraženia. Po bližšom preskúmaní zŕn sme nenašli vysoké množstvo defektov, za čo Lyre udeľujeme malý palec hore.

Lyra káva - pohľad na zrná a na mletú kávu

Aróma

Vôňa kávy zodpovedala konzervatívnemu praženiu. Aj napriek tmavším aromatickým tónom by sa dala popísať ako príjemná. Dominujú jej orieškové a drevité tóny, ktoré na nás zanechali sladký, aj keď oldschoolový dojem. Po namletí a zaliatí vodou sa aróma kávy od Lyry mierne pokazila. Oriešky z nej takmer vymizli a nahradila ich výrazná drevitosť.

Filip Lörinc - cupping
Filip posudzuje arómu.

Cupping

Po zaliatí namletej kávy to išlo s Lyrou mierne z kopca. Aromatické vnemy kávy sa zaliatím pokazili a sprevádzali celú ochutnávku. V chuti sme na všetkých teplotných stupňoch pociťovali drevitosť, ktorá bola najvýraznejšia za horúca a chladnutím slabla. Za tepla a studena sa v káve objavili oriešky a štipka kakaa. Telo kávy bolo stredne ťažké a dochuť krátka, drevito-kakaová.

Lyra káva - cupping

Espresso

Predošlé štádiá ochutnávky naznačili, že káva od Lyry nemusí byť žiadne utrpenie. K nastaveniu espressa sme pristúpili s cieľom vytiahnuť čo najviac orieškov a potlačiť horkosť kávy. To sa nám podarilo za pomoci nižšej teploty extrakcie a až “ristrettového” pomeru vody a kávy. Pri tomto nastavení malo espresso príjemnú štruktúru a stredne ťažké telo. V chuti sme našli lieskové oriešky, drevo a kakao. Aj napriek nastaveniu sa drevitosť v káve vyskytovala naďalej, no v oveľa nižšej miere. Dochuť espressa nebola ani zďaleka najnepríjemnejšia. Trvala pomerne dlho a ústa nám zaplavila kakaom, drevitosťou a miernou horkosťou.

Lyra káva - espresso

Celkové hodnotenie

Káva od Lyry nám aj napriek neznámemu pôvodu a takmer nulovým informáciám, ani zďaleka neublížila. Radíme ju do medzipriestoru medzi supermarketovými zmesami a výberovými kávami. V chuti sme cítili, že nejde o najkvalitnejšie a možno ani najčerstvejšie zrno. To však napravilo za nás správne trafené praženie. V káve nečakajte nič prekvapivé či ovocné. V Lyre napražili konzervatívny roast pre konzervatívnu cieľovku.

Detailné body: aróma 2,5 – acidita 0,5 – telo 2,5 – dochuť 1,5 – celkový dojem 2.

Lyra káva - pohľad na zrná a na mletú kávu

Ladislav Király 4,5/10

Prvý pohľad na zrná ma úplne neodrovnal. Boli pomerne obstojné a bez defektov, mali podobnú veľkosť (dosť veľkú) a boli rovnomerne napražené. Hneď bolo vidieť, že to nie je najlowcostovejšia káva, aká je na trhu dostupná.

Zrná neboli napražené extrémne tmavo, čo je druhá vec, ktorá ma prekvapila. Zvláštne je však to, že napriek tomu som na nich našiel aj niekoľko malých olejových škvrniek. Stačí, že ich je na zrnách pár a je zrejmé, že ich praženie je za limitom. V tomto prípade to však bolo hraničné a nepovažujem to za nič tragické. Takto dlho pražená káva by však už nemala ponúkať nič zaujímavé.

Dymová clona

Pri nadýchnutí sa ma ovanula akási dymová clona. Síce mierna, ale predsa len dymová. No a keď som si kávu vysypal na dlaň, tá mi následne poriadne dlho smrdela. Spomenul som si na obdobie spred mnohých rokov, keď sa vnútri podnikov ešte fajčilo. Takto nejako načmudení sme chodili domov, haha. Nič moc. Inak to však aromaticky nebolo úplne najhoršie – hlavne v porovnaní s tým, čo sme testovali posledné týždne.

zrná kávy Lyra

Samotná ochutnávka kávy napokon vôbec nebola taká zlá, ako som sa bál, že bude. V káve som dokonca cítil aj nejaké neidentifikovateľné chuťové tóny, ktoré by som označil za príjemné. U mňa, po príprave na automatickom kávovare a tým pádom po kratšej extrakcii, v nej bola dokonca aj slabá ovocnosť a veľmi slabá acidita. Hneď som si písal plusové body, lebo toto som rozhodne nečakal. Okrem toho by som pomenoval aj slabšiu orieškovosť, z ktorej však ja všeobecne neodpadávam, lebo je to taká klasika priemerných káv.

Ďalšiu šálku som nechcel

Horšie je to, že okrem príjemných tónov som v káve našiel aj nepríjemné, ktoré mi v ústach zanechávali akúsi pachuť. Boli hlavne v dochuti a istým spôsobom ma odrádzali od toho, aby som si spravil ďalšiu šálku. Teda malé pozitíva boli vyvážené určitými negatívami.

