piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
8. mája 2025
Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco
Share on FacebookShare on Twitter

Pre mnohých milovníkov talianskej kávy je značka Musetti stelesnením kvality. Je to však skutočne tak? Zaobstarali sme špeciálny výročný blend tejto vyhlásenej talianskej značky a podrobili ho prísnemu testu. Ako chutí káva Musetti Gold Cuvèe a je jej zrno naozaj kvalitné? 

Musetti Gold Cuvée - obal

Zlatá edícia od Musetti je zabalená v štýlovej plechovke, ktorá by kávu mala chrániť pred poškodením pri transporte a zároveň ju udržiavať čo najdlhšie čerstvú. Plechovka taktiež ukrýva niekoľko informácií. Z textu na nej sa môžete dozvedieť, že ide o zmes arabík z Brazílie a afrických krajín a indickej robusty. Tieto zrná sú špeciálne namiešané k osemdesiatemu výročiu značky Musetti, vďaka čomu vynikne ich tradícia, know-how a inovácia. Káva by mala mať príjemné telo, bohatú arómu a jemnú aciditu. Informácie by mohli byť detailnejšie, no na pomery komoditných káv to stále nie je najhoršie.

Musetti Gold Cuvée - obal zozadu

Praženie

Blend od Musetti je určený na prípravu espressa. Plechovka ukrýva konzervatívne upraženú kávu, ktorá však nejaví známky olejnatosti a prepálenia. Zrná sú sfarbené do výrazne tmavého odtieňa hnedej. Množstvo z nich má malé spálené plôšky na špičke, čo sa radí medzi defekty praženia, konkrétne defekt, ktorý sa označuje ako tipping. Tento defekt môže prispieť k zvýšenej horkosti a výskytu dymových chutí. Okrem toho sú zrná napražené pekne rovnomerne, teda až na tie defektné. Na chyby zrna (defekty) sa pozrieme bližšie v ďalšej časti recenzie.

Musetti Gold Cuvée - pohľad do vnútra plechovky

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Musetti Gold Cuvèe?

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Musetti Gold Cuvée - vyselektované defekty

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 12,8 g = 5,12 %
Mechanicky poškodené zrná: 12,7 g = 5,08 %
Mušle (genetická vada): 3,4 g = 1,36 %
Zrná napadnuté hmyzom: 2,8 g = 1,12 %
Celkový obsah defektov: 31,7 g = 12,68 %
Zrná bez defektov: 218,3 g = 87,32 %

Musetti Gold Cuvée - quakery
Quakre.

Čo hovoria tieto čísla?

Podiel defektov v prípade Musetti Gold Cuvèe prekročil hranicu dvanástich percent. To je na špeciálnu výročnú edíciu pomerne veľa. Na tomto čísle sa najviac podieľajú nedozreté zrná (quakre) a mechanicky poškodené zrná. Prítomnosť veľkého počtu quakerov sa môže odraziť vo výslednej šálke negatívne, a to v podobe papierovej či arašidovej chuti. Ostatné defekty môžu zapríčiniť vyššie riziko vzniku plesní v zelenom zrne, čo sa môže odraziť aj v chuti a kvalite toho napraženého. Ako? To zistíme až pri ochutnávke.

Musetti Gold Cuvée - mušle
Mušle.

Množstvo defektov v doposiaľ hodnotených kávach:

Názov kávyPodiel defektných zŕn
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádychom mora11,64 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %
Musetti Gold Cuvée - zrná napadnuté hmyzom
Zrná poškodené hmyzom.
Musetti Gold Cuvée - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Vo vôni Gold Cuvèe od Musetti dominujú ťažké tóny tmavej čokolády a výrazné prvky praženia s jemným zadymeným podtónom. Aróma kávy plne odráža konzervatívne praženie, ktoré potláča akúkoľvek ovocnosť či sviežosť. Je výrazná a prenikavá, no nie najpríjemnejšia. 

Musetti Gold Cuvée - zrná

Chuť

Hodnotenie chuti Musetti Gold Cuvée sme rozdelili do troch podkategórií.

Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Čo sa týka komplexnosti chutí, Gold Cuvèe trochu pokrivkáva. V chuti nachádzame výraznú horkosť, jemnú sladkosť tmavej čokolády a len veľmi nepatrnú a jednoduchú aciditu. Nad sladkosťou a aciditou však v prevahe dominuje horkosť a chute sú tak nevyvážené a ploché. Náznaky acidity a sladkosti však hodnotíme pozitívne.

Musetti Gold Cuvée - mletá káva v páke

Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Vďaka tmavšiemu praženiu má káva pekné plné telo a zaoblenú textúru, čo je častým javom sprevádzajúcim espressá z talianskych káv. Telo a textúra Musetti Gold Cuvèe sú jej najsilnejšími stránkami.

Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. V dochuti Musetti Gold Cuvèe nájdete horkú čokoládu a tóny praženia a dymu. V konkurencii komoditných supermarketových káv to však vôbec nie je najhoršie. Negatívny pocit v ústach nie je obzvlášť intenzívny a “zlé” chute sa z jazyka vytratia pomerne rýchlo.

Musetti Gold Cuvée - espresso

Úplne obyčajná špeciálna edícia

Musetti Gold Cuvèe zanechalo rozporuplné dojmy. Našli sme v ňom pomerne veľké množstvo defektov, čo by sme od špeciálnej edície nečakali, no po chuťovej stránke nám ani zďaleka neublížilo. Káva je pražená konzervatívne, no nevykazuje známky prepraženia a ani výrazne horké a spálené chute. Pre milovníkov talianskeho espressa to môže byť celkom chutný počin, no v našom ponímaní ide stále len o priemernú komoditnú zmes praženú na tmavo – presne tak, aby zakryla nízku kvalitu použitého kávového zrna. Od honosného označenia Gold Cuvée by sme čakali viac.

espresso z kávy Musetti Gold Cuvée


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL