Recenzie káv

Recenzia kávy Štrbské presso: Piť či nepiť?

Keď mi od vás prichádzalo množstvo správ o tom, že Štrbské Presso je hnusná a prepálená káva, začínal som sa tešiť, že si na tejto recenzii poriadne zgustnem. Lebo taký som, haha. Napokon sa to však nestalo. Objednal som si dve kávy tejto značky a ani jedna z nich nebola vyslovene zlá. Možno aj preto, že som si úmyselne vybral to najlepšie, čo mali v ponuke. Na tie zvyšné arabiko-robustové grcky som tentoraz nenabral odvahu.

Na stránke strbskepresso.sk som sa zorientoval pomerne rýchlo. Našiel som tam „výberové kávy“, ktoré vlastne výberové vôbec nie sú a našiel som tam aj zmesi. Spomedzi oných výberoviek som išiel do tej najdrahšej zvanej Colombia Supremo 17/18 Huila, ktorej 225 gramov vyšlo na 12,70€. Spomedzi zmesí som vybral Unique Silver za 10,20€, teda opäť najdrahšiu. Išlo o stopercentnú arabiku, pričom v ostatných zmesiach je aj rôzny podiel robusty.

Štrbské Presso je slovenská značka kávy, ktorú vlastní fúzatý pánko Michal Pollák. Vyzerá to tak, že má záľubu v marketingu a pravdepodobne aj vo svojej podobizni, keďže ju umiestnil ešte aj na obal kávy. Skoro ako KFC. Inak keď som spomínal, že je to slovenská značka kávy, tak pozor: všetky svoje zmesi pražia v Taliansku.

Vypátral som aj to, že „výberové kávy“ pražia na Slovensku, čo je pozitívne. Negatívne je už to, že ich nemajú naskladnené (musel som kupovať cez mall.sk) a podľa mňa ich teda majú len na ozdobu. Možno aby niekomu povedali, že majú aj výberovky. Neviem. Nerozumiem tomu. Dovolím si tvrdiť, že 99% ich predaja tvoria zmesi. Keďže ich pražia v zahraničí, tak ich predaj rozhodne nechcem podporovať. Sorry.

Bodovanie

Pripomeňme si, že v bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich udelia baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať udelím ja ako šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíte vy ako čitatelia za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV.

Poďme na to a postupne sa pozrime na získané body i na uvažovanie, ktoré za nimi bolo.

recenzia kávy Štrbské Presso

Hodnotenie baristov

Štrbské Presso Unique Silver 6/25

„Zrná boli veľmi tmavé. V balení sme našli aj kopec deformovaných zŕn, prasknutých zŕn a ďalších defektov. Niektoré zrná bolo možné rozmliaždiť medzi prstami.“

„Po otvorení balenia sme pocítili výraznú a nepríjemnú arómu. Po aromatickej stránke dominovala aróma tmavého praženia, v ktorej bolo ťažké hľadať niečo zaujímavé a príjemné. Po namletí bola táto aróma ešte silnejšia, zarývajúca sa do nosa.“

„Pri cuppingu sme za horúca, tepla ani studena neobjavili ani štipku ovocnosti či acidity. Dominovala chuť praženia a výrazná horkosť. Chuťovo bola káva celkovo veľmi plochá. Dochuť bola dlhá a nepríjemná, svojou výraznou horkosťou pripomínala surové zemiaky.“

„Pri príprave espressa sme sa na základe skúseností z cuppingu snažili skrátiť čas extrakcie a použiť vodu s nižšou teplotou ako pri svetlejších roastoch. Dôvod bol jednoduchý: dúfali sme v menej nepríjemný zážitok. Espresso z tejto kávy však napriek tomu predstavovalo nezaujímavý a horký nápoj s ťažkým sirupovým telom a drevitými či zemitými chuťovými tónmi, zanechávajúci nepríjemnú dochuť. V káve sme necítili prakticky nič okrem jej praženia.“

Prikladáme aj detailnejšie bodovanie – v každej zo spomenutých kategórií bolo možné získať maximálne 5 bodov:

aróma – 1, acidita – 0, telo – 2,5, dochuť – 1, celkový dojem – 1,5.

Štrbské Presso Colombia Supremo Huila 12,5/25

„Oproti prvej testovanej káve od Štrbského Pressa boli tieto zrná napražené o niečo svetlejšie, ale aj tak by sme ich radili medzi tmavé espresso roasty – teda aspoň vo svete výberoviek. Zrná boli na prvý pohľad krajšie, menej deformované a nedali sa rozmliaždiť medzi prstami.“

„Aróma nebola príjemná, ale bola menej nepríjemná, ako pri prvej káve. Nebolo to nič ovocné ani svieže, no po aromatickej stránke sa spoza arómy praženia vynárali aj slabé orieškové a čokoládové tóny.“

„Za horúca v káve dominovala výraznejšia horkosť, no postupným chladnutím sa do popredia okrem tónov praženia pretláčali aj slabé sladkasté tóny pripomínajúce med a pražené mandle. Káva zanechávala menej nepríjemnú pachuť, ktorá by sa dala prirovnať k chuti pražených orechov.“

„Pri príprave espressa sme volili kratšiu extrakciu a nižšiu teplotu vody. Po niekoľkých pokusoch sa nám kávu podarilo nastaviť tak, že nám dokázala dať chute, ktoré by sa dali nazvať príjemnými. V celom procese dominovali chute tmavej čokolády, ktorým v pozadí sekundovali vlašské orechy a štipka medovej sladkosti. Toto všetko bohužiaľ stále prerážala chuť praženia, ktorá bola v ústach citeľná od prvého dúška až po posledný, a potom aj v dlhej a pomerne nepríjemnej dochuti.“

„Káve by pravdepodobne pomohlo, keby nebola taká stará – prišla k nám po 13 mesiacoch od praženia. Preto pôsobila zvetrane, plocho a nudne.“

Prikladáme aj detailnejšie bodovanie – v každej zo spomenutých kategórií bolo možné získať maximálne 5 bodov:

aróma – 2, acidita – 2,5, telo – 3, dochuť – 2,5, celkový dojem – 2,5.

Celkový dojem

„Stopercentná arabika Unique Silver od Štrbského Pressa nás sklamala. Od okamihu, ako sme jej obal dostali do rúk, nás zo všetkých strán bombardovali hlášky, aká je táto káva unikátna a zdravá. Pravda je však presne opačná. Káva, ktorá je takto tmavo pražená, nemôže byť unikátna. Všetko, čo použité zrno mohlo obsahovať, bolo zabité tmavým pražením.“

„Autori kávy sa v jednom z rozhovorov chválili tým, že pochádza z ôsmich krajín a troch kontinentov (táto je našťastie len zo šiestich krajín). To však takisto nie je nič unikátne. Chváliť by sa mali práve kávy, ktoré k nám prídu zo špecifického miesta, o ktoré je dobre postarané a v ktorých pražiar nezabije ich potenciál a špecifickosť. V tejto káve sme však nič unikátne, špecifické a ani príjemné nenašli. Nevieme si predstaviť, komu by sme takúto kávu odporučili. Jedine tak veľmi zlej návšteve. Alebo svokre.“

cupping Štrbské Presso
Hmm, škoda, že si nedáš.

„Na druhej strane nás vcelku prekvapila „výberová“ Kolumbia. Nie síce v globálnom meradle, ale oproti stopercentnej arabike bola menším sklamaním. Káva nebola spálená a bola svetlejšia ako prvá testovaná. Vďaka tomu sa nám v nej podarilo nájsť pozitívne chuťové vnemy. Napriek tomu to však nie je káva, pri ktorej by sme si chceli posedieť a tešili by sme sa zo zážitku. Môžeme odporučiť zjemniť ju mliekom, ktoré môže potlačiť jej negatívne stránky. Celkový dojem však určite pokazil fakt, že sme ju zďaleka nedostali čerstvú. Pri kávach, ktoré majú byť výberové, by sa to stávať určite nemalo.“

Moje hodnotenie

Unique Silver 4/10

Za seba musím povedať, že táto káva v podstate kopíruje moju predstavu o lepšej supermarketovej káve. Viem, že zo slova „lepšej“ teraz mnohí odpadávate, ale skutočne je lepšia ako mnoho ďalších produktov, s ktorými som sa na pultoch našich predajní stretol. Prekvapujúco. Je to obyčajná lacná komoditná arabika a za jej plus považujem už to, že nie je miešaná s robustou. Ďalší malý plus som našiel v tom, že zrná nie sú kriticky prepražené. Je to taký tmavší roast, ale na zrnách som nenašiel olejnaté fľaky, čo je v zásade fajn. Viem, dokážem sa uspokojiť aj s málom, haha. No na druhej strane viem aj to, že na trhu je veľa horších káv.

Vidím to tak, že talianska pražiareň túto kávu celkom dobre vysterilizovala. Toto slovo trochu vysvetlím: kávu jednoducho pražili dovtedy, kým v nej zakapali akékoľvek náznaky ovocnosti a acidity. Ostala len horkosť, ale nie úplne kritická. Podľa mňa v norme a zasa sa to bojím napísať, ale je to lepšia supermarketová káva. A to som ich už ochutnal ozaj veľa. Dávam o pol bodu viac ako Emílii od Zlatého Zrnka; tá bola podobná, ale o niečo prepraženejšia, čo spôsobovalo nepríjemný dojazd na mojom fajnovom jazyku i žalúdku.

Takúto kávu ja rozhodne piť nechcem (a už vôbec nie za nehoráznych 10,20€/250g), ale chápem, prečo ju takto sterilizujú. Potrebujú dosiahnuť určitú uniformnosť (alebo ako to nazvať), ktorú zvláda široké publikum. Takí tí ľudia, ktorým aj štipôčka acidity pokazí deň a tvária sa akoby si v lese sadli na zastrúhaný konár. Je smutné, že veľká časť masy sa uspokojí s niečím takýmto a nedokáže vstúpiť do toho pravého čarovného kávového sveta, ale učím sa to akceptovať.

Colombia Supremo Huila 6/10

Po otvorení balíka výberovej Kolumbie som zacítil taký mierny dymový „čmoud“, ako keď som sa pred rokmi mnohými v sobotňajší večer vracal z bujarej opekačky. Nebol však silný a nepríjemný. Inak boli čuchové vnemy celkom v pohode a dokonca by som ich v mojom ponímaní označil za príjemné. Zrná boli veľmi pekné a neboli tmavo pražené, čo bolo vzhľadom na všetky správy, ktoré som od čitateľov o Štrbskom Presse dostal, doslova šokujúce. Ukázalo sa, že túto výberovku pil asi málokto a väčšinou mal každý skúsenosť len s tými horšími komoditkami od tejto bájnej značky.

V tejto chvíli som si stále myslel, že ochutnávka kávy ma negatívne odrovná a stočí sa mi fúz ako pánovi majiteľovi. Ibaže nestalo sa. Mne táto káva chutí a sám so sebou zápasím, či už nie som príliš zdeformovaný množstvom kávového odpadu, ktorý som medzičasom popil. V káve cítim celkom príjemnú sladkosť i aciditu, ktoré mne osobne v tejto kombinácii vyhovujú. A nepociťujem v podstate žiadnu negatívnu pachuť, čo je pozitívne prekvapenie. No a navyše mi neskutočne vŕta hlavou, ako by táto káva mohla chutiť, keby už nemala trinásť mesiacov, keďže v januári 2023 nám prišla s dátumom praženia 18. december 2021.

Pomer cena/kvalita 

Unique Silver 0,5/5

Colombia Supremo Huila 1/5

Pri kávach od Štrbského Pressa mi napadá len jedno: na zrnko kávy pripadajú štyri zrnká marketingu. Všetky kávy sú z hľadiska samotných zelených zŕn veľmi lacné, finálna cena balenia to však neodzrkadľuje. Niekde medzitým je marketing, ktorý dokáže zakryť nekvalitu a z podpriemerného produktu spraviť pútavý. Podobne to však robia aj veľké známe značky a Štrbskému Pressu to vlastne nezazlievam. Po marketingovej stránke by sa mohla drvivá väčšina slovenských pražiarní učiť.

Problém je za mňa len v tom, že pomer cena/kvalita je preto úplne mimo. Kávy tejto kvality by sa mali dať zohnať za polovičnú cenu a vtipné je to, že rovnakú Colombiu Supremo 17/18 Huila predávala iná slovenská pražiareň za cenu 5,90€/200 gramov, prípadne za 23€/kg. Na stránke kaffa.sk je tá káva dokonca naďalej k dispozícii. Toto dobre odzrkadľuje neskutočnú prestrelenosť cien Štrbského Pressa, keďže oni tú istú kávu ponúkajú za skromných 12,70€/225 gramov. V konečnom dôsledku však ako-tak chutí, takže jej dáme jeden bod.

Prikladám dva screenshoty z kaffa.sk.

Colombia Supremo Huila od Ready After Coffee
Colombia Supremo Huila od Ready After Coffee na webe kaffa.sk

Káva Unique Silver stojí 10,20€/250 gramov a na takúto no-name zmes je to bohužiaľ strašne veľa. Toto si bod nezaslúži.

Transparentnosť

Unique Silver 1/5

Na obale Unique Silver som našiel, že „Štrbské Presso sa zrodilo podľa slovenskej receptúry v talianskej pražiarni s takmer storočnou tradíciou, kde bolo vyskladané do poslednej finesy tak, aby uspokojilo každého milovníka dobrej kávy“. No sakra. Mňa teda neuspokojilo, tak niekde musel vzniknúť problém. Stále sa inak sám seba pýtam, prečo má každá značka predávajúca nedobrú kávu tendenciu spomenúť Taliansko.

Na webe strbskepresso.sk som si prečítal, že „výnimočný mix šiestich druhov stopercentnej arabiky pôvodom z Brazílie, Kolumbie, Nikaraguy, Guatemaly, Hondurasu a Etiópie sa pýši nezvyčajnou kvalitou, zamatovo hebkou chuťou a plnou arómou. Zmes SILVER je očarujúcim spojením čokoládového dotyku, ovocnej ľahkosti a opojnej korenistej elegancie. Zamilujete si ju!“ Písať teda vedia. S pražením a kvalitou kávy je to už horšie.

V každom prípade pri takejto znôške blábolov sme sa o káve nedozvedeli takmer nič. Nepoznáme farmy, odkiaľ pochádza a nepoznáme ani regióny. Je to len kopa komoditného odpadu, ktorý kvalitné pražiarne nechceli. Jeden bodík za transparentnosť si však táto káva zaslúži, lebo pri niektorých produktoch sa nedozvieme ani toľko.

Colombia Supremo Huila 3/5

Colombia Supremo Huila je na tom lepšie. Vďaka obalu vieme, že pochádza z regiónu Huila, pestovaná bola vo výške 2 000 metrov nad morom, ide o varietu bourbon spracovanú mokrou metódou. Celkovo je to síce pomerne pochybné, lebo bourbon v Kolumbii nie je až taký častý a aj tá nadmorská výška nevyznie dôveryhodne, ale to by sme skĺzali len do roviny špekulácií. Vzhľadom na uvedené veci si káva z hľadiska transparentnosti zaslúži 3 body.

Čo na to odborník?

„Bourbon v Kolumbii veľmi nie je,“ povedal nám Matej Rybár z dovozcu a dodávateľa zelenej kávy pre SR a ČR Aegis Coffee Company. „Región Huila je veľmi veľký, asi ako 40 percent územia Slovenska. Keď káva pochádza len z neho, určite to nie je len jedna varieta. Navyše keď na obale neuvádzajú konkrétnu farmu, ale celý región.“

Matej nám okrem toho vysvetlil aj označenie „supremo“. „Supremo 17/18 v Kolumbii znamená veľké zrná, z ktorých 90 percent má veľkosť nad 17. Ešte väčšie od toho by bolo Supremo screen 18+, pričom tu by už malo 95 percent zŕn veľkosť viac ako 18. Menšie zrná sú v Kolumbii označované ako Excelso,“ dodal Rybár.

Celú klasifikáciu kolumbijských káv nájdete na tomto linku: SUPREMO.BE

Pozrite si ako vyzerajú zrná daných káv:

zrná kávy Štrbské Presso Unique Silver
Zrná kávy Štrbské Presso Unique Silver.
zrná kávy Štrbské Presso Colombia Supremo Huila
Zrná kávy Štrbské Presso Colombia Supremo Huila.

Dizajn obalu

Unique Silver 3/5

Z dvoch hodnotených obalov sa vám o niečo viac pozdával obal Unique Silver, ktorému udelíme tri body. Za tento počet sa vyslovilo 25% z celkového počtu 294 hlasujúcich, za dva body bolo 22%, za jeden bod 19%, za štyri body 18%, za nulu 11% a za päť bodov 5% z vás. Bolo to teda poriadne vyrovnané a mohlo to dopadnúť akokoľvek.

Colombia Supremo Huila 2/5

Pri káve Colombia Supremo 17/18 Huila to bolo ešte vyrovnanejšie a napokon udeľujeme len dva body. Za tie hlasovalo 87 z celkového počtu 361 hlasujúcich, pričom za tri body bolo 85 z vás. Jeden bod by udelilo 68 hlasujúcich, štyri body 57 hlasujúcich, nulu 35 a päť bodov 29 z vás.

Výsledky ankety týkajúcej sa krásy obalu Štrbského Pressa nájdete tu.

Celkový súčet

Štrbské Presso Unique Silver 14,5/50

Štrbské Presso Colombia Supremo Huila 24,5/50

Ďalšie zaujímavosti:

Je viac ako ročná káva v pohode?

Trochu ma rozhorčila skutočnosť, že uprostred januára 2023 mi prišla káva s dátumom praženia 18. december 2021. Keďže na webe strbskepresso.sk bola výberovka Colombia Supremo 17/18 Huila vypredaná, objednal som ju z mall.sk. A tam asi stála na sklade poriadne dlho. Do spoločnosti Štrbské Presso som okamžite napísal mail a odpoveď ma trochu sklamala.

Stálo v nej napríklad toto: „Treba povedať, že pokiaľ je káva správne uskladnená, vydrží čerstvá minimálne dva roky, aj viac. Nepotrebuje špeciálne podmienky, nemala by byť v prílišnom teple a vlhku – čo určite nebola. Máme mnoho odberateľov, teda sa ľahko môže stať, že u niekoho nájdete kávy s dátumom praženia „mladším“. Toto ale neznamená, že káva stratila niečo zo svojich parametrov.“

Okrem toho som sa opýtal aj na to, či túto kávu takisto pražia v Taliansku. Tomu som totiž neveril, lebo Colombia bola ozaj dobrá a nevyzeralo to na taliansky prístup ku káve. Skôr by som to tipoval na niektorú zo slovenských pražiarní, ktorá to mimochodom zvládla celkom dobre.

„Kávu, ktorú ste si zakúpil, pražíme u nás,“ stálo v odpovedi zo spoločnosti Štrbské Presso, pod ktorou bol podpísaný Marek Pollák a Team Štrbské Presso. Príliš som teda nezmúdrel a neviem, či „u nás“ znamená na Slovensku alebo konkrétne v nejakej tajomnej pražiarni Štrbské Presso. Keď sa však nemýlim, vlastnú pražiareň nemajú, takže to ako zákazku zadali niektorej zo slovenských pražiarní. A to je dobre. Už len to, že to nepražia v Taliansku, je príjemný plus.

obaly káv Štrbské Presso

Suveníry

Toto ma, dietky moje, doslova odpálilo. Pozreli ste si niekedy na webe strbskepresso.sk rubriky venované suvenírom? Oni totiž nepredávajú len kávu a kávovary, ale v ponuke majú aj hrnčoky a šálky, nábytok a doplnky, textil a odevy, ale moje bystré oko spozorovalo aj kategórie ako voňavý odkaz či prezenty a darčeky.

Rozkliknutie jednotlivých rubrík bolo vábivé a vyskočili na mňa aj strašidelne gýčové veci ako nástenné hodiny v sume od 80 do 200€, prázdne jutové vrece za 16,77€, množstvo smaltovaných či keramických „hrnčokov“, polokošele, ponožky či dokonca firemné tričko, na ktoré si viem dať vlastné meno. Po ničom inom som nikdy netúžil.

Majú tam fakt strašne veľa nezmyslov a dokonca si viete kúpiť aj obraz s peknými ženami, ktoré držia šálku Štrbské Presso. Pre mňa sú to gýče a hlúposti, ale možno nie pre každého. Celkovo sa zdá, že marketing v Štrbskom Presse asi robiť vedia a na ich cieľovku asi funguje. Alebo máte iný názor? Dajte mi vedieť.

Michal Pollák

Pánka so zatočeným fúzom som si vďaka vám celkom dobre preklepol. Viacerí ste mi písali, že je čudný. Alebo trafený. Len trochu, ale pressne. Svojou podobizňou na obale kávy to vraj len začína. 

Na jeho Facebooku som našiel veci zdieľané z konšpiračných webov, zo stránok ako “Rusi sú naši bratia”, odpor k očkovaniu a prirovnávanie očkovacích preukazov k Dávidovej hviezde, ale aj niekoľko prezdieľaných postov od ľudí ako Anna Belousovová, od lekára Petra Liptáka (ten, ktorý v televíznej reportáži obhajoval úplatky a tí, ktorí na ne nemajú, majú smolu), niečo o vymývaní mozgov médiami a zaujal ma aj rázny odpor elektromobilov. Vehementná podpora nedávneho referenda bola samozrejmosťou a rovnakou samozrejmosťou je aj alergia na žltú a modrú farbu.

Vlastne mi tak napadá, že možno by mal byť hlavným dodávateľom kávy pre impérium Dráčik. A možno by sa mohol odsťahovať niekam na východ a začať produkovať Sibírske Presso. Nechýbal by.

Záver

Na záver už vlastne takmer nič nemám, všetko bolo napísané. Zhrniem to len slovami, že som pil oveľa lepšie kávy, ale bohužiaľ aj horšie. V bežných obchodoch je tých horších habadej. Ktoré to sú? A ktoré sú tie lepšie? Sledujte naše pravidelné piatkové recenzie a garantujem vám, že v rebríčku sa objavia aj kávy, ktoré budú v hodnotení pod Štrbským Pressom.

Osobne však chcem piť niečo lepšie. Neťahá ma to po schodoch dolu do temnej pivnice, keď vonku je taký pekný svet. Na otázku „Piť či nepiť?“ teda musím v tomto prípade rozhodne odpovedať NEPIŤ.

Štrbské Presso Colombia Huila zozadu
Tuto nájdete aj podobizeň nadšeného majiteľa.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

6 Comments

  1. Pán Király, ďakujeme pekne za Vaše hodnotenie.
    Na našu obhajobu treba zrejme povedať, že „koľko ľudí toľko chutí“. Navyše, ak máme v ponuke od 100% robusty po 100% arabiku všetko, neznamená to, že ak siahnete po tom „najdrahšom“, teda 100% arabike, že to je automaticky to najlepšie. Štatistiky hovoria, že Slovákom a Čechom chutí najviac 70% a 80% arabika, teda hodnotiť len najčastejšie acidnú 100% arabiku, no nie som si istý či to celkom objektívne. Druhá vec je spôsob prípravy. Ale to by sme išli príliš doširoka.
    Prirodzene, hodnotiť niečo v čom máte „zamotané“ prsty a hodnotiť niečo čo vám konkuruje podá aj presne taký deformovaný výsledok. Ten sa Vám práve podaril, lebo Váš blogový článok nepripomína hodnotenie kávy, ale skôr kritiku, zosmiešňovanie, osočovanie a hodnotenie môjho „politického“ profilu a názoru za ktorý sa nehanbím a stojím si za ním. Sme predsa v demokratickej krajine, či? Vlastne svoj názor ste vyjadril v tomto článku aj Vy, lebo tým ste presne pomenoval seba, svoj charakter a označil tiež Vaše „politické“ vyznanie ktoré je ešte dnes na vlne. Napísal ste to naozaj dobre, lebo subjektivitu, osočovanie a zosmiešňovanie je cítiť v každom riadku. Chvála Bohu, poznáme aj druhú stranu – našich stálych a nových zákazníkov, od ktorých pravidelne dostávame a poctivo odkladáme stovky pochvalných mailov. Prajeme Vám veľa úspechov a ešte viac objektivity, aby sa aj k Vám ľudia vracali pre hodnotenie káv a nie pre prízemnú škodoradosť z ponižovania a zosmiešňovania. Michal Pollák

    1. Dobrý deň pán Pollák,

      ďakujem za vašu reakciu. Celá táto recenzia je môj názor, ktorý sa však snažím podkladať faktami a informáciami. Dokonca spolupracujem s dvoma baristami, ktorí recenziám dodávajú vyššiu váhu – aby to nebolo len o mojom subjektívnom pohľade. Mimochodom, tentoraz mi vraveli, že vašej káve som dal veľa bodov a či som si svojim názorom istý 🙂

      Celkovo platí, že ľudí sa snažím vzdelať a ukázať im, čo všetko môže kávový svet ponúknuť. Podľa mňa je smutné, že mnoho pražiarní ponúka len horkú a zväčša prepraženú kávu. Kávu, ktorá neponúka nič zaujímavé. Aj vaša značka patrí do tohto sveta. Ja však chcem, aby sme ľuďom ukázali, ako môže chutiť celý kávový svet a nielen káva, ktorú pražiar zabudol v pražičke. Po tejto recenzii sa mi ukázalo, že moderný kávový svet je úplne inde ako produkty Štrbské Presso. Bohužiaľ.

      K tomu vášmu politickému názoru sa už ani veľmi nechcem vyjadrovať, ale je zvláštne, že demokraciou sa oháňa niekto, kto fandí štátu, kde sa za iný názor pokutuje, zatvára a vypadáva z okna. V mojom hodnotovom rebríčku sú takí ľudia veľmi nízko. Prajem vám veľa zdravého rozumu, objektivity a otvorenej mysle, pán Pollák.

      Ladislav Király

      1. Dobry deň, je 7:30, 9.10.2023 a ja ako príležitostný kavickar, ktorý miluje lahodné espressá z pákových ,,kolacovych” kavovarov som mala tu česť dať si dúšok Strbskeho pressa Unique. Priznám sa, kávu sme dostali do daru.
        Zhrnutie: Veľmi ma mrzí, že káva s takým pekným obalom je práve ta najhoršia, akú som kedy pila. 🙁
        Tak horka, tak ťažká, tak nevábivá chuť…
        Mame Phillips automat. kávovar. Prosím, viete mi poradiť kávu s orieskovym podtonom a aspoň s čiastočnou cremou? Je možné dosiahnuť cremu aj v takomto kávovare, prosím?
        Ďakujem 🙂

  2. Presne tak, súhlasím s Vami p. Király.
    Nikto by sa dnes nepozastavil nad kritikou človeka, ktorý by súhlasil režimom nacistického Nemecka alebo fašistického Talianska.
    No a bohužiaľ aktuálne Rusko je brutálny fašistický štát a nechápem, ako ho môže niekto obhajovať. Minimálne by sa fakt do toho „raja“ mali odsťahovať všetci jeho obdivovatelia, nech si to skúsia na vlastnej koži.

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close