Ako možno viete, edícia káv Mistral je akousi podznačkou notoricky známej Popradskej kávy. Mistral sa zákazníka snaží zaujať luxusným dizajnom a atraktívnymi slovami. Aký je však jeho obsah? Ochutnali sme obľúbenú Mistral Classic Espresso, zanalyzovali sme jej zrno, otestovali chuť a arómu. A hneď na úvod vám musíme prezradiť, z jej “vône” nás poriadne rozbolela hlava.
Pôvod a informácie o káve
Obal kávy Mistral Classic Espresso toho veľa neprezrádza. O zložení a pôvode kávy sa dozvedáme len tú najzákladnejšiu informáciu: stopercentná arabika. Tá je vraj pestovaná prirodzenými metódami u vybraných farmárov a následne pražená na stredný stupeň praženia. To by malo zabezpečiť plné telo a výrazné chute, ktorých intenzitu výrobca zaradil na stupeň sedem z celkových desať.

Na internete sa dozvedáme aj ďalšie informácie. Arabika, ktorá je obsiahnutá v Classic Espresso, pochádza z Kolumbie, Etiópie a Papuy Novej Guiney. Škoda, že tieto informácie chýbajú na etikete, aj keď takisto nie sú príliš veľavravné.
Praženie
Otvárame balíček a tu nastáva problém. Všetok luxus, ktorý navodzuje balenie tejto kávy, sa mihnutím oka rozplynie. Z balenia sa vykotúľajú veľmi tmavo pražené zrná, ktorých povrch je súvisle pokrytý olejom. Tmavé praženie sa následne odzrkadľuje aj na chuťových a aromatických vlastnostiach kávy. Ale o tom neskôr. V každom prípade, stupeň praženia označený ako medium, by podľa nás mal vyzerať úplne inak.

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Mistral Classic Espresso?
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Tentoraz bolo počítanie defektov mimoriadne náročné. Vôňa kávy Mistral Classic Espresso je natoľko ostrá a nepríjemná, že sa rozšírila do celej miestnosti a nás z nej po pár minútach rozbolela hlava. A to sme počítaním defektov strávili pekne dlhý čas. V káve sme ich totižto našli pomerne veľa (aj na pomery supermarketových zmesí).

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 9,7 g = 3,88 %
Mechanicky poškodené zrná: 18,7 g = 7,48 %
Mušle (genetická vada): 3,3 g = 1,32 %
Zrná napadnuté hmyzom: 3 g = 1,20 %
Celkový obsah defektov: 34,7 g = 13,88 %
Zrná bez defektov: 215,3 g = 86,12 %
Čo hovoria tieto čísla?
Obsah defektných zŕn v tejto vzorke predstavuje takmer 14 % celkovej hmotnosti, čo radí Mistral Classic Espresso na prvé miesto tohtoročného “defektného” rebríčka. Aj tie najkvalitnejšie kávy obsahujú určité množstvo defektov, no 13,88 percenta je skutočne veľa. Najviac sa na tomto čísle podieľajú mechanicky poškodené zrná a quakre. Mechanicky poškodené zrná môžu byť náchylnejšie na vznik plesní a výskyt iných choroboplodných zárodkov, zatiaľ čo quakre sú zodpovedné za arašidovú až kartónovú chuť kávy. Medzi zrnami sme však našli aj pomerne veľa kúskov rozožratých hmyzom a takzvaných mušlí, ktoré vznikajú kvôli genetickej vade.

Podiel defektov v kávach:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma – “bolehlav”
Vôňa kávy Mistral Classic Espresso sa azda ani nedá nazvať vôňou. Je ostrá a vyznačuje sa až spálenými uhlíkovými tónmi. Pri teste nám prekážala natoľko, že nás z nej rozbolela hlava.

Chuť
Hodnotenie chuti Mistral Classic Espresso sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha sú kľúčové pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Aj napriek tomu, že ide o stopercentnú arabiku, Mistral Classic Espresso neponúka žiadnu aciditu a žiadnu sladkosť. Všetky príjemné chute, ktorými sa arabika vyznačuje, sú potlačené tmavým pražením. Výsledkom je espresso s plným telom a vysokou horkosťou. Etiketa sľubuje vyvážené chute, no realita je absolútne nevyvážená. Espresso ponúka len horkosť, ktorá nie je vyvážená žiadnymi ďalšími chuťovými vnemami.
2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Classic Espresso od Mistral má bohatú textúru a ťažké, sirupové telo. Za tieto kvality pravdepodobne vďačí tmavému praženiu.

3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je extrémne nepríjemná. Na jazyku zanecháva dlhotrvajúcu horkosť a chuť spáleniny.
Veľký krok vedľa
Áno, presne také je Classic Espresso od Mistral. Od kávy, ktorá sama seba označuje len superlatívmi, by človek čakal citlivé praženie a kvalitné zrno. Namiesto toho dostane množstvo defektných zŕn, bolesť hlavy a ruky zamazané od oleja. Mistral Espresso Classic v tomto teste pohorel na každom fronte a považujeme ho za veľký kávový krok vedľa.
Náš tip: zaslúžite si ochutnať ozaj kvalitnú kávu, pozrite si zľavové kódy do pražiarní vyššej ligy.
