Recenzia kávy Powerlogy: Funkčnosť zaváňajúca šarlatánstvom
Pre recenziu sme si tentoraz vybrali kávu z dielne Powerlogy, konkrétne produkt zvaný Organic Coffee Single Farm, po slovensky organická káva z jednej farmy. Ochutnali sme pomerne dobrú kávu, ktorá je však opradená množstvom rôznych väčších či menších reklamných trikov. Okrem toho, ako chutí, sme sa snažili prísť aj na to, či je skutočne zázračná alebo ide len o šarlatánstvo. A odhalili sme zaujímavé veci. Toto je recenzia kávy Powerlogy.
Powerlogy je značka, ku ktorej som kedysi vzhliadal, páčil sa mi ich marketing a dokázali vo mne navodiť pocit, že ponúkajú produkty vysokej kvality. Dnes sa však už na nich nepozerám cez také ružové okuliare. Skôr sa obávam toho, či to nie sú len produkty pofidérnej kvality zabalené do krásnych slov, aké by ani Sládkovič nenapísau.
Všetko je funkčné
Vygooglil som, že Powerlogy „je inovatívna zdravá výživa pre aktívnych ľudí, ktorých neuspokojí priemer.“ Pri kávach píšu, že ide o „BIO kávy s najvyššími štandardmi kvality na podporu mentálneho a fyzického výkonu! Našu Power Coffee vyberáme a spracúvame tak, aby ste boli 100 % spokojní nielen s jej chuťou, ale aj funkčnosťou.“
Áno, funkčnosťou. Ja vlastne ani neviem, čo tým slovom myslia, ale používajú ho často. Okrem toho na webe pridali aj slová, že „dlhodobým výskumom, vývojom a testovaním sme vytvorili kávu podľa našich prísnych štandardov kvality. Detailne sledujeme celú cestu kávového zrna od plantáže cez pražiareň až po balenie a distribúciu, vďaka čomu môžeme vytvoriť tú najlepšiu kávu, akú si v našich končinách môžete kúpiť.“
Na ten dlhodobý výskum, vývoj, testovanie, vytvorenie kávy a ďalšie bláboly mám svoj názor. Radšej ho sem nenapíšem, lebo Medzinárodný kávový inštitút by mi okrem tlačovej správy akiste poslal aj list a možno by pred svojim sídlom zvolal aj tlačovku. Vy však určite tušíte, čo si myslím.
V konečnom dôsledku sa pri Powerlogy bavíme o káve, ktorú pražia v pražiarni v Seredi. Zaujímavé, že kávy, ktoré predáva táto pražiareň, žiadne zázraky neponúkajú, ale na ceste zo Serede do sídla Powerlogy ich nejakým tajomným spôsobom, ktorý môj výskum zatiaľ nerozlúskol, naberajú. Dámy a páni, vitajte pri vášnivej recenzii.
Bodovanie
Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a ako bola získaná) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.
Baristi 11/25
Zrná
Káva firmy Powerlogy sľubuje pôvod z jedinej farmy (Andalúzia, Andalucía) v krajine Salvádor. Sľubuje, že je zdravšia ako ostatné kávy na trhu, tak sa na to pozrime. Podľa obalu ide o medium roast, teda stredne tmavé praženie. Zrná na prvý pohľad vyzerajú pekne. Sú zreteľne svetlejšie ako väčšina supermarketových komoditných káv, no stále sa to nechytá na medium roasty zo sveta výberovej kávy. Kde-tu sa objavia rôzne defekty, no nie je ich mnoho. Zrná sa pravdepodobne skladajú zo zmesi zŕn spracovaných rôznymi metódami.
Aróma
Po aromatickej stránke káva nijak nevyniká. Aróma bola po otvorení balíčka, ale aj po namletí kávy, relatívne málo výrazná, neutrálna. Nie je však nepríjemná. Oproti komoditkám zo supermarketu tu chýba spálená vôňa a oproti výberovkám zase ovocnosť. Aróma Powerlogy pripomína skôr cereálie či chlieb.
Cupping
Obal kávy sľubuje nízku aciditu. Na cuppingu sa to aj potvrdilo. Nula acidity za horúca, tepla aj studena. V chuti prevládajú tóny pripomínajúce pražené orechy. Za horúca má táto káva nepríjemne horkú dochuť, ktorá však postupným chladnutím stráca na sile. Za tepla a studena ponúka štipku sladkosti, čo považujeme za veľké plus. Telo kávy je skôr ľahšie, čajové.
Aeropress
Podľa obalu je El Salvador od Powerlogy vhodný na prípravu espressa, aeropressu a bulletproof kávy. My sme si zvolili aeropress. Použili sme recept, vďaka ktorému sme sa snažili kávu nepreextrahovať. Stavili sme teda na nižšiu teplotu vody, kratšiu extrakciu a o niečo hrubšie mletie ako pri bežných výberovkách. Výsledok bol vcelku prekvapivý. Nie, ani trochu sa to nepribližovalo ani tým najbežnejším výberovým kávam, ale oproti iným komoditkám, ktoré sme doteraz v našej sérii ochutnali, bola táto káva oveľa menej horká v dochuti, sladšia, chutiaca po pražených orechoch. V dochuti sa predsa len objavovala nepríjemná horkosť, no v menšej miere. Telo bolo ľahké, čajové.
Celkové zhrnutie
El Salvador od Powerlogy považujeme za veľmi neutrálnu kávu. Je výrazne príjemnejšia ako ostatné komoditky, ktoré sme v tejto sérii doposiaľ ochutnali, no ničím nenadchne ani neprekvapí. Chuťovo aj aromaticky je veľmi mdlá, všedná a ľahko zabudnuteľná.
Detailný pohľad na bodovanie: aróma – 2,5, acidita – 1,5, telo – 2,5, dochuť – 2, celkový dojem – 2,5.
Ja 5/10
Dve kávy z dielne Powerlogy som pil v priebehu minulého roku a trochu som teda tušil, čo približne ma čaká. Pamätal som si ich ako kávy, ktoré sa nepribližujú výberovým, ale ktoré sú o niečo lepšie ako supermarketová klasika. Napokon mám pocit, že sa mi to do bodky potvrdilo a mám rovnaké dojmy ako predtým. Aj keď je toto iná káva ako tie vtedajšie. Z iného miesta.
Po otvorení obalu som nezažil žiadny príjemný čuchový vnem. Ale na druhej strane ani nepríjemný. Mal som pocit, že káva vonia trochu dymovo a Janka pridala názor, že ako zemiaky v pivnici. Ale nebol som hneď pri nich, len som sa k pivnici blížil. Nebolo to nič mimoriadne negatívne, čo je vlastne pozitívne.
Lepšie ako Tchibo
Sám so sebou som sa dohodol, že túto kávu si na filter pripravovať určite nebudem. Urobil som si teda espresso. Nebolo dobré, ale nebolo ani zlé, čo je vlastne zasa celkom fajn. Na jazyk sa mi stále tlačí slovo „vysterilizované“. Také sú podľa mňa tieto zrná.
Pôvodne v sebe určite mali viacero chuťových tónov, ale pražené boli tak, aby zanikli. Väčšina našincov od kávy nechce ovocnosť ani aciditu, a táto káva je napražená presne tak. Oproti Tchibu, ktoré sme testovali minulý týždeň, je o niekoľko poschodí vyššie. Je výrazne lepšia a teoreticky niekomu môže otvoriť cestu k lepším kávam, čo je vlastne zasa pozitívne.
Celkovo sa neviem zbaviť pocitu, že káva mala väčší potenciál, ale pražiari ju šili na mieru širokého publika, ktoré chce bohužiaľ niečo takéto. Toto mi stále chodí hlavou, doslova mi to v nej vŕta. Ide o klasickú konzervatívnu kávu starej školy, ktorá neponúka chuťovú nadhodnotu. Je taká priemerná, ale nie zlá. Čo je vlastne dobré. Bože, dnes som krotký.
Žiadne zázračné vlastnosti
Horšie je už to, že táto káva pravdepodobne nemá žiadne zázračné vlastnosti, ktoré Powerlogy proklamuje a na ktoré vás láka. Podľa mňa je jej „funkčnosť“ rovnaká ako pri desiatkach iných kvalitnejších káv, ktoré na trhu zoženiete. A aj za menej peňazí.
Celý tento funkčno-zdravotný trik Powerlogy je podľa mňa len o tom, že mnoho bežných ľudí predtým pilo čierno-čierne prepálené kávy. Horké arabiko-robusty možno aj zo starších zberov zabudnuté v pražičke. Keď potom prešli k tejto menej prepálenej, cítili sa ľahšie a na žalúdku im nesedel taký balvan. No stále to môže byť ešte lepšie: pri kvalitných výberovkách zažívam ešte ľahší a príjemnejší pocit, ako po tejto ospevovanej liečivej medicíne.
Taktika Powerlogy
Celkovo som dospel k záveru, že v Powerlogy sídlia veľkí taktici a stratégovia, ktorí vedia svoju kávu opriasť množstvom bájí. Také Ezopove dietky. Z kávy, ktorá nie je nijako zázračná ani čarovná, urobili oberprodukt. Možno ani neviete, že ju kúpite aj v inej slovenskej pražiarni a ja vám nižšie priložím dokonca aj link na zahraničný veľkoobchod, odkiaľ je.
Trochu som však odbočil a vraciam sa k recenzii. Pokorne priznávam, že s mliekom, cukrom, MCT olejom, ghee maslom, škoricou, kolagénom, kečupom ani horčicou som túto kávu neskúšal. Možno preto sa mi nerozvinula jej celá krása.
Udeľujem jej päť bodov.
Pomer cena/kvalita 2/5
Káva ako taká je pomerne fajn, no suma 11,90€ za 250 gramov je v tomto prípade dosť. Za takéto peniaze by sme už mali byť vo sfére výberovej kávy s množstvom zaujímavých chuťových tónov.
Na eshope inej slovenskej pražiarne sme 250-gramové balenie rovnakej kávy z rovnakej farmy našli za 8,08€, čo už omnoho viac zodpovedalo ponúkanej kvalite. Powerlogy preto udeľujeme len dva body z piatich.
Transparentnosť 3/5
Keď sme pred časom recenzovali Kolumbiu Jairo Arcila od platformy Kávoholik, vytkli sme im, že aj keď o káve mali množstvo informácií, na web ich nedali všetky. Chceme pritom tlačiť na to, aby sme ľudí tieto informácie naučili vyhľadávať a aby sa o kúpe kávy rozhodovali podľa nich. Teda keď nájdu kávu s množstvom informácií o pestovaní, zbere, spracovaní, ale aj o samotnom farmárovi, je to super. Kávoholik toho uviedol dosť, ale dalo sa aj viac. Udelili sme im štyri body z piatich.
Powerlogy udeľujeme tri body, pretože určite disponujú množstvom informácií, ale ich uvedenie pre nich zjavne nie je dôležité. Z obalu sa o káve nedozvieme v podstate nič, dokonca ani dátum praženia – aj keď vzhľadom na čísla 120924 na zvare musíme predpokladať, že bola pražená 12. septembra 2022 a ide o dátum spotreby, ktorý je vymedzený na dva roky od dátumu praženia.
Na webe Powerlogy nájdeme aj štát, farmu, chuťový profil či nadmorskú výšku pestovania. Na obale nie je nič z toho. Cítiť, že posúvanie týchto informácií ľuďom pre nich nie je dôležité, pretože ich publikum to asi nehľadá. Asi hľadá skôr zázraky skryté v Ezopových bájkach.
Na druhej strane pri káve píšu nezmysly ako no additives, no gluten, no palm oil, no sugar a vegan. Toto je za mňa totálny dezert. Káva s palmovým olejom, haha. Alebo sa opýtam inak: ktorá káva nie je vegánska? Káva je predsa rastlina, kávovníkové čerešne sú ovocie. Teda asi cibetková nie je vegánska, ale že by si to zaslúžilo spomínať, tak to neviem. Zjavne to však na ľudí funguje a je to ďalší z trikov, ktoré Powerlogy rado využíva.
Finca Andalucía
Vkladám sem aj odstavček priamo o farme, odkiaľ káva pochádza. Škoda, že Powerlogy tieto informácie neuvádza, ale dajú sa ľahko dohľadať. Aj to len potvrdzuje, že vo svojej podstate ide o kvalitnú kávu s potenciálom. Pražiar ho však naplno nevyužil – aj keď predpokladám, že moje slová ho možno pobúria. No môj názor je už raz taký.
Finca Andalucía funguje ako kávová plantáž od 40. rokov minulého storočia. Nachádza sa na tmavej vulkanickej pôde v subtropickej klíme. Spravuje ju rodina Limovcov a okrem odrôd bourbon a pacamara, ponúka aj niektoré ďalšie, napríklad mocca či typica. Káva je pestovaná v ideálnom prostredí v tieni iných stromov v prirodzenom dažďovom pralese, čo je pre jej kvalitu opäť raz plus.
Nuž a plusom je samozrejme aj to, že farma Andalucía je certifikovaná ako organic-rainforest plantáž, kde sa nepoužívajú žiadne chemické látky alebo hnojivá. Priemerná teplota v tejto oblasti dosahuje 18 stupňov Celzia a priemerné ročné zrážky až 2 800 milimetrov, pričom v našich slovenských mestách je to pre porovnanie len okolo 600 milimetrov a cez tisícku sa na Slovensku dostávajú iba horské oblasti. To len pre zaujímavosť, koľko vlahy taký kávovník potrebuje.
Priemerná ročná produkcia farmy predstavuje 300 jutových vriec s hmotnosťou 69 kilogramov, teda dovedna niečo vyše 20 ton. Inak povedané, dosť málo. Aj to je vlastne dôkaz, že ide o pomerne unikátnu kávu. To proklamované pomalé praženie jej asi veľmi nepomohlo. Ale o tom potom.
Dizajn obalu 2/5
Hodnotenie dizajnu obalu, respektíve jeho krásy, je vždy vo vašich rukách. Tentoraz ste ako čitatelia Blogu o káve rozhodli, že Powerlogy dostane za obal dva body. Za tento počet bolo 128 z celkového počtu 427 hlasujúcich.
Bolo to však veľmi tesné, pretože za jeden bod hlasovalo 124 z vás. Tri body chcelo udeliť 83 z vás, nulu 48, štyri body 34 a päť bodov 10 z vás.
Mňa osobne tendencia hlasovať za jeden alebo dva body prekvapila. Čakal som, že Powerlogy udelíte viac bodov. Ale čo už. Hlas ľudu je mocnejší ako môj názor.
Celkové hodnotenie 23/50
Ďalšie zaujímavosti
Powerlogy a káva
Majiteľom Powerlogy je Dušan Plichta. To je taký ten chlapík, ktorého možno poznáte z videa, ako si do kávy cpe maslo či MCT olej. Neveril by som, že niečo také môže na ľudí fungovať, ale zjavne funguje. Ale nejdem sa voči tomu vyhraňovať, veď ja do kávy v lete cpem tonik.
Pátral som po tom, ako sa Powerlogy ku káve vlastne dostalo. „Začal som distribuovať taliansku kávu s tým, že ma to rýchlo demotivovalo, pretože mi nejak nesedela kvalita a stratégia predaja,“ uviedol Dušan vo svojom blogu na dusanplichta.com. „Proste ja neviem robiť to, čomu neverím, a tak som hľadal odpovede.“
Zaujímavé boli aj ďalšie slová. „Dostal som sa podľa mňa k jednému z najlepších slovenských pražiarov, pánovi Holišovi v Seredi, a vytvorili sme Power Coffee, podľa tých najprísnejších kritérií, ktoré som si tvrdohlavo vydupal,“ dodal Dušan Plichta.
Škoda, že sme sa nedozvedeli, aké najprísnejšie kritériá to boli. Mne toto zasa príde len ako ďalšia z bájok, ktorými je Powerlogy známe a všetkým svojim vášnivým čitateľom by som rád pripomenul slávny výrok tetušky z Pereša „Nedajte sa ******!“. Dúfam, že ste si ten vulgarizmus v duchu nevyslovili. Božechráň.
Rovnaká káva v inej pražiarni?
Toto, čo napíšem teraz, je z môjho pohľadu najdôležitejšie. Aj keď sa Powerlogy tvári, že po dlhodobom výskume, vývoji a testovaní vyprodukovalo unikátnu zdravú kávu, možno to tak celkom nie je. Ide o obyčajnú kávu z farmy Andalucía v Salvadore. Nedopátral som sa k tomu, či kávovníky prihnojovali MCT olejom, ghee maslom alebo kolagénom, prípadne v ich okolí organizovali biohackingové seansy, ale platí, že rovnakú kávu z rovnakej farmy si viete zakúpiť aj v inej pražiarni.
Píšem to hlavne preto, lebo v prípade Powerlogy to považujem za dôležité: ich kávu ľudia ospevujú ako vhodnú pre ľudí s histamínovou intoleranciou a podobne, pričom je úplne obyčajná. Taká ako mnohé ostatné. Placebo? To netvrdím, len nahlas uvažujem.
Stačí trochu pogoogliť a ku káve sa dopracujete na zahraničných eshopoch, ale aj na jednom slovenskom. U nás ju pražila pražiareň Barzzuz, ale ako mi v našej instagramovej komunikácii potvrdili, už došla. Respektíve „momentálne nie je na sklade“. Avšak našiel som ju v ponuke eshopu kavadomov.sk. Škoda len, že tento eshop vyzerá ako z roku 1993 (vyššie som dával screenshot), má strašne obmedzené platobné metódy a aj komunikácia z ich strany je tragikomická. Ale nevadí, kávu som objednal a napokon mi aj dorazila. Obe ich porovnáme v samostatnom článku.
Figy a čokoláda
Powerlogy pri káve uvádza, že v jej chuti sú „figy a čokoláda“, druhá pražiareň píše o „prevládajúcej čokoládovej chuti s tónmi figy a limetky“. Powerlogy píše, že plantáž Andalúzia „je už mnoho rokov ošetrovaná a udržiavaná ako ekologická bez používania chemických látok a hnojív“, kavadomov.sk píše, že „káva je Rain Forest Alliance a Organic (BIO) certifikovaná.“
Obaja spomínajú nadmorskú výšku 1 400 metrov nad morom a keď pátrame ďalej, prídeme na to, že farma sa nachádza v oblasti Ataco regiónu Ahuachapán a rastú na nej hlavne tradičné variety ako bourbon a pacamara. Ako som už spomínal vyššie. Suma sumárum, je to tá istá káva. Len to som chcel týmito odstavcami povedať.
InterAmerican Coffee
Vypátral som, že dovozcom kávy do Európy je spoločnosť InterAmerican Coffee a zakúpiť si ju teda vie v podstate ktorákoľvek pražiareň. Viac informácií o káve nájdete na stránke interamericancoffee.de, kde sa môžete prekliknúť aj na FACT SHEET a rovnako tak na ponukový lístok. Ten aj prikladám:
Takže žiadny zázrak. Káva ako každá iná. Pražená v pražiarni, kde pražia desiatky iných káv. V Coffee Veronia v Seredi. Len táto má zázračné vlastnosti a ostatné kávy z Veronie ich nemajú? Také smutné.
Nebudem tvrdiť, že v podaní Powerlogy je to šarlatánstvo, ale nebudem to ani netvrdiť.
Dušanov status
Keď si pozriete profil Dušana Plichtu ako majiteľa Powerlogy a vrátite sa až do decembra, nájdete tento status. Vďaka tomu sme získali zaujímavé zákulisné informácie. Bol degustovať tri rôzne profily praženia, čo je vlastne fajn správa. Káva sa po príchode do pražiarne vždy profiluje a hľadá sa optimum. To, že ako majiteľ si napokon vyberie ten profil, ktorý považuje za najlepší, je vlastne super.
Okrem toho tam píše, že káva pochádza „z vysokej nadmorskej výšky“, čo už nie je celkom pravda, lebo 1 400 metrov nad morom je vo svete kávy len priemer. Etiópske kávy sú pestované často vo výške cez 2 000 metrov nad morom. Ale to je pre tento prípad jedno.
Dušan však spomína aj špecifické praženie pre rozklad kyselín a dobré trávenie a spomína i pražičku Coffee-Tech (Ghibli R90 Commercial Roaster). To číslo 90 znamená, že sa v jednej várke praží 90 kíl kávy. Takú v Seredi majú a veľa takých veľkých na Slovensku asi nie je. Darí sa. Ale to je dobre, veď je to slovenská pražiareň a to je to, čo chceme.
Pomalé praženie
„Najdôležitejšim faktorom je totiž kávu postupne rozvíjať, aby sa v nej za 17 až 21 minút praženia prebehli všetky potrebné procesy rozkladu kyselín a tvorby chuti pre vybrané potreby,“ uviedol Dušan v spomínanom statuse. „Náš Bio Salvádor ako prémiovú plantážnu kávu pre vás pražíme 17 minút, kde teplota zrna nikdy nepresiahne 180 stupňov Celzia.“
Pri pomalom pražení sa podľa neho kompletne rozložia kyseliny a nepodráždi vám to žalúdok. Čudné len, že pomalým pražením sa okrem Powerlogy oháňajú asi iba komoditné pražiarne s priemernou alebo zlou kávou. Také, ktoré chcú celkom potlačiť aciditu a ovocnosť a robiť konzervatívnu kávu.
Z moderných pražiarní to tak nerobí nikto. A čudné je aj to, že ťažký pocit na žalúdku prinášajú práve komoditné kávy a nie kávy z moderných pražiarní. No táto oblasť by si vyžadovala ďalšie štúdie a možno vyjadrenia nejakého fundovaného experta. Ja sa tu na Dr. Bukovského hrať nejdem.
Reakcia pražiara
Skúsil som však osloviť uznávaného slovenského pražiara a predložil som mu všetky spomínané informácie. Ten nad nimi len krútil hlavou.
„Pozrite si majstrovstvá sveta v pražení kávy, ktoré zastrešuje SCA. Sú tam profily od 8 do 12 minút,“ povedal mi pražiar, ktorý pre svoje dobro nechcel byť menovaný. „Pražiť 17 minút? To už nie je praženie, ale pečenie alebo pálenie. Čo sa týka rozkladu látok a prekyslenia organizmu, to by sa musel vyjadriť niekto iný. Ja však kávu vždy posudzujem podľa chuti, a tá je pri 17-minútovom pražení vždy rovnaká: prepálená. Praží sa tak preto, lebo sa dosiahne akási unifikovanejšia chuť kávy. Prijateľná pre masy.“
Aj Tchibo praží pomaly
Pomalým pražením sa inak prezentuje aj Tchibo, pričom po ich káve mi bolo strašne zle a recenziu som nazval „balvan na žalúdku“. Áno, je to subjektívny vnem, no Tchibo takisto robí masovú kávu pre širokú skupinu ľudí, v ktorej potrebuje zabiť celú ovocnosť a aciditu. Podľa mňa je význam a zmysel pomalého praženia práve v tomto.
Nič z vyššie uvedeného však netvrdím a len sa tak zamýšľam. V každom prípade si myslím, že ak by bolo zdravotné tajomstvo Powerlogy v pomalom pražení, tak sú rovnako zdravé aj všetky kávy zo sereďskej pražiarne (veď na to majú technológiu i know-how), rovnako zdravá je káva Tchibo a mnohé ďalšie. Ľudia s histamínovou intoleranciou a ďalšími problémami by mali vyhľadávať len tieto pomaly pražené kúsky a sú za vodou.
Osobne si trúfam naznačiť, že v pomalom pražení žiadny trik nie je. Len to Ezopovým dietkom poslúžilo ako dobré, a nie veľmi ľahko overiteľné, zdôvodnenie. Veď kto okrem Királyho by sa v týchto veciach niekedy vŕtal? Mňa však neojeklamú.
Určite si však rád vypočujem váš názor a rovnako tak názor erudovaných odborníkov na stravu, výživu a čokoľvek s tým spojené. V diskusii je priestor.
Záver
Na záver sa ešte vrátim k bodovaniu. Powerlogy dostalo 23 bodov, ale tá káva mala na viac. Pár ste „stiahli“ vy kvôli obalu, ktorý sa vám nepáčil, pár sme stiahli my za transparentnosť, pár za pomerne vysokú cenu a pár za to, že je jednoducho nudná. Pomalé praženie ju trochu uspalo a utlmilo. Bohužiaľ.
A ešte pôvodná otázka: je káva Powerlogy funkčný zázrak alebo šarlatánstvo? Podľa mňa skôr to druhé, ale posúdenie už nechám na každom z vás.
Aké miesto v našom rebríčku zaujalo Powerlogy? Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.
Dakujeme za vasu polosubjektivnu studiu a som rad, ze nesplname vase kriteria pitia kyslej nedoprazenej kavy. Ak sa citatel bude chciet viac pozvdelavat o tom ako funguje Keto nutrition , MCT olej a specificke vyzivove protokoly a ake je za tym veda, tak pripajam link.
Ocenujem , ze sa venujete tomuto blogu a vidno ze sa kave rozumiete, ale u nas mame ine kriteria a ine standardy. Kava prazena 7-9 minut ma tazko ze rozlozenu kyselinu , ktora z pohlady vyzivy sposobuje znacne podrazdenie zaludka..Samozrejme nie u 100% ludi…
Nesuhlasim s tym, ze budeme kavu hodnotit len na zaklade chuti. Takto by sme potom mohli povedat ze Redbull a coca cola su super lebo ludom chutia a pritom neposobia pozitivne na zdravie..
Prikladam moju pracu za viac ako 7 rokov aj z inej stranky, aby si kazdy urobil svoj usudok …
Tak ako mozete byt vy nespokojni, tak to vyzera, ze my mame aj velmi spokojnych zakaznikov (Viac ako 10 000 tisic rocne ) dlhodobo a s opakujucim nakupom a drzime si poziciu v Bio kave prazenej na Slovensku a snazime sa edukovat trh , aby ludia vyberali slovenske znacky.
https://powerlogy.com/blog/veda-vyhody-a-rizika-konzumacie-kavy-s-maslom-a-mct-olejom
https://www.dusanplichta.com/blog/veda-vyhody-rizika-konzumacie-kavy-s-maslom-mct-olejom/
https://www.dusanplichta.com/blog/odhalenie-pravdy-bulletproof-power-coffee-s-maslom-nie-je-pre-kazdeho/
S pozdravom priatelia a pre metabolicke zdravie a podporu mozgu naozaj radsej odporucam nacpat si do kavy MCT a maslo ako presladeny tonik 🙂
Pekný deň, pán Plichta. Chcem sa spýtať na základe čoho sa snažíte vzdelávať ľudí a radiť im v oblasti výživy, nech to znie akolkovek šľachtne? Hovoriť im o vhodnosti keto diét (aj keď pred tým alibisticky tvrdiť, že nie je pre každého)? Budovať v ľuďoch strach zo sacharidov, aby sa dostali do slávnej ketozy a pritom to podstatné nie je ci jem sacharidy alebo nie, ale o tom aký mám energeticky prijem a výdaj. Aka ja vaša odborná kvalifikácia v oblasti výživového poradenstva?
Alebo k vašim radám stačí množstvo funkčnosti, ktoré vám dodajú vaše organické, funkčné potraviny? Mam pre vás tip pre rok 2023 podľa mňa by určite zafungovali funkčné proteínové kuracie prsia, ktoré sú navyše bez palmoveho tuku.
O akej kyseline hovoríte a čo je to značné podráždenie žalúdka a ako sa prejavuje? Lebo ak je značné tak by si to zákazníci kaviarní mali všimnúť a nemalo by im byť veľmi dobre ci? Všetky kaviarne s výberovou kávou a svetlým pražením ohrozujú zdravie svojich zákazníkov?
Jedno vám uznať treba písať viete naozaj kvetnato, možno aj pán Kiraly by sa pri vás priučil. Škoda len, že sú to často iba prázdne frázy, ktoré pri zamyslení sa ani nedávajú zmysel.
Lukáš pozývam Vás ako kritika na hodinovú prednášku jkde si môžeme komplexne prejsť metodológiu ktorú učim a ako vysvetľujem rôzne výživové smery , protokoly a aplikácie do života v zmysle zlepšovania životosprávy.
Ja ľuďom neradím to je ďalši rozdiel.
Spisujem vlastné skúsenosti a to čim som prešiel a čo mi fungovalo na stránkach a upozonňujem na prevzatie vlastnej zodpovednosti a podobne.
Moja najlepšia kvalifikácia okrem oficiálnych xxx školení u odborníkov v zahraniči je aj tak život a neustále konfrontovanie sa s novými vedeckými poznatkami a konzultácie s odborníkmi ku ktorým mám prístup.
Overiť si to môžete na mojom Podcaste Powerlogy.
Celkovo tak ako je aj vo vede viacero štúdii a prístupov, tak aj v tomto smere myslím, že neexistuje jedna pravda. A tak sa tu môžeme doťahovať aj 3 dni v komentoch a dávať si z kontextu vytiahnuté otázky a dokazovať si svoju pravdu.
Ak Vám náš obsah , frázy a práca nedáva zmysel , tak je to v poriadku.
Je super, že vám podľa mojej „pravdy“ nedopražená káva chutí a nerobí problémy. Ja z pozorovania a práce z ľudmi som zistil, že mnohým robí…
Ale tak záleží a určite je faktorov viacero.
Hlavný rozdiel je však v tom, že kto kritizuje a hodnotí…
Kde my rešpektujeme a vy hodnotíte tu aj na blogu.
A tu si stojím za tým, že hodnotíte značne subjektívne a nech si ľudia sami otestujú tu našu overenú chuť našej kávy a možno budú prekvapení, Že im chutí viac ako v xx hipsterskych kaviarňach.
S pozdravom a v mieri aj s hipsterskými kávami, ktoré si sám rád dám niekedy.
No ja si kávu vyberám kvôli chuti, aby bolo jej pitie pre mňa zážitok.. Nie kvôli prepalenym kyselinám…
Dobrý deň,
Nebudem sa vyjadrovať ku chuti atd, ale jedno musím uznať a zastať sa tejto kávy … roky pijeme powerlogy organic espresso pre to, že ako jediná káva (alebo jedna z mala) neprekysluje žalúdok… najlepšie sa to testuje na citlivom žalúdku s niekoľkými minulými vredmi, kde človek naozaj cíti, ktorá káva prekysli a ktorá nie… zdravý žalúdok to podľa mňa až takto posúdiť nevie. Všetko dobre všetkým
Ďakujem Stanislav, to bol presne aj môj zámer a praženie a chuť som si vyberal aj pre seba. a moju rodinu.
Chuť je ale veľmi subjektívna vlastnosť a preto si myslím, že by sme mali byť tolerantný a vyjadriť len za seba subjektívne , čo preferujeme a prečo.
Mna by zaujimalo pan Plichta, co teda znamena pri tejto kave ta “funkcnost”? V com je kava lepsia, prospesnejsia oproti inym?
MAriana tu je to vysvetlene
https://powerlogy.com/blog/veda-vyhody-a-rizika-konzumacie-kavy-s-maslom-a-mct-olejom?gclid=CjwKCAjwq-WgBhBMEiwAzKSH6E6UrXt47tCK7p0mdnTR1UGFm2GonMWFVbai0JPyAL8Ojsuaeug_tBoCvecQAvD_BwE
Dobrý deň. Ďakujem za recenziu, a tiež za názor pána Plichtu v komentári. Bol som naozaj zvedavý na hodnotenie. Presne túto kávu som si v Powerlogy kúpil a vyskúšal som si spraviť espreso, frenchpress aj filter. Skúsil som si dať do kávy aj mct olej (zázračné účinky som nepocítil). Na žalúdok a celkovo na trávenie na mna lepšie pôsobia svetlejšie pražené kávy s ovocnou aciditou. Do bodky súhlasím s recenziou. Mám rovnaké dojmy a pocity. Nebola zlá, ale ani ma neohúrila, jednoducho tuctová, ale lepšia ako prepražené supermarketové. Nevýrazná chuť i vôňa, čo je asi zapríčinené dlhým konzervatívnym prazením.
Od zn. Powerlogy nakupujem iné produkty napr. orieškové krémy, s ktorými som oveľa spokojnejší. Kávu už po osobnej skúsenosti nebudem objednávať.
V poriadku Marcel to beriem férovo ako váš názor a rozhodnutie a spätnú väzbu. Ak by takto viac ákazníkov nám od kávy odchádzalo, tak to budeme riešiť.
Zatiaľ je to ako píšete o vašej preferencii a voľbe.
Tak ako s vínom. Jednému chutí kyslejšie Veltlínske iný ho nemôže a preferuje Chardonay.
a takto si myslím, že by sa mali aj profesionálny „someliéry od kávy k tomuto staviať..
No vsak tak ako cele powerlogy, nechutna cokolada, predrazene hluposti postavene akurat tak na relativne dobrom marketingu … skusil som, dokonca som aj dostal ako “dar” a nikdy viac …
Dobra debata by bola o tom, co je relativne dobry marketing. Z nasho pohladu je to o tom, co nam povedia cisla a teda, ze mame jednu z najvacsich retencii zakaznika ako E-shop ako food znacka na Slovensku.
Takze to je take objektivnejsie hodnotenie a keby ludom nechutilo ako Vam, tak by sme tu asi neboli.
Ale tak chapem v jedle a napojoch je to o chuti a ta je subjektivna.
A co niekto miluje, iny moze nenavidiet.
Ja si zas myslim, ze kava prazena svetlo alebo ibak povedane treťovlnovo 😁 nebavime sa teraz o extremoch … podprazena alebo preprazena, ma viac benefitov na zdravie co sa tyka hlavne kvoli vyssiemu podiellu antioxidantov a nmensiemu podielu spalenych zrn … dalsia vec ,, cerstvost asi bude tiez hrat nejaku ulohu v kvalite kavy, kde funguju oxidacne procesy… kava, ktora stoji v regaloch retazca do datumu uvedeneho podla legislativy asi nebude to prave orechove aj pre moje travenie , samozrejme legislativne je to dodrzane kedze tam su 2 roky … ale bavme sa benefitoch na zdravie …. dalsia vec mikotoxiny v kave ,,, ja si myslim ze je vacsia pravdepodobnost vyskytu u kav tzv. zmeskach roznych druhov kav ako pri kvslitnej jednodruhovej kave …. kupil by si si Dusan napr. olivovy olej,kt. stoji v regaloch bohvie kolko a po precitani by si zistil ze vela toho o nom napisane nie je a je to zmes z roznych statov EU…. podme na caj … japonska sencha … benefity na zdravie neskutocne , keeed ma splnenne urcite kriteria, ktore jednoducho su dane , cerstvost zberu, povod, farma , ako zaobchadzaju s cajmi ,…. ano mozem si kupit senchu aj v tescu a vyhovorit sa na to ze je to toez sencha a nerobi mi zle na zaludok ale su tam trochu rozdiely…. ja chapem, ze system je nastaveny na konecneho spotrebitela… ale podme spravit nieco pre to, aby sme tych ludi skor edukovali o tom , co je skutocne dobree a nie co pije xxxyz tisic ludi, tak to je dobre… dalsia vec je dajme tomu priprava kavy …. je rozdiel si spravit ako nazyvas kyslu vyberovu kavu doma na kavovare dajme tomu za 500€ a ked ti ju pripravi sikovny barista, ktory z nej vyzmyka maximum a pripravi ti ju na la marzoccu strade :)…. tolko len z mojho rychleho postrehu kazdopadne kave zdar!!!
Článok sa mi páčil, mal som pocit, že sa snažíte férovo popísať produkt. Môj obdiv má aj p. Plichta za skvelý marketing. Možno niečo k tomu praženie. Porovnávať doby praženia pre rôzne pražičky a hlavne rôzne množstvá kávy sa nedá. Na malých laboratórnych upražíte aj za 7 min, na niektorých malých 3-5 kg za 10-12 ale 20 kg a viac na jednu várku je problém upražiť za menej ako 14 min. Tu už potrebujete veľký výkon a je riziko, že by ste mohol zrná na povrchu spáliť. Osobne sa snažím kávy u ktorých to ide pražiť rýchlejšie, tiež mám rád ak má káva aj ovocnejšie tóny. no nie som zástancom iba svetlého praženia, pretože nie všetky kávy majú potenciál mať príjemné ovocné tóny.
Dusan Plichta, ake mate vzdelanie ze “ucite” vyzivove smery? V cislach nejde o chut, ale prave o ten marketing, lebo to ze su vase produkty vyslovene nechutne som pocul aj od kolegu, ktory si ich kupuje “lebo su urcite zdrave”. A to je prave to sarlatanstvo …