Káva je nový kolagén. Hovoríme to už dlho a do zástupu influencerov a blikajúcich hviezdičiek mediálneho priestoru, ktoré naskočili na túto vlnu, sa teraz pridal aj Versace. Feri Kabrhel do predaja nasadil, ako sám hovorí, „kávu z Kolumbii“, ale praženú na Malte. Keď som potom počul, že ju označil za „kávu s nádychom mora“, tak to bol presne ten okamih, ktorý najlepšie vyjadruje slovné spojenie „ta mne skoro latté z rukoch vypadlo“.
O prevratnom kroku chlapíka, ktorý vo veku 48 rokov vyzerá mladšie, ako keď mal 24, som ihneď informoval na sociálnych sieťach. Prekvapilo ma, že veľa ľudí ho nepoznalo a ďalej som si pospevoval „fešáčik Versace, ten si to odskáče“. Doteraz neviem prečo.
Objednávka kávy
Tu niekde to začalo byť zaujímavé. Z Feriho eshopu sme si kávu objednali v pondelok 24. marca 2024 o 10:22, hneď sme ju aj vyplatili a obdržali faktúru, ibaže potom sa akosi nič nedialo. Nastalo ticho. Do okamihu, ako mi 31. marca o 17:24 pípol mail, že Slovenská pošta prevzala balík, som už okolo tohto meškania stihol urobiť poriadne haló. Toto ja potrebujem.

Keď sme pred časom recenzovali kávu od Markízy Moda Italiana, tak tá nám objednávku dokonca stornovala a vrátila peniaze. Tak sa bála. Neviem čoho, veď nakoniec dostala kvety. Feri svoju prvotnú bázeň prekonal a kávu nám doručil. Fantázia.
Meme s kolónou
Vo chvíli odoslania kávy z Nitry mi napadlo, že by som mohol urobiť nejaké „memečko“. Vygooglil som si video policajnej eskorty (mimochodom, sprievod holandského kráľa a kráľovnej) a napísal k tomu, že „Versaceho káva a lipstick konečne mieria do Košíc“. Bum, viac ako pol milióna videní! A čuduj sa svete, niektorí mudrci si fakt mysleli, že káva cestovala s takým sprievodom. Aj toto je Slovensko. To fujarové.
Video tu:
Na sociálnych sieťach som to všetko schválne trochu hrotil, aby som prilákal pozornosť a veril som, že sa do hry zapojí aj Feri. Ten mi však hneď pri prvom príspevku fukol ban a bolo po paráde. Vzápätí v storkách každý deň odverklíkoval naučené bludy o mega luxusnej káve v magickom obale. Potom o nejakom čaji, o elixíre a podobne. Stroj na storkový predaj.
Môj unboxing tu:
Káva s nádychom mora
Zaujímavé boli reakcie nášho blogokávového publika, ktoré hýrilo vtipom. Keď som povedal, že ide o „kávu s nádychom mora“, chodili mi desiatky reakcií typu „to čo v nej budú ryby?“, ale niekto to tipoval aj na morskú soľ a podobne. Trochu som sa obával Surströmmingu, ale tieto plané reči sa napokon nenaplnili.
Poďte si prečítať, ako sme kávu napokon zrecenzovali. Ako prvému dávam priestor nášmu kolegovi Filipovi Lörincovi (@chlorofilip na IG), ktorý na nedávnych majstrovstvách Slovenska v pražení kávy skončil tretí. O zrne teda niečo vie. A je to aj fakt dobrý barista.

Filip Lörinc
Bájnu Kolumbiu od Feriho Kabrheľa som zanalyzoval po chuťovej a aromatickej stránke, no venoval som sa aj kvalite samotného zrna a obsahu defektov. Začnime analýzou defektov.
(Ne)kvalita zrna
250 gramov arabiky od značky Auren stojí až 19,90 eura, čo je pomerne vysoká cenovka. Na základe toho by sa malo jednať o výberovú kávu vysokej kvality, ktorá by mala obsahovať minimum defektov a špičkové zrno. To, že pravda je úplne iná, zisťujem už pri otvorení balíka. Letmým pohľadom vidím niekoľko defektných zŕn a pripravujem sa na poctivé počítanie.

Celú vzorku, a teda 250-gramový balík, vysypávam na stôl a pretrieďujem jednotlivé defektné zrná. Už po chvíli zisťujem, že obsah “vadných” zŕn je pomerne vysoký. Najčastejšie sú quakre (nedozreté zrná s nízkym obsahom cukrov), no nachádzam aj veľké množstvo mušlí (genetická vada) a mechanicky poškodených zŕn. Kde tu sa objaví aj zrnko napadnuté hmyzom a niektoré sú teda solídne rozožraté. Nižšie prikladám podrobný rozpis jednotlivých defektov, z ktorého je jasné, že káva Auren kvalitou zrna nezodpovedá štandardom 20-eurovej kávy.
Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 9,8 g = 3,92 %
Mechanicky poškodené zrná: 7,7 g = 3,08 %
Mušle (genetická vada): 7,8 g = 3,12 %
Zrná napadnuté hmyzom: 3,8 g = 1,52 %
Celkový obsah defektov: 29,1 g = 11,64 %
Zrná bez defektov: 220,9 g = 88,36 %

Kvalitné praženie
Zrno síce obsahuje vysoké percento defektov, no je veľmi pekne upražené. Na Malte to s pražením neprehnali, vďaka čomu je káva sfarbená do peknej hnedej až tmavohnedej farby. Nevidím veľa defektov, ktoré by mohli vzniknúť nesprávnym pražením (scorching, chipping atď). Praženie tak hodnotím pozitívne a my sa môžeme plynule presunúť k senzorickej analýze aromatických a chuťových vlastností kávy.
Nudná vôňa
Po aromatickej stránke káva Auren neponúka nič obzvlášť zaujímavé, no zároveň sa nedá nazvať nepríjemnou. Jej vôňa pripomína pražené orechy a kakao s náznakom drevnatosti. Po namletí sa drevnatosť zvýrazňuje a naznačuje konzervatívne naladenie tejto kávy.

Orieškové espresso s kúskom dreva
Káva je pražená na espresso, a tak som ju aj testoval. Po niekoľkých pokusoch sa mi podarilo espresso vyladiť do najlepšej možnej podoby. Tá kombinovala sladkosť orechov a čokolády s dochuťou kakaa a dreva. Káva nemá takmer žiadnu aciditu. Nachádzam len nepatrné náznaky jednoduchej a nijak zaujímavej acidity, ktorá sa stráca v horkosti a sladkosti. Pozitívne hodnotím telo a textúru kávy. Telo je stredne ťažké s príjemnou smotanovou textúrou, ktorá vytvára lahodný dojem na jazyku. Za mierny nedostatok považujem drevité a papierové tóny v dochuti, ktoré mám potrebu zmyť vodou.
Predražený priemer
Versaceho káva Auren je celkovo pomerne príjemnou konzervatívnou kávou, ktorá poteší svetlejším pražením, vyššou sladkosťou a smotanovým telom. Za mínusy považujem neprimerane vysokú cenu v pomere k menej kvalitnému zrnu s vysokým obsahom defektov a málo zaujímavými chuťami.
Moje hodnotenie: aróma 2,5 – acidita 2 – telo 4 – dochuť 2,5 – celkový dojem 2,5 (plný počet v jednotlivých kategóriách je 5)

Ladislav Király
Na prvé otvorenie balíčka som bol neuveriteľne zvedavý. Vzhľadom na to, že káva meškala a na jej doručenie som čakal dosť dlho, rástli aj moje očakávania. Súčasne mi od vás chodilo množstvo vyjadrení, že mi tam nezbedník Fero určite nasype niečo iné. Nemyslel som si, že by to riskoval, lebo keby sme odhalili takéto klamstvo, tak by to bol megaškandál.
Prvý dojem po otvorení balíka nebol zlý, práve naopak. Uvidel som zrná veľmi peknej hnedej farby, ktoré rozhodne neboli prepražené. Prvý plusový bod. Tým pádom káva ani nijako nepríjemne nezapáchala a jej vôňu by som označil za normálnu. Aróma bola taká obyčajná, nerušivá, kávová. V tejto chvíli mi už bolo jasné aj to, že nejde o žiadnu ovocnú výberovku. Všetko nasvedčovalo tomu, že z toho dostanem klasickú orieškovú kávu.
Defekty
Po vysypaní zŕn som si všimol, že je medzi nimi dosť veľa defektov. Ani toto nie je nijako prekvapujúce. Polámané zrná, prípadne mušle alebo zrná napadnuté hmyzom sú pri nákupe lacnejšieho zrna veľmi časté. Tušil som, že ide o nejakú no-name Kolumbiu bez presnejšieho pôvodu, informáciách o odrode či spracovaní.

Okrem spomínaných defektov som v balíčku objavil aj značné množstvo quakerov, čo sú zrná z nedozretých kávovníkových čerešní. Maestro pritom na webe píše, že ide o „výnimočnú kávu z najlepších plantáží v Kolumbii, kde sa starostlivo vyberajú len tie najkvalitnejšie zrná“. Blud!
Zatiaľ čo Filip pracoval s pákovým kávovarom, ja som kávu skúšal na automatickom kávovare De’Longhi Eletta Explore. Keď som si na ňom nastavil najjemnejšie mletie, pretekala ozaj dlho a podarilo sa mi dosiahnuť celkom optimálnu extrakciu – to sa na automate nepodarí vždy. Potvrdilo sa mi to, čo naznačovali už prvotné vnemy: káva bola celkom v pohode. Žiadna výberovka, žiadna topka, ale neurazila. Celkom s potešením konštatujem, že je výrazne lepšia ako supermarketové kávy a mrzí ma len tá prestrelená cenovka.
Toto sa mi stalo:
Suma-sumárum, ide o nejakú „základnú“ Kolumbiu, ktorú nájdete aj v slovenských pražiarňach. Niečo podobné je napríklad Colombia Risaralda – La Celia z Coffeeinu, ktorá však stojí len 7,99€ (po zaregistrovaní na coffeein.sk a použití zľavového kódu BLOGOKAVE10 iba 6,83€). Nuž a tento cenový rozdiel (250g za 19,90€ u Versaceho a 200g za 6,83€ v Coffeeine) dobre ilustruje, ako to Feri prepálil.
Čisto z pohľadu kvality a chuti Versaceho káve udeľujem 5 bodov z 10. Neponúka žiadnu zaujímavú chuťovú nadhodnotu, ale na druhej strane ma ani nijako neuráža. Povedal by som, že je to ideálna káva pre široké publikum – tak pre milovníkov čistého espressa, ako aj pre milovníkov mliečnych kávových nápojov. Jediný problém je neuveriteľne prestrelená cena.
Luxusný magický mega obal
Jednu vec musím Versacemu uznať. Napriek tomu, že z neho vychádzajú samé prázdne reči a tliacha dve na tri, ako predajca je dobrý. Pôsobí presvedčivo a stavím sa, že väčšina jeho followerov mu „zožerie“ aj slová o luxusnom, magickom, mega obale, v ktorom je vraj zabalená jeho káva. Až taký unikátny však nie je, viď toto video:
Luxusný magický mega popis
Pobavil ma aj popis, ktorý je pri káve uvedený na eshope. O odrode kávovníka, spôsobe spracovania zŕn a podobných veciach absolútne nič.
Tliachaniny však nechýbali: „S láskou a odborným majstrovstvom je pražená na Malte v pražiarni s dlhoročnou tradíciou, ktorá sa špecializuje na praženie unikátnej kolumbijskej kávy. Výsledkom je dokonale vyvážená, luxusná káva bez nadmernej kyslosti, s jemnými tónmi, ktoré evokujú sviežosť morského vánku. Každý dúšok vás zahalí do atmosféry slnečných pláží a šumu vĺn. Doprajte si jedinečný zážitok, ktorý pohladí vaše zmysly a prenesie vás k pobrežiu, nech ste kdekoľvek.“
Jeden dríst za druhým, ale aj tu by som Feriho vyzdvihol. Urobil to lepšie, ako to dokáže spraviť väčšina bežných slovenských pražiarní. Spolu s kávou na čitateľa prehodil aj príbeh a emóciu. Ešte aj ja som mal chuť napiť sa z nej a myšlienkami sa preniesť na krásne pobrežie.

Záver
Najdôležitejší poznatok recenzie „kávy s nádychom mora“ od Feriho Versaceho Kabrhela je ten, že je v pohode pitná, ale má prestrelenú cenovku. Je to chuťová pohodička, žiadny Surströmming. Ale za 250 gramov obyčajnej Kolumbie pýtať 19,90€? Veď v slovenských pražiarňach kávy ju nájdete za polovičnú alebo až takmer tretinovú cenu.
Schválne, pozrite si zľavové kódy do slovenských pražiarní, preklikajte odporúčané eshopy a uvidíte. Skúste napríklad Colombiu Risaralda La Celia od Coffeeinu – po zaregistrovaní na coffeein.sk a uplatnení kódu BLOGOKAVE10 ju dostanete za 6,83€. Ak chcete Kolumbiu z inej pražiarne, napíšte nám na redakcia@blogokave.sk alebo na IG @ladislavkiraly – odporúčanie dostanete obratom.
PS: Feri, nebuď taký a zruš mi ten ban.

Doplnené – vzhľadom na toto video asi žiadne zrušenie banu nebude: