štvrtok, 12 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy Mistral: Olejom zamazaný bolehlav plný defektov

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
5. marca 2025
Mistral Classic Espresso - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Ako možno viete, edícia káv Mistral je akousi podznačkou notoricky známej Popradskej kávy. Mistral sa zákazníka snaží zaujať luxusným dizajnom a atraktívnymi slovami. Aký je však jeho obsah? Ochutnali sme obľúbenú Mistral Classic Espresso, zanalyzovali sme jej zrno, otestovali chuť a arómu. A hneď na úvod vám musíme prezradiť, z jej “vône” nás poriadne rozbolela hlava. 

Pôvod a informácie o káve

Obal kávy Mistral Classic Espresso toho veľa neprezrádza. O zložení a pôvode kávy sa dozvedáme len tú najzákladnejšiu informáciu: stopercentná arabika. Tá je vraj pestovaná prirodzenými metódami u vybraných farmárov a následne pražená na stredný stupeň praženia. To by malo zabezpečiť plné telo a výrazné chute, ktorých intenzitu výrobca zaradil na stupeň sedem z celkových desať. 

Mistral Classic Espresso - obal

Na internete sa dozvedáme aj ďalšie informácie. Arabika, ktorá je obsiahnutá v Classic Espresso, pochádza z Kolumbie, Etiópie a Papuy Novej Guiney. Škoda, že tieto informácie chýbajú na etikete, aj keď takisto nie sú príliš veľavravné.

Praženie

Otvárame balíček a tu nastáva problém. Všetok luxus, ktorý navodzuje balenie tejto kávy, sa mihnutím oka rozplynie. Z balenia sa vykotúľajú veľmi tmavo pražené zrná, ktorých povrch je súvisle pokrytý olejom. Tmavé praženie sa následne odzrkadľuje aj na chuťových a aromatických vlastnostiach kávy. Ale o tom neskôr. V každom prípade, stupeň praženia označený ako medium, by podľa nás mal vyzerať úplne inak.

Mistral Classic Espresso - zrná

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Mistral Classic Espresso?

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy. 

Tentoraz bolo počítanie defektov mimoriadne náročné. Vôňa kávy Mistral Classic Espresso je natoľko ostrá a nepríjemná, že sa rozšírila do celej miestnosti a nás z nej po pár minútach rozbolela hlava. A to sme počítaním defektov strávili pekne dlhý čas. V káve sme ich totižto našli pomerne veľa (aj na pomery supermarketových zmesí).

recenzia kávy Mistral Classic Espresso - analýza defektov
Váženie defektov.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 9,7 g = 3,88 %
Mechanicky poškodené zrná: 18,7 g = 7,48 %
Mušle (genetická vada): 3,3 g = 1,32 %
Zrná napadnuté hmyzom: 3 g = 1,20 %
Celkový obsah defektov: 34,7 g = 13,88 %
Zrná bez defektov: 215,3 g = 86,12 %

Čo hovoria tieto čísla?

Obsah defektných zŕn v tejto vzorke predstavuje takmer 14 % celkovej hmotnosti, čo radí Mistral Classic Espresso na prvé miesto tohtoročného “defektného” rebríčka. Aj tie najkvalitnejšie kávy obsahujú určité množstvo defektov, no 13,88 percenta je skutočne veľa. Najviac sa na tomto čísle podieľajú mechanicky poškodené zrná a quakre. Mechanicky poškodené zrná môžu byť náchylnejšie na vznik plesní a výskyt iných choroboplodných zárodkov, zatiaľ čo quakre sú zodpovedné za arašidovú až kartónovú chuť kávy. Medzi zrnami sme však našli aj pomerne veľa kúskov rozožratých hmyzom a takzvaných mušlí, ktoré vznikajú kvôli genetickej vade. 

Mistral Classic Espresso - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.

Podiel defektov v kávach:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma – “bolehlav”

Vôňa kávy Mistral Classic Espresso sa azda ani nedá nazvať vôňou. Je ostrá a vyznačuje sa až spálenými uhlíkovými tónmi. Pri teste nám prekážala natoľko, že nás z nej rozbolela hlava.  

Mistral Classic Espresso - mušle
Mušle.

Chuť

Hodnotenie chuti Mistral Classic Espresso sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha sú kľúčové pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Aj napriek tomu, že ide o stopercentnú arabiku, Mistral Classic Espresso neponúka žiadnu aciditu a žiadnu sladkosť. Všetky príjemné chute, ktorými sa arabika vyznačuje, sú potlačené tmavým pražením. Výsledkom je espresso s plným telom a vysokou horkosťou. Etiketa sľubuje vyvážené chute, no realita je absolútne nevyvážená. Espresso ponúka len horkosť, ktorá nie je vyvážená žiadnymi ďalšími chuťovými vnemami.

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Classic Espresso od Mistral má bohatú textúru a ťažké, sirupové telo. Za tieto kvality pravdepodobne vďačí tmavému praženiu.

Mistral Classic Espresso - quakre
Quakre.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je extrémne nepríjemná. Na jazyku zanecháva dlhotrvajúcu horkosť a chuť spáleniny.  

Veľký krok vedľa

Áno, presne také je Classic Espresso od Mistral. Od kávy, ktorá sama seba označuje len superlatívmi, by človek čakal citlivé praženie a kvalitné zrno. Namiesto toho dostane množstvo defektných zŕn, bolesť hlavy a ruky zamazané od oleja. Mistral Espresso Classic v tomto teste pohorel na každom fronte a považujeme ho za veľký kávový krok vedľa. 

Náš tip: zaslúžite si ochutnať ozaj kvalitnú kávu, pozrite si zľavové kódy do pražiarní vyššej ligy.

Mistral Classic Espresso - hmyzom napadnuté zrná
Zrná napadnuté hmyzom.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Mistralrecenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
zle a ťažko po káve

Je vám po káve ťažko? Vieme, čo by ste mali zmeniť...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL