Pre mnohých milovníkov talianskej kávy je značka Musetti stelesnením kvality. Je to však skutočne tak? Zaobstarali sme špeciálny výročný blend tejto vyhlásenej talianskej značky a podrobili ho prísnemu testu. Ako chutí káva Musetti Gold Cuvèe a je jej zrno naozaj kvalitné?

Zlatá edícia od Musetti je zabalená v štýlovej plechovke, ktorá by kávu mala chrániť pred poškodením pri transporte a zároveň ju udržiavať čo najdlhšie čerstvú. Plechovka taktiež ukrýva niekoľko informácií. Z textu na nej sa môžete dozvedieť, že ide o zmes arabík z Brazílie a afrických krajín a indickej robusty. Tieto zrná sú špeciálne namiešané k osemdesiatemu výročiu značky Musetti, vďaka čomu vynikne ich tradícia, know-how a inovácia. Káva by mala mať príjemné telo, bohatú arómu a jemnú aciditu. Informácie by mohli byť detailnejšie, no na pomery komoditných káv to stále nie je najhoršie.

Praženie
Blend od Musetti je určený na prípravu espressa. Plechovka ukrýva konzervatívne upraženú kávu, ktorá však nejaví známky olejnatosti a prepálenia. Zrná sú sfarbené do výrazne tmavého odtieňa hnedej. Množstvo z nich má malé spálené plôšky na špičke, čo sa radí medzi defekty praženia, konkrétne defekt, ktorý sa označuje ako tipping. Tento defekt môže prispieť k zvýšenej horkosti a výskytu dymových chutí. Okrem toho sú zrná napražené pekne rovnomerne, teda až na tie defektné. Na chyby zrna (defekty) sa pozrieme bližšie v ďalšej časti recenzie.

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Musetti Gold Cuvèe?
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 12,8 g = 5,12 %
Mechanicky poškodené zrná: 12,7 g = 5,08 %
Mušle (genetická vada): 3,4 g = 1,36 %
Zrná napadnuté hmyzom: 2,8 g = 1,12 %
Celkový obsah defektov: 31,7 g = 12,68 %
Zrná bez defektov: 218,3 g = 87,32 %

Čo hovoria tieto čísla?
Podiel defektov v prípade Musetti Gold Cuvèe prekročil hranicu dvanástich percent. To je na špeciálnu výročnú edíciu pomerne veľa. Na tomto čísle sa najviac podieľajú nedozreté zrná (quakre) a mechanicky poškodené zrná. Prítomnosť veľkého počtu quakerov sa môže odraziť vo výslednej šálke negatívne, a to v podobe papierovej či arašidovej chuti. Ostatné defekty môžu zapríčiniť vyššie riziko vzniku plesní v zelenom zrne, čo sa môže odraziť aj v chuti a kvalite toho napraženého. Ako? To zistíme až pri ochutnávke.

Množstvo defektov v doposiaľ hodnotených kávach:
Názov kávy | Podiel defektných zŕn |
---|---|
Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
Versace – Káva s nádychom mora | 11,64 % |
Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |


Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Vo vôni Gold Cuvèe od Musetti dominujú ťažké tóny tmavej čokolády a výrazné prvky praženia s jemným zadymeným podtónom. Aróma kávy plne odráža konzervatívne praženie, ktoré potláča akúkoľvek ovocnosť či sviežosť. Je výrazná a prenikavá, no nie najpríjemnejšia.

Chuť
Hodnotenie chuti Musetti Gold Cuvée sme rozdelili do troch podkategórií.
Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Čo sa týka komplexnosti chutí, Gold Cuvèe trochu pokrivkáva. V chuti nachádzame výraznú horkosť, jemnú sladkosť tmavej čokolády a len veľmi nepatrnú a jednoduchú aciditu. Nad sladkosťou a aciditou však v prevahe dominuje horkosť a chute sú tak nevyvážené a ploché. Náznaky acidity a sladkosti však hodnotíme pozitívne.

Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Vďaka tmavšiemu praženiu má káva pekné plné telo a zaoblenú textúru, čo je častým javom sprevádzajúcim espressá z talianskych káv. Telo a textúra Musetti Gold Cuvèe sú jej najsilnejšími stránkami.
Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. V dochuti Musetti Gold Cuvèe nájdete horkú čokoládu a tóny praženia a dymu. V konkurencii komoditných supermarketových káv to však vôbec nie je najhoršie. Negatívny pocit v ústach nie je obzvlášť intenzívny a “zlé” chute sa z jazyka vytratia pomerne rýchlo.

Úplne obyčajná špeciálna edícia
Musetti Gold Cuvèe zanechalo rozporuplné dojmy. Našli sme v ňom pomerne veľké množstvo defektov, čo by sme od špeciálnej edície nečakali, no po chuťovej stránke nám ani zďaleka neublížilo. Káva je pražená konzervatívne, no nevykazuje známky prepraženia a ani výrazne horké a spálené chute. Pre milovníkov talianskeho espressa to môže byť celkom chutný počin, no v našom ponímaní ide stále len o priemernú komoditnú zmes praženú na tmavo – presne tak, aby zakryla nízku kvalitu použitého kávového zrna. Od honosného označenia Gold Cuvée by sme čakali viac.