Celkovo som už dlhšie uvažoval o tom, že medzi top kávami, ktoré testujeme a medzi absolútnym komoditným dnom, nám chýba akási stredná cesta. A presne táto káva to podľa mňa napokon je. Nie je to topka, po ktorej by som slintal, ale nie je to ani dno, z ktorého by mi bolo zle. Taká klasická káva strednej triedy pre ľudí, ktorí už nemajú chuť pokračovať s brakmi z bežných supermarketov. A ktovie, možno ich práve toto povedie do vyššej kávovej ligy.

Manželka súhlasila

Kávu som ochutnával aj s manželkou Jankou. Tá mi po chvíli z druhej izby, kde bola s deťmi, napísala: „Káva mi veľmi nechutila. Trochu zatuchnutá v dochuti a v ďalekom pozadí bolo cítiť aj jemné ovocie. Nie je to nepiteľné, ale asi som rozhýčkaná lepšími kávami.“

Potom som jej skopíroval všetko to, čo som napísal tuto vyššie. „Haha, tak to je brutál, úplne si to vystihol,“ odpísala. „Je to presne taký stred pre tých, ktorí chcú ísť vyššie.“

Môj verdikt je nasledovný: 4,5 bodu.

Transparentnosť 1,5/5

Autori kávy boli po stránke transparentnosti extrémne struční. Zjavne nepovažujú za dôležité, aby publikum vedelo, akú kávu pije. Na webe je napísané len toto: „100% Arabica, rôzne druhy odrodových zrnkových káv“. A to je veruže extrémne málo.

Vzhľadom na uvedené by sme si mohli myslieť, že ani nevedia, odkiaľ to zrno pochádza. Na zadnej strane obalu však prekvapujúco svieti „Kolumbijská pražená káva“. Poznáme teda aspoň štát pôvodu, ale všetko to vyznie veľmi všeobecne a pofidérne. Za takúto nekonkrétnosť udeľujeme 1,5 bodu.

Milá Lyra, ľudia si zaslúžia vedieť, čo pijú. Keď sa už hráte na to, že produkujete kvalitnú čokoládu a tvrdíte, že „ak by ste chceli na chuti vašej čokolády čokoľvek zmeniť, môžete. Ešte na strome“, tak prečo sa zhadzujete no name komoditnou kávou bez pôvodu? Nevyznieva to dobre. Ja mám potom tendenciu predpokladať, že aj s čokoládou to môže byť podobné. Aj keď samozrejme nie som Fino de Aroma Master Chef Chocolatier, hahah.

Pomer cena/kvalita 3/5

V tejto kategórii budeme štedrejší, pretože aj keď je káva len priemerná, jej cena nie je premrštená. Z eshopu Lyra sme si kilové balenie objednali za 22,19€, čo je v podstate primerané. Pili sme aj oveľa horšie kávy za viac peňazí, ale málo lepších za menej.

Lyra káva - obal
Obal sa nám trošičku pokrčil, sorry 🙂

Dizajn obalu 2/5

V tejto kategórii pravidelne rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Aj tentoraz som vás k obodovaniu dizajnu obalu vyzval prostredníctvom instagramového účtu @ladislavkiraly a dopadlo to natoľko zaujímavo, že k tomu musím uviesť pár slov.

Úprimne napíšem, že v poslednej dobe v tejto rubrike strácam pocit objektivity a od budúceho roku chcem toto hlasovanie zrušiť. Inak by taký bodový rozptyl nebol možný. Mnoho ľudí dalo nulu a mnohí dali aj štvorku alebo päťku, pričom podľa mňa boli jedným alebo druhým smerom tlačení len tým, či im je značka nesympatická alebo sympatická.

Za seba poviem, že nechápem, prečo by takýto dizajn obalu mal dostať 5 bodov. Pokojne mi napíšte, prečo, lebo ja úprimne nechápem. Keď som chodil na strednú školu, tak sme okolo roku 1995 mali grafický program Zebra. A stavím sa s vami, že v ňom by som urobil lepší dizajn ako toto.

Väčšina hlasujúcich však zachovala akú takú súdnosť a napokon sa najčastejšie vyskytlo hlasovanie za dva body. Na druhom mieste skončil jeden bod, na treťom tri body a na štvrtom štyri body. Bolo to však pomerne vyrovnané.

Celkové hodnotenie 20/50

Záver

Musím priznať, že osobne som tejto káve prial o pár bodov viac, ako napokon získala. V konečnom dôsledku jej udeľujeme presne dvadsať bodov a z vyššie uvedeného je zrejmé, v čom sú jej nedostatky. Káva Lyra sa v recenznom rebríčku Blogu o káve umiestnila približne v strede, pričom porazila mnoho známych značiek. Nie je to zlé, ale bohužiaľ ani dobré.

Rebríček hodnotených káv nájdete v rubrike RECENZIE KÁV a zľavové kódy do dobrých pražiarní nájdete v rubrike ZĽAVOVÉ KÓDY.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
zrná vypadávajú z pražičky

Odborník radí, ako majú pražiarne komunikovať na sociálnych sieťach. Ktorou sa možno inšpirovať?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL