piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy Marlenka: Hnus, ktorý potrebuješ zajesť Marlenkou

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. septembra 2023
recenzia kávy Marlenka café créma
Share on FacebookShare on Twitter

Dlho ste nás bombardovali správami, či sme už videli kávu značky MARLENKA. No vidieť sme ju videli, ale až doteraz sme ju neochutnali. Napokon sme však v redakcii podľahli vábeniu medovej dobroty a zakúpili sme si polkilové balenie Marlenka café Crema. Čo čert nechcel, žiadneho medového opojenia sme sa nedočkali.

Na eshope emarlenka.cz nás privítal pútavý popis: „Vychutnajte si skvelú kávu praženú talianskymi majstrami.“ Áááá, hovorím si, zasa tá podmanivá talianskosť. Ešte aj v kategórii stupeň praženia svieti „Talianske praženie“. K tomuto všetkému sa natíska len jedno jediné talianske slovo: Bravo!

O tom, ako sme si tento vábivý taliansky nádych užili, vám viac prezradíme v priloženej recenzii. Ak dovolíte, v slovenčine.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava.

Náš tip: v hornom menu webu nájdete aj novú rubriku ZĽAVOVÉ KÓDY. Nakúpte kvalitu zo slovenských pražiarní a ochutnajte ozajstnú výberovú kávu.

Baristi 5/25

Zrná

Kvalita zrna kávy Marlenka je už na prvý pohľad nízka. Medzi zrnami nachádzame množstvo defektov. Čo nás však upútalo najviac, je praženie. V priemere ide o tmavší espresso roast. Priemer spomíname kvôli tomu, že zrniečka sú čo sa týka farby a praženia veľmi (fakt veľmi) variabilné. Doslova 50 odtieňov hnedej. V balíčku sa nájdu svetlé quakery, ale aj veľmi tmavé zrná. Nerovnomernosť praženia tak považujeme za veľký mínus.

káva Marlenka - pohľad na zrná

Aróma

Aróma kávy od Marlenky by sa dala prirovnať k šedému priemeru supermarketových zmesí. Po otvorení balíčka sme pociťovali hlavne vôňu praženia a menej príjemné drevité tóny. Namletá káva voňala vyslovene nepríjemne. Vôňa namletej kávy bola ostrá, zemitá, navyše mala chemický podtón.

Marlenka café Crema - mletá káva

Cupping

Cupping kávy od Marlenky sa niesol na vlne horkosti. Počas celého cuppingu sme v chuti kávy pociťovali hlavne výraznú horkosť. Za tepla sa v káve objavila štipka orieškovej sladkosti, avšak aj tú do veľkej miery potlačila horkosť. Telo kávy bolo ťažké až olejové. Dochuť bola dlhotrvajúca a horká. Káva ako celok pôsobila ťažko, po chuťovej stránke nám neponúkla nič príjemné.

Marlenka café Crema - cupping

Espresso

Pri príprave espressa sme sa pokúšali dosiahnuť čo najmenej nepríjemný nápoj. Pri nastavovaní receptu sme sa všemožne snažili zmierniť ostrú horkosť kávy. Naša snaha však v každom prípade vyšla nadarmo. Espresso pôsobilo zakaždým ťažko, olejovito a horko. Nevieme si predstaviť konzumáciu takéhoto espressa bez zjemnenia mliekom alebo cukrom.

Marlenka café Crema

Celkový dojem

Café Crema od Marlenky radíme medzi priemerné až podpriemerné espresso zmesi supermarketovej kvality. V káve sme nenašli prakticky žiadne pozitíva. Naopak, medzi negatíva radíme nekvalitu zrna, nerovnomerné praženie, nepríjemnú arómu a vysokú horkosť. Kávu snáď môže zachrániť len koláč Marlenka.

Detailné body: aróma 1 – acidita 0,5 – telo 2 – dochuť 0,5 – celkové hodnotenie 1.

Marlenka café Crema - espresso

Ladislav Király 2/10

Zrná sú pomerne malé, ale na prvý pohľad nevyzerajú byť extrémne tmavo pražené. Od talianskeho praženia som očakával niečo tmavšie a možno aj nejaké olejové škvrnky, ktoré sa však nevyskytli. Toto považujem za pozitívum, aj keď veľmi malé. Praženie je aj tak tmavé, len je dosť čudné, že v balení sa vyskytujú aj zrnká svetlejších farieb. Ako taký megamix na nepodarenej dedinskej diskotéke.

Aróma kávy je veľmi nepríjemná. Táto skutočnosť naznačuje, že ma čaká nulový chuťový pôžitok a značná miera trpenia. Po krátkej psychickej príprave som sa pustil do robenia espressa: chápem, že káva je určená pre širokú skupinu ľudí, tak som si zvolil automatický kávovar. Doma mám práve Eletta Explore od De’Longhi, ktorý žiadnu kávu nepokazí, tak prečo nie. Dúfam len, že káva nepokazí jeho.

káva Marlenka na DeLonghi Eletta Explore
Na automatoch preteká káva tradične rýchlo, čo však takejto čiernote určite neuškodí.

Grande créma

Do šálky mi natiekla krásna a voňavá kávička s bohatou crémou. Grande créma. Hahahaha, takto nejako by som to určite neopísal, ale nejaký nadšenec supermarketových káv, prípadne absolvent VŠ Života, ktorý ešte dobrú kávu neochutnal, by možno volil takéto slová.

Pravda je taká, že crému to fakt malo poriadnu, ale to je vzhľadom na 20 percent obsahu robusty a prepraženosť úplne normálne: táto „pena“ je totiž hlavne dôsledkom vzniknutia oxidu uhličitého, ktorý je bočný efekt spaľovania. A talianski majstri pražiari majú spaľovanie radi. Ja už menej.

Tu musím dodať, že káva po príprave neskutočne smrdela. Toto bolo niečo strašné. Vylial som ju do drezu a bohužiaľ som potom minul pár litrov vody, aby som sa tej nechutnej čiernej tekutiny zbavil.

Pečená dlhšie ako Marlenka

Dočítal som sa, že Marlenka sa pečie v rúre pri 175 stupňoch približne 12 minút. Táto káva sa podľa mňa piekla o niečo dlhšie a pri značne vyššej teplote. Dôsledkom toho je nepríjemná, extrémne horká chuť a nula celých nula celých nula nula zaujímavých chuťových vnemov. Napriek tomu však neudelím najnižšie body, lebo pachuť tejto kávy nie je taká extrémna, ako pachuť niektorých iných komoditných kávových „dobrôt“.

Budem sa opakovať, ale keby všetka káva chutila takto, ja by som medzi jej konzumentov určite nepatril. S cukrom a mliekom sa to dá sčasti napraviť, ale môj pôžitok z pitia tejto kávy je nulový. Udeľujem dva body z desiatich možných, pretože predsa len… existujú aj horšie kávy.

káva Marlenka - espresso

Grande Stratedžia

Manželka Janka v tomto všetkom vidí stratégiu Marlenky. Najskôr vypiješ hnusnú kávu, po ktorej automaticky dostaneš chuť prebiť ju niečím sladkým.

Potom som si všimol, že oni to na obale vlastne aj takto odporúčajú. Grande Stratedžia.

Transparentnosť 1/5

Vždy, keď nám príde kvalitná káva, tak vieme, odkiaľ pochádza a čo za kávu to vlastne je. No a keď k nám príde brak, akým je aj táto káva Marlenka (sorry not sorry), tak o káve nevieme absolútne nič. Takúto kávu označujeme za komoditnú a je zrejmé, že sú to treťotriedne zrná z celého sveta bez známeho pôvodu a navyše poriadne prepražené. Všetky komoditné kávy sú v tomto smere na jedno kopyto a rozdiely medzi nimi sú minimálne.

Na obale kávy Marlenka stojí, že 80% jej zloženia tvorí arabika a 20% robusta. To je všetko. Predávať to dokážu len preto, lebo 95% Slovákov o káve vlastne nič nevie a ešte nejaký rôčik potrvá, kým všetci objavia Blog o káve a naberú potrebné kávové vedomosti.

Na obale ma inak dorazilo aj to, že medzi „odporučenými spôsobmi prípravy“ som okrem espresso-kávovaru a moka kanvičky našiel aj aeropress alebo drip. Toto si dať na filter tvl… to chce riadnu dávku úletu.

Pomer cena/kvalita 2/5

Na originálnom eshope emarlenka.cz stojí pol kila tohto kentusu (sorry za slovo, nechal som sa uniesť) 8,24€, čo je v porovnaní s ostatnými kvalitatívne podobnými kávami vlastne celkom v pohode cena. Káva podľa nás patrí do spektra, ktorému by za pomer cena/kvalita pasovali dva body.

Tesne pred vydaním recenzie – po tom, ako sme kávu skritizovali v storkách na Instagrame – ju jeden reťazec zlacnil na 5€. To vlastne dobre odzrkadľuje kvalitu zrna. Keď vedia pol kila kávy predávať za 5€, viete si predstaviť, aký bol asi náklad na produkciu.

Dizajn obalu 0/5

Keď som na Instagrame vypísal otázku, koľko bodov by ste dali dizajnu obalu tejto kávy Marlenka, vyvíjalo sa to zaujímavo. Najskôr ste dávali zväčša jednobodové odpovede, ale potom to skĺzlo k nule. Napokon prišlo najviac núl, takže Marlenke dávame za dizajn obalu nulu.

Pobavila ma odpoveď, že “pol bodu za snahu” a viackrát sa vyskytol aj názor, že obal pripomína Popradskú kávu. Celkovo je to však za nulu, sorry. Treba sa viac snažiť, haha.

káva Marlenka cafe Crema - obal

Celkové hodnotenie 10/50

Káva Marlenka café Créma celkovo získala 10 bodov, čo je rovnaký zisk ako silné kvarteto Káva pre ženy od Markíza Moda Italiana, Crema Espresso od Popradská káva, Blonde Roast od Starbucks a Crema e Aroma od Lavazzy.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava.

Náš tip: v hornom menu webu nájdete aj novú rubriku ZĽAVOVÉ KÓDY. Nakúpte kvalitu zo slovenských pražiarní a ochutnajte ozajstnú výberovú kávu. 

káva Marlenka café Crema
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
AeroPress Slovakia 2023

AeroPress Slovakia 2023: Banská Bystrica privíta majstrovstvá Slovenska

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL