Recenzia kávy macerovanej s ovocím lulo: Ako ju upražila pražiareň Jolka?
Do recenzie Blogu o káve sa prihlásila aj bratislavská pražiareň kávy Jolka. Jej majiteľka Jolana Raďaková sa rozhodla nasadiť kolumbijskú kávu od spracovateľa Jaira Arcilu, ktorá bola fermentovaná s čerstvým ovocím lulo.
„Na kávu dostávame veľmi dobré ohlasy. Pražená je na filter, ale vynikajúca je aj na espresso,“ povedala Jolka pre Blog o káve. „Pre mňa bude veľký prínos, že na kávu od vás dostanem relevantný feedback.“
Jolka ukázala potrebnú dávku odvahy. Oplatilo sa jej to? Poďte zistiť viac, toto je recenzia kávy Colombia Jairo Arcila Lulo.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 20,5/25
Zrná
Castillo od farmára Jaira Arcilu napražili v Jolke svetlo, na prípravu filtra. Zrná sú skutočne svetlohnedé s náznakom experimentálnej fermentácie v podobe tmavších fliačikov a rozrušenejšej štruktúry zrna. Okrem toho sa medzi nimi nachádza minimum defektov.
Aróma
Vôňa kávy je neskutočne výrazná. Fermentácia s lokálnym ovocím lulo dominuje vo všetkých fázach prípravy. Najvýraznejšia je po namletí a v samotnej filtrovanej káve. Aróma by sa dala prirovnať k rebarborovému koláču a kiwi s jemným kakaovým podtónom.
Cupping
Kávy fermentované s ovocím majú jednu veľkú nevýhodu, ktorá je aj výhodou zároveň. Ich chute sú extrémne výrazné a chuť ovocia je nespochybniteľná a ľahko rozoznateľná aj pre kávového laika. Ovocie je však natoľko výrazné, že v chuti dominuje na všetkých teplotných stupňoch. Za horúca sme pocítili lulo, ktoré nám pripomínalo chuť kiwi a štipku čokolády. Za tepla a studena lulo naďalej prevládalo, no čokoládu vystriedala citrusová acidita pripomínajúca limetku. Telo kávy je plné, chute výrazné a textúra sirupová.
Filtrovaná káva
Rovnako ako na cuppingu, aj filter sa niesol na vlne lula. Aromatické a výrazné tóny kiwi a rebarbory spolu s citrusovou aciditou sa prejavovali za horúca, tepla aj studena. Dochuť kávy je príjemná, spája kakao a výrazné ovocné tóny. Telo a textúra lahodia nášmu jazyku, no predsa len by sme od kávy očakávali vyššiu komplexnosť a rozvoj chutí na rôznych teplotných stupňoch.
Celkový dojem
Kolumbia Jairo Arcila od Jolky sa jednoznačne radí do vysokej kávovej ligy. Je dobre napražená, pripravená z kvalitného zrna od známeho farmára a chuťovo nezabudnuteľná. Ovocné fermentácie si od svojho vzniku našli mnoho fanúšikov ale aj odporcov. Je len na vás, do ktorej kategórie sa po jej ochutnávke zaradíte. Nie je to káva na každodenné pitie, to rozhodne nie. Ako osvieženie a malý kávový experiment však bude fungovať veľmi dobre.
Bodovanie: aróma 4 – acidita 4 – telo 4,5 – dochuť 4 – celkový dojem 4.
Ladislav Király 8/10
Keď ku mne dorazil balíček tejto kávy, okamžite som zacítil jej vôňu. Je taká výrazná, že dokonca neprerážala len cez sáčok, ale aj cez krabicu. Doslova masaker. Sám som ani nevedel, čo to lulo vlastne je, ale odteraz už navždy budem vedieť ako vonia, haha.
Po extrémne dominantnej vôni ma upútal druhý pomerne silný vnem. Zrná kávy sú kvôli spracovaniu tmavšie a fľakaté. Je to však v absolútnom poriadku, pretože presne toto s nimi spraví experimentálne spracovanie, ktorým je Jairo Arcila už veľmi známy.
Stupeň praženia je v tomto prípade podľa farby zŕn ťažké hodnotiť, ale pomôcť by nám mohlo označenie na obale: 2/5. Malo by teda ísť o pomerne svetlý roast. Aby som dodal, tak zrná sú kvalitné a v podstate bez defektov. Tento aspekt potvrdzuje, že ide o výberovú kávu a podľa všetkého veľmi vysokej kvality.
Veľmi ma prekvapilo, že počas zalievania kávy a príprave filtra som cítil čisté gumové medvedíky. Doslova niekoľkokrát som sa nadýchol a nemohol som z toho. S gumovými medvedíkmi mám teraz pri malých deťoch pomerne častú skúsenosť a prenieslo ma to do ich sveta.
Príjemné vnemy som pociťoval aj počas ochutnávky a káva mi chutila. Už v priebehu písania recenzie som si ju pripravil dokonca štyrikrát. Mám pocit, že začínam byť fanúšikom lula. Áno, je to macerovaná káva, ktorej chuť bola de facto umelo upravená, ale v tomto prípade mi to neprekáža.
Kávu som skúsil aj na espresse, ale tam mi už až tak nesedela. Chute lula boli omnoho výraznejšie ako na filtri a akoby až za limitom, ktorý som ochotný tolerovať. Keď som dal espresso ochutnať manželke Janke, tak tej to vyslovene nechutilo. Skonštatovala, že macerácií má už dosť a už jej vadia. Nuž, koľko ľudí, toľko chutí.
Ja som bol s kávou spokojný a dávam jej 8 bodov.
Transparentnosť 5/5
Pri tejto káve vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod) z Kolumbie (1 bod). Okrem toho poznáme aj konkrétnu odrodu castillo (1 bod), ktorá bola spracovaná experimentálnou metódou. Bola vystavená suchej anaeróbnej fermentácii trvajúcej 72 hodín, počas ktorej boli do anaeróbneho prostredia pridané vínne kvasinky a tradičné kolumbijské ovocie lulo (1 bod).
Posledný piaty bod udeľujeme za názov farmy alebo spracovateľskej stanice, prípadne meno farmára. Tuto vieme, že káva pochádza z kolumbijského regiónu Armenia, Quindio, farmy Santa Mónica a od farmára a spracovateľa Jaira Arcilu. Na kartičke, ktorá je súčasťou balenia, ako aj na webovej stránke praziarenjolka.sk, však nájdete aj ďalšie informácie.
Výborne, takto to má vyzerať, udeľujeme plný počet 5 bodov.
Pomer cena/kvalita 4/5
Káva je na eshope praziarenjolka.sk k dispozícii vo viacerých variantoch. Ide o exkluzívnu kávu a tomu zodpovedajú aj ceny. Malé 75-gramové balenie vás vyjde na 6,90€, 150-gramové na 13,50€ a 250-gramové na 22,50€.
Ide o zaujímavú a netradičnú kávu, ktorá je navyše chutná a dobre upražená. Pomer cena/kvalita je v tomto prípade veľmi dobrý a udeľujeme 4 body.
Dizajn obalu 3/5
O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste opäť rozhodovali vy, čitatelia Blogu o káve. Robiť tak tradične môžete na našej stránke na Facebooku alebo Instagrame, kde vás k tomu pravidelne vyzývame v storke. A bolo to neskutočne vyrovnané, možno ako ešte nikdy.
Na prvom mieste sa napokon umiestnili tri body, za ktoré sa vyjadrilo 26,2% z vás. Po 21,3% z vás hlasovalo za jeden a štyri body a 19,7% za päť bodov. Takže mimoriadna vyrovnanosť medzi trojkou, jednotkou, štvorkou a päťkou. Paradoxne, za dva body bolo veľmi málo hlasov a za nulu nehlasoval takmer nikto.
Jolka stavila na veľmi jednoduchý obal, ktorý je univerzálny pre všetky kávy v ponuke pražiarne. Určite to pomáha ušetriť, ale na druhej strane to nie je nič svetoborné. Potešilo však, že ku káve sme dostali aj kartičku so všetkými potrebnými údajmi o danom zrne.
Celkové hodnotenie 40,5/50
Záver
Jolana Raďaková patrí medzi veľmi málo Sloveniek, ktoré sa profesionálne venujú praženiu kávy. Jej príbeh sme spracovali v tomto článku o pražiarni Jolka a ak je vám sympatický, neváhajte ju podporiť nákupom. Keď ste z Bratislavy, pražiareň a kaviareň Jolka nájdete na Seberíniho 6 v Ružinove.